#FreedomFriday: Mr. Money Mustache

#FreedomFriday: Mr. Money Mustache

Vandaag weer eens een keertje een websitebespreking in #FreedomFriday. En het is er eentje waarvan ik niet helemaal begrijp waarom ik hem niet eerder in deze reeks heb meegenomen. Het gaat namelijk om de site van Mr. Money Mustache. Deze enigszins knorrige Amerikaan schrijft al jaren over zijn leven nadat hij op zijn 30e met pensioen ging. Zonder de loterij te winnen, zonder enorme oprotpremies te krijgen op het werk. Vooral door bewust te leven en bewust keuzes te maken. Een jaar of zes na zijn pensionering begon hij pas met zijn blog, wat hem een best uniek perspectief geeft.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week is dat dus Mr. Money Mustache.

Wie, wat waar?

Mr. Money Mustache is een beetje een cultleider tegen wil en dank. Dat klinkt misschien een beetje creepy, maar dat valt dan wel weer mee. Mr. Money Mustache is in werkelijkheid Pete, ergens in de dertig, met vrouw en kind. Hij en zijn vrouw hadden een goede baan, maar besloten in 2005 om met vervroegd pensioen te gaan, zodat ze zich konden focussen op het starten van een gezin.

Hun strategie: ongeveer 50 procent goedkoper leven dan hun leeftijdsgenoten en het verschil investeren in een aantal indexfondsen en één of twee huizen voor de verhuur.

Na zes hele tevreden jaren op deze manier, begon het Pete steeds vaker op te vallen dat mensen zo ontzettend konden klagen over het doorlopende gebrek aan geld. En terwijl ze dat deden, hielden ze er wel een ontzettend dure levensstijl op na. De nieuwste auto’s, dure huizen, enzovoorts.

En doordat deze mensen zo druk waren met hun drukke banen – want met zo’n levensstijl is even uitpuffen er natuurlijk niet bij! – leken ze ook gewoon vast te zitten. Pete besloot een blog te beginnen, zodat hij wat van zijn ‘geheimen’ met anderen kon delen. En dat was het begin van Mr. Money Mustache.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

Het leuke van Pete is dat hij zijn blog niet schrijft op weg naar financiële onafhankelijkheid. Hij leeft het al. Nét wat minder extreem dan bijvoorbeeld Jacob Lund Fisker van Early Retirement Extreme, en daardoor staat hij ook wat dichterbij ‘de gewone man’. Tegelijkertijd maakt hij wel hele duidelijke keuzes. Zo doet hij bijvoorbeeld vrijwel alles op de fiets. Dat is hier in Nederland al een beetje opvallend, maar in een land als Amerika natuurlijk helemaal.

Door zijn deels praktische en deels filosofische inzichten heb je het idee dat financiële vrijheid voor jezelf ook een stuk dichterbij komt.

Wat me ook aanspreekt is dat Pete zijn prioriteiten heel duidelijk op een rijtje heeft. Geld is een middel, om bijvoorbeeld meer tijd door te kunnen brengen met zijn gezin. Je ziet dat die focus hem uiteindelijk een hele hoop geld oplevert; ik geloof dat hij inmiddels – zonder baan – zo’n 400.000 dollar per jaar bij elkaar harkt. Fijn, maar zijn vrijheid had hij al. Dit is dus eigenlijk alleen een bonus.

Wat kan ik hiervan leren?

Heel veel mensen wachten op genoeg geld en gaan daarna pas het leven leiden dat ze willen leiden. Pete laat zien dat dat niet per definitie de juiste manier is. Oké; hij en zijn vrouw hadden hele goede salarissen, waardoor ze flink hebben kunnen sparen. Het is niet zo dat ze met minimumloon hun eigen vrijheid hebben gecreëerd.

Maar: ze hebben op een gegeven moment wel de stap gezet. Ze zijn gestopt met werken voor de baas. Ze hebben zich gefocust op hun eigen kleine bubbel. En dat heeft hen uiteindelijk nóg rijker gemaakt. In geld, maar vooral ook in persoonlijke ontwikkeling, vrienden, vaardigheden en – volgens mij – levensgeluk.

Daarnaast heeft Pete ook wel een hoop praktische lessen. Hij doet bijvoorbeeld vrijwel alles zelf thuis en deelt daar ook verhalen over op zijn blog. Nu vind ik die persoonlijk niet allemaal even boeiend, maar het laat wel zien hoeveel je zelf kunt doen, als je de tijd neemt en het gewoon probeert. Ik denk dat ik zelf nog wel iets meer van dat ‘niet denken, maar doen’ kan gebruiken.

Leuk voor jou?

Als je het leuk vindt om het leven te volgen van één van de onofficiële grondleggers van FIRE, dan is het blog van Mr. Money Mustache zeker aan te raden. Af en toe komt hij een beetje grumpy over, maar daar moet je maar wat doorheen lezen. Mr. Money Mustache is ook heel inspirerend als je financiële vrijheid zoekt, maar nog niet precies weet hoe je daar zelf vorm aan kunt geven. Hij geeft gewoon hele praktische tips en heeft soms net de inzichten die je nodig hebt om een knop bij jezelf om te zetten.

Aanbevolen artikelen

The Shockinly Simple Math Behind Early Retirement – Hoeveel heb je nodig om met vervroegd pensioen te gaan? Je kunt er enorme formules op loslaten, maar eigenlijk is het een heel simpel sommetje. In dit artikel – waar volgens mij elke FI-fan wel eens naar verwijst – lees je hoe dat sommetje eruit ziet.

Getting Rich: from Zero to Hero in One Blog Post – Dit is een soort introductie op de site; het is een soort korte samenvatting van hoe je van een spaarsaldo van 0 naar FIRE kunt gaan. En overal staan linkjes om je vervolgens weer door te leiden. Best handig, zeker als je hier voor het eerst kijkt.

What Everybody is Getting Wrong About FIRE – Deze post is wat recenter en sluit mooi aan op de post die ik eerder schreef over Suze Orman’s uitbarsting over FIRE. Ik vond dit zelf wel een hele nuchtere post over de oordelen die mensen vaak hebben over FIRE (er zitten ook nadelen aan, het is niet voor mensen die ‘weinig’ verdienen, het draait allemaal om het stoppen met werken, minder uitgeven maakt je ongelukkig, je kunt alleen geld verdienen als de markt het goed doet, enzovoorts). En ja, je kunt natuurlijk denken dat deze post óók geschreven is vanuit de rijke witte bubbel waar Mariimma al eens over schreef, maar je kunt natuurlijk óók openstaan voor de mogelijkheden die er misschien wel degelijk zijn.

Kende jij deze website al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Haha… leuk ik doe ook alles op de fiets en ook de klusjes in en om het huis en ondanks dat ik dus ook altijd heel weinig heb verdient ben ik zo wel aan mijn ‘vermogen’ gekomen. Ook altijd een oude kleine auto gehad en een klein huis, zo zie je maar iedereen kan ‘vermogen’ opbouwen, het ligt er maar aan waar je prioriteiten liggen 😉

 2. Voor mij is Pete toch wel de grondlegger van het FIRE bestaan. Zoek even op google en je komt bij hem terecht. Iedereen linkt naar hem. Hij is een voorbeeld. Ik zal niet zeggen dat ik zijn levensstijl proberen na te streven, maar ik waardeer zijn stijl wel erg.
  Ik probeer er mijn eigen draai aan te geven en ben daardoor in de afgelopen 2-3 jaar al veel meer bewust geworden van mijn financiële toekomst. Voor die tijd was ik niet echt met later bezig eigenlijk.

 3. Als ik mmm lees, raak ik altijd wat, eh, geirriteerd. Hij gaat er zo prat op dat hij het allemaal zelf heeft gedaan en dús kun jij dat ook. Nou, helemaal niet dus. En hij heeft het ook niet allemaal zelf gedaan. Zijn gezondheid en energie om na 40+u werken bijvoorbeeld nog zelf verbouwingen te doen, dat is geen verdienste van hem maar geluk/een zegen. Daarbij is hij een witte man in een rijk land, dat levert ook enkele (beslissende) voordelen op ten opzichte van andere mensen (zeg, zwart, vrouw en uit een achterstandswijk in Detroit ofzo). Iets meer aandacht daarvoor zou hem sieren. Dan ben je direct ook realistischer over of FIRE haalbaar en doenbaar is. Kun je betere tips geven.

  Overigens heb jij deze vibe helema niet hoor Adine! Je weet dat evenwicht veel beter te bewaren.

  1. Ja, daar heb ik mij ook al meer dan eens aan geërgerd. “Everybody has the same 24 hours in a day”. Nou nee, niet echt, want als jij 3 baantjes moet bolwerken om rond te komen heb je minder tijd dan iemand die misschien wel 80 uur werkt, maar van zijn/haar salaris wel een nanny, schoonmaakster, tuinier en catering kan laten invliegen.
   Om idd nog maar te zwijgen van mensen die door ziekte, mantelzorg of gewoon wat pech in het leven dit niet kunnen doen.

   Maar neemt niet weg, dat MMM voor mij verder wel echt een grote inspiratiebron is (geweest). Het was voor mij wel echt wat mij introduceerde tot dit gedachtegoed en nog steeds herlees ik regelmatig zijn blogs, voor een beetje extra motivatie.

   1. Zo sta ik er ook een beetje in. Zijn kort-door-de-bocht-houding neem ik niet heel serieus, maar ik kan me wel laten inspireren door wat hij op die manier bereikt heeft. En zie dan ook wel talloze mogelijkheden om er op mijn eigen manier vorm aan te geven. Zijn manier van communiceren is niet altijd de mijne, maar hij heeft genoeg toegevoegde waarde om toch regelmatig eventjes de site te checken (voor mij dan).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.