Afkoop klein pensioen: regel het nog in 2018

Afkoop klein pensioen: regel het nog in 2018!

Normaal gesproken blijf je van je pensioen af. Je laat het niet eerder uitkeren dan op of na pensioengerechtigde leeftijd. Maar voor kleine pensioenen ligt dat net even anders; die kun je met een gerust hart afkopen. Sterker nog; de afkoop (uitbetaling) van een heel klein pensioen kun je het beste nog in regelen, anders kun je het geld wel eens kwijt zijn!

Tientjeswerk

Oké, het gaat niet om heel veel geld. Als je vergeet de afkoop van een klein pensioen in te regelen, dan loop je in totaal misschien 20 of 30 euro mis. Het gaat hier namelijk uitsluitend om het ‘heel klein pensioen’; pensioenen die per jaar 2 euro bruto of minder uitkeren. Deze worden dankzij de Wet waardeoverdracht klein pensioen met ingang van 2019 geschrapt.

Voor pensioenfondsen wordt het beheer van deze heel kleine pensioenen te duur, zeker nu steeds meer mensen regelmatig van werkgever wisselen en zo op allerlei plekken kleine pensioenen opbouwen. Best logisch, als je bedenkt dat we eigenlijk met z’n allen voor die kosten opdraaien.

Eerder mochten pensioenfondsen ook kleine pensioenen tot uitkeringen van 474,11 euro bruto ) per jaar afkopen. Die regeling komt echter straks te vervallen, omdat dit ervoor zorgde dat mensen uiteindelijk minder pensioen hebben. Deze bedragen mogen voortaan pas uitgekeerd worden als iemand daadwerkelijk met pensioen is. Pensioenbeheerders mogen ze echter na 2018 nog wel samenvoegen met andere pensioenpotjes, of ze laten overmaken naar het pensioenfonds waar je nu spaart.

Het idee van de nieuwe maatregel is dat er straks minder kleine pensioenpotjes zijn én dat je als consument meer inzicht hebt in je pensioen voor later.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo regel je de afkoop van jouw klein pensioen

Het mag hier dan gaan om tientjeswerk: het zijn wel jouw tientjes. En zo’n klein pensioen afkopen is zó geregeld.

Je gaat hiervoor eerst naar mijnpensioenoverzicht.nl. Hier kun je met je DigiD inloggen.

Vervolgens krijg je een overzicht met jouw pensioenpotjes. Hier staat precies hoeveel je al gespaard hebt en bij welk pensioenfonds je dit gedaan hebt.

En dan moet je een klein beetje werk verrichten: je moet namelijk met die fondsen contact opnemen om te vragen wat de mogelijkheden zijn voor het afkopen van het pensioen. Ik heb even een klein rondje pensioenfondsen gedaan en vond alleen bij a.s.r. (heel summier) informatie over de afkoop van een heel klein pensioen. Daar staat niet duidelijk wat je moet doen, maar wel dat als je niets laat weten, je pensioenbedrag wordt overgemaakt aan een goed doel.

Handig om te weten

? Je gespaarde bedrag is een bruto bedrag. Hierop worden loonbelasting en sociale lasten ingehouden. Qua verhouding bruto/netto moet je denken aan hoeveel er wordt ingehouden van je vakantiegeld. Het kan wél zijn dat je uiteindelijk na het doen van je aangifte Inkomstenbelasting nog een gedeelte terugkrijgt

? Het kan zijn dat de uitkering invloed heeft op uitkeringen en toeslagen die je momenteel krijgt. Laat je daar dus over informeren. Voor de afkoop van een heel klein pensioen zal dat wel meevallen, maar het is goed om dit te weten

? Als je niets doet, dan komt jouw klein pensioen na 31 december 2018 te vervallen. Sommige pensioenfondsen (zie hierboven) maken dit dan over naar een goed doel

? Je uitkering wordt opgeteld bij je loon. Normaal gesproken zou ik zeggen; doe het pas in een jaar waarin je minder verdient, maar in dit geval ben je het dan kwijt

? Als je je pensioen afkoopt, dan bestaat er ook geen recht meer op een partner-/nabestaandenpensioen. Maar nogmaals; dat is er na 31 december 2018 voor een heel klein pensioen sowieso niet meer

Een samenvatting in tabelvorm:

Opgebouwde bruto pensioenuitkering per jaarDat is een:Wat moet je hiermee?
2 euro per jaar of minderHeel klein pensioenVoor 31 december 2018 contact opnemen met het pensioenfonds om te kijken of je dit kunt laten uitkeren. Anders ben je het kwijt.
2,01 tot 474,11 per jaarKlein pensioenAls je het af wilt kopen, moet je dit jaar nog actie ondernemen. Hierna vindt een 'automatische waardeoverdracht' plaats naar je nieuwe pensioenuitvoerder (bij wisselen baan). Heb je die na 5 jaar nog niet? Dan kun je deze alsnog afkopen, mits je pensioenuitvoerder hieraan meewerkt.

Ik heb mijn kleine én hele kleine pensioenen een paar jaar geleden al afgekocht. Toen kreeg ik een brief met de vraag of ik dat wilde doen en hoefde ik alleen ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen. De netto uitkeringen vielen me toen best een beetje tegen, maar ik heb ze met plezier gebruikt voor mijn hypotheekaflossingen. En nu regel ik mijn pensioen als zzp’er op een andere manier. Mijn pensioen afkopen hoef ik dus niet op mijn to do-lijstje te zetten. Ook wel eens lekker!

Heb jij nog een (heel) klein pensioen dat in aanmerking komt voor afkoop?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Hmm dat is dan weer even lekker. Al die kleine beetjes maken samen heel veel. Het is als je het mij vraagt gewoon een vorm van diefstal, je hebt het wel afgedragen van je bruto loon.

 2. Wij kopen nu een klein pensioen af, die mét niet over de €475 grens heen komt. We hadden deze al eerder af willen kopen, maar dat mocht niet omdat je eerst 2 jaar uit dienst moet zijn. Die tijd is nu dus, net op tijd, om.
  Mijn man heeft ook nog een klein pensioen bij de ABP, maar die doen niet aan afkopen totdat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, dat kan dus ook nog. Daar baal ik wel van want ook wij stoppen het in de hypotheek, mede omdat mijn man nu ook ZZP’ER is.

 3. 2 weken geleden aangevraagd. Wordt rond 33 dec overgemaakt (gok 24e ivm zondag). Heb geen ander pensioen waar ze het mee samen kunnen voegen (want zzper), dus sliever zo. Kan naar de aflossing van duo en zo kunnen we eerder gaan aflossen op de hypotheek.

 4. Hetgeen wat ik opgebouwd had voorheen is al afgekocht! Behalve die van de post natuurlijk, maar daar kom ik toch weer terug komend voorjaar (ik moest er 6 mnd uit) dus daar gebeurt nog niks mee. En uiteindelijk kan ik dat gewoon lekker weer verder opbouwen!

 5. Ik heb het ook aangevraagd bij een tweetal fondsen. Eerst gekeken of overzetten naar mijn huidige fonds lucratief was, maar dat bleek niet zo te zijn met de huidige dekkingsgraden.

  Ik wacht overigens nog op de offertes..

 6. Wat fijn dat je dit bespreekt. Altijd geweten dat ik twee pensioenen heb lopen, 1 van een voorgaande baan en de huidige van mijn laatste baan voordat ik arbeidsongeschikt ben geworden. Door dit bericht heb ik (oeps) voor het eerst (schaam) ingelogd bij mijnpensioenoverzicht. Het kleinste was hoger dan de 475, dus blijft bestaan. Gelukkig maar.

 7. Bedankt voor de info. Ik heb het eens bekeken omdat ik benieuwd was of ik nog ergens een pensioen van een korte aanstelling had staan, maar blijkbaar heb ik in het verleden alles al overgeheveld.
  Nu kon ik ook eindelijk duidelijk zien hoeveel pensioen (incl. AOW) ik krijg netto per maand en ik maak me accuut geen zorgen meer! Ondanks dat ik al jaren een kleine aanstelling heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.