Sluipverbruik: wat kost je het meest?

sluipverbruik in huis

Steeds als ik denk dat ik ze nu allemaal écht wel kwijt ben, kom ik ze weer tegen: sluipverbruikers. Van een oven die niet helemaal uit te schakelen is tot een dvd-speler, om maar even wat voorbeelden te noemen. Inmiddels heb ik ze redelijk tot een minimum kunnen beperken. Maar wat zo tricky is: sommige kun je helemaal niet gemakkelijk uitzetten. En ondertussen tikt je energiemeter door dit sluipverbruik gewoon door…

Sluipverbruik: het gaat de goede kant op

Over het algemeen gaat het best de goede kant op met mijn sluipverbruik. Binnen wat mogelijk is. De oven kan nog steeds niet uit, de stekker van de dvd-speler gaat uit het stopcontact als hij niet gebruikt wordt. Dat is ook niet zo vaak, dus het is eerder dat hij erin gaat als hij wél gebruikt wordt.

Het aantal telefoonsets is inmiddels drastisch verminderd, en daarmee ook het aantal ‘kontjes’ dat in het stopcontact zit. De kachel schakel ik ’s nachts helemaal uit. De thermostaat/ketel niet, maar ik zet hem wel op zo’n temperatuur dat hij als het goed is alleen een beetje stroom verbruikt en geen gas.

Opladen doe ik zoveel mogelijk op voordelige stroom, maar ik probeer apparaten niet de hele nacht aan de stroom te laten. Dat kost onnodig veel energie en is volgens mij heel slecht voor de batterij.

De buitenverlichting is ’s nachts gewoon aan, dat vind ik ook belangrijk. De deurbel gaat op batterijen en gaat dus alleen af als iemand er echt op drukt. Binnen gaan de lichten ’s nachts uit. De computer gaat na gebruik uit, de laptop klap ik ook wel zo dicht, maar zolang die niet aan de stroom ligt en dichtgeklapt is, verbruikt die ook geen energie van de batterij. Mijn mobiel houd ik aan, dat is wel zo prettig voor noodgevallen. De koelkast en vriezer staan dag en nacht aan, het gasfornuis gaat na het koken natuurlijk uit. De vaatwasser schakelt zichzelf uit, de wasmachine niet, dus daar moet ik zelf op letten.

Een waterkoker heb ik niet meer in gebruik en een koffiezetapparaat komt alleen uit de kast als er iemand is die koffie drinkt, dus ook dat gaat gelukkig niet zo hard. Bij de aanschaf van eventuele nieuwe apparaten let ik erop; op het verbruik én op de mogelijkheid om iets helemaal uit te zetten. Je zult er vast geen honderden euro’s per jaar mee besparen, maar ik vind het ook gewoon een prettige gedachte, dat iets helemaal uit kan. En beter nog; vanzelf uitgaat als dat goed is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het tikt allemaal aan

En je denkt misschien: maakt het echt verschil als ik deze dingen allemaal aanpas? Als ik mijn sluipverbruik helemaal weet te elimineren?

Het eenvoudige antwoord: JA!

Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld huishouden zo’n 100 euro per jaar kwijt is aan sluipverbruik? En een groot deel daarvan is dus te vermijden door apparaten gewoon uit te zetten. Nog beter voor het milieu ook.

Die paar sluipverbruikers die er hier nog zijn (of misschien b eter gezegd: die ik nu in kaart heb gebracht, want ik kom dus soms onverwachts toch weer het een en ander tegen), moet ik voorlopig maar even voor lief nemen. Uiteindelijk heb ik liever zo’n sluipverbruiker dan een apparaat dat ineens stuk is 😉 Hoewel, volgens mij staat de printer ook altijd op sluimerstand en hebik inmiddels wel een vast IP-adres, waardoor uitzetten ook een mogelijkheid is, dat ga ik meteen maar even proberen… Da’s er dan toch weer eentje!

Heb jij veel sluipverbruikers? En wat doe je eraan om dat aantal te verminderen? Goede tips zijn altijd welkom 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. koelkast staat nu uit en spullen liggen op een kole plek, geen tv,stereo,koffiezetapparaat,waterkoker en we hebben de wekkers de deur uit gedaan, wij leven met een houtfornuis en heel erg sober, sávonds kaarsjes aan en 2 lampjes, je moet er van houden maar dan betalen wij ook een energierekening van 55 euro per maand voor elec en gas, geniet ervan , liefs marion

  1. Heb je dan ook nooit last van bederf, qua koelkast? Ik gebruik hem op het moment ook niet heel erg intensief, maar helemaal uitschakelen vind ik nog wel even een grote stap. Als je daarvoor tips hebt; graag! Ik bewaar er voornamelijk kaas in en soms wat verse dingen.

   Een gasfornuis vind ik wel fijn en goede verlichting ook, maar ik vul het 's avonds ook aan met kaarsjes, vooral ook omdat ik dat heel gezellig vind. En overdag gaan de lichten zo snel mogelijk uit (ben wel vaak bijtijds wakker, dus heb ze soms wel nodig aan het begin van de dag).

  1. De TV en audio staat bij ons op een verdeelstekker met aan/uit knop. Hoor je die irritante minieme ruim ook niet meer die de TV op standby afgeeft. Weet je wat bij ons ook altijd stroom neemt? De elektrisch bedienbare (want gigantische) zonneluifel. 4W, maar toch. In de winter trek ik die er daarom uit.

 2. Ik heb heel weinig sluipverbruik. Als we op bed gaan, gaan de stekkers van het modem, telefoon, tv en ontvanger er uit. Het modem en de telefoon gaan 's morgens weer aan. De tv plus recorder gaan pas in de avond weer aan. In principe wordt er op de dag geen tv gekeken.
  De magnetron gaat alleen op stroom als hij gebruikt wordt.

  Ik heb laatst nogal wat voordelig toiletpapier ingeslagen en dat heb ik opgestapeld tegen de koude muur waar onze cv-ketel staat. Ik heb de indruk dat dit het gas- en elektraverbruik van de ketel omlaag brengt.

 3. Hier natuurlijk sluipverbruik van de normale apparaten Koel/vrieskist. Maar ook van modem/brandmelder en wekker.

  Modem wel eens uitgeschakeld wordt ie onstabiel van en iedere keer inloggen wordt je ook moe van 🙂

 4. Hier vrijwel geen sluipverbruik, bij laptop en printer hebben we een schakelblok ertussen om ze echt uit te zetten.
  Verder trekken we bij wasmachine en stereo de stekker eruit na gebruik.
  Ik heb gebruik/heb geen vaatwasser, koelkast, droger, tv, dvd speler. Ons stroomverbruik per jaar is ongeveer 1400 kWh voor 2 personen, dat is inclusief elektrisch koken. Daar hebben we helaas nog niks aan kunnen doen.

 5. Je kunt de oven wel helemaal uitzetten, doe ik ook. In de meterkast staat de oven nl. (als het goed is) in een aparte groep. Riedel omhoog en de oven staat uit. De oven, kookplaat en deurbel zet ik altijd in de meterkast uit via de riedel.
  Het sluipverbruik bij mij is het kastje van de tv. Ook zijn de kinderen niet altijd consequent met het uittrekken van de oplader van hun mobiel en het kastje van de Wii staat ook nog wel eens aan.

 6. Onze tv kon ook niet uit.Ik heb er een stopcontact met zo'n rood knopje tussen gezet ( bij de Action voor nog geen 50 cent)Voor de rest hebben we geen sluipverbruikers.
  Ik weet niet of zoiets kan,maar kun je bij je oven waar je niet altijd bij kunt niet zo iets hebben als een soort afstandsbediening die ze tegenwoordig ook wel hebben om lampen te bedienen?

 7. Alle sluipverbruikers zijn eigenlijk wel genoemd. Ik heb zelf nog de buitenverlichting vervangen door een exemplaar met licht- en bewegingssensor. Hierdoor hebben we toch licht op de momenten dat het nodig is, zonder dat hij de hele nacht aan staat.

 8. mijn oven kan ook niet uit,maar daar trek ik dan gewoon de stekker uit als ik hem niet gebruik net als de wekker van mijn dochter op de dagen dat ze er niet is, andere apparaten zoals computer en modem zijn aangesloten op een stekkerdoos met rode knop , ik probeer altijd alles wat ik op dat moment niet gebruik ook echt uit te zetten en dus zuiniger te zijn met energie.

 9. Bij ons bleek de pomp van de vloerverwarming een giga verbruiker te zijn, nl. 60W per uur! Snik!!! We hebben er nu sinds 2 jaar een pompschakelaar tussen zitten. Beter laat dan nooit!

  1. WOW! Ik heb er ook eentje, maar als het goed is was die gunstig ingesteld… Die slaat dankzij de pelletkachel als het goed is nog niet aan, dus hopelijk scheelt dat met het verbruik ook. Hoe werkt zo'n pompschakelaar? Dat klinkt ook goed.

  2. Je kan de pomp van de CV vervangen in een exemplaar van 4watt. Dit ga ik dus doen, in combi met een tijdschakelaar. Verdien je snel en hoef je geen zonnepanelen te kopen….

 10. Een pompschakelaar wordt tussen het stopcontact en de pomp geplaatst. De schakelaar heeft een temperatuursensor die op de aanvoerbuis van de vloerverwarming zit en de temperatuur meet van het verwarmde water.
  De schakelaar wordt ingesteld op een temperatuur die iets lager ligt dan de temperatuur waarop de vloerverwarming is ingesteld. Zo lang de ketel warm water levert, blijft de pomp lopen en wordt de vloerverwarming voorzien van warm water.
  Stopt de ketel, dan zakt de temperatuur van het water. Wanneer de temperatuur lager wordt dan ingesteld op de pompschakelaar, stopt de pomp.
  Dit bespaart op twee manieren:
  De pomp gebruikt geen elektriciteit meer en de vloer blijft langer warm, omdat er geen koud water door gepompt wordt.
  Verder kan de pomp op 3 standen worden ingesteld. Onze pomp was ingesteld door de mensen die de vloerverwarming hadden aangelegd en stond op de hoogste stand, al 10 jaar en nooit naar gekeken. Hij staat nu op de tweede stand, 40Watt per uur als ie aan staat. Het grootste voordeel van de pompschakelaar is dat het lekkere warme water in de vloer blijft en niet meer naar boven wordt gepompt waar het heel erg afkoelt.

 11. Ketel, tv, koel/vrieskast en vaste telefoon… Verder kan alles echt uit, gelukkig. Dit zijn wel heel goede dingen om eens goed over na te denken… Goed dat je hier een post over schreef…
  Fijne avond,
  Lieve groet,.mirjam

 12. alles wat maar een beetje sluipverbruik zou kunnen hebben, daar heb ik een aan- en uitschakelaar tussen. tv, koffiezetapparaat, waterkokers, alles. Alleen de oven niet. Ik ga me verdiepen in de meterkast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.