Tips om bevroren leidingen te voorkomen

Hoewel hij eigenlijk nog niet eens officieel begonnen is, is dit één van de vijf heftigste winters sinds het begin van de 20e eeuw. Leuk als je houdt van winterse landschappen en schaatsen, maar minder leuk als je er ’s morgens vroeg achter komt dat er geen druppel water meer uit de kraan komt. Daarom hier een paar handige tips om te voorkomen dat je leidingen bevriezen, doe er je voordeel mee!

1. Isoleer je leidingen
Waterleidingen zijn heel dun en kunnen snel bevriezen. Door ze te isoleren verklein je de kans op bevriezing. Wij hebben dit bijvoorbeeld in de kelder gedaan.

2. Vermijd tocht in je huis
Probeer alle tochtstromen weg te werken, om te voorkomen dat de koude lucht alsnog je leidingen bevriest. Overweeg ook om – als je kelderraampjes hebt – dubbel glas te laten plaatsen in je kelderramen. Dat kan je veel ellende besparen.

3. Houd de verwarming aan
Hier kom je echt niet onder uit! Houd elke radiator minimaal op één. Als de temperatuur in (een deel van) je huis onder de 7 graden komt, kunnen de leidingen al bevriezen.

4. Laat (bijna) ongebruikte leidingen leeg lopen
Als er geen water in een leiding zit, kan het ook niet bevriezen. Tap (bijna) ongebruikte leidingen dus af.

5. Onderhoud je cv
Het voorkomt misschien geen bevroren leidingen, maar wel veel winterse ellende. Zorg dus voor regelmatig onderhoud van je ketel. Kun je dat zelf niet? Laat het dan doen!

Heb je zelf ook nog goede tips over/ervaringen met bevroren leidingen? Ik ben er erg benieuwd naar, want wij hebben helaas ook af en toe nog een kleine ‘scare’ op dit gebied!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik moet goed op de wind letten.Wij hebben een gaskachel in de badcel. Maar de waterleiding loopt langs de buitenmuur. Bij harde oostenwind,koelen die waterleidingen dubbel zo hard. Ik denk,dat het met cv buizen langs buitenmuren ook zo is. Groeten Izerina

  2. Ik heb in elke kamer een radiator, dus dat zit wel goed, alles is goed geïsoleerd. De watermeter en de kraan in de kelder, daar is het wel erg koud. Ik heb er een dekentje over gelegd. Dat is vorig jaar ook goed gegaan. En er zit van dat isolatie spul om die leidingen.

  3. Een kleine aanvulling. Er zijn radiatorknoppen die een vorstbeschermingstand hebben. Die zet je op de ster(* tussen de 0 en 1 in). Je radiator staat dan uit, maar zodra er gevaar voor bevriezing is dan slaat hij aan. Dit jaar voor het eerst zijn ze aangeslagen op de *(ster).
    Als ik mijn radiatoren op 1 zou zetten, dan staan ze constant te branden. En dat is hier niet te bedoeling.
    Gr. Chanel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.