Druilerige zaterdag

Het is hier vandaag wat druilerig weer. Regen, niet keihard, maar ook niet op een manier dat je lekker even wat buiten gaat doen. Ik heb vanmorgen heerlijk uitgeslapen en trek straks lekker de oude kleren aan om aan de slag te gaan. Ik heb wat wasjes te draaien (ik kan het steeds mooi rekken tot het weekend, handig voor de goedkope stroom), gewoon wat op te ruimen en ik ga ook weer verder met mijn klusproject van het moment. Heel misschien pak ik ook buiten nog wat aan, maar dat hangt af van het weer en hoeveel zin ik nog heb.

Verder heb ik dit weekend gelukkig relatief weinig werk op de planning staan, dus kan het even een écht lekker weekend worden. Vanaf volgende week dan maar weer flink aan de slag, zodat de vaart er weer een beetje in komt. Genoeg te doen, dus daar ligt het gelukkig niet aan.

Wat daar niets mee te maken heeft, maar wel grappig is: naar aanleiding van de tip die ik eerder kreeg om de verwarming ’s nachts wat lager dan 15 graden te zetten, kan ik na ongeveer een week wel zeggen dat dat ontzettend scheelt. Ik heb hem nu op 10 graden staan. Omdat ik overdag de pelletkachel aan heb, draai ik hem negen van de tien keer overdag niet eens terug, want de warmte daarvan komt ook bij de thermostaat terecht. Waar ik eerder nog op een verbruik van bijna 5 kuub per dag zat, kom ik nu uit op amper een halve kuub per dag. Zonder dat het dus ten koste gaat van comfort! Op het moment koelt de ruimte waar de thermostaat hangt (dat is de gang) ongeveer 3 graden af in de nacht; gisterenavond was het 17 graden en vanmorgen 14 graden. Ik heb net de kachel weer aangezet, dus als het goed is wordt het nu alleen maar weer warmer. Bovendien zit ik toch niet de hele dag in de gang, dus die ruimte maakt qua temperatuur ook niet zo heel veel uit.

Het is natuurlijk even afwachten in hoeverre dit ook op de lange termijn zo blijft, maar voor nu is het in ieder geval een mooie besparing. In de afgelopen 5 dagen verbruikte ik in plaats van zo’n 15 kuub nu maar 3 kuub. Dat zijn verminderingen die ik graag zie!

Is het bij jullie vandaag ook een beetje een druildag? En heb je nog leuke plannen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Dat is nu nog zoiets leuks van bloggen, soms krijg je van die geweldige tips terwijl je denkt dat je 'alles al weet'. Fijn van je verbruik, dat zal flink schelen. Fijn weekend!

 2. Wat een prachtige besparing! M.b.t. vocht waar je het over had in de ruimtes die je niet gebruikt. Met een goedkope hygrometer weet je snel meer. En ipv stoken is ook een vochtvreter misschien een optie? Ik heb geen idee hoor. Maar ik was er door de hygrometer bij ons achter gekomen dat het reuze mee viel met het vocht. En een thermometer om te weten of de verwarming wat aan moet en je kan de hele winter doorkomen. En nu bedenk ik me het aller belangrijkste nog wat ik vergeten was. Ventileren moet je niet vergeten. En dan niet een keer per dag luchten maar permanent. Helemaal als je allerlei kieren aan het dichtmaken bent. Een droge lucht verwarmd beter en als je aan het stoken bent is het ook belangrijk voor je binnenklimaat (vind ik een raar woord maar ik denk dat het het wel omschrijft 🙂 )Bij dit druilerige weer lees ik dus blogjes…

 3. Hier ook zo ontzettend druilerig en ik ben niet vooruit te branden. Ben eigenlijk bezig met een schilderklus in huis. Alle deuren en deurposten op de bovenverdieping worden geschilderd, door mijn persoontje ja, maar vandaag nog niets gedaan… Ik ga straks ook maar gewoon mijn schilderskloffie aandoen en dan mezelf even een schop onder mijn … Misschien komt het er dan toch nog van. Ik keek net even op buienradar en het moet straks toch even droog gaan worden, en morgen ook, daar wordt ik dan wel weer blij van…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Misschien een hele stomme tip, maar ik ben makkelijker te porren voor schilderwerk als ik van die handschoenen gebruik. Anders denk ik al snel dat ik een hele dag moet schilderen ofzo, omdat ik anders een tijd lang verf van m'n handen enzo aan het poetsen ben. Bij de Action heb ik nu zo'n doos gekocht met 100 paar voor een euro of wat en ga ik ook makkelijker even b.v. een half uurtje aan de gang. Dat lijkt misschien niet aan te tikken, maar doet het wel degelijk!

 4. Druilerig weer, maar de zaterdag wordt gedomineerd door de zwemlessen van de kinderen. Het scheelt inderdaad enorm om hem 's nachts lager te zetten. Alleen als het echt goed vriest moet je hem iets hoger zetten, anders is er teveel verschil om op te trekken. Klinkt raar, maar hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

  1. Ja, ik begrijp wat je bedoelt! Nu wacht ik daar nog even mee, omdat het dus niet keihard daalt en hij dus toch nog rond 14 blijft hangen (14 en 15 vind ik niet zo'n groot verschil, dus dan heb ik liever dat het 14 is en hij niet steeds aanslaat, dan 15 met een vijfvoudig verbruik, zonder dat je dat merkt). Maar als het kouder gaat worden, dan zal ik 'm wel een stapje omhoog moeten doen. Kan nu op zich ook wel naar b.v. 12,5 ofzo, maar ik draaide 'm toevallig hier heen.

 5. Waarom heb je de thermostaat op de gang hangen?
  Is er niet een betere en vooral praktischer plek om hem op te hangen.
  In ons huis hing ie vlak naast de deur van de woonkamer zodat hij steeds aansloeg als je naar de gang wilde.
  Verder hing hij op de koudste plek van de woonkamer.
  Nu hangt hij in de zithoek, waar we dus ook het meest zitten.

  1. Dit was in dit geval de betere plek. Hij hing eerst in de kamer, maar omdat daar de pelletkachel nu staat, is dat niet praktisch. Dan slaat hij door die warmte namelijk nooit meer aan en kun je dus andere delen niet warm krijgen, als je daar bv zit.

 6. Inderdaad een goeie tip om de thermostaat naar 10 graden te zetten. Ik heb 'm nu ook alweer naar beneden gedraaid. Ik heb alweer veel van iedereen geleerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.