Crap! Eindafrekening

Crap! Eindafrekening!

Schrijf ik net gisteren over een mooie besparing, zijn we hem ook direct alweer kwijt aan de naheffing van gas en stroom. Ik had al verwacht dat er iets zou komen, maar dat hij zo fors zou zijn, had ik niet voorzien. Op dit moment betalen we 80 euro per maand aan energie. Met ingang van volgende maand gaat dat naar 102 euro in de maand. En tegelijk met dat nieuwe maandbedrag, mogen we ook nog wat extra betalen, waardoor er komende maand ineens bijna 300 euro van de rekening geschreven wordt.

Hoe kan dat?

Niet echt een vraag, want dat weet ik wel ongeveer. Eigenlijk is het heel simpel. We wonen nu met twee personen en dat betekent een hoger verbruik. Bovendien zat vriend verschrikkelijk laag, omdat hij overdag op zijn werk is, voor ik er was regelmatig weg was en ook niet heel vaak kookte (op gas, met afzuigkap of oven). Dat is nu natuurlijk anders en dat merk je in het verbruik. We zitten nu samen nog onder het gemiddelde, maar dat weerhoudt me er niet van om te proberen het bedrag alsnog wat naar beneden te krijgen. Aandachtspuntjes voor ons zijn:

 • verwarming niet aan als het niet hoeft (vooral voor mij, omdat ik overdag thuis ben)
 • niet onnodig lang douchen
 • dingen niet onnodig aan laten staan, b.v. de oven, de tv, stekkers in het stopcontact, computer

Wat moet, dat moet en ik heb ook geen zin om in de kou te zitten, maar wat niet nodig is, hoeft natuurlijk geen geld aan uitgegeven te worden.

Daarnaast wil ik maandelijks weer even de meterstanden invoeren op de website, om te bekijken of we nog een beetje goed zitten met het maandbedrag. Of eigenlijk natuurlijk stiekem om te checken of we op de goede weg zitten om dan eind van dit jaar weer terug te krijgen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geen verbouwing meer

We zouden ook aan het huis nog dingen kunnen doen om extra besparingen te realiseren. Zo hebben we nog een paar enkelglasraampjes, kunnen vloer en zolder nog geïsoleerd worden. Ook zouden we bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen plaatsen. Die vloer doen we heel misschien nog met een paar buren (zelf, voor weinig geld), maar verder laten we dit allemaal zitten.

We verwachten over een paar jaar samen een huis te kopen en dan heeft het gewoon niet heel veel zin om hier nog veel in te investeren. Die raampjes zijn er letterlijk een paar (2) en eventueel de achterdeur, maar als ik het isolatiefolie dat ik ooit eens voor mijn huis gekocht heb weer kan vinden, kan ik dat er ook op plakken.

Vervangen verdien je nooit meer terug. Hetzelfde geldt voor de installatie van zonnepanelen. Dat kost toch al snel een jaar of 7 voor je dat er weer uit hebt. Ook met een verkoop verdien je het niet snel terug. Aan dit soort huizen zit toch een soort ‘prijsgrens’.

Voor nu is het dus even goed zo en richten we ons eerst maar op het terugdringen van onnodig verbruik. Als we dat onder controle hebben, kunnen we altijd verder kijken.

Viel jouw eindafrekening mee of tegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Aan één kant jammer, aan de andere kant mag je blij zijn met de besparing die jullie al bellend hadden. Dan is de balans alsnog goed. Al valt het tegen om in één keer te moeten dokken.
  Onze komt in november. Ik kan wel zelf zien of we méér of minder gebruiken dan ingeschat. Wij zitten goed. Ons maandbedrag is 80 euro.

 2. Wij betalen €100 per maand en kregen nog zo'n €100 terug. Hoekhuis, 3 personen.
  We doen dan ook zuinig met energie 🙂

 3. Mijn elektrischiteits verbruik is hetzelfde gebleven, maar mijn gasverbruik is het afgelopen jaar flink hoog geweest! Zaten we normaal op 900, nu was het 1050…
  Ik weet wel hoe het komt, we hebben er niet echt bovenop gezeten en wat vaker de verwarming aan gehad, dat moet dit jaar zeker anders!
  Hoeveel geld het extra is weet ik nog niet, heb gisteren de meterstanden door gegeven. Verwacht zo globaal geschat wel €100 bijbetalen.
  Ons maandbedrag is net geen €100 dus uitgesmeerd over een jaar valt het mee.
  Wij wonen met z'n vijven in een hoekhuis en mijn man werkt ook thuis dus er is hier altijd iemand + dat de computer veel aan staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.