Aparte rekeningen of niet? Over geld in je relatie

Aparte rekeningen of niet? Over geld in een relatie

Vroeger was het gebruikelijk dat je – tenminste vanaf je trouwen – je financiën op één hoop gooide. Het geld dat binnenkwam was voor ‘samen’, het geld dat uitgegeven werd en het geld dat gespaard werd. Tegenwoordig is dat heel anders; veel mensen houden ook in een relatie aparte rekeningen aan. En dat is helemaal niet zo’n gek idee.

Dit artikel is bijgewerkt in 2019.

Wel of geen aparte rekeningen in een relatie

In veel relaties wordt wat afgeruzied over geld. Hij koopt zonder overleg dure gadgets, zij geeft stiekem het boodschappengeld uit aan nieuwe kleding en ze kunnen maar geen overeenstemming bereiken over hoeveel er eigenlijk uitgegeven mag worden aan de vakantie.

En dat zijn dan nog de ‘lichte’ gevallen. Je leest het ook wel erger, bijvoorbeeld dit verhaal, over een spaarpot van 40.000 euro die er in twee jaar doorheen werd gejaagd, zonder dat de partner daar vanaf wist.

Als je dat leest, lijkt het helemaal geen gek idee om de aparte rekeningen die je vóór je relatie had, gewoon te handhaven.

Maar in de praktijk is één pot soms ook gemakkelijk. Je hoeft niet na te denken over wie wat betaalt, je weet eigenlijk altijd precies hoeveel je samen hebt en je hoeft niet te schuiven om grotere rekeningen te kunnen betalen.

En als je kinderen krijgt of hebt, hoef je ook niet te steggelen over de kosten die jullie voor hen maken.

Geldgoeroes als Dave Ramsey vinden dat je zelfs niet zonder één pot kunt, zeker niet als je getrouwd bent. Je hebt immers een relatie, waarom zou je dan aparte rekeningen willen hebben? Vanuit idealistisch oogpunt snap ik het. En als je helemaal op één lijn zit en compleet dezelfde doelen en visie hebt, dan werkt het misschien wel supergoed.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Er zijn echter ook genoeg redenen te bedenken om je financiën niet op één hoop te gooien

Als je je financiën combineert en alles op één hoop gooit, dan is niet meer duidelijk wat van wie is. Ga je dan uit elkaar, dan zul je de pot moeten delen. Als jullie allebei ongeveer evenveel hebben, is dat natuurlijk niet zo erg. Maar wat als er een enorm verschil in vermogen is? Dan kunnen aparte rekeningen in een relatie ineens heel logisch zijn.

Misschien heeft je partner wel een goedlopende eigen zaak, of heb jij een keer een erfenis gehad. Het kan zijn dat je het nu niet erg vindt om dat met je partner te delen, maar wat als het je ex wordt? Dan wordt het misschien wel een heel ander verhaal.

Ook verschillende bestedingspatronen kunnen leiden tot frictie. Als één van jullie veel zuiniger is dan de ander, of als één van de twee een big spender is. Snapt hij niet dat je geld uitgeeft aan tijdschriften die je binnen 15 minuten uit hebt en snap jij niet dat hij nog steeds dure sigaretten koopt. Zelfs de kleinste verschillen kunnen op een gegeven moment een bron van irritatie worden.

Lees ook: Hoe kun je sparen als je partner een spender is?

Uit elkaar

De cijfers liegen er niet om: ongeveer een derde van alle huwelijken eindigt in een scheiding. En dan hebben we het alleen over huwelijken, nog niet eens over andere – al dan niet duurzame – relaties.

Een klein jaar nadat ik dit artikel schreef, in 2013, beëindigde ik bijvoorbeeld zelf ook een lange relatie. Hoewel ik uiteindelijk nóg met lege handen stond, was ik wél heel blij met de aparte rekeningen.

Of je het nu leuk vindt of niet; mensen gaan tegenwoordig steeds vaker uit elkaar. En daar heb je zelf niet altijd invloed op. Daarom is het verstandig om daar rekening mee te houden in je geldzaken. Wil jij bij een scheiding alles door de helft doen en denkt je partner er ook zo over? Dan is één pot misschien wel een heel goed idee. Voel je daar niets voor? Dan kan het slim zijn om ook tijdens de relatie aparte rekeningen aan te houden.

Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk: aparte rekeningen voor jullie privézaken en een gezamenlijke rekening voor alles wat jullie gezamenlijk aangaat.

Zo doen wij het

Wij hebben vanaf het begin van onze relatie al aparte rekeningen én een gezamenlijke rekening. Ons inkomen wordt op onze eigen rekening gestort en een vast bedrag wordt automatisch overgemaakt naar de gezamenlijke rekening. Daarvan betalen we de vaste lasten en de boodschappen. Wij hebben ervoor gekozen om dat 50/50 te doen, omdat we ongeveer hetzelfde inkomen hebben.

Lees ook: Samenwonen: wat moet je regelen?

Het geld dat overblijft gebruiken we voor onze eigen uitgaven, zoals de zorgverzekering, uitjes, kleding, enzovoorts.

Persoonlijk vind ik dit heel fijn. We zijn samen, dus het is ook mooi om bepaalde dingen samen te doen. We betalen de lasten samen, we sparen samen en we hebben samen zelfs een beleggingsrekening.

Maar ik houd ook van een bepaalde mate van financiële onafhankelijkheid. Ik wil niet hoeven overleggen over die nieuwe schoenen die ik wil kopen en ik wil me ook niet irriteren aan uitgaven die ik zelf niet zou doen. Voor mij is dit dé manier om geen ruzie over geld te krijgen.

En eigenlijk denk ik niet dat dat verandert als we straks gaan trouwen. Misschien dat we dan steeds wat meer vanuit de gezamenlijke pot doen, maar mijn economische zelfstandigheid helemaal opgeven? Nee, wat mij betreft passen aparte rekeningen ook prima in een goede relatie!

Hoe hebben jullie je financiën geregeld en (waarom) werkt dat voor jullie goed?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

43 Comments
 1. Bij ons is het 1 pot nat, ik werk natuurlijk niet, maar wij hebben alles gezamelijk gemaakt sinds we samen wonen, veel makkelijker vonden wij.
  Wij hebben we nog 2 spaarrekeningen op ieder zijn naam maar de spaardoelen daarop hebben andere redenen, wij kunnen beiden aan elkaars spaarrekeningen.

 2. Wij hebben alles bij elkaar gegooid binnen een jaar en nu, 9 jaar later, experimenteren we juist wel met zakgeld. Tis wel wennen en we hadden het beiden op voor het de 15e juli was… Ik beheer in feite dus zijn geld! Hij vroeg me dat te doen toen en dat was het begin van een Groot Avontuur, want ik had toen nog geen enkel benul van de waarde van geld. Maar zijn vertrouwen heeft me enorm veranderd!
  Hij vindt het fijn dat ik ALLES regel voor hem. Ik koop zijn verzorgingsproducten, ik maak ook zijn afspraken bij de kapper/tandarts/dokter ed, ik doe de volledige administratie en maak AL zijn post open. Ook als er vertrouwelijk op staat! Ik berg ook alles op in mappen en regel wat er gedaan moet worden. Ik ken zijn loonstrookje beter dan hij zelf.
  Ik heb ook de inlog voor de creditcard aangemaakt en die beheer ik ook. Ik weet zelfs zijn pincode.
  Hij wilde dat graag zo. Nou, dat doe ik dus ook. Hij hoeft alleen af en toe iets te tekenen en dat doet ie dan blindelings!!
  Andere koek dus hier! ;);)

 3. Vraag ik me trouwens af: hoe bepaal je samen wie welk bedrag bijdraagt aan de gezamenlijke rekening en de verbouwing enzo. Ik neem aan dat de lonen toch verschillen? Hoe doen jullie dat dan zodanig dat de ene niet veel meer betaald dan de ander? Dat lijkt mij dan weer lastig!

  1. Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. In ons oude huis waren onze salarissen ongeveer gelijk en betaalden we allebei de helft. Het huis dat we nu hebben konden we eigenlijk alleen betalen doordat een van ons meer was gaan verdienen en die heeft daardoor ook de hele extra portie van de lasten op zich genomen. Als dat niet zo was gegaan, dan had ik gekeken naar de verhouding; degene die in verhouding het meest verdient, betaalt ook het meest. Maar als degene die het minst verdient minder verdient omdat hij/zij minder werkt, dan vind ik wel dat die wat van zijn/haar extra vrije tijd in b.v. het huishouden moet stoppen. Je moet (wat mij betreft) alle vaste lasten (in geld en in taken) zoveel mogelijk eerlijk verdelen, anders krijg je scheefgroei.

 4. Hier ook andere koek. Mijn man raakt in de stress van administratieve dingen en wil heel graag dat ik dat allemaal doe. Zo ook de financiën. We hebben twee gezamelijke rekeningen.
  Eén voor de vaste lasten, de ander voor het huishoudgeld. Net als bij Zena,wil m'n man het liefst dat ik alles voor hem regel en ook ik doe dat dus. Inderdaad ja, ik maak ook al zijn post open 🙂 Hij is er zo gelukkig mee dus dan is het goed.

 5. Bij ons is alles op 1 hoop gegooid en dat gaat prima. We zijn allebei geen big spenders en gunnen elkaar gewoon wat. Dus gaat hij elk jaar naar North Sea jazz en dat vind ik prima Wil 1 vd 2 een grotere uitgave doen dan overleggen we dat.
  Wel hebben we allebei een tientje per week zakgeld en daarvan kopen we dingen als boeken of muziek oid.
  En we zetten een bedragje per maand op zijn voor zijn kleding, hij moet een pak dragen op zijn werk en geeft dus meer uit dan ik.

 6. Wij gaan hier bezig met een deel gezamelijk te maken. En inderdaad dan de dingen voor het huis en huishouden. De rest houden we gewoon apart. Omdat ik ook zit met zoonlief die ook dingen nodig heeft en waarvoor ik voor school vrij redelijk moet bijdragen. En dat vind ik mijn verantwoordelijkheid en dat gaat dus niet van de gezamelijke rekening komen.
  De mate waarin we bijdragen aan alle kosten zal niet anders zijn dan nu. We betalen allebei een deel van de kosten van het huis. Het is redelijk naar inkomen. Niet helemaal, maar dat is ook erg lastig (ik heb een erg laag inkomen, van stufie en toeslagen en soms wat extra door verkopen of wat werk) Zolang ik mijn eigen rekeningen kan betalen en ik nog wat kan sparen, vind ik het prima…

 7. wij hebben een inkomen, een lopende rekening waar het salaris op binnenkomt en alle vaste en variabele lasten vanaf gaan, ook het huishoudgeld. Alles wat overblijft gaat naar de spaarrekeningen.
  Voor ons werkt dit prima! Mijn man werkt in de financiele sector maar bemoeit zich niet met onze administratie. Af en toe 'moet' hij van mij!
  We hebben hier nooit problemen of meningsverschillen over gehad!

 8. Alles op 1 hoop. We verschillen niet veel in uitgave. zolang we allebei maar kunnen doen wat we willen. Wel over zakgeld gesproken maar vinden het allebei niks voor ons.

 9. Hier is ook alles van ons samen! Ik kan het nog steeds niet geloven, dat alles tegenowoordig zo gescheiden is: wassen jullie ook alleen je eigen kleren, je eigen bordjes afwassen? Wie doet dan het beddegoed, de pannen etc.? En hoe doen jullie het dan met de (kosten en verzorging voor de)kinderen, die zijn toch van jullie samen?
  Ik vind het vaak een beetje te ver gaan, het vertrouwen in elkaar is minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker!
  Hier dus alles op 1 hoop, en als ik een uitschieter heb, so be it! En als manlief een uitschieter heeft, is hij daar gelukkig mee!
  Zolang je alles bespreekbaar houdt, kan er weinig aan de hand zijn, en een ruzie op zijn tijd is ook heel gezond 😉

  1. Wij hebben geen kinderen, maar als we die zouden hebben, dan zou dat iets zijn dat we gezamenlijk betalen. Het gaat wat mij betreft ook niet om vertrouwen, maar om een stukje vrijheid om dingen te kopen of te sparen. Ik zou me heel erg bezwaard voelen als mijn vriend al het geld binnenbracht en ik dan b.v. kleding of een cd kocht. Ik moet wel zeggen dat ik het andersom niet erg zou vinden, als ik al het geld binnenbracht en hij zou eens wat voor zichzelf kopen, logisch. Maar zelf zou ik me daar echt heel vervelend onder voelen.

  2. Die kan ik ook omdraaien: gaan jullie samen naar de WC?

   😛

   Wij doen de gezamenlijke dingen naar rato (boodschappen, zorgen voor de kat, nieuw bankstel) en kopen onze eigen kleren, concertkaartjes of vliegtickets. Een citytripje met mijn collega's zou ik niet graag uit een gezamenlijk potje betalen. En hij neemt me wel eens mee uit eten, dat zou anders een sigaar uit eigen doos worden 😮

  3. Daar moest ik even flink om lachen! En hoewel wij het meeste ook naar rato doen, doen we daarover overigens niet krampachtig. Maar gescheiden financiën geven ons allebei net even het gevoel dat je idd eens iets voor de ander kunt doen, zonder dat het uit de grote pot komt én dat je zoiets dus ook best eens voor jezelf kunt doen, zonder dat de ander daar minder om heeft.

  4. Ik vind achteraf dat ik wel heel gemakkelijk en conflictvermijdend mee ben gegaan in financiele beslissingen waar mijn man en ik nu heel verschillend tegen aan kijken. Een inbreng-constructie had misschien tot meer nadenken en overwegen uitgenodigd dan de huidige samsam-constructie. We zijn trouwens allebei wel eens hoofdkostwinner geweest.

 10. We hebben onze eigen rekeningen en spaarrekeningen en daarnaast twee gezamenlijke rekeningen. Een voor de vaste lasten en een voor de boodschappen. Aan die van de vaste lasten zit ook een spaarrekening vast voor onvoorziene zaken en om de gemeentelijke belastingen voor een jaar bij elkaar te sparen (elke maand een deel opzij).
  Man verdient een stuk meer dan ik, dus we verdelen de kosten naar rato. Ik ben zzp'er, dus het is voor mij ook lastig omdat ik geen vast bedrag per maand verdien. Elke paar maanden pas ik het overzicht van lasten en verdeling daarom aan. Ik regel thuis alle zaken en financiën.
  Wat Man met de rest van zijn geld doet, moet hij zelf weten. Als ik iets ondoordacht vind, zeg ik er wel wat van maar het is zijn beslissing.
  We hebben ook onze eigen spaarrekeningen en ik heb nog een extra voor 'later'. Omdat ik geen pensioen opbouw als zzp'er, heb ik een automatische overschrijving naar een spaarrekening. Ik kan wel bij het geld, maar beschouw het als niet aanwezig. Ik heb relatief meer spaargeld dan Man en dat lijkt dan soms scheef omdat ik minder aan de gezamenlijke lasten bijdraag, maar Man kan tenslotte ook niet zomaar geld bij zijn pensioenfonds pinnen!
  Ik voel me prettiger bij het idee 'eigen geld' te hebben en zou niet alles op één hoop willen gooien. Maar ik laat alle opties open voor de toekomst 🙂

 11. Bij ons is ook alles op één hoop. Ik beheer evenals enkele dames hierboven de gehele financiële huishouding. Zorg voor de buffers en alle uitgaven. Man heeft veel meer onkosten en uitgaven dan mij, maar dat maakt mij niets uit. Als ik iets nodig heb kan ik het pakken. Het gaat al jaren goed.

 12. Wij hebben een gezamenlijk rekening en twee gezamenlijke spaarrekeningen. Daarnaast hebben we ieder een prive rekening en ieder een spaarrekening (ik twee). Onze lonen komen binnen op onze priverekening en we betalen ieder een gedeelte op de gezamelijke rekening. Hij meer dan ik, omdat ik minder werk en daardoor meer verantwoordelijkheid heb in het huishouden. Financieel beheer ik de gezamelijke rekening. Ik vind eigen geld prettig. Hij gaat meerdere keren per jaar naar dure feesten en ik heb de maandelijkse kosten van mijn paard. Als ik iets wil kopen wil ik daar niet over hoeven overleggen. Daarnaast hoeft hij niet te betalen aan mijn paard. Kleding kopen we ieder van onze eigen rekening en kleding van onze dochter koop ik van de gezamenlijke rekening.

 13. Wij hebben enkel gezamelijke rekeningen, onze volledige boekhouding is gezamelijk. Nu is dat wel nodig want ik verdien om en bij de 0 euro, maar dat is eigenlijk al zo sinds we dit huis samen kochten, ja zelfs met het gegeven dat ik al een zoon had en mijn man die toen mijn man nog niet was, het risico liep het halve huis aan mijn zoon te moeten geven als mij wat overkwam. We kopen beiden enkel wat nodig is, en wat we graag willen kopen we ook (al valt dat niet vaak voor). Geen van beiden heeft ooit commentaar op de aankopen van de ander, en het feit dat ik altijd minder verdiend heb, en nu zelfs niets meer, verandert daar niks aan. Want strikt genomen verdien ik misschien niks, maar anderzijds toch ook wel, want de manlief verdient 500 euro extra doordat hij mij ten laste kreeg en de kinderopvang aan 500 euro is ook weggevallen, wat maakt dat ik eigenlijk 1000 euro verdien. Tel daarbij mijn uurloon als huishoudhulp en kinderjuffrouw op en je snapt het plaatje.

  Wij hebben nog nooit woorden gehad vanwege het geld, denk dat die pas zouden komen als we met gescheiden rekeningen zouden werken. Maar dat komt ook omdat we vertrouwen geven en niks nutteloos kopen, of het nut voor de ander niet in vraag stellen. Want ik begrijp niet altijd het nut van zijn aankopen, maar dat geldt ook omgekeerd.
  En ook hier is het zo dat de man zorgt voor het inkomen, maar dat ik het volledige beheer doe. Als ik betalingen aan hem overlaat, krijgen we gegarandeerd herinneringen in de bus en als hij een aankoop overweegt vraagt hij mij altijd of er voldoende op de rekening staat, zo ver reikt zijn interesse 😉

  Het is maar waar je je zelf goed bij voelt hé, wat werkt voor de één werkt daarom niet voor de ander.

 14. Is natuurlijk hoe jullie daar tegen over staan he… ik ben huismoeder en zoals ik het dan een beetje lees mag ik nooit iets kopen of doen want man brengt alles binnen… (voel mij niet aangevallen hoor, haha).
  Ik geef sowieso al niet veel uit en doe eigenlijk niets, hihi, maar moest dat wel zijn dan vind mijn man dat niet erg.
  Wij hebben samen besloten dat ik thuis voor onze kinderen zou zorgen en tja, daarvoor krijg ik geen centen 🙂
  Ik doe zoals nog anderen ook onze volledige financiën. Vaak bespreek ik iets met mijn man en dat ik dan ook altijd wel goed voor hem…
  Van ons is hij degene die de meeste extra's koopt, mp3speler, muziek-ding voor in zijn kamion, nieuwe gps speciaal voor kamions… Ik zit daar dan ook niets mee in want hij verdiend het gewoon allemaal maar niet omdat hij zoveel geld binnen brengt maar omdat hij zoveel en lang werkt. Maar dan moet het wel mogelijk zijn om het die maand te kopen, anders moet hij nog een maandje wachten 🙂

 15. Ik vind het fijn dat de financien van mijn vriend en mij grotendeels gescheiden zijn gebleven.

  Ik betaal hem een vast bedrag per maand als mijn bijdrage in de woonkosten en vaste lasten. Daarnaast storten we allebei een vast bedrag per maand op de huishoudrekening voor de boodschappen.

  Voor de rest is ieder vrij om te doen met de rest van z'n geld zoals-ie wil. Daardoor kan ik lekker zuinig doen en sparen, terwijl vriendlief meer geld uitgeeft (maar hij verdient ook meer geld, dus houdt nog altijd genoeg over).

  Ik moet bekennen dat ik me wel eens tegen zijn financien aan bemoei, dan zeur ik bijvoorbeeld aan zijn hoofd over zijn studielening of over zijn pensioenvoorzieningen (die hij zelf moet regelen aangezien hij zzp-er is). Op dat moment vindt hij dat soms niet fijn, maar later zegt hij dan toch dat hij dankzij mij(n gezeur) nu eindelijk wat geregeld heeft en daar blij mee is.

 16. Zo wat een reacties 😀

  Bij ons is het gewoon een grote berg, al jaren. Dat is goedkoper dan 2 eigen en een gezamenlijke rekening, maar ook handiger.

  Trek heus wel eens een wenkbrauw op als liefje iets totaal nutteloos koopt in mijn ogen, en andersom. Maar nu hebben we al nooit ruzie en al helemaaal niet over geld. Omdat het ons allebei niets boeit. Maar dat komt ook omdat we allebei geen over de balk-smijters zijn.

 17. Sinds ons huwelijk, 30 jaar geleden, zijn al onze rekeningen gemeenschappelijk. Vlak voor de geboorte van ons oudste kindje, heb ik mijn ontslag ingediend op mijn werk om thuisblijfmoeder te worden en dat ben ik, na 28 jaar, nog steeds. Aangezien ik totaal geen inkomen heb, leven we van het inkomen van mijn man. Toen de kinderen klein waren, we nog een afbetaling op ons huis hadden, moesten sparen voor de studies van de kinderen was 'rondkomen' niet altijd even makkelijk maar we zijn er toch in geslaagd om de kinderen universitaire studies te laten volgen, ons huis is ondertussen afbetaald. Al onze rekeningen en beleggingen zijn gemeenschappelijk en wij vinden dat niet meer dan normaal. Heeft mijn man geld nodig, dan zegt hij dat. Heb ik geld nodig, dan 'neem' ik dat. Mijn man trekt zich van de financien totaal niets aan want ik beheer 'alles'. Ik geef hem wel altijd verantwoording van mijn uitgaven, van beleggingen maar eigenlijk interesseert hem dat totaal niet. Ik vind dat hij over het financiele aspect op de hoogte moet zijn voor 't geval er met mij iets gebeurt vandaar dat ik heel nauwgezet de gegevens over de tegoeden op kasbons, spaarrekeningen, effectenrekeningen,…. opschrijf en 'up to date' hou.
  Ik breng dan wel niet echt geld binnen maar aangezien ik ten zijnen laste ben wordt er van zijn loon minder afgehouden. De kinderen zijn nooit naar een opvang moeten gaan omdat ik altijd thuis was om hen op te vangen en ik 'verzet' hier dagelijks een heleboel werk zowel binnenshuis als in de tuin. Het zou voor ons 'vreemd' aanvoelen om gescheiden rekeningen te hebben….

 18. Hier gaat alles op één grote hoop. Manlief bemoeit zich niet met de financien en omdat hij weet dat ik financieel heel goed oplet en we een ruime spaarpot hebben is dat geen enkel probleem.
  We zijn allebei geen big spenders, ik ga rustig met collega's een weekend naar Barcelona. Als hij een weekend met een kameraad weg wil dan is dat ook geen enkel probleem. IK trek manlief soms echt naar me toe bij het internetbankieren, want het vertrouwen is zo groot dat hij het niet ens in de gaten zou hebben als ik ons spargeld laat verdwijnen. 🙂
  (misschien dat ik ooit een motor voor hem koop)
  We hebben samen afgesporken dat alles noven de honderd euro wordt overlegd. Kleding kopen doen we altijd samen dus ook dat is geen enkel probleem

 19. ben het met Ine, Zena en Monique 65 eens. Mijn man brengt het salaris binnen, ik geef het uit ;). Ik zorg dus dat alles betaald wordt, er gespaart word etc.. Verdien zelf wat bij met oppassen, maar dat is ook van ons samen en probeer ik bijv. weekje weg van te doen.Hij vindt het wel makkelijk zo en ik ook. Waarom alles gescheiden? Hem interesseerd het totaal niet. Zolang hij kan pinnen vindt tie het prima. Hij weet echt wel dat ik het geld niet over de balk gooit, dat gaat trouwens ook niet met 5 kinders. Ik vind die vrijheid wel heerlijk. Je hebt daar ook eigen verantwoording in.Ik kunt niet de rekening leeg blijven trekken voor mooie kleren voor jezelf en als hij dan een pak of schoenen nodig heb, moeilijk gaan doen. Je weet dat dat af en toe ook nodig is en zorg dat daar dan ook geld voor staat. Bij ons werkt het prima.

 20. Bij ons ook alles op een hoop.
  We zijn beide geen big spencers, maar hebben wel zo onze hobby's, voor vriend zijn dat gadgets en ik ga zelf liever uit eten/ winkelen.

  We gunnen elkaar dus extra's en zolang alles betaald kan worden is dat prima.
  Hier dus wel alles op een hoop, maar nooit ruzie over geld!

 21. Mijn man is ZZP-er. Hij beheert zijn bedrijfsadministratie zelf. Elke maand maakt hij een vast bedrag over naar de "vaste lasten rekening". Hier wordt de hypotheek, gas, water, verzekeringen enz. van betaald.
  Ik werk 2 dagen per week. Van mijn rekening doen we boodschappen en betalen we benzine.
  We sparen samen om de lening die we afgesloten hebben voor man zijn bedrijf af te lossen. Over een half jaar is dit klaar. Dan gaan we sparen voor aflossing van de hypotheek. We hebben geen zakgeld of zo.
  Onze kinderen zijn niet van ons samen maar het is niet zo dat als manlief voor zijn kinderen iets koopt hij dit dan zelf moet betalen. Alle kinderen gaan uit één pot. Wel worden schoolkosten, brillen, nieuwe fietsen enz (grote dingen) betaald van een spaarrekening die elke ouder nog met zijn expartner heeft.

  1. wat een slim idee, een kinderrekening! ook wel zo overzichtelijk voor de (gescheiden) ouders, ongeacht waar de kinderen zijn op het moment dat de betreffende aankoop wordt gedaan.

 22. Wij hebben alles gescheiden gehad (7 jaar samen), maar ik ben nu net om om alles op 1 hoop te gooien. Met name omdat ik dan beter overzicht heb(ik doe de financien). We hadden voorheen ook hetzelfde bedrag te spenderen en nu pin ik zakgeld voor ons. Ieder 150 euro per maand. Daar hoeft geen shag vanaf en ook de sportschool niet. Voorheen spaarde ik rond de 250 en manlief gewoon wat hij over hield (100 euro). Zoals het er nu uit ziet kunnen we veel meer over houden. (of ik moet me verrekend hebben). Waarschijnlijk rond de 600 euro. Nog even afwachten dus tot het einde van de maand… Groet BrEkster

 23. Wij hebben elke een eigen rekening en een gezamelijke rekening ( die we gebruiken voor belastingteruggaven of toeslagen)

  Ik betaal beide hypotheken en mijn man de vaste lasten en boodschappen. Op dit moment geven we weinig uit aan leuke dingen als we iets kopen heeft het te maken met vervanging van iets dat stuk is gegaan.. Alles wat overblijft gaat naar de spaarrekening om de buffer te laten groeien.
  Dat vinden wij op dit moment het belangrijkste.

 24. Pas alles op een hoop gedaan, alleen spaar hebben we nog apart. Ik was dat op- en neer boeken de hele tijd helemaal zat en als ik mijn man vroeg een rekening te betalen, kwam er zo weer een aanmaning. Wij verwachten niet te gaan scheiden maar als dat ooit zo zou zijn, dan is toch alles van samen en gaat het door de helft.
  Handiger en kosten besparend dus, alles op een betaalrekening maar deze week stond ik dus bij de super en mijn enige bankpas, lag thuis naast de computer. Ofwel contant als back-up in de beurs dus, of een tweede rekening/ pas nemen.

 25. Ik snap de koppels met gescheiden rekeningen niet, je bent toch 1 gezin? (ik spreek dus niet over beginnende koppels of studenten of …).
  Ik ben niet officieel getrouwd, maar we hebben kinderen samen, een huis met lening, een auto, etc. dus het grootste deel van ons inkomen gaat naar gemeenschappelijke doelen.
  Wij hebben dus 1 spaarrekening en 1 zichtrekening (en voor de kinderen elk nog een spaarrekening).
  Iedereen moet zich toch kleden? Iedereen gaat graag eens naar een concert of eten met vrienden of ….. Ik mag er niet aan denken dat ik de leuke dingen in het leven alleen maar van 'zakgeld' of 'eigen deel' zou mogen doen. Zelf doe ik alle administratie maar elke maand (sinds we alles noteren) roep ik hem er even bij voor een overzicht van onze financiën.
  Wij hebben nooit ruzie over geld, we hebben ook de ruimte niet om echt big spenders te zijn 🙂 Aan al diegenen met meerdere rekeningen: wat als je situatie verandert en er opeens minder inkomen is bij één partner door verlies werk of ziekte of verzorging kind of …?
  Mijn besluit is logisch: 1 gezin = 1 gezamelijke rekening

  1. Quote: Ik snap de koppels met gescheiden rekeningen niet, je bent toch 1 gezin?

   Ik snap dat juist wel; jong getrouwd en al mijn spaarcentjes ingebracht (flink bedrag) terwijl mijn inmiddels ex helemaal niets had, maar verliefd en je kiest voor elkaar dus alles op 1 hoop. Als het dan fout loopt en met 2 kindjes achter blijft, je het huis verkoopt en overwaarde deelt, dan is alles wel in gemeenschap van goederen en krijgt hij de helft zonder rekening te houden dat hij met niks kwam en met de helft van de boedel en geld weer ging. Daar denk je niet over na als je trouwt en gelijk al je centjes van je eigen rekening over stort naar een gezamenlijke spaarrekening.

   Inmiddels woon ik weer een aantal jaren heel gelukkig samen en mijn partner heeft soortgelijke ervaring. We vertrouwen elkaar volledig; ik doe de hele administratie maar laat hem regelmatig meekijken. Maar toch kiezen wij, door schade en schande wijs geworden, om 1 gezamenlijke rekening te hebben maar ook onze eigen (spaar)rekeningen aan te houden.

   Het hoeft niet fout te gaan (en ga ik deze keer ook niet vanuit) maar je krijgt geen toekomstgaranties en wil niet nog een keer met lege handen achter blijven en juist mijn eigen rekeningen geeft mij dat zekere gevoel … daarom dus!

  2. Ik kan me deze voorzichtingheid heel goed voorstellen. En stel je voor dat je na een scheiding geen overwaarde van de gezamenlijke woning hebt, maar een tekort? Dan kun je zo maar met een schuld van enkele tienduizenden euro's achterblijven. Als ik om me heen kijk, zie ik veel gescheiden koppels waar geld ineens een heel heet hangijzer wordt. Mensen die loonbeslag bij de werkgever van de ex moeten vragen, omdat de alimentatie niet wordt betaald, dat soort zaken. Ook al ben je zelf niet gescheiden, het doet enorm zeer als je dit in je omgeving ziet gebeuren.

 26. lekker gescheiden. Ik maak elke maand een vast bedrag over naar Ben zijn rekening en hij zorgt verder voor de betalingen. Naar verhouding betaal ik dus mijn deel van de vaste onkosten. Boodschappen doen we een beetje net hoe het uitkomt. Als Ben thuis is doet hij de meeste boodschappen, maar hij is steeds twee weken weg voor zijn werk en dan doe ik alles verder zelf… Zo ook met tanken. Hij twee keer en dan ik weer een keer… Ja, hij verdient ongeveer eens zo veel als ik, dus prima geregeld…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 27. Gescheiden met een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en een gezamenlijke spaarrekening van moneyou met verschillende spaarpotjes. Werkt prima zo, vooral omdat ik een keer per maand betaald krijg en hubby elke week.

 28. Alles gaat op één hoop. Niet zo moeilijk, want wij hebben maar één inkomen.
  Ik beheer het geld. Dat is altijd zo geweest. Husband gaat in zijn werk veel met geld om en hij heeft geen behoefte om dat privé ook te regelen. Het gaat prima. Wij hebben een rekening op beide namen, waar de lasten vanaf gaan. En de boodschappen, enz. Daarnaast hebben wij twee spaarrekeningen, ook op allebei onze naam.

  Wij hebben zakgeld. Dan hoeven wij niet steeds te overleggen als wij iets voor onszelf willen kopen.

  Voor ons werkt dit prima.

  Liefs Frederique

 29. Blijft een leuk artikel. Bij ons is het in principe gescheiden, vaste lasten gaan van zijn rekening omdat hij meer verdiend. Alles wat er over blijft boek ik over naar de spaarrekening, ik laat alleen een bedrag voor de vaste lasten, tanken (zijn auto) en de boodschappen. Van mijn rekening betaal ik de kosten van mijn auto (inclusief tanken), en af en toe boodschappen, kleding, schoenen, uitjes e.d. Alle reserveringen en extra aflossingen voor de hypotheek betaal ik van mijn rekening.

 30. Met rekeningen op je eigen naam ben je er heus niet in één keer zeker van dat het na je scheiding van jezelf blijft, hoor! Dat je het op papier gescheiden hebt, zegt niks. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan is al jullie geld gewoon van jullie samen. Bezittingen worden 50/50 verdeeld, tenzij het gaat om erfstukken.

  Wij hebben superveel rekeningen: ik heb een gezamenlijke rekening met mijn ex voor onze kinderen, we hebben voor hen allebei een spaarrekening, ik heb voor allebei een Zilvervlootrekening geopend, heb samen met mijn huidige partner een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en boodschappen, een gezamenlijke spaarrekening voor als de auto kapot is ofzo, een gezamenlijke rekening voor een reis (de ‘costaricarekening’), we hebben allebei een eigen lopende rekening en een eigen spaarrekening. Dat is altijd even puzzelen met de belastingaangifte, haha. Maar zo gaat het goed en er ontstaat nooit gedoe over uitgaven.

 31. Wij hebben ieder een eigen rekening die en/of is. En Een rekening voor de vaste kosten. En een zakgeld gedeelte. Bij ons werkt dat perfect. Wil je wat zelf kopen voor je hobby , mijn man heeft er te veel, dan kun je niet meer uitgeven dan er op staat! Zelf kan ik met het zakgeld ook doen wat ik wil, extra bloemen, schoonheids specialiste enz. Ik doe ook de administratie, sparen en beleggen. Alles is van ons samen en betalen we ook samen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.