Lijstjes

Ik functioneer het beste als er structuur is, maar heb tegelijkertijd ook veel moeite met het aanbrengen van die structuur. Als ik ‘erin’ zit, dan gaat het goed, maar dat is vaker niet dan wel. Ik heb jaren gehad waarin ik wel door móest gaan en ik dus ook heel veel gedaan kreeg. Nu heb ik soms wel eens het gevoel dat ik nog aan het uitpuffen ben van die periode. Aan de ene kant misschien ook niet gek, aan de andere kant zou ik toch graag wel weer even wat meer van een gezonde balans terugzien. Dus niet meer zo gek als toen, maar ook niet zoals het nu af en toe is, dat ik op een dag letterlijk weinig anders doe dan eten, slapen, rondhangen (online en offline) en nog meer van dat soort zinvolle dingen. Dat brengt namelijk ook niet echt voldoening. Bovendien betaalt het de rekeningen niet en zorgt het op de lange termijn alleen maar voor meer stress, want m’n werk moet natuurlijk wel gewoon af komen.

Waar ik dan steeds weer op terug kom zijn lijstjes. Lijstjes werken goed. Die halen informatie uit m’n hoofd en zetten het voor m’n neus. Maar om één of andere reden kan ik niet gewoon één lijstje hebben. Wel bijvoorbeeld voor vandaag, maar in mijn hoofd zit veel meer dan alleen wat er vandaag gedaan moet worden. Ik heb lijstjes per project, lijstjes met groter overzicht, lijstjes voor de dag, lijstjes voor de boodschappen, enzovoorts. En als ik dat nu allemaal goed overzichtelijk kon houden, zou er niets aan de hand zijn. Maar ook die lijstjes worden op een gegeven moment onoverzichtelijk, zeker omdat ik nogal de neiging heb om me in de waan van de dag te verliezen. Dingen die ineens tussendoor moeten, of een rotdag waardoor ik even niets wil/kan doen, of een onverwacht uitje, noem maar op. Dan is zo’n lijstje ineens weer echt the last thing on my mind en loopt het alweer min of meer in de soep.

Jaren terug luisterde ik onderweg elke dag naar zo’n cd van David Allen, het brein achter ‘Getting Things Done’. Ook hij werkt met lijstjes en doet dat op een manier die voor mij praktisch niet haalbaar is. Hij heeft lijstjes voor kortlopende zaken en lijstjes voor langlopende zaken (soms zelfs tot 5 jaar), hij houdt het overzicht en hij zet ook nog stappen voorwaarts. Wat lijkt het me heerlijk om dat te kunnen. Of te willen. Want dat denk ik soms ook wel eens: misschien wil ik wel helemaal niet en ben ik mezelf daarom onbewust aan het saboteren.

Als dat zo is, dan moet het daar maar eens klaar mee zijn. Dus ik heb net een lijstje gemaakt met alles wat ik vandaag nog wil gaan doen. En dit blog schrijven stond er niet op. Mmmm… nu al gefaald?

Hoe zorgen jullie voor structuur, ook als er bijvoorbeeld wat minder druk achter zit? En vooral: op de momenten dat je de tijd vooral voor jezelf hebt en dus niet aangejaagd wordt door baas/gezinsleden/watdanook?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ja ik werk soms met lijstjes. Als er dingen echt eens moeten gebeuren, vaak schoonmaak. Ik maak ze dan meestal per week en dat werkt goed. Vooral het afstrepen! Groet Marion

 2. Een leuke (gratis) app die ik kan aanbevelen heet Wunderlist. Je kunt er allerlei lijstjes mee maken, maar het houdt toch iets luchtigs. En het plezier van afvinken is onverminderd!

 3. Ik werk ook met lijstje. Ik probeer op maandag een lijstje te maken wat ik die dag en week wil doen. Het geeft mij rust in mijn hoofd. En soms al ik even 5 minuten "over" heb kijk ik snel op het lijstje wat ik kan doen. Het geeft mij structuur en een goed gevoel aan het eind van de dag, omdat ik beter zie wat ik allemaal heb gedaan.

 4. Heerlijk lijstjes. Altijd 2 inderdaad 1 voor de korte en 1 voor de lange termijn. Als je het hebt opgeschreven hoef je het niet meer te onthouden. Afvinken en na tijdje weer nieuw lijstje maken vind ik heerlijk.

 5. Ik heb op mijn cursus planning voor autisten de methode 'mindmap' meegekregen. Dat vind ik veel makkelijker werken dan een lijstje omdat je geen volgorde eraan hoeft te geven, daar raakte ik altijd op vast. Google het maar even 🙂

 6. Ik ben erg gehecht aan structuur en dol op lijstjes en grafiekje enzo. Maar ik heb het opgegeven om to-do lijstjes bij te houden, ik hield bijna lijstjes bij om lijstjes bij te houden! Onbegonnen werk.

  Op dit moment werkt 'gestructureerde chaos' voor mij. Ik heb 'Evernote' op mijn computer/pc/telefoon staan. Zo gauw er iets te binnen schiet, zet ik dat in Evernote met een labeltje er aan vast. Als er een deadline aan zit, zet ik er een reminder op, en krijg ik ook een email als herinnering.
  Zo vergeet ik de belangrijke dingen niet en blijven ze niet in mijn hoofd hangen.

  Voor de echt super belangrijke dingen die af moeten, die plan ik echt in de agenda. Een afspraak met mezelf, zeg maar. En die ga ik dan ook echt doen, op dat tijdstip.

  Eens in de zoveel tijd kies ik wat punten uit mijn Evernote notities. En zo zie ik ineens dingen staan, waarvan ik toen dacht dat ze belangrijk waren, maar die nu ineens niet meer relevant zijn.

  Vaak is het ook een kwestie van loslaten. En dat is best moeilijk wanneer je een controlefreak bent. Maar daar win je wel het meeste mee. (Ik spreek voor mezelf dan)

 7. Ik heb sinds deze post zitten nadenken over mijn lijstjes … Ik vind er steeds gedateerde terug waarvan nooit alles is doorstreept, ik vroeg me af hoe dat komt, nu heb ik een schriftje gekocht om mijn lijstjes (alle soorten) in te noteren, misschien als ik ze samen houd en steeds terug kan vinden op dezelfde plaats, er meer van in huis komt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.