Wel of niet sparen onder het depositogarantiestelsel?

Ik zat net even de financiële berichtjes te bekijken, toen mijn oog viel op een spaarverzekering van een bekende uitvaartverzekeraar. 2,75% rente met – volgens de financiële bijsluiter – een ‘zeer klein risico’. En toen in kleine lettertjes eronder: ‘Valt niet onder depositogarantiestelsel’.

Wat is het depositogarantiestelsel?

Mocht je niet precies weten wat het ‘depositogarantiestelsel’ is: het is een soort garantieregeling voor rekeninghouders van een bank. Als de bank onder dat stelsel valt en failliet gaat, dan worden tegoeden tot maximaal 100.000 euro vergoed. Je bent je geld dan niet kwijt. Heb je er meer op staan, dan ben je dat meerdere mogelijk wel kwijt, als er uiteindelijk niet voldoende geld blijkt te zijn om alles te kunnen dekken.

Vrijwel alle Nederlandse banken vallen onder dit stelsel, vandaar dat het me opviel toen deze melding erbij stond. Nu gaat het hier ook om een verzekeraar en niet om een bank, maar toch.

Als je verder in de kleine lettertjes leest, klinkt het op zich ook best betrouwbaar, dus ik zal ook zeker niet zeggen dat je niet met zoiets moet gaan sparen.

En toch zou ik er zelf écht niet meer instappen.

Remember… Icesave?

Kunnen jullie je het najaar van 2008 nog herinneren? Een paar maanden daarvoor was er een – in Nederland dan – nieuwe speler op de markt als het ging om spaarrekeningen: Icesave. Deze bank werkte al langer in Engeland en wilde nu ook de Nederlandse markt op. De spaarrente hier was 5%. Dat klinkt nu misschien achterlijk hoog, maar toen was het niet eens uitzonderlijk. Dat kreeg je bij wel meer banken, of iets in die richting. In mei 2008 opende ik er een rekening en zette ik er mijn pensioenpotje op.

Alles ging prima, tot het oktober werd en de geruchten over problemen steeds groter werden. Toen de website ook wat minder makkelijk bereikbaar werd, besloot ik mijn geld over te boeken. Digitaal leek dat te lukken, in de praktijk bleken overboekingen toen al tegengehouden te worden. Nu viel Icesave onder het depositogarantiestelsel en had ik er ‘maar’ iets van 7.000 euro opstaan. Bovendien was het mijn pensioenpotje. In 2008 was ik 24, dus dat hoefde ik ook echt voorlopig nog niet aan te spreken. Ik hoefde me dus in principe nergens zorgen over te maken. Uiteindelijk bleek dat ook zo te zijn; ik ben mijn geld ongeveer vier tot zes weken ‘kwijt’ geweest en daarna heb ik het – zelfs nog met een hele kleine rente – teruggekregen.

Ik kijk wel uit…

Maar: de schrik zit er sindsdien toch behoorlijk goed in. Als de bank niet onder dat stelsel had gevallen – iets waar ik toen volgens mij niet eens bewust extreem op heb gelet – was ik het mooi kwijt geweest. En bovendien; zelfs als je het niet nodig hebt, is het ontzettend vervelend om tijdelijk niet bij je geld te kunnen. Hoewel 2,75% rente én een mogelijke winstdeling op dit moment dus behoorlijk aantrekkelijk klinkt, waag ik me er niet aan. Daar heb ik mijn lesje wel in geleerd.

Let jij hierop bij het openen van bijvoorbeeld een spaarrekening? Of heb jij wel een spaarverzekering? En bevalt dat nog?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Nieuwe lente-/zomergarderobe1 april: kachel uit?

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

4 Comments
  1. Niet doen. Een mij bekende uitvaartondernemer, gaf de mogelijkheid om een obligatie te verstrekken ter hoogte van de uitvaart.
    Wat als die uitvaartondernemer niet meer bestaat?
    Deze uitvaartondernemer bestond al 100 jaar, maar toch.

  2. Mensen met een spaarhypotheek zijn zich er ook vaak niet van bewust dat hun opgebouwde tegoed niet onder het depositogarantiestelsel valt. Bij een faillisement van de verzekeraar zijn ze het opgebouwde tegoed kwijt, terwijl de hypotheekschuld blijft staan.

  3. Een verzekeraar moet daar het geld voor opzij zetten. En de polishouders hebben daar als eerste recht op. Dus de kans dat je alles kwijt bent is heel erg klein. En bij een spaarhypotheek heeft de verzekeraar een deel van jouw hypotheek juist als onderpand gekregen van de geldverstrekker. Dus dan zal dat verrekend worden….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP