Outletcentra belazeren de boel

Outletcentra belazeren de boelDe koopjes die je in outletcentra kunt scoren, zijn helemaal niet van die echte koopjes. De outletcentra zouden de kluit belazeren. Volgens een Duits tv-programma heeft niets uit dergelijke centra ook echt daadwerkelijk in de winkel gelegen met het aangehechte prijskaartje.

Kleding komt helemaal niet uit de winkel!

De onderzoekers van het programma Die Outlet Lüge (De Outlet-leugen) ontdekten dat kledingfabrikanten de outletshops niet per se gebruiken om hun overtollige waar te verkopen; ze maken zelfs speciaal kleding voor de outlet. Kortom; deze kleding heeft nooit in de winkel gelegen. En volgens hen is het bovendien ook nog eens van mindere kwaliteit.

Dit wordt in het programma uitgetest door met een polo van Hugo Boss uit de outlet terug te gaan naar de échte winkel. Hier blijkt die polo niet eens in het systeem te staan, terwijl hij volgens het kaartje toch écht uit een bepaalde collectie zou moeten komen. Deze specifieke polo blijkt uiteindelijk dus alleen in de outlet verkrijgbaar te zijn. Bij een winkel van Levi’s wordt dit zelfs gewoon toegegeven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ook bij outletcentra in Nederland

Het programma werd in Duitsland opgenomen, maar ook in Nederland blijken deze praktijken aan de orde van de dag. Zo werden er kledingstukken gekocht bij Fashion Outlet Roermond. Daarnaast werd er kleding uit de ‘echte’ winkels gehaald, om dit met elkaar te vergelijken. Volgens deskundigen krompen kledingstukken uit de outlet veel sneller, waren de stiksels vaak een stuk zwakker en waren aangebrachte details – denk aan een logo op een spijkerbroek – vaak van mindere kwaliteit. Het toppunt was wel een blazer van Tommy Hilfiger: die zou eerst €200 gekost hebben, maar viel na één stoombeurt praktisch uit elkaar.

Nu is het natuurlijk niet automatisch zo dat iets dat duur is, ook per definitie goed is, maar dan nog.

[wp_ad_camp_3]

Zou het echt…?

Ik kom op zich niet heel vaak bij outletcentra. Soms ga ik wel eens naar Bataviastad, dat is dan nog een klein beetje in de buurt. Meestal vind ik het daar wel gezellig, maar qua aanbod en prijzen valt het me altijd wat tegen.

Op vakantie bezoek ik ze echter wél graag. In Amerika heb je op verschillende plekken enorme outlet-dorpen, waar ik ook regelmatig leuke koopjes scoor. Gezien mijn ervaring daar, vind ik het best moeilijk te geloven dat dit wereldwijd zou gelden. Ik heb hier al een keer schoenen en een jurk gekocht die ik eerder al in de winkel had gezien. Die waren toen een stuk duurder en op het moment dat ik ze kocht waren ze dus van een eerder seizoen. Dat lijkt dan gewoon te kloppen. En voor wat betreft de kwaliteit; de drie Tommy-truien die ik vorig jaar kocht heb ik heel veel gedragen en zijn nog van prima kwaliteit.

Wat bovendien ook wel een goede graadmeter is; de polo’s van vriend passen ook nog. Die is vrij lang, dus merkt het direct als er echt een centimeter of meer vanaf is.

Ik vraag me dus af of dit niet meer een plaatselijk ‘probleem’ is. Het maakt shoppen in een (Nederlandse) outlet in ieder geval wel een stuk minder aantrekkelijk. Maar of het me ervan weerhoudt om een Amerikaanse te bezoeken… Wat denk jij: zou dit overal voorkomen, of zal dit programma het net slecht getroffen hebben?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Omdat ze in outletcentra ook een gemengd aanbod moeten hebben (anders komen er geen kopers), mengen ze daar kledingstukken die echt uit oude collectes afkomstig zijn (en niet zo goed verkochten, en dus over zijn) met “nieuw” spul, namelijk vervanging voor die soorten kledingstukken die in de oorspronkelijke verkoop wel allemaal verkocht werden.

  Ik ga er nooit naartoe. Merken zijn onzin, waar je zelfs in de outletcentra nog teveel voor betaalt.

  1. Ja, en nee… bijna alles is natuurlijk van een bepaald merk. En sommige dingen zijn echt van hele goede kwaliteit, gemaakt met mooie materialen, terwijl andere echt teren op de naam. Is mijn ervaring dan. Maar dat geldt dus ook voor kleding die je gewoon bij mainstream winkels koopt.

 2. Ik ken het verhaal wel. Ik ben zelf één keer in bataviastad geweest en vond de kleding echt minder leuk en minder mooi dan in de gewone winkel dus denk dat het wel klopt. Ooit zat hier in de buurt in de stad een outlet van een bepaald merk en dat was wel gewoon kleding uit de winkels en ik kocht daar graag.

 3. De laatste paar jaar kom ik er nooit meer, vond het voorheen altijd wel leuk om er eens rond te kijken, bijv. die in Maasmechelen. Kocht er overigens weinig.
  Ik heb het artikel ook in de krant gelezen, maar het verbaasde me niet. Zo heb je ook schoenenwinkels die speciaal voor de opruiming een collectie aanschaffen. Laag geprijsde en kwalitatief veel mindere schoenen dan de reguliere collectie. Iets wat je van verre kunt zien, maar toch trappen mensen er steeds opnieuw in.

 4. Wat stom eigenlijk als dit echt gebeurt. Ik kom nooit in outlets want ik geef niks om merkkleding, maar kan me voorstellen dat je je wel belazerd voelt als je daar iets koopt en de kwaliteit bagger blijkt te zijn. Dan heb je alsnog te veel betaald.

 5. Ik heb geen ervaring met Nerderlandse outletwinkels, maar in Amerika zijn wij er ook graag, mijn hele garderobe bestaat uit outlet kleding en en ik draag alles nog steeds van vorig jaar,mgeen klachten hoor.

 6. Vroeger, nu 45 jaar geleden, werkte ik in een kledingzaak. Twee maal per jaar was er een “uitverkoop”. In de maand, voorafgaand aan de uitverkoop, werd er flink ingekocht: meestal goedkope kleding die normaal nooit in de winkel hing!

 7. Nee, hoewel ik een keertje in Bataviastad ben geweest, een keer in Roermond en Roosendaal (heel lang geleden), ben ik niet zo van de merken. Ik ben niet zo’n fan van shoppen, dus mij zie je niet in een kledingwinkel. Of iets anders dan de locale supermarkt.

  Anyway, het is een manier van bedrijfsvoering. Als je er niet mee eens ben, kun je nog altijd stemmen met je portomonee. 🙂

 8. Ik heb in een outletwinkel gewerkt (Roermond) en ik kan het bevestigen. In ieder geval wat “mijn winkel” betreft. Niet alle artikelen overigens. Maar er waren spullen die gewoon in opdracht in andere fabrieken werden geproduceerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.