Werk jij voor weinig?

Iets is beter dan niets, dat is er bij de meeste mensen wel redelijk goed ingedreund. Maar hoe zit dat eigenlijk met werk? Aan de ene kant wordt vaak gezegd dat je blij moet zijn als je werk hebt, aan de andere kant lijken veel mensen toch ook snel weer eisen aan dat werk te stellen. Ik denk dat iedereen wel iemand kent (of het misschien zelf heeft meegemaakt) die wist te melden ‘zelfs wel putjes te willen scheppen’, maar daar uiteindelijk toch niet zo genegen toe was op het moment van baanverlies.

Op zich is daar in Nederland wat voor te zeggen; er zijn banen waar je minder mee verdient dan je krijgt met een uitkering. Of dat het verschil zo minimaal is, dat je de overweging kunt maken of je dan voor dat beetje extra 40 uur per week van huis wilt zijn.

Als ondernemer sta ik daar een beetje anders in. Ik vind dat je moet werken als je kunt werken. En ik snap dat je je misschien niet direct aan wilt melden als putjesschepper, maar er zit vaak ook wel wat tussen putjesschepper en bijvoorbeeld hoogleraar. Nu speelt natuurlijk ook mee dat ik geen uitkering krijg als ik geen werk heb. Wat wel een beetje vervelend is, is dat je soms wel voor de keuze wordt gesteld: werken voor weinig of geen werk. Dat vind ik dan best een ingewikkelde. Ik ben het helemaal eens met ‘iets is beter dan niets’, maar als je steeds onder de marktprijs werkt, kan dat die marktprijs ook naar beneden halen, of de markt gewoon verzieken. En omdat ik mijn werk op zich vrij snel kan doen, is het omgerekend voor mij alsnog niet zo heel schamel. Uiteindelijk kies ik er dan ook meestal voor om het werk aan te pakken. Als een klant uiteindelijk uit is op voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dan vindt hij daar toch wel iemand voor. Dan heb ik liever dat die dubbeltjes nog in mijn zak verdwijnen, dan in die van een ander. Maar helemaal lekker werkt het natuurlijk ook weer niet.

Ik was daarom wel eens benieuwd hoe jullie daarin staan. Werk je voor weinig? Vind je iets beter dan niets? Of heb je daar toch wat meer reserveringen in?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Ik werk voor héél weinig 😉 Namelijk gratis 😛 Nee hoor, grapje. Maar ik zou denk ik alleen maar voor weinig gaan werken als het echt nodig is. Zo lang we het redden op 1 salaris blijf ik voorlopig thuisblijfmoeder 🙂

 2. Ik mis er nog eentje in je stukje, hoewel wettelijk verboden zijn er nog werkgevers die het presteren een salaris te bieden onder het minimumloon! Dat vind ik ronduit schandalig en misbruik maken van mensen. Ik ben daar in de postbezorging tegenaan gelopen. Ook opdrachtovereenkomsten vallen sinds vorig jaar onder het minimumloon en het is niet optioneel om dat aan je laars te lappen. Dus ja, een meester in de rechten (bleek heel duidelijk hoor uit mijn cv) terugbellen en ijskoud de helft van het minimumloon bieden is geen goede zet. Ik meld dat soort dingen. Ik weet dat daar vermoedelijk dus controle wordt gedaan en mogelijk dat mensen die daar werken en het geld hard nodig hebben last van zullen hebben. Toch sluit ik mijn ogen niet, als iedereen dat doet wordt het nooit aangepakt. Mensen die het geld nodig hebben houden hun mond wel, voor mij was het een zeer welkom extraatje maar voor 4 euro per uur kun je de pot op! Ik kijk wel even verder naar een werkgever of vorm van inkomsten met een betere moraal.

  Groetjes Lily

  1. Ik bezorg bij post.nl en krijg daar wel het minimumloon, met een (tijdelijk) arbeidscontract. Maar het is zeker niet allemaal hallelujah daar, want er wordt een hele krappe tijd ingepland voor een bezorgloop, en als je daar over heen gaat moet je steeds verantwoorden waarom en wordt er per dag bekeken of die extra tijd toegekend wordt. In de zomer als er minder post is, wordt er zomaar 20% van je berekende tijd afgehaald. Ik ken geen branche waar dat zomaar kan. Ik ben ook jurist en heb onmiddellijk de bond ingeseind. Gewerkte tijd moet betaald worden en daar sta ik ook op.
   Ook van de fietsvergoeding is per 1 jan. weer het nodige afgeknabbeld. Ach, over 10 of 15 jaar gaat de laatste postbezorger het licht uitdoen, want het postvolume krimpt elk jaar met 8 %.

  2. Ik heb ook post bezorgd, bij Sandd (via een kleinere verspreider, dat scheelde nog iets omdat ik met hun plaatselijke post een stuk meer verdiende, anders was het helemaal erg geweest). Uiteindelijk maar gestopt, want ik zat op een €1,50 per uur. En daarvan moest ik nog mijn eigen fiets onderhouden ook, mijn fiets en schoenen sleten bij wijze van spreken harder dan het geld dat ik kreeg, dus ik zou er bijna op toe moeten leggen om hun post te verspreiden!Dus ja, ik heb een keer werk aangenomen voor een prikkie, maar dat doe ik niet zo snel meer.

 3. Ik werk voor weinig. Ook werk ik soms meer uren om client te helpen, of enkel eens koffie bij ze drinken om ze op te fleuren…ja, in de zorg. Ik doe dat ook omdat ik oa daarvoor de zorg in ging, om te helpen. Met de huidige papierlast kan dat amper, tijdsdruk enzo. Dus ik blijf wat hangen na werktijd voor de extra dingen als persoonlijke aandacht voor de mensen.
  Ik kom net uit, want verdien net genoeg om van te leven. Meer uren werken doe ik niet, omdat ik zelf ook mijn bijkomtijd nodig heb. Zou ik 5 dagen werken dan zou ik zo overspannen zijn.

 4. Ik denk dat we daarin echt onze eisen moeten gaan bijstellen. Er is te weinig werk en te veel mensen. Steeds meer bedrijven willen van hun CAO af. Ik zat toevallig op de vrijwilligersvacature bank, heel veel banen die vroeger gewoon betaald werden… Ik ben nu blij met elke euro, maar heb het nog niet zo nodig dat ik daar echt rotklusjes voor ga doen. Julia

 5. Ik werk maar weinig, 20 uur in de week in de zorg. Zou graag meer willen werken maar de zorg is één grote onzekere bende nu. Ik probeer nu echt te waarderen wat ik heb en te genieten van mijn super leuke en uitdagende baan. Ik zou een baan ernaast als bij wijze van putjesschepper helemaal prima vinden om wat extra erbij te verdienen.

 6. Ik werk maar weinig, 20 uur in de week in de zorg. Zou graag meer willen werken maar de zorg is één grote onzekere bende nu. Ik probeer nu echt te waarderen wat ik heb en te genieten van mijn super leuke en uitdagende baan. Ik zou een baan ernaast als bij wijze van putjesschepper helemaal prima vinden om wat extra erbij te verdienen.

 7. Ik ben ook zelfstandig en hanteer het uitgangspunt dat ik niet voor weinig werk. Nooit. Daar heb ik een buffer voor en daar put ik wel uit als er geen inkomsten zouden zijn. Ik heb de buffer nog nooit gebruikt.

  Klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten zullen nooit een kwartje betalen, dus bij vervolg-opdrachten kom je weer voor hetzelfde dilemma.

  Wat ik wél doe is klanten helpen bij het opstarten van projecten, zodat ik in het vervolgtraject tegen "normaal" tarief ingehuurd kan worden. Dat zijn dan gratis "uren" die ik investeer als aquisitie.

  Enrico

 8. Ik zou heel graag willen werken als mijn gezondheid me dat toe zou staan. En dan ben ik best bereid om productiewerk, fruit plukken etc. Ik heb hogere opleidingen maar het feit om zelf weer je gekd te kunnen verdienen lijkt me helemaal super.
  Ik heb nu alweer heel eat slechte weken achter de rug, maar hoop wat bij te kunnen gaan verdienen bij textbroker.

 9. ik werk 30 uur per week in de schoonmaak en dat is niet wat je noemt een leuk salaris, nu zul je zeggen dan ga je toch meer werken, maar ook dat is niet echt een optie, ik werk al op 2 verschillende panden en straks ook nog voor 2 werkgevers, en een 3e pand en dus 3e werkgever vinden op de uren dat ik nog vrij ben is onbegonnen werk, bovendien fiets ik ook nog eens 2 uur per dag om op mijn werk te komen en heb ik slijtage aan mijn knie. het is iets beter dan een uitkering maar erg veel verschil zit er niet tussen.

 10. Ik werk 20 uur in de week, en zit met mijn salaris onder de uitkeringen. Ik ben hier heel tevreden mee, ik heb echt heel leuk werk, geen dag is hetzelfde. En ik heb daarnaast ook nog de tijd om moeder te zijn. Ik ben blij met wat ik heb.

  1. ..met 20 uur werken in winkel, schoonmaak o.i.d. verdien je altijd minder dan iemand met een volledige ww, wia, aow of bijstandsuitkering. Je moet het omreken naar 36 of 38 uur! Als jij minder verdient dan de bestaansnorm en je kunt voor de overige uren geen werk kringen heb je recht op een aanvulling tot bijstandsniveau. Maar jij krijgt waarschijnlijk veel toeslagen zodat je daar ruim boven zit!

 11. Ik trek ergens een grens. Er moet een redelijk uurloon overblijven. Ik wil best iets gratis doen voor iemand, maar dan is het hobby of vrijwilligerswerk.

 12. Ik ben werkgever in een PGB situatie. Omdat ik zwaar beperkt ben, krijg ik een PGB. Een PGB is een persoons gebonden budget waar je zorg mee inkoopt. Daar koop ik mensen (verzorgende /verpleegkundigen) voor in, soms ZZP-ers. Mijn budget waarvoor ik die zorg mag inkopen. was goed tot ca 2009, maar werd steeds minder. Er wordt elk jaar weer wat afgeknibbeld. Omdat het in dit werk voor ZZp-ers vaak om uurtjes gaat op een dag is een bruto uurloon van 25 a 30 euro redelijk. Maar de PGB'ers krijgen steeds minder en er zijn altijd wel mensen die voor 15 euro willen werken. Voor mij soms wel een dilemma, want ik wil veel uren voor mijn PGB, want hard nodig maar ook verziek ik zo de markt. Want een ZZP-er kan met laag uurloon niet rondkomen. Enkel de mensen die een verdienende partner hebben, kunnen zich dan veroorloven om als ZZP-er te werken. Lastig vind ik het. Ik probeer dus als werkgever een redelijk uurloon te geven, maar dat is knap lastig.

 13. Wij werken met vaste prijzen. Elk jaar bekijken we de prijslijsten en indien nodig, verhogen we de prijs. Voor speciale opdrachten geven we eerst een offerte. We leveren goed werk en onze klanten betalen daar graag een goede prijs voor!

 14. Ik snap je verhaal als ondernemer maar ik merk in het dagelijks leven (werk in de bouwsector) dat veel zzp-ers (ook als ondernemer) de markt verzieken door een prijs/uurloon te vragen wat (soms ver) onder de norm ligt. Deze mensen houden in de prijsvorming veelal geen rekening met pensioenopbouw, ao-verzekering en daarom schrijven zij zo laag in. Maar wat als zulke zzp-ers eens een aantal maanden ziek zijn?
  Ik vind het niet kunnen dat je onder de prijs duikt, daar ben jij niet alleen maar ook anderen op den duur de dupe van.
  groet

 15. Werken voor weinig. Werken onder je opleidingsniveau. Jarenlang heb ik dat gedaan. Werkte ik met een HBO – SPH diploma als alphahulp. Met een loon van ongeschoold schoonmaakwerk. En toch…Tijdens het uitoefenen van deze baan kwam ik in contakt met mensen die als activiteitenbegeleidster te werken en vertelden me dat er een vacature was. Gesolliciteerd en aangenomen. Officieel werk ik nu nog steeds onder mijn niveau, maar ik vind er voldoening in. Wat geeft t dan nog? Ik schrijf nu regelmatig over mijn werk bij de blog; http://www.familiedubbelop.blogspot.nl

 16. Ik ben 2,5 jaar geleden boventallig verklaard en wil nog graag werken. Maar tot nu toe geen baan gevonden.Heus, werk genoeg, maar dan wel als vrijwilliger. Maar een betaalde baan? Helaas, ik krijg steeds een nee op mijn sollicitaties. Ik doe wel 13-15 uur vrijwilligerswerk per week. Want ik voel me beter wanneer ik wat doe. Mijn vrijwilligerswer zie ik nu maar als mijn baan en het UWV betaalt mijn salaris.Yasr

 17. mijn uurloon is ook maar een schijntje.. 4,85 per kind per uur en mn eigen 2 kids krijg ik natuurlijk niets voor, maar die tellen wel mee bij het totaal wat ik tegelijkertijd mag opvangen.. ik mag dus 4 kinderen per dag opvangen, naast mn 2 eigen kids. meestal heb ik er maar 1 of 2, omdat ze allemaal flexibel komen (veel gastouders bieden dat dus ook niet, omdat ze vaste plekjes willen, dan kunnen ze "vol" zitten op een dag.. en dus meer verdienen) het gaat mij niet zozeer om veel geld verdienen, wel net een leuk extraatje zodat we het wat makkelijker hebben en kunnen sparen voor onszelf en de kinderen. en dat lukt 🙂 dus ik ben tevreden. maar ook wel eens jammer dat ik zelfs met fulltime werken soms nog maar een schijntje verdien

 18. Ik verdien genoeg om van te leven met ons gezin. Merk wel dat het steeds moeilijker zal worden als er anders tegen mijn beroep wordt aangekeken.
  Ik ben activiteitenbegeleider maar veel van mijn taken worden in andere huizen door vrijwilligers gedaan. Toen ik mezelf aanmelde als vrijwilliger heb ik dat soort activiteiten nooit willen doen. Het voelt voor mij dan alsof ik een collega zijn baan afneem. Mensen zien niet altijd de meerwaarde van ons beroep (zal ook zeker ook door ons zelf komen). We moeten veel meer laten merken dat we meer zijn dan mensen die een leuk spelletje organiseren.
  Gelukkig kan ik rondkomen met mijn salaris en kan mijn man daardoor thuis blijven. Zo zorgen we er ook voor dat een ander een kans op een baan krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.