Zuinige miljonair: conciërge schraapt 8 miljoen bij elkaar

Zuinige miljonair: conciërge schraapt 8 miljoen bij elkaar

Soms lees je van die verhalen die bijna te geweldig zijn voor woorden. Dit is er wat mij betreft ook weer zo eentje: een 92-jarige man, die een groot deel van zijn leven bij een benzinepomp gewerkt heeft en daarna actief was als conciërge, blijkt 8 miljoen bij elkaar geschraapt te hebben. En omdat hij daar totaal niet over pochte, werd dat pas duidelijk na zijn dood, toen hij alles naliet aan het ziekenhuis en de bibliotheek in zijn woonplaats. Maar hoe werd deze zuinige man meervoudig miljonair?

Zuinig leven + veel sparen = miljonair?

De man, Ronald Read, heeft altijd zuinig geleefd en veel gespaard. Daarnaast investeerde hij, maar wel alleen in dingen die hij kende en waar hij zeker dividend voor uitgekeerd kreeg. Volgens experts zou hij ongeveer 300 dollar per maand moeten hebben geïnvesteerd tegen een rentetarief van 8 procent, gedurende een periode van 65 jaar.

Een behoorlijk indrukwekkende prestatie, sowieso om dat structureel voor zo’n lange periode opzij te zetten, maar ook om het blijkbaar zo slim te investeren, dat het meer wordt in plaats van minder.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Gewoon doen werkt

Nu kun je natuurlijk denken: die man heeft zijn tijd mee gehad. Hij zal in de jaren 70 waarschijnlijk flink gespaard hebben en flink mee hebben kunnen liften op de boost in de technologiesector.

Maar dat is waarschijnlijk niet de volledige reden. Als je ziet hoe de markten zich in de afgelopen honderd jaar ontwikkeld hebben, is er een duidelijk stijgende lijn te zien. Maar wél een lijn met pieken en dalen.

Als Ronald Read niet gewoon structureel had gespaard en belegd, maar zich bijvoorbeeld door emotie had laten leiden, dan was hij waarschijnlijk géén miljonair geweest.

Het feit dat dit hem wél gelukt is, is vooral te danken aan zijn vasthoudendheid. Zo had hij bijvoorbeeld heel veel aandelen die hij al jaren – en vaak zelfs decennia – in zijn bezit had.

Mijn strategie

Nu heb ik waarschijnlijk niet genoeg tijd meer om 65 jaar structureel 300 euro opzij te zetten, maar dat neemt niet weg dat ik het in ieder geval probeer.

Zo zet ik bijvoorbeeld maandelijks 375 euro (2019) weg in beleggingen en investeringen. Daarnaast bouw ik een spaarpotje op, zodat ik mijn belegde kapitaal ook echt niet aan hoef te raken tot bijvoorbeeld mijn pensioenleeftijd.

Lees hier: Mijn beleggingsstrategie

Het heeft overigens wel eventjes geduurd voor ik dat durfde, maar inmiddels ben ik ontzettend blij dat ik ben ingestapt. En heel eerlijk gezegd; ik kan eigenlijk niet wachten tot de volgende dip. Dat is immers vergelijkbaar met uitverkoop, maar dan op de aandelenmarkt!

Op dat moment denk ik er mogelijk anders over, maar dan is het vooral een kwestie van héél vaak het boek Unshakeable van Tony Robbins herlezen. Historisch gezien worden de slechtste marktdagen namelijk bijna altijd gevolgd door de allerbeste marktdagen. En aangezien de markt niet te timen is, is de enige manier om hiervan te profiteren gewoon te blijven zitten.

En dan kun je bijna vanzelf óók een zuinige miljonair worden!

Zou jij dat kunnen, niet met vallen en opstaan investeren, maar ‘gewoon’ consequent, tientallen jaren achter elkaar geld wegzetten en/of het slim investeren?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. En gelijk zegt mijn cynische duiveltje: kijken wat er over 10 jaar is gebeurd met dat ziekenhuis en die bibliotheek. Heerlijk en geweldig dat die nu gebouwd kunnen worden door het goede managen van deze man van zijn geld. Zouden de beheerders van het ziekenhuis en bieb dat ook kunnen? Of dat gevoel in ieder geval meekrijgen (en dat ze het daarom proberen)?

 2. Ehh ja, dat is wat ik doe. Maar ik ben nog niet zo lang bezig 🙂 En nog maar 150 euri per maand. Daarnaast ook aflossen op de hypotheek en een buffer in cash opbouwen.

  Gewoon een paar verschillende trackers/ETF's. Elke maand wat geld er in stoppen, in goede en in slechte beurstijden. In slechte beurstijden zijn de aandelen in de reclame.

  Lees maar eens wat over de bogleheads.

 3. Zeker erg mooi resultaat! Ik hoop dat hij ook een mooi leven heeft gehad, want zo'n bedrag kun je uiteindelijk toch niet meenemen…
  Vandaag de dag zo'n bedrag bij elkaar sparen/ beleggen zal pittig zijn. Wie weet waar wij over enkele decennia staan… Tja, 8 miljoen is wel veel..
  Ik zou al blij zijn met 1 miljoen 😉
  Heel veel geld is uiteindelijk ook niet alles…
  Tineke

 4. ANONIEM geen zorgen geen “maar” 150 euro per maand. “Al” 150 euro per maand, mag je gerust zeggen. Je doet het prima!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.