Energieverbruik: de eerste indruk

Sinds kort houd ik zo’n beetje dagelijks mijn energieverbruik bij. Om wat inzicht te krijgen in wat ik nu daadwerkelijk verbruik, om een beetje te schatten hoe het voorschot uit gaat komen en om te kijken of er nog wat mogelijkheden zijn om te besparen. Hoewel ik vrij zuinig ben met energie, heb ik twee belangrijke minpunten die de aantallen toch wat naar boven stuwen: ik werk thuis en ben dus ook een groot gedeelte van de tijd thuis én ik heb een groot huis. Ik zag bij Lekker Leven met Lagere Lasten een handig overzicht om het verbruik in de juiste context te plaatsen en dat gebruik ik dus ook even:

Gebouwtype: woonboerderij
Bouwjaar: 1910 of 1926; het Kadaster geeft niet altijd eenduidige informatie
Aantal personen: 1 (+dieren)
Oppervlakte: ruim 400 vierkante meter

Verbruik over 10 dagen:

Stroom hoog: 33
Stroom laag: 51
Gas: 49,5

Dat komt dus neer op ongeveer 8,4kW aan stroom per dag en bijna 5 kuub gas per dag. Ik denk wel dat dit in de winter sowieso hoger ligt dan in de zomer. Zo is het hele huis voorzien van buitenverlichting die reageert op de schemer, die natuurlijk in de winter veel sneller inzet dan in de zomer. Daarnaast verbruikt de pelletkachel natuurlijk ook stroom. Die hoeft in de zomer ook niet aan. Of tenminste, nu staat hij dagelijks de hele dag aan en dat zal dan zeker niet het geval zijn.

Aan de andere kant; het is nu nog niet écht winter. De cv slaat hier nu af en toe aan, vandaar ook dat er toch nog gas verbruikt wordt (ik heb nog niet veel hoeven te koken), maar als het echt kouder gaat worden, dan zal die sneller aanslaan. Ik heb hem op het moment eigenlijk dag en nacht op 15 staan, overdag warmt de pelletkachel bij, ’s nachts is dat voor mij niet nodig. Maar waar hij nu niet zo vaak aan springt, omdat de kachel het warm genoeg maakt, kan dat natuurlijk wel anders worden op het moment dat de temperaturen echt weer dik onder nul gaan duiken.

Voor nu houd ik het in ieder geval gewoon even bij en kijk ik of ik wat patronen kan ontdekken. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd hoe mijn dagverbruik eruit ziet ten opzichte van het verbruik van anderen; is dat veel, of is het – als je bedenkt dat ik de hele dag thuis ben – ook wel redelijk normaal?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

51 Comments
 1. 10 dagen is het toch die 50 M3, het is inderdaad veel, het dubbele van ons, maar goed als ik de grote van het huis zie, is dat ook het dubbele van ons 🙂 Electra doe je trouwens erg netjes !!

  1. Het is inderdaad voor 10 dagen en met de 400 vierkante meter zit ik denk ik nog aan de voorzichtige kant. Ik loop natuurlijk niet overal te stoken, maar moet alles wel af en toe even mee laten draaien in het circuit, omdat je anders zo'n klamme lucht kunt krijgen.

 2. Hier afgelopen maand precies 50 M3 gas verbruikt en stroom is hier 135-145 kWh per maand. wonen hier in eengezinswoning 125 met 6 personen en er zijn er altijd 3 thuis en hier wordt ook thuis gewerkt 🙂

  Wat zijn de kosten van zo'n pellet kachel per maand ?

  1. Was er wel nieuwsgierig naar 🙂 Zie dat vaak te rooskleurige cijfers worden gegeven tegenover de gedane besparingen tegen over gas.

  2. Zodra ik wel meer weet, stuur ik wel een update 🙂 Het kan ontzettend besparen, maar dan moet je wel de pellets slim inkopen. Bovendien moet je kachel voldoende vermogen hebben en moet hij ook op een handige plek staan. Ik heb de thermostaat verplaatst, zodat die niet afslaat als het in de kamer te warm wordt, terwijl het in de rest van het huis vriest. Wel heb ik de deur open naar de thermostaat, zodat hij niet zomaar aanslaat, maar ook toch redelijk wat warmte van de pelletkachel mee krijgt.

 3. Stroomverbruik is hier ongeveer 6,4 p/d in de winterperiode. 3 Volwassenen en in de weekenden nog extra persoon. Ik zelf ben hele dag thuis. Gas kan ik niet melden, dat zit op hooguit 3kuub p/w. Stoken doen wij via stadswarmte. Dit is de geiser en het koken.

  1. Dat is in verhouding ook erg duur die stadsverwarming, en die 1 GJ is vaak minder dan 43 M3 gas, wat is de maatschappij ?

 4. overdag heb je geen of weinig lampen aan, de meeste stroom wordt denk ik verbruikt door apparaten die altijd aan staan zoals je koelkast, vriezer etc. ik werk ook vanuit huis als gastouder. dus voor kids ook vaak magnetron enz aan voor flesjes, meer schoonmaken en dus vaak heet water nodig etc, extra wasjes van hun beddengoed dus wel iets hoger gas en stroom verbruik, maar niet extreem veel. voor jou de computer en een paar lampen en natuurlijk het bereiden van je eten/drinken overdag.. ?

  1. De lampen vallen inderdaad mee, die staan overdag sowieso uit. Wel werk ik op de computer, dus die staat natuurlijk aan. Ik probeer overigens ook wel zoveel mogelijk op de laptop te doen, die ik dan ook weer zoveel mogelijk 's nachts en in het weekend aan de lader leg.

 5. wat is de reden dat je snachts de verwarming op 15 laat staan? dat zou ik niet doen, scheelt toch uiteindelijk flink. Groetjes

  1. Hier staat hij s, nachts op 10/12 graden maar wordt hier nooit kouder dan 16 graden.

   Keer proberen en kijken hoe koud het wordt en afhankelijk van het vermogen van pelletkachel kun je huis zo weer warm stoken.

  2. ik zet hem uit, ik wordt echt zenuwachtig wanneer ik hem snachts hoor aangaan, dan denk ik: ik verspil energie. 🙂

  3. Alleen bij goed geïsoleerde huizen is het verstandig de boel niet teveel af te laten koelen was mijn conclusie na (lang) onderzoek online en uitproberen ;-)Anders verwarm je 's nachts toch alleen voor buiten. En toen ik dat wist kwamen er een kleintje en was het niet te doen zo koud in huis 's nachts met voeden en er uit moeten voor luiers en ziekte. Dus hij staat nu 's nachts weer op 15.

  4. Hoezo bij goed geïsoleerde woningen die koelen zelf nauwelijks af dus hoeven nooit s, nachts verwarmd te worden.

   Voorbeeld hier :

   Aal wij om 19:00 uur de thermostaat lager zetten naar 10/12 graden dan is het om 24:00 uur dus 5 uur later slechts een 0,5 graden lager.

   Dat stoken terwijl je warm in bed ligt, zonde en geld verkwistend kan wel 40% schelen op je stookkosten.

  5. vorig jaar moesten we vanwege astma van de jongste van de dokter de temperatuur constant houden. dwz dat we 24 u per dag ons huis moesten verwarmen op minimaal 18 graden. We gingen van 90 euro per maand naar 140 euro per maand. Inmiddels hoeft dit niet meer en zitten we op 100 euro per maand. Scheelt dus aanzienlijk.

  6. Zo snel vriest het niet in huis. Dan moet het buiten langere tijd flink vriezen. En je leidingen moeten dan ook nog langs een ongeisoleerde muur lopen. Zolang je dagelijks iets stookt kun je 's nachts de kachel prima uitzetten. Het is mij nog niet gelukt de temperatuur in mijn slaapkamer met open raam waar al 7 jaar geen kachel aan staat de temperatuur onder 0 te krijgen. Ook mijn keuken wordt niet verwarmd en het raam staat vanwege de geiser altijd open is het wel koud maar het vriest niet.

 6. Voor zo'n grote woonoppervlakte, en gezien het feit dat je vanuit huis werkt, verbruik je volgens mij niet veel energie.
  Ik woon in een appartementje van 65 m2 en verbruik ongeveer net zo veel gas als jij. (VR-ketel, doordeweeks overdag niet thuis, en 's avonds en in de weekends deels met z'n tweeën. Ik kook op gas.)
  Mijn stroomverbruik ligt iets lager: 4.2 kWh per dag, gemeten over de laatste 28 dagen.

 7. Haha, wij zitten al op 40m3 gas in…tadaaah 5 (!) dagen.. Maar goed, wij hebben net een babytje erbij in huis, dus de kachel staat hier 24/7 op 19 graden…

  Wat jouw verbruik betreft: ik zou het lekker even een maand aankijken.. Na 10 dagen conclusies trekken, heeft niet zoveel zin..
  Gebruik je ook een online energiemanager ?

  1. nee hoeft inderdaad niet,
   alleen bij mensen met hele erge astma is dat nodig om de temperatuur constant te houden.

 8. Wij verbruiken (niet schrikken) ongeveer 95 m3 gas… in de week! Oude boerderij, woonoppervlak zeker 200m2, hele dag thuis, gem. 1,3 persoon in de week thuis.
  Het gas is ook voor water, momenteel wordt er (helaas) een 200L buffertank warm gehouden. Hier zijn we niet blij mee, maar we wonen hier pas net en nog geen geld om dat aan te passen. Waarschijnlijk is 75-80% van het gasverbruik voor de verwarming.

  Wij verwarmen alleen ruimtes waar we zitten, tot ongeveer 15 graden. Dus ook niks raars.

  Stroomverbruik is dan weer erg netjes, ongeveer 25 KwH per week.

 9. Wij zijn met 2 personen. Ik ben TBM dus vrijwel altijd thuis. De verwarming staat hier overdag op 17° (vind ik meer dan genoeg) en vanaf 19 u staat de thermostaat op 15°. We hebben een hoogrendementscondensatieketel en ons verbruik gedurende voorbije 4 weken op 66 m3 gas. Ik kook ook op gas. Ons elektriciteitsverbruik komt gedurende de laatste maand neer op iets meer dan 7 kwh per dag. Eigenlijk vind ik dat vrij veel aangezien we overal ledlampen hebben, energiezuinige toestellen, letten op sluipverbruik. Ik heb wel twee grote diepvriezers (1 kast en 1 bak) continu aanstaan en ik bak wekelijks ons brood (8 broden per bakoven) Een bakbeurt verbruikt ongeveer 3 kwh dus indien ik zelf geen brood meer zou bakken, zou ik maandelijks 21 kwh minder elektriciteitsverbruik hebben.liesbet

  1. Koken kost hier voor 6 personen 2 tientjes aan gas per jaar, hoelang doen wij er over voor die hooimadam eruit hebben 100 jaar ???

  2. je kunt ook je oven of je gas eerder uitzetten dan dan door de bestaande warmte van de oven of van het hete waren je aardappels en pizza (of wat het ook is), laten nagaren. Kost je dan niets.

 10. Wat het pelletverbruik betreft kan ik je een troost bieden: we hebben de kachel sinds 2006 en het is pas sinds half 2010 dat ik permanent thuis was. Voordien waren we 5/7 uit werken. Toch is ons pelletverbruik al die tijd gelijk gebleven! (het is onze enige verwarming) Blijkbaar heeft de kachel evenveel pellets nodig om de temperatuur 2x/dag ('s morgens en na werktijd) op te krikken als om de hele dag de temperatuur op pijl te houden. Eens het huis opgewarmd is, draait de kachel constant op eco-stand en verbruikt hij het minimum aantal pellets dat nodig is om de vlam in stand te houden, terwijl bij het opwarmen de pellets er werkelijk doorvliegen. Maar misschien doet de kachel dit bij jou minder als je bijverwarmt. Hoewel het bij ons op een nacht tijd ook nooit onder de 15°C zakt hoor, ik denk zelfs niet onder de 17°C sinds we overal HR glas hebben

  1. 2,5 ton per jaar, geconcentreerd in de koude maanden en helemaal niets in de zomermaanden. Ruw geschat een zak van 15kg per dag, op hele koude dagen wat meer en op warmere dagen wat minder

  2. Dat is aan kosten ongeveer 750 euro per jaar enkel voor de pellets ? Maar dat is toch niet goedkoper dan een zuinige hr ketel.

  3. Dan heb je wel vaker minder kwaliteit en die minder lang brand, heb ik gehoord. en met onderhoud is best een hoog bedrag om te stoken hier zijn wij met huis van 125.m2 per jaar niet meer dan 325 euro kwijt per jaar aan stookkosten.

  4. Dat kan inderdaad zijn, maar ik heb de beste kwaliteit die er is, Din Plus. Erg weinig asvorming, dus veel rendement. Maar je moet er zeker op letten, want er zijn ook slechte pellets. Ik kreeg bij mijn kachel een zak die een stuk duurder was, maar die er zo doorheen gebrand was. Bovendien zat mijn asla daar direct van vol. De pellets die ik nu heb gaan een stuk langer mee en nu hoef ik de asla maar eens in de twee/drie dagen te legen.

   150 euro aan stookkosten lijkt me ontzettend netjes, ik zou willen dat ik daarop zat, maar dat is met deze afmetingen + vrijstaand op de vlakte + oud huis helaas gewoon niet haalbaar.

  5. tja, een gewone HR ketel is misschien goedkoper, maar we zitten in een huis waar helemaal niets van verwarming voorzien is. De pelletkachel is echt het enige dat we hebben. Op het moment dat we dit huis betrokken, einde zomer en met het vooruitzicht van de manlief 2/3 maanden in het buitenland, leek dit de beste oplossing om de winter warm en comfortabel door te komen. Lees; ik die mijn hele leven CV gehad heb, wou niet elke ochtend met kleine kinderen vuurtje stoken in de houtkachel alvorens ik aan de slag kon. En op dat moment hadden we ook de mogelijkheid niet om ineens het hele huis van CV te voorzien. Nu, 7 jaar later, staat het wel op de planning en hebben we al veel plezier gehad van de pelletkachel. Het geeft mij het comfort van centrale verwarming met de minimale installatiekost van in het begin en het verbruik kost wat een andere verwarmingsbron kost. Wij wonen overigens in een halfopen bebouwing met een grondoppervlak van 80m² en 3 verdiepingen, gebouwd begin jaren 60

 11. wij hebben in nov en dec 400 m3 gas verbruikt. Is 6 2/3 m3 per dag. We wonen in een twee onder een kapwoning uit de jaren 70

 12. Wij stoken weinig gas alleen bij extreem koud weer. Nu zit ik op 3a6 m3 per week met een koud huis maar wel stoken we elke dag de houtkachel op.
  Maar dat kost per m3 40-50 euro en denk op jaar basis 6-7 m3 nodig te hebben.
  Verbruik ongeveer 335 m3 per jaar plus 7 m3 hout

  1. Vraag mij af of dat hout stoken totaal wel goedkopers is met zo'n laag gasverbruik want je bent nu meer aan houtstoken kwijt.

 13. Volgens mij valt jouw verbruik erg mee. Dit is ons weekverbruik over 2013:
  verbruik
  Wij hebben een slecht geïsoleerd vrijstaand huis uit ca 1915. Dus. Het kan altijd nog erger 🙂

 14. Vraagje, besparen jullie ook op doorspoelen van de wc bijvoorbeeld? wij spoelen vanaf savonds niet meer door, dan sochtends pas weer. Dit doen wij sinds een paar jaar omdat onze oudste van het geluid wakker werd. Inmiddels is het een gewoonte geworden die heel veel liter water bespaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.