Hoe zit het met de energierekening in 2019?

Energierekening 2019

Een week of twee geleden werden we gebeld door een soort onheilsprofeet van één van de grotere energiemaatschappijen. Ik zal geen namen noemen, maar het begon met de E. en eindigde met Ssent. Tijdens een behoorlijk onprettig telefoongesprek probeerde de callcentermedewerker ons te overtuigen van de noodzaak om NU naar hen over te stappen. Want anders zou de energierekening in 2019 onherroepelijk omhoog gaan, onder meer door ‘de hogere energiebelasting’. Hoewel ons contract nog tot mei loopt, wilde ik toch even uitzoeken hoe dit zit. Al is het maar om te checken of het niet verstandig is om alvast een volgend contract klaar te hebben staan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De energierekening gaat in 2019 omhoog

Een ding is volgens mij redelijk zeker: de energierekening gaat in 2019 omhoog. Dit heeft drie belangrijke redenen:

1. De energiebelasting op gas gaat omhoog;

2. De Opslag Duurzame Energie stijgt; en

3. Gas en elektriciteit zijn momenteel behoorlijk duur.

De Vereniging Eigen Huis berekende dat een gezin hierdoor ongeveer 152 euro per jaar meer gaat betalen.

De medewerker van Essent vertelde mij een unieke aanbieding te hebben: zij zouden nu al – tot zes maanden van tevoren – een nieuw contract voor me kunnen klaarzetten, dat mooi aansloot op mijn huidige contract. De tarieven die ik nu kreeg, zou ik zeker niet krijgen, maar ik zou mezelf wel een dubbele prijsstijging besparen: de energiebelasting van 2019 en de prijsstijging van de energie zelf.

En hoewel ik de vinger er niet precies op kon leggen, had ik toch sterk het idee dat hier geen bal van klopte.

Een snel rondje Googlen leerde me in ieder geval dat de aanbieding niet uniek was; bijna alle aanbieders die ik bekeek, waren in staat mij nu al een contract te geven voor eind mei, het moment waarop mijn huidige energiecontract afloopt.

Maar hoe zat het met de rest van zijn argumenten?

Energiebelasting

Er verandert inderdaad wat aan de energiebelasting in 2019. Voor aardgas ga je straks per verbruikte kuub (m3) 3 cent extra betalen. De energiebelasting op elektriciteit wordt een beetje lager: 0,72 cent per kWh.

Het idee hierachter is dat gas meer vervuilend is en dat het gebruik hiervan op deze manier wordt ontmoedigd, terwijl bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp hierdoor aantrekkelijker wordt.

Daarnaast hoef je over een bepaald gedeelte van je energieverbruik geen belasting te betalen. Dit komt omdat een deel van je energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. In 2018 geldt voor een woning een ‘korting’ van 308,54 euro. Deze korting daalt in 2019 naar 257 euro.

Hierdoor betaal je dus sowieso ruim 51 euro per jaar meer.

Scheelt het me geld als ik nu vast nieuwe tarieven vastzet?

Nee. Energiebelasting betaal je namelijk gewoon over je verbruik én volgens het tarief van het desbetreffende jaar. In 2019 betaal ik dus – ongeacht mijn leverancier – gewoon 3 cent per kuub gas meer, 0,72 per kWh minder én geldt op mijn totaal niet langer een ‘korting’ van ruim 308 euro, maar ‘slechts’ 257 euro.

Dit wordt bepaald door de overheid, niet door de energieleverancier.

Opslag Duurzame Energie

Op 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie ingevoerd. Kort gezegd kan via deze wet een belasting geheven worden, die het stimuleren van energiebesparende maatregelen mogelijk maakt.

Sinds de invoering in 2013 zijn de energielasten voor een gemiddeld huishouden al met bijna 170 euro gestegen.

In 2019 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Dan worden de volgende belastingverhogingen doorgevoerd:

 • Aardgas gaat van 0,0345 naar 0,0634 euro per m3
 • Elektriciteit gaat van 0,0160 naar 0,0229 euro per kWh

Deze tarieven zijn inclusief btw en gelden tot een verbruik van respectievelijk 17.000 kuub en 10.000 kWh. De meeste huishoudens blijven hier (ver) onder.

De Vereniging Eigen Huis berekende dat de energierekening door deze beide belastingen met minimaal 152 euro per jaar omhoog gaat.

Scheelt het me geld als ik nu vast nieuwe tarieven vastzet?

Nee. Ook hiervoor geldt: het is een belasting. Die staat los van mijn energietarief. Ik heb dit overigens ook nog even nagevraagd bij Vereniging Eigen Huis.

Gas en elektriciteit

Gas en elektriciteit zijn in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden. Wij betalen sinds mei 2018 een all-in enkeltarief van 0,1966 per kWh stroom en 0,6056 per m3 gas.

Als ik nu in de Vergelijker kijk, dan is de goedkoopste optie die ik zie 0,21269 per kWh stroom en 0,64555 per m3 gas. Dan moet ik die tarieven wel direct voor drie jaar vastzetten, anders ben ik nog meer kwijt.

En in dit specifieke geval moet je contract ook binnen 4 maanden aflopen, dus ik zou sowieso al wat meer kwijt zijn. Best een pittig verschil!

Scheelt het me geld als ik nu vast nieuwe tarieven vastzet?

Dit zou wél geld kunnen schelen. Want: de CO2-emissierechten zijn sinds begin van het jaar verdriedubbeld. Een deel van die kosten is ongetwijfeld al meegenomen in de prijsverhogingen die hierboven zichtbaar zijn. Maar een deel mogelijk ook niet.

Daarnaast neemt de vraag naar kolen en gas toe, zeker in de winter. Ook dat kan ervoor zorgen dat de energierekening in 2019 nóg meer stijgt.

De energierekening in 2019 verlagen

Met al deze prijsstijgingen lijkt het bijna onmogelijk om de energierekening in 2019 te verlagen. Ik zou bijna denken dat ‘hetzelfde blijven betalen’ het hoogst haalbare is. Maar dat is natuurlijk óók niet helemaal waar.

Net als elk jaar geldt ook in 2019 weer: als je minder verbruikt, betaal je minder. En besparingen op gas tikken dan het hardst aan, omdat dat nu eenmaal het duurst is.

En minder verbruiken kan op honderden manieren. Een aantal voorbeelden:

 • Je huis beter isoleren
 • Minder lang douchen
 • Koken met het deksel op de pannen
 • Koken in kleinere pannen
 • Gas niet te hoog zetten tijdens het koken, zodat er niet heel veel warmte (en dus energie) langs de zijkanten ontsnapt
 • Voldoende ventileren (droge lucht warmt sneller op)
 • Lampen uitdoen in ruimtes die je niet gebruikt
 • De computer uitzetten als je deze niet gebruikt
 • Geen stekkers in het stopcontact laten zitten. Want ja, opladers verbruiken wél energie, ook als er geen telefoon aan hangt
 • Met een sluipverbruikmeter door je huis; je hebt ongetwijfeld nog meer apparaten die stiekem energie verbruiken
 • De verwarming ‘s nachts terugdraaien naar 15 graden en ‘s morgens weer geleidelijk laten opwarmen. Bij vloerverwarming kun je betere en iets hogere temperatuur (17-18 graden) aanhouden
 • Radiatoren in ruimtes waar je (bijna) nooit komt dichtdraaien of op de vorststand (het sterretje) zetten
 • Alleen volle trommels wassen
 • Gloeilampen vervangen door ledlampen (tegenwoordig ook al verkrijgbaar bij de Action)
 • Bij de aanschaf van nieuwe apparaten letten op het energieverbruik
 • Op lagere temperatuur wassen
 • Zoveel mogelijk op daltarief doen (als je dubbeltarief hebt)
 • De was eens wat vaker buiten laten drogen, kan ook in de winter!
 • Koelkasten en vriezers goed sluiten, ze allebei niet kouder zetten dan nodig is en de koelkast ook gewoon uitzetten als je op vakantie gaat
 • Je goed aankleden en sloffen dragen, in plaats van de verwarming automatisch hoger zetten
 • Verwarmen met een pelletkachel in plaats van gas

Online kun je nog veel meer tips vinden; Klimaatgids heeft er bijvoorbeeld maar liefst 101 op een rijtje gezet, gesorteerd op categorie.

Energiecontract nu al afsluiten?

Nu blijft natuurlijk de vraag: gaan wij nu al een nieuw contract klaarleggen voor mei 2019? Voor de stijgende energiebelasting hoeven we het niet te doen, maar de stijgende energiekosten motiveren natuurlijk wel. Zeker als je kijkt hoeveel de tarieven in één jaar tijd gestegen zijn.

Ik denk dat het wel verstandig is, hoewel ik niet zo enthousiast word van een 3-jarig contract. Dat vind ik dan eigenlijk weer net even te lang. Ik ga dus nog eens goed in de Vergelijker kijken welke tarieven ik voor één jaar kan vastzetten. Dan is het maar vast geregeld.

Of het voor jou zinvol is, hangt een beetje af van wat je nu betaalt en wat voor contract je hebt. Ik zou je alleen wel willen aanraden om niet zomaar te geloven wat iemand aan de telefoon of aan de deur vertelt.

Ik snap dat het vergelijken van tarieven en zelf uitpluizen wat je moet betalen niet het allerleukste klusje is. En ik snap ook heel goed dat je erop vertrouwt dat iemand je de waarheid vertelt over de tarieven. Maar: de praktijk is helaas anders.

Als je toch zo’n gesprek voert, houd dan in ieder geval deze drie kernpunten héél goed in je achterhoofd:

1. Belastingen gelden voor iedereen, die zijn niet anders per energieleverancier;

2. Vraag altijd naar de all-in tarieven; voor hetzelfde geld word je lekker gemaakt met tarieven zonder belasting of zonder btw – maar: houd er rekening mee dat die tarieven dit keer niet 100% vast staan; de verhoogde energiebelasting moet nog worden doorberekend (heb ik voor de zekerheid ook nog even gecheckt bij Gaslicht); en

3. Staar je niet blind op het maandbedrag. Dat is een voorschot, geen gegarandeerde afkoop. Het geeft enigszins een indicatie, maar veel meer dan dat is het niet. Een heftige winter – of juist een hele zachte – en het plaatje kan er weer héél anders uitzien.

Ben jij al ‘verrast’ met bijzondere, unieke aanbiedingen van energieleveranciers? En zet jij de boel nu al vast voor 2019?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik heb vorig jaar voor het eerst een driejarig contract afgesloten, omdat ik de duurdere aardgas wel had verwacht. Ik zit bij Greenchoice, en daar wordt een afsluitboete van 0,00 euro gerekend. Dus als ik toch weg wil kan ik onder het contract uit. Maar als ik naar de tarieven kijk excl BTW en alle andere heffingen was dat 3 jaar contract een goede ingeving.

 2. Ik kwam er achter dat mijn contracten al verlopen zijn. Met vergelijken kwam ik niet echt verder, de bonus die je soms krijgt is al verrekend en dan zou ik niet minder betalen.
  Ga morgen mijn huidige leverancier eens bellen met de vraag of ik een gunstiger contract kan krijgen. Ik woon in Zeeland en ben bij Delta en dat vind ik wel een prettig idee regio gebonden. Overweeg ook internet van hen te nemen

 3. Nog twee goede bespaartips: je cv-ketel temperatuur lager zetten, vooral bij oude(re) ketels staat de temperatuur vaak ruim boven de 70 graden. Dit verlagen scheelt een slok op een borrel. Je huis, mits enigzins geisoleerd, wordt ook wel warm met een verwarming van bijv. 65 graden. Wel even al je verwarmingen ontluchten ook, dit scheelt ook stookkosten doordat de warmte efficiënter in je ruimtes verspreid wordt. Je stookt daardoor minder lang.

  En ten tweede: vervang koelkasten en vriezers die ouder zijn dan pak-em-beet 10 jaar. Moderne apparaten zijn flink verbeterd op zuinigheid, een moderne vriezer gebruikt gemakkelijk € 50 per jaar minder aan energie.

 4. Goed artikel! Ik denk dat veel mensen hier wat aan zullen hebben. Wij gaan ook flink meer betalen aankomend jaar. Mijn vriendin verbruikt nogal watt (haha) energie met haar taartenbedrijf.

  Ik neem zeker een aantal tips mee! Lees: Niet te lang douchen *oops*.

 5. Nog een tip, weinig mensen kennen het, of doen het ook. Je cv waterzijdig inregelen…dat scheelt een hoop. Dat sluit aan bij een lagere temperatuur van de cv.
  Hoe je dat waterzijdig inregelen doet(of laat doen) kan je op internet wel vinden.

 6. Hoi! Ik had beter bij jou kunnen beginnen dan bij al die vergelijkers en mijn eigen energiemaatschappij 😉 Wat me wel opvalt is dat de wijziging in de belasting nog niet door de kamers heen zijn, dus in die zin kan dat nog meevallen.. (alle paniekverhalen horende zou t niet onredelijk zijn als het op z’n minst geleidelijk wordt verhoogd). Maar idd: belasting is voor iedereen, dus toch maar weer simpelweg naar de tarieven kijken.. 🙂
  Vanmorgen schafte ik wel al een ‘hooimadam’ aan (die ken je vast) en direct ook maar als cadeautje voor kerst.. Besparen kan nooit kwaad!
  Leuke tips ook van mensen hierboven! Sinds kort heb ik ledverlichting, maar dat bevalt niet: die dingen gaan binnen de kortste keren kapot, mn vader haalde ze idd bij de action. Wat de oorzaak is weet ik (nog) niet, maar qua besparing werkte t dus niet zo geweldig: kapotte lampjes zijn toch betaald natuurlijk…

  1. Wat leuk dat je een hooimadam hebt! Ik heb er wel van gehoord, maar nog nooit eentje gebruikt. Ben heel benieuwd hoe die jou gaat bevallen! Met die ledlampen zou ik geloof ik terug gaan; ik gebruik ze zelf al heel lang en heb dit nog nooit gehad, klinkt bijna als een slechte batch ofzo.. Overigens weet ik dat ze bij de Action te koop zijn, maar heb ik ze daar niet vandaan. Toen ik ze kocht, waren ze daar nog niet te koop. Ik hoop dat anderen betere ervaringen hebben met die lampen…

   En ik ben idd heel benieuwd wat ze met die belastingen gaan doen. Ik dacht hieruit op te maken dat het er wél al doorheen was, maar misschien komt er nog meer? Of lees ik het verkeerd?

   Vergelijkers zijn best wel handig, maar je moet er erg mee opletten. Sommige laten alleen de ‘aanbiedingen’ zien van energiemaatschappijen die het meest betalen, anderen zijn gewoon niet transparant in de kosten. Ik heb zelf ook een vergelijker (met wél alle aanbieders) op mijn site staan; daar kun je de kosten redelijk uitgesplitst zien. Overigens moet je daarin dus ook rekening houden met die verlaagde vermindering energiebelasting; die kan ik helaas zelf niet aanpassen.

 7. Wij hebben screens bij een aantal ramen en die zijn op zich bedoeld om de zomerzon en warmte buiten te houden, maar werken ook prima om kou buiten te houden. Ik heb ze niet naar beneden als het regent, want daar worden ze niet beter van.
  Op de bank heb ik een wollen deken neergelegd om op te zitten. Dat is echt een stuk warmer.
  Over pelletkachels ben ik dubbel. Het wordt gesubsidieerd en is financieel aantrekkelijk. Nog wel. Voor die pellets worden in Canada bossen gekapt. En daarna moet dat hout verscheept worden naar Nederland. Lijkt me erg vervuilend en als veel mensen op pelletkachels overgaan dan is dat hout op zeker moment ook op of veel duurder. Voor het milieu vind ik het een slechte maatregel. Het hout is stukken sneller verbrand dan dat het aangroeit.

 8. Ik geloof nog steeds dat elke jaar overstappen met een bonus goedkoper uitpakt dan een meerjarig contract.
  Daarnaast is het zinvol om +/- 5 a 6 vergelijkers een paar weken te volgen daar er dan vaak wel één bij is die een afwijkende (betere) aanbieding heeft. zo’n aanbieding zag ik afgelopen ineens. Een bonus van 270 euro.
  Daar ik door panellen op het dak 0 kwh verbruik en maar 260m3 gas tikt de bonus flink door (12 x 23 euro maandkosten = 276 euro -bonus a 270 is 6 euro jaarkosten voor 2019.

 9. Mijn contract loopt eind december af. Ik vond het vies tegenvallen. Ik stap elk jaar over, via vergelijkingssite, maar bonus is minder en eigenlijk kwamen de grote namen nog als laagste uit de bus. Toch maar met 40€ per jaar meer voor een groene leverancier gekozen maar ik ga rond de 30 – 35 euro pm meer betalen, dus waar het verhaal in het nos-journaal vandaan komt dat het € 10 pm is weet ik niet, bij mij iig niet.

 10. Nooit via de telefoon ingaan op dat soort zogenaamde aanbiedingen! Ik hoor van meer mensen die hier zijn ingetrapt! Het enige dat ze vast kunnen zetten is de kale gas en electra prijs, alle andere heffingen gaan ook gewoon omhoog als ze veranderen!
  Ik stap ieder jaar over en kreeg onlangs nog 150 bonus met een mooie kale energieprijs.
  De grote energiemaatschappen zijn ook altijd de duurste, dus vergelijken via bijv. pricewise.nl kan je ook veel geld schelen!

 11. Elk jaar stap ik over van energieleverancier en nu zit ik bij PowerPeers. Zij hebben wel aangegeven dat de energiebelastingen e.d. omhoog zullen gaan per 1 januari 2019, maar nog niet kunnen zeggen hoeveel. Daar zal ik ooit nog bericht over krijgen. Al zou ik overstappen, die hogere energiebelasting e.d. zal ik ook bij een andere leverancier moeten betalen. Je verandert er niets aan. Ja, naar de stembus als je weer kunt!
  Als ik mijn 1 jarige contract nu zou openbreken, kost het me ook nog eens te veel: 50 euro boete voor gas, 50 euro boete voor stroom en daarbovenop krijg ik niet mijn 150 euro bonus als ik daar 1 jaar klant blijf. Totaal zou ik dus 250 euro mislopen dus ik blijf sowieso en houd mijn hart vast wat de kosten gaan worden.
  Mijn contract loopt weer af 1 augustus volgend jaar en dan zien we wel weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.