1 april: kachel uit?

Niet alleen de stevige naheffing, maar ook het mooie weer van de laatste tijd inspireert me tot een vorm van besparing die niet het hele jaar door volgehouden kan worden: het uitlaten van de kachel. Ik weet van andere bloggers dat zij de kachel van 1 april tot en met 1 oktober uit laten. Alleen zou ik dat misschien ook doen, want overdag is het hier écht niet koud en als het ’s avonds wél afkoelt, heb ik een dekentje.

Nu begrijp ik echter ook wel dat mijn vriesbestendigheid wat dat betreft niet voor iedereen geldt, dus in de praktijk hebben we de kachel nog wel af en toe ’s avonds een beetje aan, maar dan is het wel af en toe én een beetje. Met een tussenwoning is meer ook bijna niet nodig, want het blijft hier op het moment toch al snel om en nabij de 19 graden hangen. In mijn oude huis was de temperatuur rond deze tijd eerder zo’n 12-13 graden. Daar duurde het echt nog wel langer voor ik de verwarming uit kon laten.

Voor nu vind ik het in ieder geval wel fijn om de gasrekening op deze manier een beetje te drukken. Na die eerder genoemde naheffing heb ik me voorgenomen om de meterstanden elke maand even in te voeren, om te checken of we nog een beetje op schema zitten. Liever dan af en toe het voorschot een klein beetje aanpassen, dan dit weer. Bovendien hoeft dat misschien niet eens, want met een gemiddelde prijs van 65 cent per kuub is het juist vooral het gasverbruik dat ontzettend aantikt op het volledige bedrag dat je voor energie betaalt.

Hoe zit jij er nu bij: kan bij jou de kachel al uit, of is het daar echt nog veel te vroeg voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
  1. Naarmate de avond valt en de zon echt weg is, voel ik het hier ook wel meer hoor, maar eerder is het sowieso niet nodig! (En daarna vergeet ik het vaak, dus dan zet vriend hem soms nog aan, als hij het koud heeft).

 1. We zullen het zien, voor nu al een week of twee de centrale stadsverwarming niet meer aan. Als het s'avonds wat fris wordt een kleedje of de propaan gas kachel aan (stand 1 is 17 cent per uur) dus dat is lekker zuinig. Stads verwarming is peperduur; €92 per maand…..We zijn gemotiveerd om die zo veel mogelijk uit te laten…

  1. Stadsverwarming gaat ook naar verbruik. Je kan alleen niet kiezen voor een bepaalde leverancier. Per gebied is er één aanbieder. Overstappen naar een ander is helaas geen optie.?

 2. Het is hier overdag 18.5 graden, dat is prima.
  In de avond wil de man het wat warmer,gisteren was het vrij koud toen hebben we hem even aangezet.

 3. we hebben vloerverwarming en in de woonkamer een kleine verwarming hangen. de deur staat veel open met het mooie weer. het huis wordt dan 19 graden. normaal vind ik 20,5/21 erg prettig maar doordat we veel buiten lopen zonder jas etc merk ik dat ik er betr tegen kan (erg raar want normaal kan ik nog niet eens wennen aan een halve graad minder.. dan echt blauwe koude vingers…) maar de thermostaat hoger zetten had geen zin merkte ik.. het duurt dan erg lang voordat het warmer is omdat de cv het eerst met de vloerverwarming probeert gok ik.. dus ik laat m maar uit staan zolang het behaaglijk is (en vestjes in de buurt :p wisselvallig weer ook)

  1. Ja, het is wel wat wisselvallig! En ik merk ook echt verschil tussen de zon op het huis of niet. Dat eerste is uiteraard een stuk aangenamer. Maar op dit moment zit ik nog in mijn sportshirtje achter de computer, aan de kant waar geen zon zit, en heb ik het totaal niet koud.

  2. heb t wel koud maar moet over een uurtje weer weg (logopedie, kids halen uit school voor lunch) heb een trui aan.. is maar 19 graden in huis ben echt een koukleum.. maar ook eigenlijk geen zin meer om m echt aan te zetten.. en idd als de zon een x schijnt is t zo 22 graden in huis :p maar vandaag geen zonnetje.. ach bekijk t per dag met dit weer.. ook wel verschilelnd of er een baby op de grond speelt of niet etc

 4. Ik heb hem hier soms nog wel even aan. Hij springt trouwens ook nog steeds zelf aan in de ochtend dus dat betekend dat het s'avonds toch best veel afkoelt. Het mooie weer van de afgelopen dagen heeft er wel voor gezorgd dat hij op sommige dagen niet meer aan gegaan is.

 5. Als je in het noorden woont, is het een heel ander verhaal wanneer je de kachel niet meer nodig hebt. Wij wonen sinds twee jaar in de Betuwe en ik ben nog steeds verbaasd dat het weer hier zoveel zachter aanvoelt dan in het noorden. Het is minder koud en de temperatuur voelt anders. Het is hier een suk makkelijker om de verwarming uit te laten. Ik heb hem nu al een week niet aan gehad.

 6. Ik heb nu de verwarming uit. Ook 's ochtends…wij gebruiken de houtkachel…ook om te besparen…we zijn de laatste tijd laks geweest met ons energieverbruik dus nu weer even pas op de plaats. ik ga ook weer de standen noteren. Bedankt voor de reminder!WMT

 7. De verwarming is bijna een maand uit denk ik. Overdag is het soms nog een beetje frisjes, maar dan loop ik veel rond dus dat merk ik niet. Savonds hebben we veel zon in de leefruimte, en dan gaat de temperatuur vlot richting 20-22°. Dat vind ik al super lekker, want in de winter gaat de verwarming nooit boven standje 18°. Zelfs met een peuter in huis is dat goed te doen.

  1. Dat merk ik hier ook; als ik veel rondloop en ook wel buiten kom, dan voelt het binnen gewoon echt niet zo heel koud aan, ook niet als het onder de 20 is. En van 21 graden krijg ik tegenwoordig hoofdpijn, heel vreemd…

 8. De verwarming is al weken uit hier… Misschien al wel 2 maanden ;). Vorig jaar kregen we maar liefst 750 euro terug en bleek dat we met zuinig aan doen en een korting doordat ik was overgestapt slechts 37,38 per maand te hebben betaald… 4 personen, vrij royale tussenwoning (140 m2) uit 2011 en vooral: zuinige mensen… We doen echt een trui en pantoffels aan en 's avonds onder een dekentje. Anderen vinden het onzin, lachen me uit, het zal mij een zorg zijn; ik kan lekker thuis blijven en hoef niet te werken, zij werken al een maand voor de energierekening :), daar lach ik dan maar weer om :P… Haha, zo ieder z'n ding ;)…

 9. Hier nog niet hoor, overdag wel uit maar rond een uur of zeven s'avonds begint het toch wel koud te worden. Ik zit echter qua meterstanden ruim onder die van vorig jaar toen het zo heel lang koud bleef.

 10. Hier al twee weken helemaal uit. Maar morgen wordt het 11 graden, ik weet niet of we dan onder de 17 komen. Dat is mijn ondergrens 🙂
  Maar nu is het hier 19 dus dat gaat heel prima!

 11. Ik heb de kachel al sinds begin maart uit. Ik heb een dekentje in de avond. Met de zon overdag is het lekker in de middag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.