Doorsneevermogen Nederlanders flink gekelderd

Het doorsneevermogen van Nederlanders is in 2010 flink gekelderd: van 42.000 euro naar 33.000 euro. Dit zou vooral komen door een combinatie van een toegenomen hypotheekschuld en een waardedaling van woningen. Ook ‘overige schulden’ zijn toegenomen. Vooral werknemers moesten inleveren.

Als ik dit lees, denk ik dat wij er dit jaar nog genadig vanaf zijn gekomen. Onze hypotheekschuld is in 2009 flink toegenomen in verband met een nieuw huis, maar is dankzij extra aflossingen weer wat gedaald. De waarde van ons huis is – als ik de grafiekjes bekijk – niet echt verandert in 2010.

Als het gaat om verdiensten/spaargeld is het een heel ander verhaal: daar bleef in 2009 beduidend meer van over. Deels door de verbouwing, maar ook door hogere kosten en minder inkomsten. Per saldo ben ik dus vooral blij dat we dit jaar weer (bijna) doorgekomen zijn en ik zal tijdens de vakantie ook zeker eens de tijd nemen om na te denken over volgend jaar.

Hebben jullie in het afgelopen jaar iets gemerkt van de vermogensdaling waarover gerept wordt in de kranten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik heb het artikel ook gelezen. Met m'n huis heb ik er geen last van. Appartementen zijn vrij waardevast. In m'n straat zijn er alweer 2 verkocht, vrij snel, voor een mooie prijs.
  In m'n persoonlijke situatie merk ik het nu wel, doordat ik op het moment minder inkomsten heb doordat ik geen variabel salaris meer heb. Op zich redt ik het wel, ik probeer zo min mogelijk te 'snoepen' van m'n buffertje.

 2. Bij mij is 2010 financieel beter geweest dan 2009. Al helemaal nu ik niet meer zoveel ga shoppen (zowel gewoon als uit verveling) en bewuster met mijn geld omga. Van mij mag die trend zich voortzetten! 😉

 3. Ons huisje zal vast wel in waarde gedaald zijn. Maar dat is theoretisch vermogen,we hopen er de rest van ons leven te wonen. En waardedaling heeft een voordeel bij de OZB. Wat ik jammer vind,is dat de rente op spaargeld zo laag is. Groeten Izerina

 4. Wij hebben het wel gemerkt, maar onze uitgaven aangepast. Wij hebben geen koopwoning.
  Maar ik heb nog steeds een goede buffer en geeft een en veilig gevoel. Ik ben wel erg op mijn uitgaven gaan letten.

  Liefs Frederique

 5. Wij hebben in dit jaar zo goed als niets kunnen sparen. De inkomsten stonden al jaren op een een laag pitje(Geen verhoging en de bonus werd niet uitgekeerd), maar het was toch iets beter dan 2009 doordat we ons huis vaker verhuurden.Gr. LZV

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.