Ontdekking: de hele dag door voordelig verse thee

Ik drink graag een kopje thee. Tot halverwege vorig jaar had ik daarvoor een mooie waterkoker, maar die begaf het – net buiten de garantieperiode – ineens. Omdat ik ook nog een fluitketel had, besloot ik om de waterkoker voorlopig maar niet te vervangen. De aanschaf kost natuurlijk geld, maar het schijnt ook dat ze behoorlijk wat stroom trekken.

Voor diegenen onder jullie die een fluitketel gebruiken; ik vind dit niet heel erg ideaal. Zeker als je een pot thee wil zetten, kost het behoorlijk wat tijd om het water kokend te krijgen. Voor mezelf is dat al onhandig, maar als je ineens visite krijgt en je wilt dus een paar kopjes in één keer zetten, dan wordt het best wel vervelend als je steeds minimaal een kwartier moet wachten. De prachtige theemuts die ik had was ook al gesneuveld, dus van zo’n pot kon ik dan ook nog eens niet echt heel lang genieten. Het thee drinken werd dus even wat minder. Op zich is dat met warm weer niet zo erg, maar als het weer kouder wordt, dan mag zo’n lekker kopje thee echt wel weer.

Gelukkig vond ik afgelopen week een superoplossing: een thermosfles waarmee je thee kunt tappen. Je doet er kokend water in, wat – zo bleek uit een test – makkelijk 24 uur loeiheet blijft, tapt er water uit voor je kopje, theezakje erin en klaar. ’s Morgens zet ik zo’n pot en ik heb er plezier van tot hij leeg is. Het koken van het water hoeft maar één keer, er kan zeker anderhalve liter in en het tapsysteem is ontzettend handig. Doordat ik het zakje pas in het kopje doe en niet in de fles, gaan er geen smaakjes in hangen.

En het prijskaartje? Dat viel hartstikke mee. Ik scoorde mijn exemplaar bij de Kringloop voor €2,50 en hij bleek ook nog eens helemaal nieuw te zijn. Volgens mij heb ik die kosten er zo weer uit aan plezier en aan een besparing op het koken van water + het niet meer weg hoeven gooien van koude thee.

Hoe zorgen jullie voor je kopje thee; met de fluitketel, thermosfles, waterkoker of heb je nog een andere manier?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Even een paar dagen bijgelezen. Je hebt het wel even voor je kiezen gekregen. Ik wens je voor 2014 een nieuwe start.

  Ik kook water in een volle waterkoker en doe het restant dan in een thermoskan zodat ik niet steeds de waterkoker aan hoef te zetten voor een kopje thee.

 2. Ik kook het water in de waterkoker,want ik heb geen gasstel maar elektra kookpitten.
  Ik maak een ruime liter en doe dat in een grote thermosfles met een schepje losse thee. Dit drink ik dan in de loop van de dag op. Meestal herhaal ik dit wel 3 keer 😉

 3. Ik gebruik een fluitketel (mijn waterkoker zat door het harde water heel snel vol met kalk en ging daardoor ook snel stuk, dat schijnt normale slijtage te zijn maar ik kreeg er een punthoofd van). Als het water kookt zet ik thee in een dubbelwandige theepot (niet van glas) die ik niet helemaal vol doe, er zit dan iets minder in dan een liter. Bij mij is de pot leeg voor de thee te koud wordt. Daarnaast schenk ik ook nog wel eens bij. Als de pot voor 2/3de leeg is dan schenk ik er nieuw heet water bij en hang het zakje er weer in (die ik dus bewaard heb na het trekken van de eerste pot). Naar mijn idee smaakt dat goed genoeg en zo is de hele pot thee zeker weer warm (oftewel heet) zat.

  Is zo'n thermosfles ook een beetje makkelijk mee te nemen? Of is hij daar door het kraantje een beetje te kwetsbaar voor? Want om mee te nemen (we staan nog wel eens op een orchideeënbeurs ed) lijkt het me wel een uitkomst!

  Groetjes Lily

  1. Bedankt voor je antwoord! De moeder van mijn vriend is vrijwilliger bij een kringloopwinkel en ik heb net een verzoekje bij haar ingediend of ze eens wil kijken. Is het er niet dan heb ik in zekere zin het geluk dat ze ook helpt bij de sorteerploeg. Als een van hen iets zoekt dan kijkt het hele team mee en komt het dan binnen dan heb je meteen geluk. Beter omschreven: dubbel geluk, aangezien ik ook nog van haar 50% korting mee kan profiteren. Nu nog hopen dat ze er snel eentje hebben. Zeker in de koudere maanden is het heerlijk om zelf warme drank als thee bij je te hebben ipv. te moeten hopen dat je ergens iets kan halen.

   Groetjes Lily

  1. Ik ben idd bang dat ze niet onder de 2,50 te krijgen zijn, en dat ze ook meer stroom verbruiken dan een thermoskan 😉

   Maar ik geniet er nog wel elke keer van als ik het kraantje openzet en meteen thee heb of een pannetje kokend water voor wat dan ook ^_^

 4. wil eigenlijk ook elke dag een thermosfles gebruiken maar zit nog niet echt in mn systeem om eraan te denken. heb geen fluitketel. wel een (oude) waterkoker. maar zou die dus het liefst elke dag maar 1x gebruiken ipv voor elk kopje.. 😉 soms denk ik er wel om gelukkig.

 5. Hoihoi, plak een paar weken een briefje op je waterkoker, met de aanduiding " thermosfles". Na een paar weken zit het dan echt in je systeem……
  Gr. Ria

 6. Ik gebruik een fluitketel op inductie, kookt binnen 1 á 2 minuten. Ik kook meestal water voor twee grote bekers. Ik gebruik losse thee in een zeef die je op de beker kunt hangen, meestal groene thee uit China. Deze thee kun je zeker tot 6 keer gebruiken op een dag, dit doen de chinezen zelf ook. Mijn man brengt de thee meestal mee uit China vaak een cadeau, maar je kunt hier ook goede losse chinese thee kopen. Het voordeel is dat je dan echte thee hebt en geen "poeder in een zakje" wat je hier in de supermarkt, ook van de bekende merken, koopt. Leontine

 7. Allereerst de beste wensen. Volgens mij heb je een hele omslag in je leven gemaakt afgelopen jaar en ben je daar nu ook nog mee bezig. Ik vind je stukjes altijd leuk om te lezen.

  Ik heb een dubbelwandige theepot. Kook de benodigde hoeveelheid water ( dat kan verschillen, blijf ik thuis dan wordt het een grote hoeveelheid ). Ik heb bij de kringloop een thee-ei eb theezeefje weg gehaald.
  Bi j' De tuinen' is een paar maal per jaar 2 zakken thee halen voor de prijs van 1 .
  Ik verwacht dat deze actie weer in week 5 zal zijn. Je past de hoeveelheid thee aan naar de hoeveelheid water in de theepot. Eerlijk gezegd vindt is losse thee lekkerder smaken dan in theezakjes.
  Wanneer ik een dagje uit ga dan neem ik een thermoskan met heet water mee en theezakjes om deze te gebruiken Op het moment dat ik theedrink dompel ik het theezakje in het drinkglas.

 8. He, van jou als best wel doorgewinterd consuminderaares had ik toch wel gedacht dat jij dat al jaaaren zo zou doen 😉 Had ook een mooie, voor thee. En toen ging er koffie in en die lucht krijg ik er niet meer uit. Dus toen maar een nieuwe gekocht bij de kringloop voor 2 euro ofzo. Is nog made in West Germany, maar wel gloedjenieuw. Blij mee!

  1. Ik heb wel eens een thermosfles gehad, maar dat werkte voor geen meter. Met deze gelukkig wel, dus nu ga ik het voortaan zo doen. Zo doorgewinterd was ik nu ook weer niet 😉 Gemak gaat soms toch ook wel een beetje voor…

 9. Hier gaat het ook heel goedkoop. Ik maak bijna nooit thee maar we drinken hier wel veel heet water. Ik doe de fluitketel goed vol en dat is voldoende voor twee thermoskannen heet water.
  Ik vind thee wel lekker, maar heet water drinkt makkelijker weg. Koffie drink ik niet, wel af en toe een eigen versie van 'chocolademelk'.

 10. Nou…. Ik zal maar bekennen dat ik vandaag net een prachtige grote theepot heb gekocht (met bijbehorend zeefje). Ik tikte de vorige gisteren tegen de kraan stuk. Nu staat ie vrolijk te wezen op het theelichtje. Theewater zet ik met een fluitketel. Waarschijnlijk hartstikke verspillend allemaal, en eigenlijk niks voor mijn praktische ikje, maar ik vind een gewone theepot zo lekker gezellig engels. Zo heeft iedereen wel z'n zwakte denk ik 😉

 11. hier gaat 's ochtends de fluitketel meteen op de keramische kookplaat en als het water kookt wordt er een hele grote thermosfles thee meegemaakt. In de loop van de dag als de houtkachel brandt wordt er daarop water gekookt voor de kruiden thee en eventueel een nieuwe thermoskan. "s Avonds worden hier twee thermoskannen met thee gezet en dat is het voor de dag. Je ziet het we zijn echte theeleuten

  1. Ik heb bij de kringloop een thermoskan die bij een koffiezetapparaat hoort gekocht (was nog bijna nieuw zonder koffiesmak dus) kook water in de waterkoker en maak een volle pot rooibosthee, dat wordt niet zwart, waar we een bakje van krijgen vul hem daarna weer bij en de volgende ochtend hebben we gelijk een lekkere pot thee die we en voor overdag doe ik hetzelfde. o doe ik het al jaren.

   groetjes P.

 12. Aangezien ik 's morgens vroeg op ben, laat ik mijn elektrische waterkoker twee keer opwarmen. Het kokende water van de eerste keer koken, giet ik in een thermoskan om overdag thee mee te zetten. Daarna laat ik de waterkoker nog eens water opwarmen en dat giet ik in een tweede thermoskan. Die thermoskan gebruik ik om 's middags de afwas mee te doen. Mijn waterkoker doe ik dus twee keer na elkaar water koken op nachttarief. Ik laat ook altijd onze koffiezet doorlopen op nachttarief en die koffie gaat in een derde thermoskan…. liesbet

 13. Grappig, zo'n thermosfles met kraantje, die kende ik nog niet!

  Vraagje; hoeveel was je kwijt voor de aanschaf van een pelletkachel? Ik ben hier ook aan het kijken, maar zie bedragen á €6000,- voorbij komen. Dat moet volgens mij goedkoper kunnen 🙂

  Verder mijn complimenten voor je! Fijn dat de knoop voor wat betreft je relatie is doorgehakt, dat zal ook rust geven. Succes met het aflosverhaal, maar ik weet zeker dat jij dit kunt, stap voor stap!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.