Bibliotheek: helemaal van nu?!

Bibliotheek: helemaal van nu?!

Van jongs af aan ben ik al dol op lezen. Dat begon natuurlijk met van die boekjes van Nijntje, daarna kwamen de boeken van W. G. van der Hulst (kregen we ook altijd met kerst in de kerk), series als Het Praathoedje, De Vijf, De Griezelbus, Kippenvel, enzovoorts. Natuurlijk was mijn zakgeld lang niet toereikend om al die boeken te kopen, dus die haalde ik bij de bibliotheek. Of beter gezegd: in de bibliobus in een dorp verderop. Het plaatsje waar wij woonden was véél te klein voor een eigen bus, laat staan voor een ‘echte’ bieb. Toen ik ging studeren en daarna werken, verdween de bieb een beetje uit mijn gedachten. En nu is hij weer helemaal terug!

Goedkoop ALLES lezen

Het mooiste voordeel van de bieb is dat je gewoon heel goedkoop toegang hebt tot vrijwel elk boek dat in Nederland te vinden is. En niet alleen papieren boeken; ook digitale boeken.

Tot je 18e is het lenen van boeken zelfs gratis, daarna moet je gaan betalen. De tarieven hangen wat af van je regio, maar ik ben nu 47,50 kwijt voor een heel jaar. Dan mag ik per keer 10 papieren boeken lenen, maar daar bovenop óók nog eens 10 digitale boeken. Tijdens de vakantie heb ik dat eens uitgeprobeerd en dat vond ik eigenlijk – zeker voor een vakantie – óók helemaal niet gek. In mijn vorige woonplaats lag het abonnementstarief ongeveer een tientje hoger. Omgerekend heb je het dan over ongeveer 2 of 3 boeken kopen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Speciale acties

Voor je echter toe bent aan het betalen van dat jaarabonnement, kun je ook nog profiteren van verschillende andere speciale acties. Zo ben ik begonnen met een kennismakingsabonnement voor 12,50 voor 3 maanden. Nu in de zomerperiode kun je die 3 maanden zelfs lid worden voor maar 5 euro.

Dat kennismakingsabonnement heb ik vorig jaar ook en een keer afgesloten, gewoon omdat ik toen even tijdelijk wat meer tijd had om te lezen. Dit jaar besloot ik wél om er een ‘echt’ jaarabonnement aan vast te plakken. Op die manier draag ik toch ook weer een steentje bij aan het behoud van dit soort voorzieningen.

Efficiënt lenen

Waar je vroeger wat beperkt was tot het aanbod in een bepaalde vestiging, of anders bij moest betalen, is de keuze nu bijna oneindig. Via het online systeem kun je alle boeken die beschikbaar zijn in de hele provincie (of soms zelfs – tegen betaling – in heel Nederland) aanvragen. Je krijgt vervolgens een mailtje als ze voor je klaarliggen. Hoewel ik het ook best leuk vind om even rond te kijken, piep ik ook regelmatig even binnen, loop ik naar de kast en pak ik het stapeltje bij mijn naam, om vervolgens binnen 5 minuten weer buiten te staan. Als je voor zo’n boek 15 tot 20 euro betaalt, dan doe je daar toch vaak wat langer over.

Ik ben (weer) fan

Vroeger was ik altijd al dol op de bibliotheek en dat is weer helemaal terug. Het idee ervan sluit gewoon heel mooi aan bij ideeën die ik belangrijk vind. Het is een vorm van delen; er is één boek dat misschien wel door duizenden mensen gelezen wordt (en de schrijver krijgt daar gewoon een vergoeding voor) en door allemaal je abonnement te betalen, houd je dit systeem beschikbaar voor iedereen. Het geeft je de mogelijkheid om betaalbaar te leren. Want naast heel veel leuke leesboeken, kun je er natuurlijk ook terecht voor duizenden informatieve boeken. En het is géén aanslag op je budget en ruimte. Je hoeft de boeken niet te kopen, het abonnementsgeld is een fractie van wat je anders misschien aan boeken uitgeeft én je hoeft de boeken na het lezen niet te bewaren. Je brengt ze gewoon weer terug!

Bovendien is de bieb écht wel met de tijd meegegaan; je kunt er terecht voor ebooks en je kunt vrijwel al je abonnementszaken online regelen. Bijkomend pluspunt; veel bibliotheken rekenen óók geen boete meer bij te laat inleveren. Wat wil je nog meer?

Wat voor boeken lees jij eigenlijk het liefst? En koop of leen je die?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Omdat ik de laatste jaren te weinig tijd had om te lezen en daardoor regelmatig boetes moest betalen, ben ik gestopt met naar de bib te gaan en koop ik mijn boeken. Het gaat dan wel over informatieve boeken. En dan kan ik lezen wanneer ik wil.

  1. Bij onze bieb hoef je tegenwoordig geen boetes meer te betalen, dat schijnt bij meerdere bibliotheken ingevoerd te zijn. Misschien een optie om daar nog eens naar te kijken? Ik kan me wel voorstellen dat je daar op een gegeven moment geen zin meer in hebt, dat voelt toch als zonde van het geld!

 2. Ik ben ook lid van de bieb en sinds kort vrijwilliger van bibliotheek aan huis. Ik haal en breng nu boeken voor een oudere mevrouw die slecht ter been is. Ik krijg zelf daardoor mijn abonnement gratis en heb nu zelfs het duurste abonnement, 10 boeken lenen die ik tot een jaar mag houden (dat laatste doe ik natuurlijk nooit, maar geen boete meer). Ik had een goedkoper abonnement, dus ik ben er helemaal blij mee. De mevrouw waar ik boeken voor haal is een lief mens.

 3. Moest(gezondheid)door omstandigheden verhuizen,van een groot vrij huis naar een app.Heel veel boeken gingen dus naar de kringloop (waardevolle,met tranen).Maar woon nu 100meter van de bibliotheek vandaan,heerlijk!!!Wat een keus,kom er minstens drie keer per week,en lees er minstens vijf per week.Houdt mijn hersenen soepel!!!!
  Nelly (75)

 4. Hoi Adine,
  Mooie lofzang op de bibliotheek. Dat doet een bibliothecaris goed ?(al werk niet in de OB, maar in een medische bibliotheek) ik ben ook helemaal fan van de bieb, altijd al geweest. Je kunt zoveel boeken gewoon eens uitproberen en als het niks is ben je tenminste geen geld kwijt. Als kind was ik ook vaak in de bieb. Het leuke is dat mijn brugpieper er nu ook heel vaak zit o.m. om huiswerk te maken. Veel bibliotheken bieden naast boeken ook een leescafé met kranten en tijdschriften en cursussen digitale vaardigheden. Of creatieve workshops. Zelf ben ik vrijwilliger bij de Coderdojo, kinderen helpen bij de eerste stappen van programmeren.

 5. Leuk! Ik ben sinds kort veel meer van het lenen dan van het zelf kopen. Vorig jaar kocht ik nog een deel 2 van een serie boeken die nieuw is, dit jaar komt deel 3 uit, maar omdat mijn moeder ze ook spaart, koop ik dit jaar alleen een boek voor haar en dan lees ik hem zelf ook gewoon. Ik lees boeken toch maar 1x dus dat kan prima, zonde om ze dan te bezitten! Laatst heb ik er nog 2 verkocht aan een collega, dus verdiende ik weer 20 euro extra!
  Daarnaast heb ik zelf geen bieb-abonnement, maar de partner van mijn moeder wel en als ik dus een lijst met boeken opgeef aan mijn moeder dan kan ik ze zo alsnog lezen, kost mij niks, dus ideaal!

 6. Lenen bij de bieb via het abonnement van een ander vind ik toch wel jammer. Het scheelt inderdaad weer wat geld. Maar de bieb levert een super service tegen een heel schappelijk tarief. Zelf een abonnement nemen draagt toch weer een beetje bij aan hun bestaansrecht.

 7. Daar ben ik het helemaal mee eens. Onze kinderen lezen graag boeken van de bibliotheek en vinden het net een snoepwinkel om er te zijn. Ik voel me dus ook moreel verplicht een volwassen abonnement te nemen. Ondertussen lees ik zelf ook weer wat meer doordat de kinderen wat zelfstandiger worden. Dit soort voorzieningen moeten in stand blijven.

 8. Wij hebben met z’n 10-en 6 abonnementen: 2 betaalde en 4 gratis. Meestal reserveren we de boeken, maar we gaan ook regelmatig een uurtje snuffelen. Een fijn uitje! Naast lid van een openbare bibliotheek lezen we ook bij een kerkbibliotheek. Ik ben daar al een jaar of 18 vrijwilligster en die krijgen een gratis abonnement voor 10 boeken. Verder help ik sinds een jaar in de schoolbibliotheek. Dat vind ik ook heerlijk om te doen, ik ben dol op boeken!

 9. ik lees bewust niet. was constant te laat met terugbrengen na 3 x online verlengen :p maar ik lees boeken ook graag uit terwijl ik daar geen tijd voo rheb.. en dus snachts door lees ook al wordt t dan 4 of 5 u snachts.. met 2 kids en fulltime baan gaat dat dus even niet 😉 dus lees nu enkel op vakantie. meestal ebooks. heerlijk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.