Is het een vliegtuig? Een straaljager? Nee, het zijn m’n centen!

Ik dacht afgelopen maand even flink te kunnen gaan potten, maar in werkelijkheid is het geld eruit gevlogen. En als ik eerlijk ben: het is zeker opgegaan aan dingen die ik mooi/handig/nodig vond, maar ik had het ook wel in m’n zak kunnen houden. Of anders kunnen doen.

Ook hiervoor geldt dat de balans vinden soms een uitdaging is. Als ik in de bespaarmodus zit, gaat dat prima. Dan houd ik veel over en voel ik helemaal niet de behoefte om dingen te kopen. Als ik echter bezig ben met vernieuwen/vervangen/verbetering, dan lijken de kosten elkaar ook ineens in een rap tempo op te volgen. Zo ben ik nu natuurlijk bezig met de slaapkamer en kocht ik daarvoor onder meer nieuw beddengoed. Toen dat de was in ging, bleek dat het hebben van een strijkijzer en strijkplank toch ook niet echt een overbodige luxe is. Die had ik altijd wel, maar bleken bij de verdeling niet mijn kant gekozen te hebben 😉

Nu hoeven plank en ijzer niet duur te zijn, maar ik wil zoiets eigenlijk wel één keer goed hebben en het daarna nooit meer te hoeven komen. De set die ik had was van mijn moeder geweest en ging al zo’n 25 jaar mee en had nog wel 25 jaar meegekund. Dat vind ik een prima uitgangspunt. Ondanks dat ik voor zowel plank als ijzer een leuke aanbieding gevonden had, hing daar toch nog een prijskaartje aan. Tegelijkertijd ben ik dan wel weer blij dat het geregeld is, dan is dat ook gewoon weer iets dat uit m’n hoofd is.

Daarnaast verving ik deze maand nog meer dingen; de afgeragde keukendoeken, het één en ander aan kleding, mijn bureau, wat snijplanken en vast nog wel een aantal dingen die ik niet eens zo snel meer kan benoemen. Het grote voordeel is dat ik echt plezier heb van de aankopen en van het feit dat het ‘voor elkaar’ is, voor mezelf dan. Het nadeel is natuurlijk dat het geld er dan uit vliegt. Maar: nieuwe maand, nieuwe kansen. Waarschijnlijk gaat er deze maand vooral veel uit aan de verbouwing (tuinproject wordt afgerond en ik hoop stukadoors te kunnen regelen voor kantoor en slaapkamer), dus moet ik me voor de rest even inhouden. Als alternatief stort ik me dan meestal op Marktplaats-verkopen/opruimen, want minder zooi is overzichtelijker en zorgt ervoor dat ik nog meer kan genieten van de dingen waar ik wél heel blij mee ben.

Om mezelf hier een beetje scherp in te houden, probeer ik weer met lijstjes te werken. Mijn streven is op de ene dag een lijstje bij te houden voor de volgende dag, zodat ik dat ’s morgens alleen nog maar aan hoef te vullen met items die er in de tussentijd nog bij zijn gekomen. Hopelijk helpt dat me om wat sneller vooruit te komen en steeds wat meer overzicht te krijgen. En wat meer structuur, want dat lijkt wel een soort eindeloze strijd te blijven, waar ik helemaal geen trek in heb.

Dat is trouwens wel vast iets moois voor een mei-maand-lijst, als ik die zou hebben: kijken hoe ik er aan het einde van deze maand bij zit. Als ik het zo bekijk, dan zou dit wat dat betreft best wel eens een hele mooie maand kunnen worden 🙂

Hoe zag jullie aprilmaand er financieel gezien uit? En wordt dat voor mei veel anders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Bij mij vliegt het er harder uit naar de factor fun. Meer vrije tijd, meer behoefte aan fun. Zoals aanstaand weekend een leuk muziek festijn. Nieuwe gordijnen voor mijn slaapkamer, leuke kleding, want het modehuis is met een outlet terug in de stad. Een verjaardag van een vriendin.
  Lekker naar de masseur, genieten.
  Helaas bezuinigd op andere dingen.

  Spaardoel dit jaar is Australië.

 2. Dat herken ik wel, eens begonnen blijven de aankopen elkaar opvolgen … Maart kwamen alle rekeningen precies tegelijkertijd en had ik het ontzettend krap, gelukkig had ik me er aan het begin van de maand voor gezet welke facturen ik kon verwachten en was ik er op voorzien. April was ruimer en met het aankomende vakantiegeld in mei in gedachten liet ik me ook iets meer gaan, die behoefte was er precies ook na maart … jammer eigenlijk, want ik ben er eigenlijk prima van af gekomen op het einde van maart!
  Mei begint met heel wat centen … vakantiegeld, vergoeding belastingen, fiscaal attest belastingen en een fiks bedrag terug van de sociale bijdrage (voor mij onverwachts want van zo'n instanties verwachtte ik niks terug na al die dure rekeningen … omwille van het stopzetten van de praktijk een half jaar geleden krijg ik daar plots wel van terug) …
  Plots kan ik mijn spaarproject (een peperdure kajak) wel betalen, nu al, ipv over 2 jaar, what to do?! Aan de kant houden en doorsparen of de dag plukken …

  1. De dag plukken, zeker weten! Wie weet hoe je leven er dan uitziet… Eventueel kan je een minimum bepalen dat je wil overhouden en daar nog even naartoe sparen. De timing was niet meer dan een inschatting, de zaken zaten mee dus enjoy!!

  2. Ja ik denk inderdaad een minimum overhouden en genieten van wat ik nu heb. Ik denk dat samen met sparen en zuinig leven de angst ontstaat overbodig of onbezonnen uit te geven. Ik had aanvankelijk nog tijd, nu mag het sneller. Na wat bezinnen: binnenkort openwatersportdag, eens informeren bij een plaatselijke club hier! En dan verder uitkienen hoe ik het komende jaar in ga vullen op dat vlak 🙂

 3. Het gaat hier eigenlijk rustig kabbelend, we spare n wat en geven wat uit…Momenteel zijn we op vakantie in Italie een week ertussenuit voor 175 euro en we genieten. We geven niet buitensporig veel uit en proberen weer wat terug te verdienen door hier goedkope spijkerbroeken voor de manlief aan te schaffen en wat flessen limoncello mee naar huis te nemen. (Nou ja laatste hadden we misschien beter helemaal niet mee moeten nemen maar ja je wil toch wat) Ik kook meestal zelf ook omdat ik de jongste geen potjes wil geven. Denk dat we al met al op 500 euro komen aan wat we hebben uitgegeven. Dat is incl 12 spijkerbroeken en 12 fles drank, diesel, tol ijsjes e een paar keer uit eten. Helft van dit bedrag waren we in nl kwijt geweest aan de broeken dus vind ik het niet gek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.