(Geld)zaken weer even op een rijtje

Drukte is meestal niet zo goed voor me. Meestal ga ik dan zo vliegen, dat er uiteindelijk maar bar weinig gedaan wordt. Gelukkig is dat de laatste tijd al minder en lukt het me steeds beter te doen wat moet gebeuren, zonder tegen de muren op te vliegen. Volgens mij heeft dat er ook mee te maken dat we steeds beter opruimen. Vandaag is bijvoorbeeld echt weer een stressdag, net als de rest van de week (bijna de hele middag en avond weg, dus maar weinig tijd om de zaken hier goed te kunnen laten lopen), maar het rondje om de kamer en keuken op te ruimen was zo gedaan. Mijn bureau kan nog wat beter, maar daar is het grootste probleem dat ik dingen uit het zicht leg, b.v. in zo’n ladekastje. De troep daarin komt er dus nooit meer uit, tenzij ik er echt even voor ga zitten. Ik kan wat dat betreft gewoon beter niets op mijn bureau hebben.

Maar goed, ik vond het ook wel weer eens tijd om de geldzaken op een rijtje te zetten. Daarvoor heb ik een speciaal Excel-document. Daar noteer ik in wat er op welke rekeningen staat. Daaronder zet ik de bedragen die er nog af moeten. Vervolgens wordt automatisch opgeteld hoeveel er dan nog over is of hoeveel ik het rood in schiet en dus nog bij moet verdienen. Het grootste voordeel van bijna de hele week weg zijn werd direct duidelijk: ik doe al bijna een week met die €10 die nog op de rekening staat voor de boodschappen van de rest van de maand. Normaal gesproken had ik dan wat van de spaarrekening overgemaakt (normaal gesproken blijft na de rekeningen het boodschappenbudget over, maar nu waren er onverwachte rekeningen, waardoor daar weinig van over bleef), maar tot nu toe is het nog niet nodig geweest. Ik vermoed dat ik er komende week wel weer wat mee moet doen, maar voor deze week is het in feite een concrete besparing van zo’n €40 (dat geef ik normaal in de week uit en die €10 stond er vorige week ook al op).

Zakelijk gaat het allemaal wat minder hard. Op zich komt er wel mooi wat binnen, maar deze maand moet de accountant betaald worden en moet de btw afgedragen worden, dus er blijft naast de vaste lasten (belastingdienst en eigen salaris) niets over. Hoeft ook niet, ik ben elke maand alweer blij als iig de rekeningen betaald kunnen worden zonder dat er iets van de (toch al niet heel royale) buffer gehaald hoeft te worden. Nu moet dat overigens waarschijnlijk wel een beetje, in verband met de btw, maar deze maand heb ik wel weer behoorlijk goed gedraaid, dus dat kan ik dan hopelijk over 1 of 2 maanden weer aanvullen.

Privé ga ik altijd tot de 0. Daar verdeel ik het geld over spaarpotjes, zodat ik altijd op 0 uitkom. Ik had nog één Marktplaatsverkoop en kon daarvoor €20 overschrijven naar de spaarrekening voor het dak. Dat is zo’n beetje de enige rekening die deze maand al flink gegroeid is: mede dankzij een betaling uit Amerika die ik al maanden tegoed had, kon ik daar tot nu toe €1358,52 bijschrijven. Daarmee zit ik op 29% voor het dak.

Ik hoop deze maand nog op 31% uit te komen. Mijn salarisdag komt nog, ik heb nog wat tegoed via PayPal en hopelijk kan ik nog het een en ander verkopen via MP. Dat gaat de laatste tijd niet zo hard meer, volgens mij komt dat ook door vakanties. Maar goed, we doen ons best. Ik heb ook nog ruim €75 openstaan voor mysteryvisits, maar daarvan kun je eigenlijk bijna nooit van tevoren inschatten wanneer je daarvoor betaald wordt. Ik heb nog 1 aanmelding open staan, verder is er op het moment niet iets dat ik kan doen.

Al met al ziet het er zo slecht nog niet uit. Het blijft voorlopig nog even knijpen en superzuinig aan doen, maar ik ben blij dat dat met het dak toch vooruit gaat. Wat dat betreft merk je het wel, elke keer alle beetjes overmaken, zelfs als het maar 2 euro is. Als dat achter de rug is, kan ik me weer richten op de hypotheek en buffer. Dat zal ook wel weer prettig zijn, want ik vermoed dat we het écht wel even gaan voelen als het vergaarde fortuin voor het dak overgeschreven moet worden naar de dakman…

Hoe houden jullie overzicht over je financiële zaken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Wat dat betreft hou ik ook erg van excel. Ik heb voor het hele jaar een klein schemaatje staan, met wat erin komt en wat eruit moet. Dan weet ik wat er nog over is. Hierin kan ik ook alle veranderingen netjes in zetten.
  Als ik dat niet doe, ben ik vrij snel het overzicht kwijt. Ik kan precies bijhouden wat er nog allemaal af moet (alle rekeningen komen verspreid over de maand…) en wat er dan nog over is.
  Ik wil ook graag echt tot 0 gaan op mijn rekening. Maar ik vind het een beetje eng. Ik heb nog wel eens de neiging om dingen over het hoofd te zien of te vergeten. Daarbij wisselen de betaaldata ook soms. Wel kijk ik elke maand wat er over is en zet er een deel van op een spaarrekening.

  1. Van mijn privérekening gaan maar een paar dingen af; giften, zorgverzekering, sportschoolabonnement en vaste spaarbedragen. En als ik dingen koop natuurlijk, maar dat probeer ik bij mezelf juist te ontmoedigen door het bedrag naar de 0 te zetten. Je zit ook niet te wachten op rode cijfers 😉

   In mijn begroting heb ik altijd ernaast staan wanneer het afgeschreven wordt. Voor de energiemaatschappij is dat bv tegen het einde van de maand, terwijl de hypotheek natuurlijk rond de 1e is. Zo kan ik een beetje kijken hoe we er op een bepaald moment voorstaan.

  1. Ik had deze maand geen bijschrijving van Adwords hoor, mocht ik willen, dat dat zo'n bedrag was! En hoe bedoel je, 'je eigen bedrijf via Adwords verkopen'? Of ik adverteer via Adwords? Nee, dat doe ik niet, ik heb het wel een poosje (gratis) gedaan, maar vond het niet heel effectief.

  2. Hoopte voor je dat daar zoveel inkomsten van kwamen. Velen hebben slechts korte tijd Adwords met verdiensten. Bij jou duurt dat al veel langer denk ik.
   Afgelopen week dacht ik door te gaan met AdWords, maar dat heb ik niet doorgezet.

 2. Ik ben ook dol op Excel! Dat houdt het allemaal lekker overzichtelijk. Ik heb een bestand voor de vaste lasten en te ontvangen toeslagen, een voor alle boodschappenuitgaven en een voor Man en mij privé. En natuurlijk verschillende overzichten m.b.t. mijn bedrijf. Ik vind dat het wel lastig maken als je nooit weet wat je die maand weer binnenhaalt. Met een vast salaris was het zo veel makkelijker rekenen!

 3. Ik heb geen Excel sheet die moet er nog komen. Ben er nog niet helemaal overuit hoe ik het wil bijhouden. Wij hebben namelijk gescheiden rekeningen en betalen sommige dingen apart van elkaar (zorgverzekering, bezine etc.) Wel heb ik vanochtend even alle betalingen voor de komende maand klaargezet op mijn eigen rekening en eerst natuurlijk mijzelf betaald. Vrij heb ik aankomende maand nog 100 euro te besteden. Hier moet nog wel bezine geld vanaf en hoop dit onder de 40 euro te houden. Verder heb ik geen uitgave op het programma staan. Geeft een goed gevoel om mijn spaarrekening te zien groeien.

  1. Ik ben begonnen met 1 werkblad, maar heb nu een compleet document. Daarin heb ik alles wat gezamenlijk gaat, een soort begroting met inkomsten en uitgaven, en alles wat ik privé doe. En dan dat overzicht van die rekeningen. Mijn vriend doet ook bepaalde dingen voor zichzelf en heeft gewoon nog een aparte rekening. Daar heb ik verder niets mee te maken, dus die neem ik er niet in op. Wij dragen allebei bij aan de gezamenlijke rekening en daar moeten we bepaalde gezamenlijke dingen (hypotheek, stroom, eten, etc.) van doen. Ik houd in de gaten of dat uitkomt. En mijn eigen spaarrekeningen e.d. houd ik natuurlijk ook bij, dat voelt idd goed als die groeien!

 4. Fijn dat alles weer een beetje op orde is. Het is de eerste stap weer naar de goede weg. Bovendien is het ook goed om te weten dat stel dat het dak NU vandaag zou moeten gebeuren het eventueel kan, ook al is daarna je hele buffer op. Maar dat geeft uiteraard ook een goed gevoel.

 5. Zo, dat doe je goed! Met een beetje streng voor jezelf zijn soms en goed dingen bijhouden kun je zoveel (be)sparen! En dan… genieten van het resultaat. Slim dat je rekening houdt met die buffer, anders zou je nog geld moeten lenen bij een tegenvaller als het dak al gedaan is.
  Ik heb alleen nog een Excel met eens per maand de saldi bij elkaar geteld. Daaronder ook de rekeningen die nog moeten (dat is bijna nooit) of geld dat ik nog moet krijgen. We hebben pas al ons geld op een betaalrekening en de rest bij een bank gezet, dat is toch wel handig en scheelt op- en neerboeken en tijd/moeite.

 6. Mijn systeem lijkt op jouw systeem: in excell een begroting met meerdere werkbladen waarom de begroting staat maar ook meerjaren spaarplannen, studieplan zoon, begroting voor kleding uitgaven, hypotheekschuld en aflossingen en 1 totaaloverzicht van de saldi op alle spaarrekeningen.
  Daarnaast heb ik een aparte excell voor de uitgaven met 12 bladen voor alle maanden. Aan het eind van de maand kopieer ik de uitgaven naar die van de begroting en vergelijk ik alles: wat ging goed en wat ging fout. Daar leer ik veel van (vooral om beter te begroten)

 7. Zodra aan het einde van het jaar de nieuwe bedragen bekend zijn van bepaalde rekeningen, zoals ziektekosten, voer ik dat in in Excel. Dat jaarbedrag deel ik door 12 en dat stort ik maandelijks op een aparte rekening. Ik zorg wel voor een buffer op deze rekening zodat ik niet rood sta. Hier hoef ik dan eigenlijk het gehele jaar niet meer naar te kijken of er moet tussendoor een bedrag wijzigen.
  Daarnaast heb ik in excel een overzicht van alle spaarrekeningen, de hypotheek en een overzicht van de 2 betaalrekeningen waar inkomen op binnenkomt.
  Ook heb ik nog een jaaroverzicht van de uitgaven die gedurende de maand zijn geweest. Tanken, kapper, zakgeld kids, kleding, cadeau's en de boodschappen.
  Ja een echt excelvrouwtje ben ik wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.