Vloerisolatie en spouwmuurisolatie

Mijn huis gaat (deels dan) al zo’n 100 jaar mee. Dat is natuurlijk mooi, omdat het betekent dat het zeker geen dertien-in-een-dozijn huis is, maar het heeft ook wat nadelen. De beroerde isolatie is daarvan toch wel denk ik één van de belangrijkste nadelen. In de afgelopen jaren is er al veel gebeurd om het huis wat beter te isoleren:

• De hele bovenverdieping is geïsoleerd, inclusief zolder
• De ruiten zijn grotendeels vervangen door dubbel glas. Wat nog niet vervangen is, is soort glas in lood/opgenomen in een deur
• Het dak is vervangen, waar mogelijk is toen ook extra isolatiemateriaal geplaatst. Geen dakplaten vanwege de isolatie die al van binnenuit was aangebracht
• Het voorhuis is grotendeels voorzien van vloerbedekking met een stevige ondervloer

Hoewel dat allemaal, zeker in combinatie met een betere verdeling van radiatoren en de komst van een pelletkachel, heeft gezorgd voor meer comfort, staan er nog wel wat dingen op het verlanglijstje. Ik zag toevallig dat in mijn provincie subsidie wordt gegeven op energiebesparende maatregelen. Wat voor mij wel interessant zou kunnen zijn is:

• Spouwmuurisolatie, in ieder geval voor het voorhuis (dat is het oudst)
• Vloer-/bodemisolatie, ook voor het voorhuis

Ik heb er al veel over gelezen, maar volgens mij is een (vrijblijvend) adviesgesprek de enige manier om concreet wat te weten te komen over de mogelijkheden voor dit huis (met b.v. wel een gedeeltelijke kruipruimte, maar geen luik) en wat de kosten daarvoor zijn. Voor 2 maatregelen is €800 subsidie te krijgen. Als de muren in aanmerking komen voor zowel gevelisolatie als spouwmuurisolatie (het verschil is me niet helemaal duidelijk, maar omdat het huis uit twee delen bestaat, zou het zomaar kunnen dat het ene bij het ene deel past en het andere bij het andere), dan worden het drie maatregelen en is er €1500 subsidie te krijgen. Hoeveel dat allemaal is hangt natuurlijk wel af van wat de kosten zullen zijn en of er voldaan wordt aan de minimale eisen qua oppervlakte. Het zou in ieder geval erg mooi zijn om op deze manier gesubsidieerd een stukje extra comfort te realiseren, wat zich hopelijk ook weer kan vertalen in een lagere energierekening en op de termijn een betere verkoopbaarheid.

Hebben jullie dit soort klussen wel eens uit laten voeren? En kun je wat vertellen over je ervaringen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. We hebben vorig jaar spouwmuurisolatie laten aanbrengen (wol). Scheelt dit jaar 40% in het gasgebruik.
  Ook wij hebben een ondiepe kruipruimte zonder luik, we hebben afgezien van isolatie. Niet te overzien, risico te groot (helaas).

 2. In ons jaren 50 huis zat al spouwmuurisolatie (een soort pur-bolletjes) . Onze aannemer doet geen spouwmuur isolatie omdat hij bang is voor condensvorming. Dan heb je weer kans op vocht en schimmel in je huis en nog minder isolatie dan je had.Onze kruipruimte is net door te komen en heeft een luik. We hebben een houten vloer beneden. Daar hebben we voor 1000 euro totaalprijs bubbeltjesplastic met folie (duur spul) door 2 man, tegen aan laten maken. Was bij laag btw tarief. Daar hebben we 500 euro subsidie voor gehad. En het jaar erop betaalden we 500 euro minder voor het gas terwijl we meer thuis waren. We hebben ook verschillende mensen gesproken en offertes aangevraagd. Het bracht veel meer op dan ze hadden voorgelegd. En het is ons enorm meegevallen. 1 dag wat mannetjes onder je. Ik ging er van op mijn tenen lopen 😉 want ja, je gaat niet stampen op ander mans hoofd. En daarna was het soort van genieten (want het is echt aangenamer) en verdienen!

 3. Ik denk dat je gevelisolatie doet als je geen spouwmuren hebt, bij oude huizen dus. Ons huis stamt uit 1870 en heeft ook geen spouw. Wij hebben bij verbouwing alles van binnen geïsoleerd. Ik zou nog graag de houten vloer laten isoleren, maar ben huiverig voor condens en schimmelvorming.
  @ Ellen, hebben jullie de vloer geïsoleerd met tonzon folie? Ik ben op zoek naar ervaring daarmee.
  Wij hadden overigens ook geen luik, maar dat hebben we zelf gemaakt door een gedeelte uit de vloer te zagen.
  Olga

  1. Nee geen tonzon folie. Die willen ook nog dat je iets over de bodem legt. Dat is ons juist afgeraden. En ook zakt daar de boel helemaal uit en wij moeten nog bij leidingen kunnen die door de ruimte lopen. Laat die bodem lekker vrij ademen en kan er altijd wat water weg mocht dat er komen. En zorg dat de ruimte tussen bodem en isolatie ook goed kan blijven ventileren. Dus sluit ook de roostertjes niet af. Wat ook uit maakt is wat je weer op de houten vloer hebt. Dus een pas klaar antwoord heb je niet 1-2-3.De naam van het materiaal komt niet meer in me op en de rekening ligt al in een archiefdoos :-)Wel iets met een R waarde die hoger is dan de meer gebruikelijke dikke materialen als glas en steenwol. Dat samen met de super makkelijk manier van verweken (schroeven met een soort afdekkapje en tape) is het dus zijn geld wel waard.Een luik is idd zo gemaakt. Als je daarna maar genoeg ruimte hebt om door de ruimte te kunnen (als die er is).

 4. ons huis is ook bijna 100, maar heeft geen spouwmuren. ook geen kruipruimte, zelfs geen fundering… het is op een betonnen plaat gebouwd. op staal heet dat. wij denken aan isolatie aan de buitenkant, maar moeten ons er nog in verdiepen. met zo'n oud huis hebben we nog genoeg andere projecten….
  KH

 5. Hier spouwmuurisolatie aan laten brengen met van die grijze iso parels, heb wel het idee dat het que kou iets uitmaakt, maar weet niet of het veel gas bespaart, moet zeggen dat ik vind dat ons huis nog steeds heel snel afkoelt, we stoken het meest met de houtkachel omdat de cv anders 15 kuub per dag verstookt, maar als we de volgende morgen beneden komen is het toch afgekoeld naar 16,5 of 17 graden, terwijl de nachten nog niet echt koud zijn. Pas waren we een weekend weg en was de temp zelfs lager dan 14 gezakt en stond de cv te loeien. misschien komt dit omdat je dan 3 dagen niet stookt? succes met de beslissing, wel lekker dat je subsidie kan krijgen. dat hadden wij weer niet, het loont wel om bij meerdere bedrijven een offerte te vragen, wij hebben bij 2 bedrijven een offerte 1 van 2540 euro en 1 van 1400 euro, dezelfde grijze isoparels.., gr. Anne

 6. mocht je het glas in lood willen behouden dan kun je dat ook in dubbel glas laten zetten, zit natuurlijk wel een prijskaartje aan ,maar wel mooi als je oude accenten in een huis kunt behouden. ik woon zelf in een huurhuis , de woningbouwvereniging doe t in mijn huis niet veel aan isolatie, zo heb ik op mijn slaapkamer en in de voor en achterdeur nog enkel glas, ik ga dat niet zelf vervangen omdat ik geen zin heb om voor de kosten op te draaien, maar ik heb wel goedkope oplossingen bedacht voor dit probleem, zo plaats ik in de winter bubbeltjesplastic voor het glas van de deuren, dit plastic word op mijn werk weggegooid nadat het als verpakkingsmateriaal word gebruikt en mag ik voor niets meenemen, op mijn slaapkamer , voor de deuren en mijn open trap heb ik in de winter gordijnen hangen die de tocht ook tegen houden, die gordijnen maak ik van 2e hands stoffen of stoffen uit de aanbiedingsbak bij een stoffenzaak.

 7. Wij hebben de spouwmuur een jaar of 3/4 geleden laten isoleren met van die korreltjes die ze in de spouw spuiten. Bevalt prima – we verbruiken een paar honderd kuub gas minder per jaar dus dat hebben we er al uit. De vloer kon niet geisoleerd worden, omdat er te weinig ruimte was tussen de vloer en de ondergrond. We hebben geen kruipruimte. Weet je zeker dat je een spouw hebt? Een huis van honderd jaar oud heeft in de meeste gevallen nog geen spouw. Ons huis is uit de jaren 20 en is uit de beginperiode van de spouwmuren heb ik begrepen.

 8. Ik heb helemaal geen ervaring met dit soort isolatie-klussen. Maar zo'n vrijblijvend adviesgesprek lijkt me de uitgelezen manier om erachter te komen of het wat voor jouw huis is. Ik zeg; vraag zo'n gesprek aan, dan weet je gelijk waar je aan toe bent… Ik denk altijd, hoe beter geïsoleerd, hoe beter het is voor je huis, als je maar altijd voldoende ventilatie houdt… Maar dat weet je zelf ook wel.
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 9. Ons huis is ook erg oud en ik verwacht dat we hier nog grondige isolatiewerkzaamheden gaan hebben. Voorlopig nog niet, want we hebben geen geld.
  Ook ik ben aan het kijken naar subsidie's, hier in Duitsland heb je er ook een aantal. Is toch interessant.

 10. we hebben ons huis geisoleerd aan de buitenkant, een stuk isolatiemateriaal werd vast-geniet en daarna kunsstof erover aangebracht, staat heel mooi! kostte ook wel flink wat. Onze deuren hebben we vervangen, al het enkele glas hebben we laten vervangen, al het oude schuim uit de voorkant van ons huis hebben we laten vervangen. Kortom een vette investering, die ons woongenot erop heeft doen vooruitgaan 🙂

 11. Wij hebben 2,5 jaar geleden Tonzon aan laten brengen, omdat uit een vergelijking met andere materialen bleek dat de isolatiewaarde van Tonzon het hoogst was. We zijn hier erg tevreden over. We hebben de afgelopen twee winters gemiddeld 15% minder gas verbruikt en de muffe lucht die standaard uit de kruipruimte kwam was na het aanbrengen van de bijbehorende oranje bodemfolie ook verdwenen. Wat ons betreft een aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.