Een dubbeltje op z’n kant – nieuw seizoen

Ik ben er een beetje laat mee, maar omdat ik niet zoveel ‘gewone’ tv meer kijk, had ik niet in de gaten dat er alweer nieuwe seizoenen begonnen waren van ‘Uitstel van Executie’ en ‘Een dubbeltje op z’n kant’. Die eerste heb ik nog niet gezien, maar die tweede heb ik gisteren wel zitten kijken. Met enorme verbazing.

Studieschuld

Even kort de situatie: een jong stel (onder de 30) met 1 kind en één (snel!) op komst, dik 80.000 euro schuld (met name vanwege stufi die terugbetaald moest worden, geen restschuld van woning oid), geen werk en voor zover duidelijk werd ook geen afgemaakte opleiding. Maar wel mét compleet gebrek aan inzicht in wat dan ook.

Zij wilde hem niet achter z’n broek zitten, omdat ze bang was dat hij dan weg zou gaan, hij had als belangrijkste prioriteit ‘zelfontplooiing’. Aan het einde van de rit was hij tenminste aan het werk, zouden ze dankzij haar broer in ieder geval deze maand niet uit hun huis worden gezet en kwamen ze elke maand dik €900 in de plus uit.

Dat laatste was dan wel grotendeels te danken aan het slim boodschappen doen. Ze haalden nu alleen de noodzakelijke dingen (cola, ontbijtkoek), deden dit ook nog eens heel actiebewust (Page uit de aanbieding, niet-voorgesneden variant van ontbijtkoek) en letten daarbij goed op het kiezen van het juiste merk (‘A-merken zijn toch vaak goedkoper!’). In plaats van €1400 per maand waren ze nu ‘maar’ €400 kwijt.

Dus.

Nu vind ik het sowieso al een prestatie om elke maand €1400 uit te geven in de supermarkt/drogisterij, maar het complete gebrek aan gezond verstand is helemaal opzienbarend. En als je dat dan zelf al niet hebt, is er dan echt serieus niemand in je naaste omgeving die je eens hardhandig de goede richting in helpt?

Ik snap echt wel dat je niet van de daken schreeuwt dat je zo’n dikke schuld hebt, maar haar familie leek in ieder geval redelijk op de hoogte te zijn van de situatie en af en toe bij te springen. Als dat zo is, dan informeer je toch eens een beetje naar de details en kijk je toch eens mee om te zien of er wat te redden is? Of ben ik nu gek?

Hebben jullie deze aflevering al gezien? En heb je ook met open mond zitten kijken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Ik heb het gezien. Conclusie: ongeloofwaardig, commercieel, erg vantevoren geregiseerd, uitlokken van tranen, reclamespot voor Sloop de crisis…….
  Niet positief dus. Annemarie van Gaal haalt zichzelf naar beneden door hier aan mee te werken.
  Ik kijk wel….uit pure nieuwsgierigheid….erg he. 😉

  Groet Wilma

  1. Ik ga er dan nog vanuit dat het echt is, maar misschien is dat inderdaad wel helemaal niet zo. Ik heb in ieder geval met stijgende verbazing zitten kijken. Sowieso bijzondere timing met dat het net opgenomen werd als ze het huis uit zouden moeten. Zo'n uitzending draai je ook niet even in elkaar, lijkt me, dus ze zagen het dan al wat langer aankomen en deden niets? Dat begrijp ik ook niet helemaal…

 2. Bedankt voor de tip. Ga ik ook weer kijken! En me verbazen.
  En tja, met familie over financiën praten is heel moeilijk. Voor sommigen.

  Ik heb het hier 2 keer geprobeerd. Klagende kennissen. De ene kon makkelijk 500 euro sparen, had ik voor ze berekend. Het is inmiddels geen kennis meer. (ze kon niet meer zielig doen, dat ze weinig te makken hadden, want ik wist dat ze dan loog) Voor het inzicht, er kwam 2500 euro binnen per maand! En dan elke maand rood staan. In plaats van de studieschuld aflossen. (echtpaar, geen kinderen)

  De ander die we hebben geholpen met financieel inzicht is goed uitgepakt. Ze zijn gaan bezuinigen en een allebei tijdje extra uren gaan draaien (kon tijdelijk) zodat ze uit de schulden zijn. Dat is wel fijn. Dat gaat nu een stuk beter. En we hebben nog steeds contact;)

  1. Jammer van die ene, aan de andere kant; je wordt ook niet echt wijzer van iemand die alleen maar klaagt om het klagen. Financiën zijn natuurlijk best persoonlijk omdat ze eigenlijk alles zeggen over je prioriteiten – die voor iedereen weer anders zijn en waar voor iedereen andere motieven achter schuilgaan – , maar als je er zo ontzettend de mist mee in gaat, dan zou ik denken dat niets belangrijker is dan daaruit komen. Dan hoef je nog niet met iedereen in je boekhouding te duiken, maar dan is er toch vast wel iemand wiens advies je wel min of meer op zou willen en kunnen volgen…

  1. Ik ga er ook vanuit dat de basis echt is, maar alles wat er verder in het programma te zien is, het boodschappen doen, zelfs die jongen z'n houding (ik wil mezelf ontplooien) is geregiseerd. Daar ben ik van overtuigd. De hele oplossing van de situatie slaat ook nergens op. Een baan, oke (wel erg snel gevonden opeens), maar hoe de schuld weggewerkt gaat worden wordt niet duidelijk.

   Groet Wilma

  2. Dat laatste is trouwens steeds zo. Dan komen ze in de plus uit en dan doen ze net of alles opgelost is. Maar dan heb je nog steeds 80k+ schuld, waar je – neem ik aan – ook rente over moet betalen. Het programma zou effectiever zijn als ze vervolgens het bedrag in de plus ook via een soort 'persoonlijke' schuldsanering zouden doorsluizen naar aflossing van de schuld, zodat die mensen er daadwerkelijk binnen een paar jaar vanaf zouden kunnen zijn. Nu krijg je bijna het gevoel (zeker als je daar blijkbaar niet zo heel slim in bent) dat er weer geld als water is, waardoor de noodzaak voor aflossen misschien ook weer naar de achtergrond verdwijnt.

  3. Misschien een goed idee om na een paar jaar weer eens langs te gaan om te kijken of het allemaal echt heeft gewerkt !

   groet John

  4. Dat vraag ik me nu ook altijd af. Ik neem aan dat ze nog wel een tijdje door het programma gevolgd worden. In de zin van een financiële coach krijgen. Maar ik vraag me af of ze na een aantal jaren ook echt uit de schulden zijn.

 3. Heb de uitzending gezien en vond vooral de overzichten nogal vaag. Er wordt nergens gesproken hoe dit paar die € 80.000,– schuld ging oplossen en de achterstanden bij de woningbouwvereniging ging regelen. Wat ik ook miste was de dame een beetje aanpakken; ze is 30 weken zwanger en kan nog best werken. Bovendien hadden ze kennelijk 30 weken terug ook al huurachterstanden en schulden. En dan toch nog een tweede kind erbij nemen?

  Lamgeslagen, struisvogelgedrag en kennelijk nog meer zaken die allemaal niet boven tafel kwamen, want ik zag zo al kunstnagels, Laptop, PC, Hond, tablet, heel veel dvd's, dure camera, aan het eind een geheel ander (nieuw?) bankstel. Niet mensen die al jarenlang op een houtje bijten.

  Kennelijk is er een manier om toch aan spullen te komen en betalen ze dit met hele kleine bedragjes terug. Denk aan de Wehkampen en doorlopende kredieten die je nooit aflost, maar telkens weer inzet om weer cash geld te hebben.

  Brrrrrr….deze mensen hebben structureel last van impulsbeheersing en staan nogal kinderlijk in het leven. Ik wil het, ik wil het, ik wil het nu en iemand anders helpt ons vast wel uit de brand. En wij hebben recht op luxe en A-producten.

  En dat die man nu uit de brand is…hij moet eerst nog maar eens door zijn proefperiode komen. En heeft hij straks weer extra stress door nog een kind erbij
  en weer dure luiers. Kan hij alleen die luiers maar ontplooien en niet zichzelf 🙂

  1. De diepgang miste vorig seizoen al best wel, dat is inderdaad jammer. Het eerste seizoen was daar nog wat meer ruimte voor, werd er ook echt naar aparte posten gekeken. En verder gewoon ongelofelijk passief en waarschijnlijk denken dat het allemaal vanzelf wel goed komt.

   En met zijn 'zelfontplooiing' viel ik echt van de bank. Niet best.

  2. Ik vond de afleveringen van het afgelopen jaar en de eerste van dit jaar inhoudelijk lang zo goed niet meer als die van de jaren daarvoor. Men ging toen veel dieper op de oorzaak en het gevolg in, al de verschillende huishoudelijke posten ed, werden veel beter opgesplitst en besproken, tevens werden er meer alternatieven aangereikt. Vind het programma inhoudelijk steeds minder worden, dat is jammer.

 4. Ik heb het gezien en me geergerd aan dezelfde dingen als jij; dat niemand iets doet, hoe kom je aan zo weinig inzicht, waarom dat tweede kind en is er ook iets van een ruggengraat? Ongelooflijk!!

 5. Ik heb het ook gezien en heb me verbaasd. Het lijkt wel mooi dat ze maandelijks ruim 900 in de plus eindigen, maar daar geloof ik echt helemaal niets van met dat salaris en met rente + aflossen (volgens mij werd kleding en dergelijke gewoon helemaal niet meegenomen). Helemaal niet op de manier waarop ze boodschappen deden. Verder vroeg ik me af waarom ze kinderopvangtoeslag kregen terwijl ze allebei niet werkten, dan lijkt het me toch niet moeilijk om zelf voor je kind te zorgen…

 6. Ik vond het ook verbazingwekkend.

  Overigens herinner ik me van vorig jaar nog dat er op een forum iemand was die zo'n gezin in het echt kende. Ze rekenen de nieuwe situatie wel enorm rooskleurig, maar dat schijnt dus niet te kloppen.

  1. Waar ik altijd van sta te kijken is dat ze de 'besparing' van Sloop de Crisis meenemen. Daar kun je natuurlijk prima mee besparen, maar zij doen alsof het al een vast bedrag per maand is dat direct in gaat, terwijl je niet altijd meteen onder je bestaande contract uit kunt en je ook nooit weet of die mensen niet toevallig al goed zitten met bijvoorbeeld hun stroom.

  2. ik vind de sloop de crisis ook een beetje vaag, want ze roepen dat je wel 1000 euro op je vaste lasten zou kunnen besparen, zal best voor sommige mensen gelden,maar als mijn vaste lasten 1000 euro of meer zouden zijn had ik niets meer over om van te leven, bij mij heeft zuiniger leven beter gewerkt dan overstappen van bijvoorbeeld energieleveranciers

 7. Ik heb dit niet gezien, maar hou sowieso niet van dit soort programma's. Ik geloof namelijk net dat het echt is, terwijl er heel veel mensen zijn die echt problemen hebben buiten hun schuld om… maar die hoor je niet…
  Ik wens je een heerlijke dag en alvast een heel mooi weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Ook gezien en me mateloos zitten ergeren. Dat stel had 3 opleidingen geleden al de les gelezen moeten worden, dan was het nu misschien niet zo erg geweest. Van 1.400 naar 400 euro boodschappen per maand vond ik geen prestatie. Ik vond het knapper dat ze 1.400 per maand aan boodschappen konden uitgeven (is mij nog nooit gelukt, zou het niet eens willen) en dat alles van een "inkomen" bestaande uit alleen maar toeslagen, van 950 euro. Hoe kun je nou niet doorhebben dat je elke maand 1.590 euro tekort komt…? Ik kijk niet meer, is niet goed voor mijn bloeddruk….

 9. En of, zo makkelijk aan werk, maar ook bij dat uitzendbureau… dat was ECHT in scene gezet, want zo gaan ze echt niet met je om, dat was echt voor de tv in scene gezet.

  Bij de andere werd alles op een rijtje gezet en letterlijk met de billen bloot, hier was alles heel onduidelijk, je kreeg alleen het gejammer en gezeur te zien meer niet eigenlijk en mama die het schitterend vond om in de picture te staan, broer lief die maar ja zei via de telefoon om voor te schieten (te gemakkelijk) en de ikea wand met dvd's spelletjes en co… verkoop die had ze moeten zeggen en daar stuk schuld mee af lossen.

  Neeuh ik vond het GEWELDIG (sarcastisch dan he!) om te kijken, maarre 400,- pfff nou daar zou ik in ieder geval heeel veel van kunnen sparen (300) en dan nog genoeg hebben voor luiers (11,95 kruidvat wit mega pak) en 4x 6,40 voor babyvoeding en eten voor 3 kinders en deze muts.
  Dus ja was om te verbijten dit en gezellig je huis uit gezet worden dan hang je toch aan de bel en ga je langs bij de woningstichting pff echt.

  Mjah voor de rest ga ik vrijwillig mn mond houden, laat ik eht daar maar wijs op houden

  mvg
  RUby

 10. Mijn 'zelfontplooiing' levert me een aanzienlijke schuld op. Maar levert ook een perspectief van veel werkmogelijkheden op, die leuk verdienen. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt.
  Maar ik weet gewoon dat er mensen zijn die echt zo'n bord voor hun kop hebben. Dikke schuld, altijd zeuren maar wel in een dikke auto rijden of de nieuwste telefoons enz.
  Maar waar laat je €1400 aan.boodschappen? zoveel plek heb ik niet eens in huis.

 11. Ik heb gisteravond gekeken via uitzending gemist omdat ik er al veel over had gehoord. Ongelooflijk, kan gewoon niet. Met zijn drieën zoveel opmaken? Daar kan ik met 4 personen 5 maanden van leven. En altijd maar dat kant en klaar eten wat gekocht wordt. Ze zoeken oftewel hele domme mensen of rasechte acteurs. De dag na de uitzending moet je toch ook weer de straat op.

 12. Ongelooflijk 80.000 euro studieschuld en wat wilde hij nu gaan doen BBL timmerman , welk niveau heeft hij dan gestudeerd? en krijg je dan nog stufi?
  En hoe komen ze dan aan een huis te huren? Mijn drie volwassen kinderen bijna klaar met hun HBO studie willen ook graag het huis uit, maar ze "moeten" eerst drie jaar gaan werken om een bodempje te hebben, want ze moeten een huis kopen, want voor een huurhuis komen ze niet in aanmerking.
  En studieschuld hebben ze niet 🙂 pfff het leven is ingewikkeld.

 13. Ik moet deze aflevering nog kijken, weet wel dat in verleden het geen acteurs waren maar echte gezinnen die zo in de sh*t zaten. Wat je op tv ziet zijn vooral 'schijnoplossingen' (denk aan bijv via het programma geregelde nieuwe baan, staat leuk op tv als reclame voor die werkgever als 'goede baas', ze laten alleen niet zien wat er in veel gevallen na de proeftijd gebeurd is!) … en in praktijk bleek dat veel mensen uiteindelijk nog altijd in problemen zaten. Vraag me daarom af waarom Annemarie van Gaal zich hier voor leent.

 14. Ja, ik heb ook gekeken…..maar dit was toch de eerste aflevering van het seizoen? Idd een hoge irritatie grens en ben bang dat alle afleveringen zo zullen zijn……al waren dit ook wel super domme mensen, gespeeld of niet.

 15. Ik heb me kapot geergerd aan zulke "domme" mensen. Als je 3 studies hebt gedaan ga je toch niet voor BBL Timmerman!!
  Wat mij ook opviel was dat zij elke keer nieuwe kleren aanhad, terwijl ze hoogzwanger is, dus daar kun je na de tijd niks meer mee. Toen ik zwanger was had ik 1 nette broek voor het werk en een paar shirtjes en voor thuis een wat minder nette broek zodat ik de nette broek kon wassen. Waarom al die kosten maken aan kleding als je zwanger bent, ja dan kom je makkelijk aan 1400 euro p/maand aan boodschappen e.d. En een hond, tablet, wand vol dvd's. Die heeft mijn man ook gekocht in zijn vrijgezellentijd waar we nu allemaal profijt van hebben:-)
  Ik vind ook dat er wel iets meer diepgang in mag komen. En waar haal je een baan waar je 2300 euro!! p.maand mee verdiend als je geen diploma's hebt. En waarom kinderopvangtoeslag als je niet werkt. En als hij idd zo'n riant salaris heeft gaat dit ook ten kosten van de toeslagen, dus aan het einde van de rit wel minder te besteden.
  Deze mensen hebben echt een plaat voor de kop en broerlief was ook wel heel toegeeflijk. Ik wil mijn zussen ook best uit de brand helpen maar niet bij structurele problemen want ze hebben nog heel wat te leren. En hup, na zwangerschapsverlof snel weer aan het werk. En aflossen die handel, je hebt nu 2 kinderen te verzorgen en een toekomst te bieden, wat ik ook niet snap hoe je als je werkloos bent en een dikke schuld en huurachterstand met dreiging van uit huis plaatsing om een 2e kind te krijgen. Misschien ook wel heel bewust zo van als ik zwanger ben doen ze het niet! Nou ja, dan gaan ze maar bij moeders wonen.
  Nou ik heb mijn gal ook even gespuugd en blijf vast wel kijken via gemiste uitzending

  groetjes
  Janneke

 16. dit soort programmas zijn voor mij steeds meer een reden om geen commerciele tv meer te kijken , ten eerste irriteer ik me er mateloos aan en ten tweede is het mij een beetje te veel nep, kijk liever naar programmas met iets meer diepgang en minder reclame. hier kijken we dus liever naar belgische en engelse tv zenders

 17. Sinds wanneer zijn cola en snijkoek noodzakelijke uitgaves? Of bedoelde je het cynisch? Volgens mij is er niks mis met water of thee en zelfgebakken koekjes als je geen geld hebt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.