Leuk en voordelig boodschappen doen

Op boodschappen kun je behoorlijk wat besparen, als je het een beetje bewust doet. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hier verschilt het nogal eens. Ik kan superbewust boodschappen doen, maar ik kan ook het idee hebben dat ik daar geen tijd/puf/wat dan ook voor heb en dan versloft het een beetje. Meestal gaat het wel bewust gelukkig. In die gevallen maak ik er een spelletje van.

Ik noteer alles wat ik denk te moeten hebben op een lijstje en zet daarachter een bedrag. Dat is wat het volgens mij ongeveer moet kosten. Daar gebruik ik natuurlijk ook de folders bij. Vervolgens tel ik al die bedragen op en kijk ik waar ik op uitkom. Gisteren had ik bijvoorbeeld een lijstje dat mij €11,90 ging kosten. Daar stonden wat aanbiedingen op en wat ‘aanvuldingen’. Dan lijkt het me een leuke uitdaging om die boodschappen te halen voor het tientje dat ik nog contant in mijn portemonnee heb. En, als extra motivatie: wat er over blijft mag in de spaarpot. Die leeg ik een paar keer in het jaar bij de bank (mag zes keer gratis) als soort onverwachte meevaller.

Voor ik ging heb ik nog even twee flessen in de tas gestopt. De ene is hier achtergebleven van bezoek en de andere vond ik tijdens een wandelingetje, dus dat was al mooi meegenomen. Vervolgens de boodschapjes doen. De crème fraiche, kaas en fruit waren duurder dan ik had ingeschat. Koekjes (voor bezoek, zelf heb ik daar niet zoveel mee) een stuk goedkoper. Ik had daarnaast gepland om 4 bussen Pringles mee te nemen in de aanbieding (vind ik heerlijk en als ze een euro zijn, dan ‘mag’ ik ze kopen). Omdat de rest al wat duurder uitviel, heb ik er daar maar drie van gemaakt. De eieren waren bij de Lidl in de aanbieding, waar ik nog even niet geweest ben. Nu waren de boodschappen uiteindelijk €8,30 en voor de eieren zou ik dan nog €1,50 apart moeten houden. Maar: die zijn eigenlijk €1,49, dus kan ik beter pinnen. De €1,70 die over was van het tientje is dus in de spaarpot verdwenen en ik kijk eerst of ik het zonder eieren kan redden en anders haal ik die alsnog, maar pin ik ervoor.

Op die manier vind ik het leuk boodschappen doen; je weet precies wat je ervoor uit wilt geven en bent in de winkel vaak ook nog even aan het puzzelen met wat je het beste kunt doen. En daar horen keuzes bij, die de ene keer makkelijker te maken zijn dan de andere keer. Ik kan zo in ieder geval weer een aantal dagen vooruit en dat is fijn; in combinatie met restjes e.d. heb ik zo weer een redelijk voordelige week en kan ik lekker wat opzij zetten voor de aflossing van de lening en andere kosten die nog op stapel staan. Des te eerder ik weer bij het ‘nulpunt’ ben, des te beter het is!

Hebben jullie ook van dit soort tactieken om je af en toe weer even scherp te houden tijdens het doen van de boodschappen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Voordat ik boodschappen doe bekijk ik altijd even, online, de folders van de supers bij mij in de buurt. Als het enigszins kan, pas ik daar mijn boodschappen op aan. Natuurlijk kan ik voor mijn weekboodschappen niet alléén maar uit de reclames putten. Van de boodschappen die ik regelmatig nodig heb, heb ik de prijzen bij de verschillende supermarkten doorgaans wel in m'n hoofd zitten. En als ik iets moet hebben, dat ik niet regelmatig koop, of ik ben de prijs van iets vergeten, kijk ik even op de site van A.H. Omdat je daar online kunt winkelen staan de prijzen van het gehele assortiment op de website. Ik schrijf de prijs van wat ik nodig heb op m'n boodschappenbriefje. Als ik dan bij een andere super ben, kan ik meteen even vergelijken wat een vergelijkbaar artikel daar kost en vervolgens beslis ik waar ik het ga kopen.
  Ik word dus niet verrast door de prijzen in de winkels maar moet soms wel uitkijken voor impulsaankopen, vooral als ik moe ben, trek heb en/of niet zo lekker in m'n vel zit.

  1. Dat laatste is heel herkenbaar ja, dan moet ik ook opletten! Ik heb bijna drie maanden amper boodschappen gedaan, dus de prijzen zitten er wat minder goed in, maar dat komt vast wel weer. Wel een handige tip van de AH online, volgens mij zijn de prijzen van het basisassortiment daar best wel vergelijkbaar met de basisprijzen van b.v. C1000 (die hier wel in de buurt zit, i.t.t. AH).

 2. Ik doe dit soort dingen ook graag…mijn vriend krijgt er een punthoofd van. Voor mij is het een soort van sport, mijn vriend snapt niet dat je 'zo moeilijk kan doen' als het geen echte noodzaak is. Laatst waren we in de supermarkt om even boodschappen voor het weekend te doen en pakt hij niet de goedkoopste brie maar van een A-merk. Nog voor ik iets kon zeggen zag hij mij al kijken en reageerde 'ja ik trakteer vandaag dus je hoeft even niet te zeuren..'. Ben benieuwd of ik ooit tussen zijn oren krijg dat kleine beetjes opgeteld bergen kunnen verzetten…

  Groetjes Lily

  1. Ik zou er niet te hard op hopen 😉 Als jij een beetje hetzelfde in elkaar zit als ik, dan zie je dit waarschijnlijk niet als 'zo moeilijk doen', maar gewoon als leuk. Waarschijnlijk verandert dat niet zo snel, dus dat zal andersom ook wel zo snel niet gaan 😉

  2. Als je het kan betalen is voor kwaliteit kiezen ipv altijd het goedkoopste ook niet per se gek vind ik. Het is wel verstandig om het allergoedkoopste merk iig een keer te proberen, misschien bevalt het wel. Maar altijd het goedkoopste nemen als het niet nodig is, maakt het leven minder leuk vind ik. Koop je een keer brie omdat het weekend is ofzo, geniet er dan ook van.
   Sommige dingen koop ik liever niet dan dat ik goedkope meuk koop.

  3. Is ook wat voor te zeggen hoor, maar ik vind er voor mezelf wel verschil in zitten of het 1) te eten is of niet (niet te eten koop ik niet, goedkoop of duur) en 2) gepland is. Stel dat ik een lekker weekendje voor mezelf plan en dan ook wat lekkers wil halen, bedenk ik daar gewoon een bedrag voor, waar ik dan invulling aan geef. Dan is het niet impulsief om je heen graaien, maar doe je het een beetje met beleid, terwijl je tóch die extra verwennerij hebt.

  4. Ach ik kan de redenering van mijn vriend ook wel volgen maar volgens mij waren we (ja, beide) van mening dat de goedkoopste brie in dit geval lekker was, althans voor de supermarkt de meest aanvaardbare keuze (prijs-kwaliteit). Natuurlijk hebben we ook nog zoiets als de kaasboer (speciaalzaak) en dat is van geheel andere orde, dus alleen voor echt speciale gelegenheden gaan we daar heen. Komt ook bij dat brie in het weekend hier nogal vaak voorbij komt dus zo bijzonder is het eigenlijk niet meer…

   Puntje is wel dat noodzaak voor meerdere interpretatie vatbaar is. Ik heb de financiën beter in beeld dan mijn vriend, daardoor gaat bij mij de rem er wel wat sneller op moet ik zeggen. Bijvoorbeeld liever wel kwalitatief beter brood en dan maar budget brie (liever de basis goed en extraatjes is al luxe dus met mate, zegt mijn interne boekhouder dan weer..).

   Groetjes Lily

  5. De roombrie (gewoon verpakt) van A.ldi komt al jaren als lekkerste uit de tests. Ik ben het met de tests eens 😉

   Groet Wilma

 3. Ik maak ook altijd een lijstje maar dat om te voorkomen dat ik twee keer naar de winkel moet! Ik heb nu een aanbiedingen appje op de ipad dus voor ik naar een winkel ga check ik even snel hun aanbiedingen… Super handig…
  Ik wens je een fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Ik maak altijd een weekmenu en aan de hand daarvan stel ik mijn boodschappenlijstje samen. Vroeger ging ik echt alle winkels af en daar ben ik mee gestopt. Ik scan mijn boodschappen zodat ik precies weet wat er in mijn wagen verdwijnt. Gaande weg in de supermarkt loopt de teller dus op. Impuls aankopen doe ik hierdoor niet.

  Van bepaalde producten weet ik dat ik ze kan hamsteren dus dan ga ik weer even naar mijn oude winkel om daar die producten te halen. Verder koop ik niks. Alleen hetgeen wat ik wilde hebben.

  Ik heb voor deze week 37 euro uitgegeven. Ik moet alleen nog een pak melk, een potje O.lvarit en rijstenbloem halen. Dus voor 41 euro ben ik een week voorzien van eten. (speel een beetje vals want we eten twee dagen buiten de deur).

  1. Die tip van het scannen is handig, ik las ook wel eens dat het een idee is om bijna bij de kassa eens te kijken of je alles wat erin zit nog weet, wat je niet meer weet is blijkbaar niet nodig. Maar met een niet altijd even goed functionerend geheugen is dat ook niet handig, want bij mij staat niet meer weten niet gelijk aan niet nodig. Dus jouw tip is dan handiger!

 5. Ik doe het vergelijkbaar.
  Eerst kijk ik wat ik nog in voorraad heb.
  Dan maak ik een week menu.
  Dan maak ik een lijst met wat ik nodig heb, hier schrijf ik de prijzen achter. Het bedrag van deze lijst moet binnen budget vallen.
  In de winkel heb ik ook een lijstje bij mij met prijzen en budget, zodat ik kan zien of ik nog speling heb. Soms vallen dingen wat duurder of goedkoper uit.
  Meestal eindig ik zo onder mijn begroting, en heb ik alles wat ik nodig heb.

 6. ik doe lopend boodschappen nadat ik dochter heb gebracht. zitten maar 2 supermarkten (pl.us en b.as, vind pl.us sowieso al duur dus ga standaard naar de andere). man haalt 1x per week met auto gelijk vanuit zn werk bij de l.idl. heb geen puf, tijd en energie om met zoontje ook nog naar andere supermarkt te gaan. hij slaapt nog maar sinds deze week vaak 1x per dag, mara trekt dat ook niet alle dagen, heb min 3 dagen per week een oppaskindje, ga daarmee niet op de fiets naar een winkel (waar laat je ze dan.. :p 17 en 18 mnd) dus nee hou het bij die ene supermarkt en dan maar wat minder besparen. het is bij ons geen noodzaak dus die luxe heb ik. ik let zeker wel op, maar ga er niet voor naar meerdere supermarkten 😉 probeer ook alle huismerken of goedkoopste merken, we kopen weinig snoep, koek etc. probeer me aan mn maandbudget te houden en bevalt tot nu toe goed 🙂 ik heb zo'n lange lijst elke week dat ik echt geen zin heb om ook nog prijzen te gaan berekenen en alles wat erop staat heb ik ook gewoon nodig of wil ik of iemand uit het gezin graag hebben, zolang dat kan, prima 🙂

 7. Hallo LLVM,

  Ik doe het ongeveer vergelijkbaar met jou.
  Leuk hoor, zo maak je er een sport van om goed uit te komen met je budget en voelt het niet vervelend!

  Groet Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.