Geldgeheim: “Ik ben 8 jaar lang gokverslaafd geweest”

Geldgeheim: "Ik was 8 jaar lang gokverslaafd"

Van een leuke baan met bijpassend inkomen naar arbeidsongeschiktheid: het overkwam M. Om de teruggang in salaris een beetje op te vangen, ging ze online gokken. Dat kwam haar duur te staan; in de acht jaar die daarop volgde, raakte ze gokverslaafd en verloor ze heel veel geld. Voor M. is er weer licht aan de horizon: zij pakte haar schulden aan en is sinds kort weer schuldenvrij. Maar haar verhaal laat wel zien dat een onverwachte inkomensdaling je niet zomaar in de koude kleren gaat zitten.

Arbeidsongeschiktheid

“Ik ben 40 jaar en getrouwd. In 2010 raakte ik arbeidsongeschikt. Daardoor maakte ik ook een terugval in salaris. Dat verschil wilde ik heel graag compenseren, vooral om geldproblemen te voorkomen.

Ik besloot om eens online te gaan gokken. Had ik dat maar niet gedaan. Vanaf dat keuzemoment in 2010 tot februari 2018 ben ik namelijk gokverslaafd geweest. Die periode heeft me bakken vol geld gekost.”

Schaamte

“Het feit dat ik online gokte, heb ik al die jaren zoveel mogelijk voor mezelf gehouden. Ik schaamde me ervoor. Dit was het stomste wat ik had kunnen doen!

Ik denk dat veel mensen me als een sukkel zullen zien als ze hiervan weten. Of dat ik verlaten word. Om eerlijk te zijn vind ik het ook best lastig om er niet over te praten, maar ik druk dit geheim gewoon zoveel mogelijk weg.”

Ommekeer

“Waar ik wél heel dankbaar voor ben: het is me in 2018 gelukt om helemaal te stoppen met gokken. In maart 2018 heb ik een financieel plan uitgewerkt om mijn doorlopende krediet af te kunnen lossen én te beginnen met sparen.

Inmiddels heb ik de laatste aflossing voor het doorlopend krediet overgemaakt en kunnen we nu samen beginnen met sparen. Een hele prestatie, als je bedenkt dat het doorlopende krediet maar liefst 16.000 euro was!

Als we op deze voet doorgaan, kunnen we aan het einde van het jaar zelfs een buffer overhouden van zo’n 5000 euro!

Mijn partner en ik hebben het financiële plan samen helemaal uitgewerkt en we halen er veel plezier uit om het wekelijks door te nemen.

Ik denk wel geregeld: “Had ik al die jaren maar niet zo stom gedaan, dan stonden we er nu heel anders voor.” Maar: ik ben ontzettend dankbaar dat het me gelukt is om te stoppen met gokken én dat ik het roer radicaal heb omgegooid. Het kan!

Dank je voor je verhaal!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Omgaan met een onverwachte inkomensdaling

M. is ongetwijfeld niet de enige die te maken heeft gekregen met een inkomensdaling. Je kunt ontslagen worden, een baan kiezen met een lager salaris, te maken krijgen met een reorganisatie, je kunt langdurig ziek worden of je kunt – zoals mij tijdens de crisis overkwam – als ondernemer een deel van je klanten kwijtraken.

En dat is best pittig. Je bent een bepaald inkomensniveau gewend. Daar zijn je ‘luxe’ uitgaven op afgestemd, maar ook veel van je vaste lasten. Die luxe uitgaven kun je misschien nog wel een beetje aan banden leggen, maar je kunt moeilijk tegen je bank vertellen dat je je hypotheekbetaling even een maandje overslaat.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen die te maken krijgen met een verlies aan inkomen, hierdoor – tijdelijk – grip op geld kwijtraakt.

Wees voorbereid

Het is de kunst om je voor te bereiden op een inkomensval, het liefst op het moment dat dit nog helemaal niet nodig is. In de ‘vette jaren’ is het immers veel gemakkelijker om te sparen of om iets op te geven dan in de ‘magere jaren’.

Zorg dat je een budget hebt waar je je aan houdt, leg vast een mooie buffer aan, los eventueel extra af op je hypotheek om je maandlasten te verlagen, geef minder uit, zeg abonnementen en contracten op, zet alles op een rij en kijk wat er nodig is om je financiële veerkracht te vergroten.

Uit het onderzoek ‘Minder Geld, hoe huishoudens zich voorbereiden op een inkomensdaling’ (pdf) blijkt dat driekwart van de mensen die zich hebben voorbereid op een inkomensdaling, in zo’n situatie daadwerkelijk makkelijker rondkomen, minder financiële problemen en meer spaargeld hebben. Zij geven aan grip te hebben op hun financiën, in tegenstelling tot het deel van de mensen dat zich niet heeft voorbereid.

Bovendien geven zij aan dat ze zich vooraf minder zorgen maken en ook erna over het algemeen gelukkiger zijn met hun financiële situatie én hun leven.

>> Wil jij meer grip op je geld? De Financiële Strategie-planner helpt je hierbij met informatie, tools en werkbladen. Bekijk ‘m hier! <<

Houd het hoofd koel

Voorbereid of niet; een inkomensdaling heeft op verschillende manieren impact:

 • Je hoeveelheid spaargeld kan afnemen
 • Je kunt meer moeite hebben met rondkomen
 • Betalingsproblemen – roodstand, geen geld meer kunnen opnemen, aanmaningen ontvangen en weigering van automatische incasso – nemen toe
 • Het kan je veel geldzorgen opleveren

Met name dat laatste kan heel lang blijven hangen. Daarom is het belangrijk om het hoofd koel te houden en zo snel mogelijk weer grip op je geld te krijgen. Wat heb je nog over? Welk financieel gat moet er gevuld hebben en wat kun je daaraan doen?

Het verhaal van M. laat zien dat het nooit te laat is om een verandering door te voeren. Zij is maar liefst 8 jaar gokverslaafd geweest en heeft nu niet alleen al haar gokschulden afgelost, maar ook een spaarpot opgebouwd.

Het kan iedereen overkomen

Het vervelende hiervan is dat het iedereen kan overkomen. Een poosje terug stond er in de Volkskrant een artikel over Leo, Ellen en Willem. Alledrie hoog opgeleid en behoorlijk succesvol. Tot een bepaald moment. Bij Leo kwam dat moment toen zijn vrouw aan kanker overleed en hij zich door wat vrienden liet overhalen om mee te doen met een beleggingsclubje. In een paar jaar verdampte zijn vermogen. Leo kwam op straat terecht.

Je kunt vinden dat Leo hierin nog een keuze had; hij had ook ‘nee’ kunnen zeggen tegen zijn vrienden. Maar je kunt ook in een situatie terechtkomen waarin je helemaal geen keuze hebt. Omdat je partner komt te overlijden, of omdat je zelf ziek wordt of een ongeluk krijgt.

Een inkomensdaling kan iedereen overkomen. En als dat jou gebeurt, wil je dat de gevolgen zo beperkt mogelijk blijven.

Om dat te doen, kun je in ieder geval beginnen met een aantal concrete stappen:

 1. Zet eens op een rij hoeveel het inkomen in een bepaalde situatie zal gaan dalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar arbeidsongeschiktheid of (langere) tijd geen werk door ziekte of ontslag.
 2. Kijk naar je huidige uitgaven: wat gaat er in de maand allemaal uit?
 3. Hoeveel financiële speelruimte heb je? Heb je spaargeld, houd je maandelijks wat over? Waar zou je eventueel op kunnen bezuinigen als het moet?
 4. Begin NU met maandelijks sparen. Het liefst een vast bedrag én automatisch. En al is het maar een klein beetje. De gewoonte ontwikkelen vóórdat je in de problemen komt helpt je verder.

Pas je aan, nog voordat de nieuwe situatie zich voordoet. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt in zo’n situatie te maken krijgen met veel emoties die je niet helpen; schaamte, slachtofferschap, teleurstelling, ontkenning. Des te eerder je echter de feiten onder ogen ziet, des te groter de kans dat je er ook weer heelhuids bovenop komt.

Heb jij wel eens te maken gehad met een inkomensdaling? Zag je die aankomen en hoe ben jij daarmee omgegaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. Yep, vanaf volgende maand heb ik ook een heel stuk minder inkomsten. Want ik ben er nu een half jaar uit op mijn werk omdat dat moest. Dit wist ik dus al van tevoren en daarom heb ik gespaard voor deze periode zodat ik gewoon mijn deel van de hypotheek maandelijks kan blijven betalen. En natuurlijk de rest van mijn rekeningen.
  Toevallig heb ik vandaag nog een keer extra zitten rekenen hoeveel inkomsten ik in dec binnen krijg (voor zover ik die nu al weet) en dat klopt met wat ik al eerder uitgerekend had, dus ik sta er gelukkig gewoon goed voor! Ook omdat ik mijn budget voor alles laag gehouden heb, op het niveau van voordat ik aan deze baan begon. Tijdens mijn baan hield ik dat budget aan, nu nog steeds. Ook gaf ik grote extra bedragen niet uit, maar daar spaarde ik van.
  Het geeft mij ook oprecht rust dat ik gewoon weet dat alles betaald kan worden deze 6 maanden dat ik eruit ben. Gelukkig heb ik wel de toezegging gehad dat ik daarna weer gewoon terug mag komen, dus dat zorgt er ook al voor dat mijn stresslevel niet omhoog geschoten is.

 2. Petje af, fijn dat jullie het samen aangepakt hebben. Vanaf nu kun je weer vooruit kijken en genieten van de mooie kleine dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.