5 zuinige instinkers

5 zuinige instinkers op een rijtje

Té zuinig zijn is niet altijd goed; het kan je soms uiteindelijk ook meer kosten dan gedacht. Toch is het niet altijd makkelijk om van die ‘zuinige instinkers’ aan te zien komen of te vermijden. Dit lijstje met 5 bekende zuinige instinkers (én manieren om er slimmer mee om te gaan) helpt daar hopelijk wél bij!

1. Kleding van slechte kwaliteit kopen

Goedkope kleding kan behoorlijk verleidelijk zijn. Begin dit jaar was ik bij de Primark, waar ik overstelpt werd met shirtjes van tussen de 4 en 6 euro. Hoewel ik ergens wel een stemmetje hoorde roepen dat het vast niet al te denderend was, wilde ik ook weer niet mijn neus ergens voor ophalen. Foute keuze. Geen van de shirtjes bestaat nu nog en twee van de drie kwamen niet eens de eerste keer dragen/wassen door. En nee, ik heb er geen gekke dingen mee gedaan.

Nu wil ik niet zeggen dat goedkope kleding per definitie slecht is, maar de kwaliteit is vaak wel minder. Wat je beter kunt doen is kleding van goede kwaliteit kopen, in een laatste uitverkoop, outlet of tweedehands. Dan heb je wel de goede kwaliteit, maar betaal je niet de bijbehorende prijs.

2. Los gaan op supermarktaanbiedingen

Toen ik nog in de winkel werkte, was dit ontzettend moeilijk om niet te doen. De eerste dag kun je de boel wel weerstaan, de tweede dag ook wel, maar des te verder de week vorderde, des te moeilijker het werd. Het resultaat hiervan is dat ik zo’n 8 jaar later nog steeds dingen heb staan die ik toen gehamsterd heb. Geen eten, maar duidelijk dingen die ik dus écht niet nodig had.

Gebruik maken van aanbiedingen is heel verstandig, maar doe het alleen als het gaat om dingen die je ook daadwerkelijk gebruikt. Anders is het eerder een vrekkenvalkuil. Sla daarnaast niet al te groot in; aanbiedingen komen om de zoveel tijd weer terug. Ook komen ze vaak na elkaar voor in supermarkten in hetzelfde segment (b.v. Aldi/Lidl), dus rijd er ook geen kilometers voor om.

Gewoon je verstand gebruiken en iets pas kopen als je het echt gebruikt, als het écht een goede aanbieding is (voor mij is dat vanaf 50% korting) en in een hoeveelheid die je op kunt maken binnen de houdbaarheidstermijn.

3. Extreem besparen op een tweedehands auto

Toegegeven: hier kan ik niets over zeggen uit eigen ervaring. Ik rijd nu mijn tweede auto en heb altijd ‘nieuw’ gereden. Maar; ik heb het regelmatig om me heen gezien. Mensen die zo min mogelijk voor een auto willen betalen, maar uiteindelijk dubbel zoveel betalen aan reparaties.

Volgens mij zijn er twee manieren; óf je koopt een auto van maximaal 250 of 300 euro euro en doet ‘m weg zodra er reparaties aankomen, óf je geeft ongeveer een kwart van de nieuwprijs uit aan een auto die niet op z’n laatste wielen rijdt en waar je echt een paar jaar mee voort kunt, zonder noemenswaardige reparaties.

Koop zo’n ding ook nooit alleen op de prijs, maar zorg ervoor dat je iemand bij je hebt met verstand van auto’s. Uiteindelijk hoeft een leeftijd, staat of kilometerstand natuurlijk niets te zeggen over de daadwerkelijke conditie van de wagen.

4. Te lang durende abonnementen aangaan

Als je voor 2 jaar lid wordt van de sportschool, betaal je per maand minder dan wanneer je pak ‘m beet een half jaar lid wilt worden. Hetzelfde geldt voor tijdschriften. De verleiding is dan groot om meteen voor de langere periode te gaan, want op dat moment ga je er nog helemaal voor én het is dan goedkoper. De kans is echter groot dat er in die b.v. 2 jaar iets in je situatie verandert, waardoor je niet meer gaat sporten, dat blad niet meer interessant vindt of niet meer naar die club wilt.

En dan zit je dus met een abonnement waarop per saldo dan helemaal geen voordeel meer te behalen is. Eerst een proefabonnement kan wat dat betreft een slimme keuze zijn; als dat je meevalt, kun je alsnog voor een abonnement van een wat langere periode gaan. Bereken echter wel heel goed wat je voordeel is en hoe lang je het leuk moet blijven vinden of er gebruik van moet blijven maken, wil dat voordeel een rol blijven spelen. Vaak hoef je namelijk maar één of twee nummers te missen om al voordeliger uit te zijn met los kopen.

Kijk hier of je nog kunt besparen op abonnementen >>

5. Te vasthoudend zijn bij de verkoop van je huis

Je ziet het nu heel veel; mensen die een huis willen verkopen, maar te veel vasthouden aan de prijs van het huis, zonder rekening te houden met maandelijkse lasten. Het kan soms interessanter zijn om een reparatie voor een welwillende koper uit te (laten) voeren, of een korting te geven, dan nog een paar maanden extra je hypotheeklasten te moeten blijven betalen.

Dit wil niet zeggen dat je overal maar op toe moet geven, maar het is wel verstandig om na te denken over de gevolgen voor de langere termijn en voor jezelf op een rijtje zetten wat nu écht beter voor jezelf is.

Herken jij deze zuinige instinkers? En betrap jij jezelf wel eens op verkeerde zuinigheid?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Mijn man koopt bewust auto's waar iets mee is, maar wel iets dat hij zelf kan repareren. Zo rijden we nu in een auto uit 1992 die in 2011 450,- kostte. Hij schaft de nodige onderdelen tweedehands aan en is lid van een autoclub waardoor hij makkelijk aan tweedehands onderdelen komt, kennis opdoet en de mogelijkheid heeft om een paar keer per jaar te sleutelen in een professionele garage met gebruikmaking van een brug. Voor ons is de hobby van mijn man dus een geldbesparende factor. Gisteren heeft onze auto de APK weer gehaald. 🙂

 2. Vooral met kleding kijk ik tegenwoordig uit. Ik koop nu vaak duurdere merken tweedehands. Zo heb ik wel de kwaliteit zonder er veel voor te betalen. Het verbaast me wat mensen soms wegdoen aan kleding….

  Leuk dat je weer regelmatig schrijft!

 3. Goedkope kleding koop ik niet. H&M etc, is voor mij te flut kwaliteit. Ik koop dan liever duurdere kleding in de opruiming. Of minder kleding. Of zelf naaien. Tweedehands heb ik geen 'neus' voor.

  Echte supermarktaanbiedingen koop ik groots in. Zodat ik ermee toe kan tot de volgende keer. (oeps 16 flessen Port de vorige keer, zijn maar eens in het halve jaar in de bonus) Op de vaatwasmachinepoeder (losse poeder, 2 keer per jaar 1+1) zet ik de datum. Zo kwam ik erachter dat ik daar heel lang mee doe, wel 7 maanden. Dan weet ik hoeveel ik ervan moet kopen.
  Voor de rest weet ik goed hoeveel ik waarvan gebruik en sommige dingen zijn elke 6 weken in de aanbieding.

  Een nieuwe auto vind ik 'zonde' ik koop liever een tweedehandse.

  Laatst abonnement opgezegd. We lezen het tijdschrift wel, maar ik vind het te duur (5,95 per week). Paar maand daarna een proefabonnement aanbieding ontvangen. 8 weken 8 euro. Even gewacht zodat we het kerstnummer zouden krijgen. Online geregeld, kon ik het steeds verlengen. Uiteindelijk 20 nummers voor 20 euro! Ongelofelijk. Bespaart lekker.

  1. Ik snap het niet dat je Port zuipen, vaatwasser gebruiken i.p.v. met de hand afwassen en tijdschriften abonnementen i.p.v. bibliotheek zuinig leven vind. Ook als ze in de aanbieding zijn zijn ze overbodig luxe en passen zeker niet bij een zuinig leven. Het is prima als je het doet maar geef het niet als voorbeeld van zuinig leven.

 4. Als iets wel er duur en onnodig is dan is het wel een nieuwe auto kopen.

  Ook een auto van 250/300 euro is vaak het wrak van de week en kun je ook heel erg snel afscheid van nemen.

  Zelf zou ik de gulden middenweg kiezen hier een voertuig van 800 euro wordt al ruim 3 en half jaar in gereden zonder noemenswaardige kosten maar je moet wel weten wat je koopt en het beste voertuig uit die tijd 🙂

 5. Ik heb dit jaar een kleurenadvies gekregen (zelf betaald) en dat is een goede investering geweest! Ik ben me nu veel meer bewust van wat mij wel of niet staat. Op basis van het advies hebben kledingstukken waarvan ik twijfelde of het me wel stond (en dis in de kast bleven liggen) een tweede leven gekregen: ik draag ze nu met overtuiging óf ze zijn in de humana kledingcontainer gegaan. En nieuwe kleding heb ik dit jaar nog niet hoeven kopen, afgezien van wat ondergoed en 2 basic shirts met lange mouwen.

  Wat ik nu aan kleding zal kopen: het wordt veel kritischer bekeken en ik ga ook liever voor kwaliteit met een iets hogere prijs dan de niksjes van Prim.ark (nog nooit geweest en ook geen behoefte aan) of de H &M

 6. Hier wel regelmatig kleding van de primark wat eigelijk zeker wel een seizoen meegaat, alleen de hele goedkope basis shirts vind ik erg dun, maar als pyama gaan die toch ook al zeker een jaar mee. zeker voor de kids ben ik erg tevreden over primark

 7. Tweedehandskleding is echt niets mis mee. Mijn vriendin vertelde mij vanmiddag dat haar dochter al voor het derde jaar dezelfde winterjas heeft die ze voor een prikkie op marktplaats kocht. Bij ons gaat het niet anders. Overigens moet je ook tweedehands goed opletten.

 8. Wij rijden al jaren in tweedehandsauto's en naar mijn ervaring zit er een heel interessant gebied tussen die 300 euro en een kwart van de nieuwprijs…

  Die autootjes van 300 euro zou ik zelf nooit kopen. Een wat duurder autootje met een lage prijs door zijn leeftijd wel.

  Onze auto's kostten tussen de 900 en 2500 euro (prive auto's dan wel). In elk autootje reden we tot nu toe een aantal jaar zonder noemenswaardige kosten.

  Moet je een halve automonteur zijn om zoiets te kopen?
  Nee! Zoek een degelijke auto (je hebt fora met lui die weten wat goede auto's uit goede jaren zijn), zorg dst je weet waar je op moet letten (google), gebruik je gezond verstand en wees kritisch.

 9. Dat zijn heel goede punten die je hier aanhaalt.
  Ik koop t-shirts van de Hema, die kosten rond de €5 en zijn van goede kwaliteit, ze blijven mooi van model, van kleur en gaan best een paar jaartjes mee. Ik heb een abonnement op een maandblad, nadat ik eerst een proefabonnement nam voor een mooi prijsje. Zo wist ik zeker dat ik het een mooi blad vond. Aanbiedingen in de supermarkt, ik koop dan alleen wat we anders toch ook zouden kopen. Alleen wat betreft de auto doen we het anders, we kochten ruim twee jaar geleden een auto van toen 5 jaar oud, voor eigenlijk nog een flink bedrag. De apk was twee jaar geldig en we hebben er nog geen grote uitgaven aan gehad, en als we deze over ongeveer twee jaar weer willen inruilen krijgen we er nog een redelijk bedrag voor terug… Hypotheken, daar heb ik geen ervaring mee, we huren ons huis en dat is echt niet duur in ons geval…
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. De opa van mijn man zei altijd als je niet genoeg geld hebt dan kun je beter meer geld geven aan goede kwaliteit. Kortom goedkoop is vaak toch duurkoop. Toch kun je ook wel geluk hebben. Ik heb 2 jaar geleden een t-shirt bij Primark gekocht en die ziet er nog steeds prima uit.

 11. Goede tips! Het is een beetje zoals het spreekwoord: 'Goedkoop, is duurkoop'. Voor sommige dingen geldt dit echt. Dan ben je uiteindelijk goedkoper uit als je wat meer geld uitgeeft.

  Maar ik vind dat wel lastig! Ik ga toch het liefst voor goedkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.