Wat doe jij bij negatieve spaarrente?

De spaarrente is niet echt meer wat het geweest is. Een aantal jaar terug, in de periode van o.a. Icesave, kon je nog tussen de 5 en 6 procent rente op je spaargeld krijgen. Die tijd is écht voorbij. Tegenwoordig moet je blij zijn als je al iets van anderhalf procent krijgt. Volgens mij krijg ik bij de Rabobank (waar ik overigens juist daarom praktisch niets stal) nog niet eens één procent. Bij Moneyou is het dan nog iets meer, maar houdt het ook niet over.

Nu las ik laatst dat een zogenaamde expert dacht dat Nederlanders ook wel een negatieve spaarrente zouden accepteren. Oftewel: dat ze bereid zouden zijn om geld te betalen over hun spaargeld. Nog meer dan nu al het geval is voor sommigen, want als je al meer dan die vrijstelling van +- €20.000 per persoon of €40.000 voor een getrouwd stel op je rekening hebt staan, mag je al 1,2% aan vermogensrendementsheffing afrekenen. Over een fictief rendement van 4%, hoe bizar wil je het hebben 😉

Maar goed, die negatieve spaarrente dus. Volgens de beste man zouden we dat sowieso wel accepteren als het ging om een half procent. Ik zou er helemaal geen zin in hebben, spaargeld moet wat opleveren. Sparen is toch ‘goed gedrag’? Maar mocht het echt die kant op gaan, wat dan? Ik zou in de eerste instantie gaan schuiven naar een bank die daar niet aan meedoet. Alle banken zullen echt niet in één keer op die manier gaan werken. Maar wat als iedereen het doet? Geld van de bank halen is een optie, maar dat brengt ook een risico met zich mee. Investeren dan? Maar het is juist fijn om ook geld te hebben dat niet vast zit in bijvoorbeeld een huis of iets anders. Of je moet kiezen voor een investering in bijvoorbeeld een crowdfundingproject. Dan ben je je geld tijdelijk kwijt en tegen de tijd dat je het terug krijgt, is het tij misschien alweer gekeerd. Staat het nog steeds vast, dus helemaal zonder nadelen is het niet.

Gelukkig is het nu nog niet zo ver, maar ik denk er af en toe wel over na over wat ik dan zou doen. Betalen over spaargeld staat me ontzettend tegen, maar de mogelijkheden lijken ook niet legio. Wat vind jij van negatieve spaarrente? En wat zou jij doen als dat wordt ingevoerd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Het lijkt me het in een oude sok sparen best te stimuleren. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
  Ik zou het waarschijnlijk ook doen. Betalen over je spaargeld (waar je al belasting over betaald heb en bij uitgeven nog eens ) daar heb ik geen zin in.

 2. Aflossen tot ik niet meer kan. Een bedrag in huis houden als buffer en investeren in zaken die ik nu uitstel (bankstel, verbouwing toilet). En verder… tegen die tijd is er vast weer een bank die geen rente rekent om mijn geld te stallen.

 3. Ik zou ook wat contant geld als buffer achter houden, en zo veel mogelijk gelijk in onze schulden stoppen – maar dat is als het goed is wat er toch al gebeurt 😉

 4. zo gauw als ik moet gaan betalen om mijn spaargeld bij een bank te hebben staan ,dan haal ik het er onmiddellijk af. dat zou toch te gek zijn , je moet al belasting betalen over spaargeld en dan zou je nog eens moeten gaan betalen? ik denk dat ze hopen dat als het zo ver komt dat iedereen zijn spaargeld gaat investeren of uitgeven en dat zo de economie weer op gang komt. nou mijn geld ga ik niet uitgeven en investeren, hooguit een klein bedrag in een goede kluis en dan bewaar ik het daar wel in. het risico van een inbraak is altijd nog kleiner dan het risico dat ik met investeren loop en het risico dat ik mijn werk kwijt raak en dan blij ben met een buffer.

 5. Gewoon beleggen. Volgens mij doet de beurs het op dit moment mede zo goed omdat veel particulieren zijn gaan beleggen omdat spaargeld niets oplevert…
  Ik bogle rustig door.

 6. Ik hoop dat het niet zover komt. Mijn verwachting is dat de spaarmarkt europescher wordt. We hebben allemaal een IBAN banknummer dan is het makkelijker om naar een ander euroland over te gaan. Door de ice save ervaring en ons balstingstelsel en veel slapende spaarders leeft het nog niet. Het is lastig om op dit moment een spaarrekening te openen en de risico's in te schatten. Weet iemand een website van de spaarrekeningen van alle eu (€) landen?

 7. Huis afbetalen, zonnepanelen en andere maatregelen waar je zelf profijt van hebt op de lange termijn en goed beveiligen en thuis in de kluis.

 8. Mocht het echt tot dit punt komen (in Duitsland schijnt al een bank te zijn waar je moet betalen) dan neem ik het advies van mijn oma ter harte om te investeren in edelmetalen. Dat is redelijk waardevast waardoor het risico beperkt is. En veel succes aan de belastingdienst om te bewijzen dat dit geen sieraden zijn maar het aanhouden van kapitaal…

  Groetjes Lily

 9. zou idd ook een rekening zoeken waar je geen rente betaalt.. (betaalrekening ?of zouden ze het daar ook gelij op invoeren ?bij de meeste banken krijg je nu ook geen rente op de betaalrekening.. geen idee dus of ze gelijk daarop ook rente gaan vragen dan ?) maar zou het belachelijk vinden! rente betalen over je eigen geld :S eerst al inkomstenbelasting etc, dan nog belasting over je spaargeld en dan ook nog rente ? :S

 10. Deel omzetten in voedselvoorraad, deel hypotheek aflossen, deel andere voorraden. Deel contant thuis, deel in kluis elders. Deel op ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.