Meedoen aan het CBS Budgetonderzoek

Meedoen aan het CBS Budgetonderzoek

Af en toe krijg ik van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) een uitnodiging. Meestal alleen op adres en soms met redelijk dwingende tekst. Maar voor de uitnodiging van het CBS Budgetonderzoek lag dat anders. Deze uitnodiging bevatte een vraag én een aanbod. Kijk, dan bereik je bij mij veel meer!

Wat is het CBS Budgetonderzoek?

Het CBS Budgetonderzoek is – zoals de naam al doet vermoeden – een onderzoek naar budgetten in Nederlandse huishoudens. Deelnemers houden vier weken lang hun aankopen bij. Voor drie van de vier weken gaat het alleen om het bijhouden van uitgaven van meer dan 20 euro per product/dienst, in de vierde week noteer je alles.

Vaste lasten, zoals de huur, je hypotheek, premies en abonnementen hoef je niet te noteren; het gaat echt alleen om de variabele uitgaven.

Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van de brieven van het CBS. Want: ze leggen me wat op en stellen er niet echt iets tegenover. Nu hoef ik niet altijd overal wat voor te hebben, maar ik houd er niet van als mensen doen of iets verplicht is, terwijl deelname nog steeds vrijwillig is. Of zou moeten zijn.

Tóch meedoen

Maar dit was dus iets anders. Ik vond weer een brief. Of eigenlijk: twee. Ik trek namelijk meestal de interessante post uit de stapel en laat de rest liggen tot ik weer wat kattenbakvulling nodig heb. Dat was afgelopen weekend en zodoende kwam ik twee brieven van het CBS tegen. De eerste (eigenlijk de tweede, maar die zag ik als eerst) noemde iets over een budgetonderzoek en een vergoeding van een VVV-bon ter waarde van 30 euro voor het invullen ervan.

In de tweede envelop (eigenlijk de eerste dan) vond ik zelfs al een bon van 5 euro! En er stond niets over terug sturen als je ‘m niet gebruikt, dus die is vast binnen. Nu kan ik die andere 30 euro (of 25 euro dan?) ook wel gebruiken, dus ik heb besloten me toch maar even aan te melden. Volgens mij is het wel een hoop invulwerk, maar gelukkig heb ik me voorgenomen om wat minder uit te geven. Dat scheelt dus mooi ook weer in het noteren. Bovendien mag je ook gewoon op vakantie in de periode en hoef je dan niets te noteren. Aangezien ik op wintersport ga, scheelt me dat weer een week!

Je vult dus gedurende 4 weken je uitgaven in. Normaal gesproken alleen de uitgaven van meer dan 20 euro, maar één week ook de aankopen voor lagere bedragen. Aan het einde van de rit krijg je dus een bon ter waarde van 30 euro en een overzicht van je uitgaven en vaste lasten. Een beetje extra inzicht dus.

Ook interessant: een overzicht met de beste online enquêtebureaus

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De opbrengst

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb me netjes aangemeld via de inlogcode en mijn uitgaven bijgehouden op de site van het CBS Budgetonderzoek. En: ik kreeg aan het einde van de rit dus inderdaad nog 25 euro aan VVV-bonnen opgestuurd.

Nu denk ik niet dat ze heel blij zijn geworden van mijn deelname; ik heb gewoon serieus vrijwel niets gekocht van meer dan 20 euro. En bovendien heb ik in die maand ook nog eens voornamelijk de kast leeg gegeten. Uiteindelijk had ik wel een paar uitgaven, maar gewoon heel weinig. Aan de andere kant; zo kan het soms ook zijn. Mensen geven niet altijd maar geld uit. Althans, dat hoop ik niet.

Mocht er weer een keer zo’n uitnodiging komen voor het CBS Budgetonderzoek, dan zou ik dus zeker nog een keer meedoen!

Heb jij een uitnodiging gehad voor dit onderzoek? En doe je mee of zou je er aan mee doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ik heb de uitnodiging wel ontvangen. De invulweken zijn voorbij en de bonnen zijn ontvangen 🙂 Het heeft niet veel tijd gekost om het bij te houden. Doen dus!
    Groetjes, Cam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.