Kastruimte in de keuken

Des te minder spullen je hebt, des te makkelijker het wordt om alles netjes bij te houden. Maar sommige dingen maken het leven ook een stuk makkelijker of zijn gewoon handig. Of ze zien er leuk uit. Vooral in de keuken merk ik een spanning tussen goed uit de voeten kunnen, gezelligheid en orde houden. Natuurlijk kun je koken met 1 of 2 pannen, maar als ik gewoon mijn complete set (van 4, ook niet eens gek veel) houd, heb ik ook geen moeite met koken voor meerdere mensen of voor meerdere dagen.

Mijn keukenkastjes zitten op het moment behoorlijk vol. Hetzelfde geldt voor de ingebouwde keukenkasten en de losse keukenkast. Door de ingebouwde keukenkasten mooier in te delen en op te knappen, zouden de spullen uit de losse keukenkast eventueel wel daarin gestald kunnen worden. Maar dat ziet er lang niet zo gezellig uit als zo’n kast met glazen deurtjes. Aan de andere kant; die kast met glazen deurtjes vangt wel flink wat stof en blijkt ook nog behoorlijk wat licht te vangen. Een lege muur is saaier, maar geeft wel een veel ruimtelijker gevoel. En er zijn natuurlijk altijd andere manieren om de boel aan te kleden; een lage in plaats van een hoge kast, misschien. Of een mooi schilderij. Of een gezellig kookeiland (waarvoor ik zou willen dat ik net zo handig was als Ana White…). Maar alles natuurlijk wel het liefst voor zo weinig mogelijk, want het plafond dat er nog steeds uit ligt moet sowieso al teruggeplaatst worden en er moet eigenlijk ook iets aan de vloer gedaan worden, die tocht als een gek, dus zelfs zonder wilde kast-/keukeneiland plannen en mét verkoop van de kast, zal ik er al geld op toe moeten leggen.

Ik denk er geloof ik nog maar even over na, tijdens het uitzoeken, schilderen en schoonmaken. Maar ik ben wel benieuwd hoe jullie keukens eruit zien; vooral functioneel, vol, leeg, gezellig, ruim, krap? En met of zonder servieskast waarin je van alles tentoon kunt stellen?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Wij hebben een grote woonkamer, van 5 bij 10 meter. In de achterste helft beslaat de keuken gewoon een wand. Dus verdeeld over ong. 4,5 meter. Dat is het. Doordat we een flinke eettafel hebben, ruim 2 meter en aan de andere kant een heel grote servieskast, lijkt het op een woonkeuken. Heel gezellig, maar je moet wel altijd de boel opgeruimd houden omdat het tevens de woonkamer is… Ik vind het heerlijk zo….
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Ik heb een prachtige keuken, alles dicht. Met vw en een gasplateau van 90 cm. breed, klein nadeel met grote pannen (30-32 cm) passen er maar 2 op en de 2 voorste pitten kan niets meer staan. Dus plannen met koken. Een nog groter gasplateau gaat niet passen. Ach, als de kinderen uitvliegen kunnen we weer met kleinere pannen uit. Verder heb ik een grote koelkast met daarop een inbouw combi-magnetron oven. Ik heb veel kastjes, 9 stuks (3 grote bovenkastjes en 6 onderkastjes , 2 laatjes (1 bestek – 1 'rommel) 3 grote lades voor kruiden/pannen/schalen. En nog een wasbak en dat is het. Kortom, een praktische keuken met veel opbergruimte. Kleur vanille met een donker aanrechtblad.

  1. Dat klinkt bijna wel als mijn keuken! Ook een soort vanillekleur, praktisch dezelfde verdeling qua kastjes, donker aanrechtblad, wasbak, enzovoorts. En ook dicht, inderdaad. Ik heb besloten om de keuken zelf maar niet te vervangen, die kan best nog wel een ronde mee en dat is voor nu gewoon geld dat ik beter en liever aan andere dingen besteed. Maar een flinke verfbeurt van de omgeving helpt ook. Nu is de keuken wat aan de gele kant, waardoor die vanille-kleur ook geler lijkt. Ik verf het allemaal in wit en zuiverwit, waar de rest van het huis ook in geschilderd is/wordt. Dan oogt het allemaal hopelijk wat frisser en het plafond en de vloer aanpakken helpt hopelijk met het comfort wat.

  2. Ik weet niet hoe oud jouw keuken is. De mijne 10 jaar. Al het hang en sluitwerk is nog prima. Het aanrecht heeft wel wat gebruikssporen maar in het ergste geval kun je die vervangen (als het echt nodig is) Ik ben blij dat ik toendertijd een 'neutrale' kleur heb uitgezocht, dit verveeld niet gauw. En wat je zegt als je de omgeving lekker wit verft lijkt je keuken weer heel anders.

 3. Ik heb een kleine open keuken van 2 tegenover elkaar staande keukenblokken van ruim 2 m met aan één kant een paar bovenkastjes en een hoge servieskast. Op zich wel redelijk economisch ingedeeld en wel voldoende kastruimte. (Nadat ik flink wat spullen, die ik nooit gebruikte, van de hand had gedaan.)

 4. Ik heb een grote en een kleine keuken, gescheiden door een deur met glas in lood. In de kleine keuken een L-vormig aanrecht met aansluitend de afwasmachine en een grote oven. Tevens staat daar een grote koelkast met vriezer. Op het aanrecht een koffiezetapp en een petroleumstel met wonderpan. In de grote keuken aanrecht van 2.50 meter met gaskookplaat en klein ingebouwd koelkastje. Grote eettafel met 6 stoelen en een buffetkast. Twee ramen op het noordwesten en een deur naar de provisie-kelder. De keuken is helemaal op maat gemakt want de muren in ons huis (1856 gebouwd) zijn niet haaks 🙂

 5. Die van mij heb je wel eens voorbij zien komen denk ik 🙂 Hij is best groot maar ik bewaar dan ook alles ín de kasten, inclusief voorraden eten, schoonmaakmiddel, doekjes, lampolie. Dat is wel fijn van oudere huizen itt nieuwbouwhokken als het onze, die hebben vaak handige hoekjes en voorraadkasten enzo.

  Heb bijna alleen maar laden, dat vind ik wel ongelofelijk veel handiger dan kastjes.

 6. ik heb maar een hele kleine keuken , met maar 3 kastjes en 1 lade, erg veel kan ik er niet in kwijt, gelukkig heb ik nog wel een kast onder de trap in de kamer en daar staat mijn voorraad en een grote bak met keukenspullen die ik niet dagelijks gebruik, het voordeel van een kleine keuken is wel dat je er wel voor op past dat je niet te veel spullen aanschaft, in mijn geval moest ik na mijn scheiding en de daarop volgende verhuizing naar een veel kleiner huis veel spullen wegdoen.

 7. Hier ook een mini-mini-mini keuken. Dus ik heb alleen spullen in de keuken die ik elke dag gebruik. In dde garage staat een kast waarin ik spullen heb staan die ik met verjaardagen etc. gebruik. Zoals schalen en extra borden. Maar ook de kleine pannen die ik nauwelijks gebruik, maar wel door mijn vader en zijn vrouw gebruikt worden als ze in de zomervakantie op ons huis passen.

 8. Wij hebben een hele ruime keuken, vierkant ongeveer 4,5 bij 4,5 meter. Aan beide kanten hebben we een aanrecht van ruim 3 meter, met extra hoge bovenkastjes en ook nog onderkastjes en lades. In de hoeken hebben we nog bijna kamer hoge grote kasten. Verder hebben we er alleen een eettafel met stoelen in staan.
  Helaas heeft deze keuken een inbouw koelkast en vaatwasser, deze gebruik ik niet. Dus staan gewoon stof te vangen.

 9. op mijn blogje was wel eens onze leefruimte te zien, woon/kamer/keuken in 1 ruimte, de keuken kant hebben we elkaar gespaard, eerst een mooie dubbele belfast sink, schappen en schapdragers bij een antiek winkeltje, oude tegeltjes weer rgens anders en hout tegen de wanden, gewoon tuinhout voor het robuuste, wij hebben een houtfornuis en 3 binnenkort 4 windhonden, dan laat je het wel om iets tentoon te stellen, eel te veel stof, maar wat ik aan iets moois heb staat dan gewoon op tafel, en dat wissel ik dan, veel plezier met keukentjes kijken en met je keuze, sparen lin delen kan dus ook, geniet ervan , liefs marion p.s. onze keuken kosste alles bij elkaar, 782,00 euro, houtfornuis 1450,00 euro.

 10. Wij hebben een grote woonkeuken van 4×8 meter. De ene helft is keuken ( met wasmachine en droger), in het andere staat de eettafel. Ik vind die enorme ruimte heerlijk, want als onhandige kluns loop ik altijd overal tegenaan. Het is de grootste ruimte in ons huis. In de keuken alleen dichte keukenkastjes onder het aanrechtblad. Geen bovenkasten want anders stoot ik altijd overal tegenaan. Losse servieskast met dichte deuren. Voorraad heb ik in de kelderkast. Ik vind het heerlijk dat alles achter deuren zit, scheelt een hoop poetswerk. Alle kasten hebben witte paneeldeurtjes, al mooi genoeg van zichzelf.

 11. Wij hebben een keukenblok van 4 boven- en onderkasten, ernaast staat een vaatwasser met een losse gaskookplaat erop, ernaast is nog een stukje open tot de muur. Het keukenblok is van een goed merk en zat al in ons huis. De kleur is wel mooi (vanille). Ik wil nog wel een nieuw aanrechtblad met ingebouwde nieuwe gaskookplaat en een flessenrek-achtig iets maken naast de vaatwasser.
  De keuken is gescheiden van de woonkamer door een zelfgemaakte kast, naast de koelvriescombi hebbenw e hierin nog een kast met draadmanden en de magnetron. Ik heb ook mijn bureau in de keuken staan.
  Moge duidelijk zijn; wij hebben geen showroom keuken maar het is prima zo. Misschien wil ik ook nog een keer de deurtjes vervangen en dan zo alles maken/ schilderen zodat het bij elkaar past.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.