Spouwmuurisolatie – deel 2

Omdat er nu een subsidieregeling van toepassing is, leek het me een goed idee om eens te kijken wat zoiets nu kost. Dus: afspraak gemaakt, gaten geboord en gekeken. Wat blijkt: een groot deel van het huis heeft niet eens een spouw! Of wel eentje, maar die is dan volgegoten met specie. Dat scheelt mooi op de prijs, maar levert dus geen bespaar-/investeringsmogelijkheden op.

Er is slechts een deel van het huis dat wel geïsoleerd kan worden. Qua prijsindicatie zit je dan voor zo’n 55-60 vierkante meter op (met de subsidie er al afgerekend) zo’n 800-920 euro. Dat zou – volgens mijn berekening – ongeveer €260 euro aan gas per jaar schelen, wat de terugverdientijd ergens tussen de 3 en 3,5 jaar plaatst. De muur zou er 4 graden warmer door worden, wat denk ik nog het grootste voordeel zal zijn. De muren die gedaan kunnen worden grenzen wel allemaal aan gebruiksruimtes, dus dat is prettig. Het zijn – behalve de kamer – echter geen ruimtes waar ik veel stook en in de kamer staat nu ook de pelletkachel.

Dus: het goed doen onder het mom van ‘alle beetjes helpen’, een stukje extra comfort en gebruik maken van de subsidiemogelijkheid en het lage btw-tarief zolang die er zijn? Of rekening houden met het feit dat ik hier misschien wel helemaal geen 3-4 jaar meer woon, in die ruimtes niet superveel stook, de kou voor lief nemen en het geld in mijn zak houden voor iets anders? Ik weet het nog niet. Op zich vind ik de kosten te overzien, evenals de terugverdientijd. Het extra comfort spreekt me aan, het stukje optimale isolatie (voor dat deel dan) ook. Voor mezelf, maar het is ook prettig voor dat energielabel wat nu toch eindelijk wel (of straks iig) verplicht is bij een verkoop. Het energielabel dat wij destijds van de vorige eigenaars meekregen was E (na protest van de verkoper, eerst was het zelfs F…), daar verkoop je natuurlijk geen woning mee.

Als ik er zo over nadenk is eigenlijk de enige tegenwerping die ik heb voor mezelf of ik het voor mezelf kan verantwoorden als ik de hypotheek in mijn achterhoofd houd. Natuurlijk levert dit een besparing op en lagere maandlasten, maar de hypotheeklasten blijven nog steeds even hoog. En aangezien ik dat nu alleen op moet brengen, is de situatie wel anders dan wanneer dat niet zo was. Ik moet er gewoon nog even goed over nadenken, wat het meest verstandig is en wat uiteindelijk het meeste rendement oplevert, op alle fronten. En natuurlijk nog wat offertes opvragen (ik sprak gisteren net toevallig een andere partij en die leek hetzelfde voor de helft van de prijs te kunnen doen..), want er zijn vast nog meer goede bedrijven met misschien nog wel aantrekkelijkere prijzen.

Wat zouden jullie in dit geval doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Meerdere offertes aanvragen kan geen kwaad natuurlijk, maar ik zou het uiteindelijk toch wel laten doen. Als diemruimten er minder koud door worden, wordt de rest van je huis ook minder koud en als je binnen die drie of vier jaar je huis te koop wilt zetten tellende geisoleerde muren zeker mee… Denk er maar goed over na want het blijft een grote uitgave natuurlijk…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Ja, ik denk inderdaad ook wel dat dat meetelt, plus dat het qua comfort prettig is en dat je weet dat dat gedeelte dan zo goed gedaan is als het kan. Ik ga even die andere prijs afwachten, want dat zou wel eens bijna de helft kunnen schelen. Dan slaat de weegschaal natuurlijk al sneller door naar deze kant.

 2. Isoleren natuurlijk geen twijfel over mogelijk, heb in veel verschillende woningen gewoond ook een F en nu enkel jaren een A een wereld van verschil 🙂 Wat een comfort 🙂

  Ook als woningbezitter zou ik proberen na te streven om je woning zo zuinig mogelijk te maken mede straks in 2020 alle nieuwe woningen energie neutraal zijn en alle woningen zijn dan boven een A onverkoopbaar 🙁

  1. Oei, dat zou wel een doemscenario zijn, want je blijft altijd oudere huizen hebben waarmee je maar zoveel kunt doen. Ik kan bv nu dit stukje dan wel isoleren, maar een ander deel niet. Gevelisolatie is daar ook geen optie, want je mag de gevel niet aanpassen. Het enige dat dan misschien nog kan is van binnenuit, maar dat is ook ontzettend kostbaar + kost je ruimte. En je komt natuurlijk ook niet overal. Maar een woning zo energiezuinig mogelijk maken is inderdaad een goed streven!

  1. http://www.BespaarNu.nl loopt vooruit met basislabel

   Op de website Bespaarnu.nl is voor elke woningeigenaar door slechts het intikken van een postcode en huisnummer het basisenergielabel vanaf nu al gratis beschikbaar. De woningeigenaar kan door het aanvullen van enkele gegevens dit basislabel verbeteren zodat een betrouwbaar energielabel ontstaat.

   BespaarNu.nl loopt hiermee vooruit op het nieuwe idee van minister Blok om per 1 januari 2015 alle woningen in Nederland te voorzien van een basislabel. De eenvoudige bediening van de applicatie zal de gebruiker zeker aanspreken. Een leuk wedstrijd element is de ranking in een woonplaats, stad of heel land, zo is snel en eenvoudig zichtbaar wat de energiezuinigste woning is in een woonplaats of straat.

   Aan de applicatie wordt full time ontwikkeld, er staan nog diverse leuke ontwikkelingen op het programma aldus een medewerker. Het doel om de consument te verleidden energiebesparende maatregelen te nemen kan hiermee zeker worden bereikt.

   Het is leuk en handig om je eigen woning eenvoudig samen te stellen en direct te weten welke maatregelen mogelijk zijn, wat deze opleveren en wat de consument bespaart.

   Het verplichte energielabel waarvoor de consument 200 euro moet betalen zou hiermee komen te vervallen, de applicatie zal ook gaan voorzien in validatie van de ingevoerde gegevens zodat aan alle europese wet en regelgeving wordt voldaan.

   Gerd

 3. Ik zou het denk ik ook doen, maar voor mezelf wel een stok achter de deur houden en de maandelijkse besparing weer automatisch laten boeken naar de hypotheekaflossingsrekening. Zodat ik weet dat het niet in een gat verdwijnt, maar me alsnog de besparing op mijn hypotheek op gaat leveren.

  1. Ze zeggen dat je het in 3 a 5 jaar terug verdiend als ze bij je komen.
   Ik vroeg of ze dat konen garanderen en zwart op wit wilde zetten maar daar wilde ze niets van weten.De aan schaf bij ons was 3800 euro dus dan moet je noal wat besparen.

  2. Dat zeggen ze inderdaad, maar het lijkt me ook afhankelijk van allerlei dingen, terwijl zij natuurlijk uitgaan van een 'gemiddeld' stookpatroon, iets waar veel consuminderaars weer geen boodschap aan hebben, meestal. Het is leuk om te weten, maar ik denk dat ik het voor mezelf niet voor de concrete besparing zou moeten doen, maar voor het verbeterde comfort en eventuele toegevoegde waarde bij een verkoop. En dat comfort geldt dan vooral ook voor de slaapkamers en badkamer, want de woonkamer wordt toch al lekker verwarmd door de pelletkachel en die ruimte is volgens mij niet speciaal koud.

 4. Wij hebben een jaar of 4 geleden de spouw laten isoleren met van die korreltjes en het bevalt goed. Ik denk dat we de kosten er nu wel uit hebben. Ik moet zeggen dat ik er qua comfort niet zoveel van merk, het zijn meer de stookkosten waar het verschil zit.

 5. Ik zou isoleren…je krijgt het niet terug in maandelijks minder hypotheeklasten maar in maandelijks minder energiekosten én in een betere positie/energielabel bij een verkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.