Planner Reviews 2019: Nibud Agenda

Planner Review: Nibud Agenda 2019

Supermooi, zo’n planner waar je alles in kwijt kunt. Maar als je liever een planner hebt die je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen, dan is de Nibud Agenda 2019 misschien wel een veel betere keuze voor je. Hoewel het ‘officieel’ misschien geen planner is, maak ik voor dit exemplaar graag ruimte in de Grote Plannertest; ik kom namelijk niet elke dag een agenda tegen die zó toegespitst is op mijn favoriete onderwerp: personal finance.

Het verhaal achter de Nibud Agenda

Misschien heb je al wel eens gehoord van Nibud. De naam is een afkorting voor Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting; het is een onafhankelijke stichting die informeert én adviseert over de financiën van huishoudens. Dit kennis- en adviescentrum is al sinds 1979 actief en doet er alles aan om mensen van informatie te voorzien die hen kan helpen om geldproblemen te voorkomen.

Dat gaat verder dan alleen het praktische idee van ‘je moet sparen’. Nibud onderzoekt hoe mensen omgaan met geld en past inzichten uit gedragswetenschappen toe om te zorgen voor een benadering die ook echt aansluit bij de ‘gemiddelde’ consument. Bovendien is de aanpak heel doelgericht; met sites als Bufferberekenaar en Berekenuwrecht kun je heel eenvoudig checken hoe het zit met jouw financiën.

Daarnaast ondersteunen ze mensen in dezelfde beroepstak; ze bieden bijvoorbeeld opleidingen, maar ook voorlichtingsmaterialen, referentiecijfers en rekentools en toegang tot onderzoek en advies.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Praktische informatie

❤ Nederlands
❤ Gedateerd, de agenda loopt van 1 januari 2019 tot en met 2 januari 2020
❤ Een week op twee pagina’s (een pagina is net geen 15 bij 15 cm), inclusief weekend
❤ Elke dag bestaat uit een vak met witruimte en een vak waarin je je uitgaven kunt bijhouden. Dit is gelijk voor doordeweekse dagen en weekenddagen
❤ De agenda begint met een uitgebreide CheckPlanSpaarBewaar-test die je kunt doen om te zien hoe jij er financieel voorstaat. Achterin de agenda staat deze test nog een keer, zodat je je ontwikkeling door het jaar heen kunt bekijken
❤ Voorin de agenda staan ook een aantal vuistregels over checken, plannen, sparen en bewaren. Met tips om bijvoorbeeld minimaal 10 procent van je inkomen te (gaan) sparen.
❤ Met jaarbegroting voor inkomsten en uitgaven, zodat je in één oogopslag kunt zien welke maanden je mogelijk wat geld over hebt en in welke maanden de hand zéker op de knip moet.
❤ Elke maand eindigt met een maandoverzicht, waarop je het overschot of tekort van de maand ervoor kunt noteren en de inkomsten en uitgaven voor die maand kunt plannen.
Handige flap aan de cover zodat je eenvoudig je maandoverzicht kunt invullen
❤ Overal in de agenda staan tips die je tijd én geld kunnen besparen
❤ Elke maand heeft ook een thema, waarover meer uitleg gegeven wordt. Zo kun je in november bijvoorbeeld meer lezen over het kiezen van de juiste zorgverzekering
❤ De Nibud Agenda 2019 is verkrijgbaar via de online shop van het NibudHij kost 11,49 euro. De verzendkosten bedragen 2,95 euro.

Wil je serieus aan de slag met je financiën? Bestel dan vandaag nog de Financiële Strategie-planner. Voor meer inzicht, overzicht én plezier bij het opbouwen van jouw financiële toekomst (in 2019 gaat de prijs omhoog)>>

Looks

De Nibud Agenda 2019 is veel compacter dan de planners die ik tot nu toe gezien heb. En daarmee ook meteen héél praktisch. Hij is nét geen 15 bij 15 centimeter groot, de cover is gemaakt van een stevig karton met glanzende afwerking en hij is heel kleurrijk. Niet té kleurrijk overigens, vind ik. Gewoon lekker fris.

Elke maand heeft een eigen kleurthema en op verschillende plekken in de agenda vind je mooie patroontjes en afbeeldingen met teksten.

De agenda is gemaakt van vrij stevig papier, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je doordrukt met je pen. Dit vind ik zelf altijd wel een groot voordeel!

Natuurlijk heb ik weer een aantal foto’s gemaakt, zodat je dit met eigen ogen kunt zien:

Planner Review: Nibud Agenda 2019
Een vrolijk gekleurde voorkant en handzaam formaat
Planner Review: Nibud Agenda 2019
Check, plan, spaar en bewaar: dat zijn de verschillende thema’s in deze agenda.
Planner Review: Nibud Agenda 2019
Ruimte om je jaarbegroting in te vullen, zowel aan de inkomstenkant als aan de uitgavenkant.
Planner Review: Nibud Agenda 2019
Aan elk onderdeel van de jaarbegroting is gedacht, zodat je zeker weet dat je niets vergeet
Planner Review: Nibud Agenda 2019
Het weekoverzicht: hierin is ruimte om je extra uitgaven op een bepaalde dag te noteren, zodat je die later kunt opnemen in het maandoverzicht
Planner Review: Nibud Agenda 2019
En overal vind je tips om meer uit je geld te halen. Soms wel héél creatief 🙂
Planner Review: Nibud Agenda 2019
Mooie afbeeldingen met positieve teksten maken dit tot een hele leuke agenda
Planner Review: Nibud Agenda 2019
Het maandoverzicht houdt je scherp; ben je deze maand in de plus of in de min gegaan?

Indeling

De ‘naam’ van de Nibud Agenda is ‘Grip op tijd en geld’. En dat is ook precies de uitwerking van de indeling. Als je alles stap voor stap volgt, krijg je meer grip op je geld én op je tijd.

Je begint met de CheckPlanSpaarBewaar-test. Door antwoord te geven op verschillende vragen over jouw persoonlijke financiën, kun je kijken in hoeverre jij al grip op je tijd en geld hebt. Deze test staat achterin de planner nóg een keer, zodat je hem aan het einde van het jaar opnieuw kunt invullen. Hartstikke leuk natuurlijk, want dan kun je ook zien welke voortgang je geboekt hebt!

Je begint met het maken van een jaaroverzicht, zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen je budget of bankgegevens bij de hand te houden. Aan de hand daarvan kun je alles zo invullen. Er is zelfs rekening gehouden met reserveringen, bijvoorbeeld voor onderhoud huis en tuin en kleding en schoenen. Aan de inkomstenkant is ook aan alles gedacht; van salaris of uitkering tot kostgeld, alimentatie en belastingteruggave.

Agenda

Vervolgens ga je aan de slag; je gebruikt de agenda en noteert je extra uitgaven bij elke dag. Aan het einde van elke maand volgt een maandoverzicht. Daarop vul je in wat je inkomsten in die maand waren (hiervoor kun je je jaarbegroting gebruiken) en wat je uitgaven waren. Je vaste lasten e.d. kun je uit de jaarbegroting halen, je extra uitgaven haal je per dag uit de agenda. Vervolgens tel je alle uitgaven bij elkaar op en trek je ze van de inkomsten af. Je hebt dan het overschot of tekort van die maand. En dat overschot of tekort vul je vervolgens weer in het volgende maandoverzicht in.

Het voordeel hiervan is dat je heel duidelijk inzichtelijk krijgt dat wat je in de ene maand doet écht invloed heeft op de volgende maand. Dit maakt je bewuster van wat je eigenlijk met je geld doet. Precies het doel van de agenda natuurlijk!

Bijzonderheden

Deze agenda is echt helemaal toegespitst op mensen helpen grip te krijgen op hun geld. Met handige overzichten, maar ook met positieve citaten en teksten én goede tips.

Daarnaast zorgen de verschillende uitgelichte thema’s voor de nodige educatie. Wist jij bijvoorbeeld dat je je oude zorgverzekering voor 1 januari moet opzeggen, maar dat je nog tot 1 februari een nieuwe kunt afsluiten? Of dat je makkelijker spaart als je je vakantiegeld in één keer spaart? En als we het toch hebben over vakantie; in de zomermaanden is ruimte voor een vakantiebudget!

Oordeel Nibud Agenda

De Nibud Agenda is geen planner, het is een agenda. Ik ga hem dus ook niet vergelijken met de opties die een planner heeft en roepen dat ik de ruimte voor een mindmap mis. Of die flesjes water die ik zo graag in een planner zie.

Als agenda voldoet hij niet alleen aan alle eisen; hij biedt meer. Het is eigenlijk een soort combinatie van een agenda én een kasboek. En twee-in-één… dat scheelt weer ruimte! Bovendien is hij heel praktisch van formaat en niet heel zwaar, waardoor je hem gemakkelijk mee kunt nemen.

Het leuke aan deze agenda vind ik dat hij je als het ware meeneemt op een reis door je persoonlijke financiën. Je maakt niet alleen een jaarplanning, maar krijgt ook elke maand – en zelfs elke dag – weer een trigger om er iets mee te doen. Want je financiële zaken op orde krijgen draait niet alleen om iets bedenken, het gaat juist om de uitvoering.

De uitleg die je overal in de agenda vindt is heel toegankelijk en zeker niet alleen voor mensen die al heel veel bezig zijn met personal finance. Het is eigenlijk een hele laagdrempelige manier om … zoals de agenda al zegt … grip te krijgen op je tijd en geld.

Een ander pluspunt is de prijs; voor nog geen 15 euro inclusief verzendkosten ligt hij bij je op de deurmat. Dat is volgens mij een hele redelijke prijs voor een agenda, zeker als hij je waarschijnlijk ook nog eens veel geld gaat besparen.

Ruimte voor verbetering?

Een klein beetje ruimte voor verbetering; ik zou het zelf wel heel handig vinden als er wat ruimte is voor notities. Gewoon 4 of 5 velletjes achterin de agenda, om wat telefoonnummers op te schrijven ofzo.

Daarnaast zou ik het als consuminderaar (of krent, net hoe je ’t wilt zien) natuurlijk niet erg vinden als je bij besteding van een bepaald bedrag géén verzendkosten hoefde te betalen. Aan de andere kant snap ik ook wel dat een organisatie als het Nibud mij niet in de verleiding wil brengen om meer te bestellen dan nodig is, alleen om te besparen op die verzendkosten 😉

Kende jij deze agenda al? En spreekt hij je aan?

Lees ook de andere reviews:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Nee ik kende deze nog niet, maar hij oogt mooi. Van de buitenkant lijkt hij niet op een agenda bovendien. Als je je financiën op orde wilt krijgen lijkt me dit een hele fijne agenda. Maar voor algemeen gebruik vind ik hem dan weer iets te veel toegespitst op geldzaken. Qua uiterlijk vind ik hem leuk.

 2. Ht spreekt mij zeker wel aan. Alleen ik ken mezelf: zoiets vul ik 2 maanden in en daarna vergeet ik het weer. Dus ik hou het toch maar bij mijn excel bestandje 🙂

 3. Ik heb de agenda dit jaar voor het eerst besteld omdat ik al jaaaaren twijfelde…Nu dus de knoop doorgehakt. Ik heb hem doorgebladerd, en ik als best wel doorgewinterde bespaarder haal er toch nog weer tips en trics uit!
  Ik ga hem zeker gebruiken, ben er blij mee. Mooi compact zodat ie makkelijk mee te nemen is idd.

 4. Ha fijn,

  Dit kan ‘m worden voor 2019.
  Gender neutraal?.
  Ik vindt namelijk dat de meeste planners met extra’ s zo gericht op vrouwen. Ik, als man wil wel een planner met ruimte voor reflexie maar niet de roze kleur of teveel tierelantijnen.
  Graag hoor ik tips want het lijkt me erg fijn om zo gefocust te blijven en de doelen niet uit het oog te verliezen. Alles in 1 zeg maar.

  1. Deze is perfect om je financiën goed in de gaten te houden en daarop te reflecteren. Ik moet wel eerlijk zeggen dat er dus niet heel veel extra ruimte is, als je ook iets met bijvoorbeeld bedrijfsdoelen of persoonlijke doelen wilt doen. Daarvoor zou je misschien toen meer naar een planner moeten kijken. Als je ‘m niet té vrouwelijk wilt hebben; de grijze Purpuz ziet er best heel strak uit (de review is van de roze, maar je hebt hem dus ook in een blauwgrijzige kleur, die heb ik vorig jaar getest). En de komende twee weken komen er nog twee planner reviews aan, waarvan eentje (de Balans Planner) misschien nog wel een optie zou kunnen zijn. Die heb ik pas net binnen, dus nog niet uitgebreid kunnen bekijken, maar die is verkrijgbaar met verschillende covers en van binnen heel erg ‘clean’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.