Je financiële administratie op orde

Je financiële administratie op orde

Veel Nederlanders worstelen met hun financiële administratie. Volgens het Nibud is dat minimaal 40 procent, ofwel: 4 op de 10 mensen. Hierdoor hebben ze vaker betalingsachterstanden, staan ze vaker rood en hebben ze moeite met het overzicht behouden. Leuk vind ik het niet altijd, maar gelukkig heb ik mijn financiële administratie inmiddels wel heel goed op orde. Maar als dat voor jou niet het geval is, dan is dit misschien wel het moment om daar iets aan te doen! In dit artikel lees je hiervoor mijn tips én heb ik een aantal handige adviezen gevraagd aan Marion Weijers, senior adviseur budgetvoorlichting van het Nibud.

Waarom zou je je financiële administratie op orde willen hebben?

Geen gekke vraag, want veel mensen vinden financiën saai. En het loopt allemaal wel. Tot het dus niet meer loopt. Als je geen inzicht hebt in je financiële zaken, dan kun je te maken krijgen met verschillende vervelende gevolgen. Denk aan:

 • Onverwachte rekeningen
 • Geen ruimte om te sparen
 • Sneller schulden maken
 • Een opgejaagd gevoel als de post komt
 • Deurwaarders aan de deur
 • Geen ruimte om leuke dingen te doen
 • Te veel met de korte termijn bezig (moeten) zijn

Je financiële administratie op orde brengen, levert je meestal twee hele belangrijke resultaten op: vrijheid en rust.

Door inzicht kun je betere keuzes maken over waar je geld wel (of niet) heen gaat, weet je precies wat er binnenkomt en wat je nog moet betalen en hoef je je geen zorgen te maken over geld. Je weet hoe je ervoor staat en je weet wat je eventueel moet aanpassen als je te maken krijgt met veranderingen.

Maar ik heb geen bedrijf?

Misschien denk je: ik hoef toch geen financiële administratie te voeren, want ik heb geen bedrijf. Marion Weijers van het Nibud legt uit dat je je huishouden eigenlijk óók als bedrijf kunt (en moet!) zien:

“Een huishouden runnen is ook een bedrijf. Daar komen ook inkomsten binnen en moeten dingen worden betaald, geld opzij gezet worden voor onvoorziene uitgaven en gepland voor de langere termijn.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een geordende administratie minder vaak betalingsachterstanden hebben, minder vaak een rekening over het hoofd zien en minder abonnementen hebben lopen waar ze niet meer vanaf wisten.

Je kunt ook veel sneller iets terug vinden, wat bijvoorbeeld handig is voor het doen van de belastingaangifte. Zeker als je dit samen met je partner doet.  

Op Nibud.nl staat een handig stappenplan die je helpt om jullie gezamenlijke financiële administratie op orde te brengen.”

Lees ook: Slim budgetteren kun je leren

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe?

De ‘waarom’ is nu hopelijk duidelijk. Maar hoe? Het Nibud heeft eigenlijk een paar richtlijnen, namelijk:

1. Bewaar je documenten op een geordende manier

Marion van het Nibud zegt hierover:

“Het is het meest overzichtelijk als je 1 systeem hebt, d.w.z. óf alles digitaal óf alles in een papieren ordner.

Maar veel mensen kiezen voor een tussenoplossing: Sommige zaken op de computer en sommige zaken in de ordner. Wees hierbij dan wel consequent, d.w.z. als je kiest om de zorgverzekering digitaal te bewaren, zorg dan dat je alle documenten over de zorgverzekering in één en hetzelfde mapje opbergt (en niet een deel in de mail, een deel op de computer en weer een deel elders).

Maak op je computer een hoofdmap aan met ‘Administratie’ met daarin submapjes, bijvoorbeeld voor alle inkomsten, huur/hypotheek, verzekeringen, energie, abonnementen et cetera.

Brieven die je per post krijgt (bijvoorbeeld verzekeringspolissen) kun je inscannen of er een foto van maken. Daarna zet je die in de juiste map. Download documenten vanuit de ‘mijn-omgeving’ en zet die in de juiste map.

Op de site van Nibud.nl staan meer tips hoe je financiële administratie kunt bewaren.”

Zelf bewaar ik mijn papieren in een ordner met een aantal tabbladen. Hierin bewaar ik polisbladen van verzekeraars, belangrijke informatie over bankrekeningen (maar niet de dagafschriften; daar heb ik me zoveel mogelijk voor afgemeld, omdat je vaak per dagafschrift moet betalen!), relevante huis-informatie (WOZ-beschikking, hypotheekdocumenten, huurcontracten). Dit hoef je niet moeilijker te maken dan het is. Als je de map elk jaar even screent en bekijkt of de informatie nog actueel is, wordt hij ook niet dikker dan nodig is.

Je kunt eventueel zelfs een extra (gratis) mailadres aanmaken dat je alleen gebruikt voor administratieve dingen. Denk aan administratie[jenaam]@gmail.com. Zo houd je ook digitaal alles bij elkaar.

>> Kun je wel wat hulp gebruiken bij het budgetteren? Jouw Financiële Strategie-planner helpt! Bekijk de planner hier. <<

2. Bekijk je Mijn xxx-omgeving regelmatig

Ik krijg met enige regelmaat meldingen dat er een bericht klaarstaat bij MijnOverheid. Vaak gaat het dan om een bericht van de Belastingdienst. Deze berichten krijg je niet altijd ook per post of mail, dus check het gewoon direct als je die melding ontvangt. Zo weet je precies wat er op elk moment speelt.

Handig om te weten: de berichten van de Belastingdienst komen hier vaak al heel op tijd te staan, ruim voordat je daar eventueel post van krijgt!

3. Bekijk je post! En e-mail.

Zelf ben ik dol op post en kijk ik graag elke dag in de brievenbus of er wat is. Ik weet echter ook dat dat niet voor iedereen geldt. Als ik het niet deed, denk ik dat vriend hooguit één keer per week of twee weken de brievenbus zou openen. En ligt er dan een factuur in, dan ben je vaak al te laat met betalen. Nu krijg je niet altijd direct een herinnering met een verhoging, maar het is natuurlijk fijner als je meteen weet dat je iets moet gaan betalen. Dan kun je de betaling inplannen en je uitgaven er eventueel wat op afstemmen.

4. Werk je administratie wekelijks bij en betaal je rekeningen

Ik denk dat de meesten van jullie dit met me eens zullen zijn: een week is zó voorbij. En die tweede week vliegt ook voorbij. En voor je ’t weet ben je te laat met het betalen van die factuur. Dat is niet netjes en het kan je ook nog op een boete komen te staan. Werk daarom wekelijks even je administratie bij en betaal je rekeningen. Houd doordeweeks een lijstje bij of verzamel je facturen op één plek, zodat je alles snel bij kunt werken. Betaal je rekeningen meteen, of plan de betalingen in.

Tip: Direct betalen is aan te raden, zeker als je nog weinig inzicht hebt in je financiën. Dan weet je zeker dat je alleen het geld uitgeeft dat niet bedoeld is voor rekeningen. Zelf betaal ik facturen vrijwel altijd meteen, omdat ik het anders al heel snel vergeet. Je kunt er ook wat mee schuiven, zodat je langer de beschikking hebt over je geld, maar uiteindelijk moet je toch betalen.

5. Bespreek je administratie met je partner (optioneel)

Heb je een partner en hebben jullie ook gezamenlijke financiële zaken? Dan is het slim om die bijvoorbeeld maandelijks even samen door te nemen. Zorg dat je allebei weet met welke kosten je te maken hebt en overleg over eventuele bezuinigingen.

Bij ons houd ik me vooral bezig met de financiële zaken, maar ik praat vriend regelmatig even bij. Zo blijft hij op de hoogte van de grote lijnen, terwijl ik me vooral bezighoud met de dagelijkse details.

En wat als je financiële administratie een rommeltje is?

Misschien is jouw financiële administratie op dit moment wel een rommeltje. En misschien krijg je zelfs al regelmatig een herinnering of een aanmaning. Wat kun je dan het beste doen? Gaan zitten met die map of hulp inschakelen? Ik vroeg het aan Marion:

“Als je een herinnering of aanmaning krijgt, dan ben je te laat met betalen, maar is het probleem opgelost als je het bedrag in 1 keer of in termijnen kunt betalen.

Het wordt lastiger als je daardoor je vaste lasten (huur, hypotheek, zorgverzekering, energie en lokale lasten) niet meer kunt betalen. Of als je meerdere betalingsherinneringen krijgt en het nog een tijdje duurt voordat je salaris binnen komt.

Neem dan contact op met de betreffende organisatie en probeer een betalingsregeling te treffen. Wacht daar niet te lang mee, want dat scheelt je onnodig veel extra hoge (incasso)kosten! Op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl staan tips en voorbeeldbrieven hoe je een betalingsvoorstel kunt afspreken.

Tip: maak eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven, zodat je een haalbaar betalingsvoorstel afspreekt, waar je je ook aan kunt houden.”

En als je hierbij wel een steuntje in de rug kunt gebruiken, dan is het goed om te weten dat Nibud in maart de #bewaarmaand organiseert. Je kunt je aanmelden voor 8 gratis lessen voor meer orde in je administratie.

Heb jij een beetje systeem in je financiële administratie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik ben dus zo iemand die enveloppen rustig een maand ongeopend op een ongeordende stapel laat liggen. En soms ook langer dan een maand…

  Mijn oplossing: alles machtigen en / of automatisch betalen. En dan zo eens in de zes weken alles openen met de oud papierbak erbij. En een klapper voor de paar bewaardingen.
  Digitaal aan de slag met bankieren en overzichten vind ik dan wél weer heel leuk.

  Maar papieren rekeningen…. die zouden verboden moeten worden… vind ik dan…!

 2. Door mijn leeftijd heb ik natuurlijk lang alleen maar papier gehad. Als er wat binnenkwam bekeek ik het even, moest er actie dan meteen, anders in het laatje en als salaris binnenkwam betaalde ik meteen de rekeningen die er lagen, ook al was de betaaldatum nog niet meteen, later kwam altijd slechter uit.
  Afgewerkte post in een map en na half jaar werd die of weggegooid of in order gearchiveerd.
  Veel ging er toch nog niet automatisch.
  Nu heb ik wel bijna alles geautomatiseerd en als er e-mail met factuur binnenkomt gaat die in map op de harde schijf , het vroegere laatje, en doe ik de rest hetzelfde maar dan digitaal.
  Wat ik voor vergelijken met vorige jaren nog wil bewaren print ik nog wel en gaat in ordner.
  Altijd de administratie goed op orde gehad, nog nooit achterstand gehad. Alleen toen ik nog spenderende ex had ging het wel een mis, maar die tijd is ook alweer 20 jaar geleden.

  PS. Ik vond het vervelend dat ik me eerst voor de nieuwsbroief moest aanmelden voor ik goed je blog kon lezen en reageren anders bleef dat rechts als groot blok staan.

  1. Dat blok: fijn dat je het aangeeft, ik ga even proberen of ik dat aan kan passen. Was dat op mobiel of ‘gewoon’ in de browser?

   Zo’n laatje is inderdaad wel handig voor de papieren dingen. Nu leg ik het vaak op m’n bureau, zodat het ‘in het zicht’ ligt, maar eigenlijk werkt dat ook niet zo erg. Als er van alles in het zicht ligt, zie je het vaak niet eens meer.

   1. Ik kan nu geen dingen meer op mijn bureau laten liggen, een van mijn kittens verscheurd graag papier ?
    Gelukkig krijg ik per post ook bijna geen dingen meer die ik daar neer zou moeten leggen, het meeste kan gewoon in mijn postvak boven het bureau totdat ik het ga opbergen.
    Rekeningen betaal ik overigens pas op de uiterste betaaldatum, maar ik agendeer hem wel direct in het internetbankieren zodra ik hem binnen krijg met de datum in de toekomst.

    1. Kittens ?

     Hier komt het meeste idd ook niet meer per post, maar ik zit nog wel met bonnetjes en facturen die ik dan zakelijk krijg en die ik dan eigenlijk nog even zou moeten inscannen voor ik ze opberg in de grote doos. Klinkt als een karweitje van 3 seconden en dat is het ook, maar toch blijft het er vaak bij..

 3. Omdat mijn moeder vroeger in het begin (vlak na de scheiding) geen goed overzicht had en mede daardoor best wel in de problemen kwam, heb ik mezelf altijd voorgenomen om wél goed overzicht te hebben. Vanaf het begin af aan schrijf ik dus ook jaarlijks op hoeveel er binnen komt en mijn uitgaven. Wanneer de uitgaven veranderen, pas ik dat meteen aan zodat ik daar niet achter mee ga lopen. En elke maand schrijf ik weer op hoe ik mijn geld van die maand verdeel, wat ik dan gehad heb streep ik door. Zo blijf ik altijd netjes bij.

   1. thanks! Ik vind het heerlijk werken zo! Ja gelukkig heb ik het zelf niet hoeven ervaren, behalve dan dat ik natuurlijk wel ervaarde hoe het was om weinig geld te hebben. En hoe het is om te moeten bezuinigen al ben ik ook nooit iets te kort gekomen. Maar ik ben blij met dat ik zo heb gezien hoe het niet moet en dat sparen (voor de lange termijn) ook gewoon heel erg belangrijk is.

 4. Ik heb mijn administratie zeer goed onder controle. Ik heb maandelijks genoeg geld om alles te betalen en een pot voor grote (onverwachte) uitgaven. Ik heb veel automatische incasso’s en daarom controleer ik mijn rekeningen regelmatig. Weet dat het natuurlijk makkelijk praten is wanneer je voldoende verdient. Zo’n dertig jaar geleden was dat anders en door vervelende ervaringen heb ik wijze lessen geleerd! Mijn man is inmiddels ook ‘om’ en heeft nu ook alles op orde! Geen financiële stress is heel fijn!

  1. Goed bezig! En heel verstandig om je rekeningen regelmatig te controleren, ‘ondanks’ automatische incasso’s. Dat kan best nogal eens mis gaan, ik heb er zelf niet zoveel, maar ik boek er elk jaar toch nog wel twee of drie terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.