#FreedomFriday: het Pareto-principe (de 80/20-regel)

#FreedomFriday: Pareto-principe of de 80/20-regel

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de 80/20-regel of het Pareto-principe. Het Pareto-principe werd voor het eerst benoemd door Vilfredo Pareto, een Italiaanse econoom. In zijn vrije tijd stond hij graag in zijn moestuin. Daar ontdekte hij dat de meeste bonen van slechts een paar planten kwamen. Toen hij dit verder onderzocht, merkte hij dat 80 procent van de landgoederen in Italië in handen waren van 20 procent van de mensen. En ook na die ontdekking, zag hij steeds meer bevestiging voor zijn idee dat in bepaalde gevallen 20 van de inspanning of input verantwoordelijk is voor 80 procent van het resultaat, en andersom. En dat is een uitgangspunt dat je óók heel goed kunt toepassen op je persoonlijke financiën.

Het 80/20-principe

Vilfredo Pareto introduceerde zijn Pareto-principe al in de vroege 20e eeuw. Echt populair werd het echter pas eind jaren 90, toen Richard Koch het boek Het 80/20-principe schreef. Hierin beweerde hij onder meer dat binnen veel bedrijven zo’n 20 procent van de klanten zorgden voor 80 procent van de omzet.

Hij vertaalde dat naar een praktische insteek: als je je als bedrijf dus 100% inzet voor die kleine groep klanten, kan je bedrijf exponentieel groeien. Of je bent natuurlijk veel minder tijd kwijt, terwijl je dezelfde omzet realiseert.

En andersom; je kunt ontzettend veel tijd en energie kwijt zijn aan een groot deel van je klanten, die slechts voor een klein deel van de omzet zorgen.

Herkenbaar

Nu heb ik over het algemeen hele leuke klanten, maar toen ik onderzoek deed naar dit principe, moest ik wel direct denken aan één specifieke klant.

Tot eind vorig jaar had ik bijvoorbeeld een klant uit een soort opkomend ontwikkelingsland. De opdrachten die dit bedrijf te vergeven had, hadden altijd drie overeenkomsten: (1) ze moesten gisteren al af zijn, (2) ze waren tegen bedroevend laag tarief en (3) het ging ook nog eens om ingewikkelde dingen. Dus dat bedroevende lage tarief werkte eigenlijk twee kanten op.

In mijn beginperiode deed ik wel eens vertaalwerk voor hen, als ik op dat moment geen ander werk te doen had.

Geen werk is immers geen geld.

Dat ging aardig (als je even niet nadenkt over extreem late betalingen en het feit dat ze de kosten voor de betaling óók nog eens doorschoven naar mij), tot ik op een gegeven moment eens ‘nee’ begon te zeggen.

Ik geloof dat de eerste keer ging om een opdracht van 20 dollar. Van die 20 dollar houd ik – na aftrek van kosten voor een wereldbetaling en belasting – misschien 10 dollar aan over. Fijn, dan ben je als professional een uur bezig voor 8 euro. Ik had er gewoon geen zin in en zei ‘nee’.

Een lang verhaal kort: ‘nee’ kennen ze daar niet. Ik ben minimaal anderhalf uur kwijt geweest met mijn ‘nee’ herhalen. Via de mail, via LinkedIn, via Skype en via alle andere kanalen dat ze me wisten te vinden. Met de volgende opdrachten ging het precies hetzelfde.

Op een gegeven moment heb ik – nog steeds vriendelijk – aangegeven dat ik niet meer met hen wilde werken. Zij vielen duidelijk in mijn 80 procent inspanning voor nóg minder dan 20 procent resultaat. Ook die boodschap kwam overigens niet aan, maar goed; ik kan het zelf nu wat makkelijker loslaten. Dat geld kan ik veel beter, leuker en makkelijker op een andere manier verdienen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het Pareto-principe en persoonlijke financiën

Hoe kun je het Pareto-principe nu toepassen op je persoonlijke financiën? In je bedrijf natuurlijk op de bovenstaande manier: door te kijken welke klanten je het meest opleveren, zowel in tijd als in geld en energie. Maar ook op het vlak van persoonlijke financiën zijn er verschillende toepassingen te bedenken.

Als je de 80/20-regel wilt toepassen op je persoonlijke financiën moet je jezelf de volgende vraag stellen:

Welke 20 procent inspanning zorgt bij mij voor 80 procent resultaat?

Want laten we wel wezen: wie wil nu 80 procent inspanning leveren voor 20 procent resultaat? En toch doen velen van ons (ik hoop vermoed in ieder geval dat ik niet alleen ben…) het!

Je kunt bijvoorbeeld stad en land afreizen voor de beste aanbiedingen, maar zou je die tijd niet beter kunnen gebruiken om bijvoorbeeld je inkomen te verhogen? En vergeet ook niet dat iets niet kopen soms zelfs nóg beter is.

En je kunt fanatiek sparen op die ene spaarrekening die dan in ieder geval nog een beetje rente geeft, maar je kunt dat geld ook voor de lange termijn investeren of beleggen.

Je kunt fanatiek aflossen op je tophypotheek, maar je kunt ook downsizen en een huis kopen dat precies past. En als je dan gaat aflossen of je geld op een andere manier voor je laat werken, gaat het waarschijnlijk ook nog eens een stuk sneller met je vermogensopbouw.

Je kunt je uit de naad werken voor een baas, maar als je goede ideeën en een beetje ondernemerszin hebt; waarom doe je het dan niet voor jezelf? Waarom maak je niet iets dat ervoor kan zorgen dat jouw tijdsinvestering losgekoppeld wordt van je inkomen? Uiteraard is het dan wel zaak om in je onderneming óók het 80/20-principe toe te passen en ervoor te zorgen dat je je zoveel mogelijk focust op de 20 procent klanten/werkzaamheden die je 80 procent van je omzet opleveren.

Er zijn zoveel manieren waarop je door eigen inspanning tientjes kunt besparen, terwijl je aan de andere kant kansen laat schieten die je honderden – zo niet duizenden – euro’s op kunnen leveren.

Het Pareto-principe op andere manieren toepassen

Je kunt het Pareto-principe echt rechtstreeks op je persoonlijke financiën toepassen. Maar je kunt er ook indirect gebruik van maken.

Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen 80 procent van de tijd dezelfde 20 procent van hun kleding dragen? Stel je eens voor hoeveel geld je overhoudt als je dan die 80 procent die je maar 20 procent van de tijd draagt gewoon niet zou kopen. Dan kost het geen geld, heb je er geen ruimte voor nodig en heb je waarschijnlijk ook veel minder last van keuzestress. En Anja van Minimalist Dutchie liet op haar blog al meerdere keren zien dat zo’n 20-procent-garderobe niet saai hoeft te zijn.

Hetzelfde geldt voor je spullen: waarschijnlijk gebruik je 80 procent van de tijd slechts 20 procent van je spullen. Of het nu gaat om keukengerei, de boeken die je leest, enzovoorts. Wat als je die overige 80 procent gewoon op Marktplaats kon zetten? Of wederom: gewoon niet zou kopen?

En wist je dat 80 procent van het nut of plezier dat je uit bijvoorbeeld smartphonegebruik haalt vaak óók het resultaat is van een bepaalde 20 procent aan gebruik? Hoeveel tijd (en energie) houd je wel niet over als je stopt met mindless scrolling?

Of: hoeveel tijd en energie zou je overhouden of krijgen op het moment dat je alleen nog maar tijd investeert in de mensen die je écht blij maken? Dat je over eventueel schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel richting die ander heenstapt en die energievreters loslaat?

Moet je die 80 procent dan volledig laten zitten?

Je kunt jezelf natuurlijk de vraag stellen: moet je die 80 procent inzet die slechts 20 procent resultaat oplevert zomaar laten zitten?

Dat is best een lastige. In theorie wel. Maar gevoel en verstand wat dat betreft op één lijn krijgen is een uitdaging. Het is niet voor niets dat er vrekkenvalkuilen en zuinige instinkers zijn.

Ik denk dat bewust keuzes maken hierin een groot verschil kan maken. Draagt de tijd die je ergens insteekt bij aan het resultaat en zou dat resultaat er écht niet op een andere manier kunnen komen?

Voor mij helpt het altijd als ik er dan een beetje een boute stelling van maak. Zoiets als:

Als je 100 procent te verdelen hebt en je kiest er bewust voor om je te focussen op de 20 procent die het meest oplevert, dan kun je dus uit 5 vlakken 80 procent halen. Of je trekt dus 80 procent van de tijd aan een dood paard voor 20 procent.

Dat geeft me heel duidelijk de keuze: vind ik dat ik de 80 procent inspanning met 20 procent resultaat voor lief moet nemen, omdat ik uit de andere 20 procent inspanning maar liefst 80 procent resultaat haal? Of zie ik dat voor wat het is: dikke onzin.

Als ik bijvoorbeeld 80 procent plezier heb van 20 procent van de boeken die ik lees, dan zou het voor mij een logische keuze zijn om voortaan alleen nog maar boeken te kopen waarvan ik zéker weet dat ik er helemaal weg van zou zijn. Anders verdwijnt zo’n boek in de kast (of op Marktplaats) en ben ik ruimte/geld kwijt. En krijg ik er nog extra werk (opruimen, schoonmaken, verhuizen, noem maar op) voor terug.

Als ik 80 procent geniet van 20 procent van de maaltijden die ik eet, dan zou het logisch zijn om voornamelijk gezonde, voordelige en eenvoudige maaltijden te koken en af en toe eens extra uit te pakken. En om bijvoorbeeld niet uit eten te gaan of eten te bestellen omdat ik geen zin heb om te koken, maar alleen als ik echt zin heb in zo’n uitje of bezorgmaaltijd.

En als ik 80 procent van de tijd slechts 20 procent van mijn persoonlijke verzorgingsproducten gebruik; waarom zou ik dan de douche vullen met die overige 80 procent?

En ga zo maar door.

Gebruik het Pareto-principe om je leven vrijer te maken

Het Pareto-principe is duidelijk een hele goede tool om je leven te vereenvoudigen, vrijer te maken en ‘dode paarden’ te verwijderen. Zeker op momenten dat je je wat overweldigd raakt. Als teveel mensen aan je trekken, je het idee hebt dat je té veel moet doen of je gewoon écht niet meer uitkomt met je tijd en geld.

Denk er dan eens over na waar je precies je energie, tijd en geld in steekt. Schrijf het per dag eens op en kijk of je kunt ontdekken welke 20 procent voor jou het meeste resultaat oplevert. En ga dan eens schrappen in de overige 80 procent.

Je zult merken dat het hierdoor ineens een stuk makkelijker wordt om beslissingen te nemen die – zowel persoonlijk als financieel – vóór je werken, in plaats van tegen je. En dat levert je wéér een stukje vrijheid op!

Ken jij het Pareto-principe of de 80/20-regel en pas je deze ook wel toe in je leven? Plaats jouw tips vooral onder dit artikel 😀

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Leuk! Ik ben fan van het Pareto-principe en propageerde het op mijn werk, toen ik nog een kantoorbaan had. Want daar geldt het namelijk ook heel vaak. Je kunt soms eindeloos blijven sleuren aan iets dat vrijwel geen resultaat oplevert. Sowieso willen mensen het resultaat zelfs nog weleens geheel uit het oog verliezen.

  2. Leuke invulling zo! Had er nog niet over nagedacht om de regel ook naar bezit door te trekken, terwijl dat eigenlijk heel logisch is. Geeft weer inspiratie voor het november-opruimen 🙂

  3. Mooi geschreven. Even heel wat anders tussendoor; ik weet niet of meer mensen er ‘last van hebben’, maar bij mij verspringt de tekst van dit tablad de hele tijd, dat leid me nogal af van het lezen van je artikel. Dus wellicht is dat een idee om dat aan te passen. Ik heb er nu de hele tijd mn arm voorgehouden, maar die ging nogal zeer doen, (logisch!).

    1. Oh, dat is vervelend! Ik heb daar tot nu toe eigenlijk alleen nog maar positieve reacties op gekregen (vind het zelf ook wel heel grappig, vandaar dat ik het er ook op heb gezet), maar ik ga het nog eens even in beraad nemen. Dank je voor je feedback!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.