Wat is jouw persoonlijke missie? En hoe je daar je geld mee kunt verdienen.

geld verdienen met je persoonlijke missie

Veel mensen hebben het druk. En het lijkt soms ook wel of dat het enige gepaste antwoord is op de vraag: ‘Hoe gaat het?’ Ik zeg het zelf ook regelmatig. Soms is het zo, soms heb ik gewoon geen ander antwoord paraat. Maar ‘druk’ zijn is eigenlijk helemaal niet iets om vrolijk van te worden. Zeker niet als je druk bent met de verkeerde dingen. Ik kan op elk moment van de dag een to do-lijstje maken met minimaal twintig taken. De ene keer zijn het werkopdrachten, de andere keer dingen als ‘was opruimen’ en ‘stofzuigen’. ‘Druk zijn’ is niet moeilijk. Je tijd en energie steken in de juiste dingen soms wel. En daarbij kan een persoonlijke missie helpen. Wat helemaal fijn zou zijn: als je met die persoonlijke missie ook je geld kunt verdienen!

Focus op wat belangrijk is

Je kunt dus heel veel doen, zonder een stap verder te komen. Uren, dagen, weken en zelfs jaren kunnen voorbij vliegen, zonder dat je het merkt. Zonder dat je groeit. Als je dat niet wilt, dan zul je hele goede afspraken moeten maken met jezelf. Van het soort waar ik gisteren ook over schreef, in het stuk Waarom ‘prima’ beter is dan ‘perfect’.

Als je je daarop richt, dan hoef je niet eens meer druk te zijn om vooruit te komen. Dan richt je al je aandacht en energie op die stapjes vooruit, in plaats van op dingen die jou als mens eigenlijk niet verder helpen. En de kans is groot dat je dan juist tijd overhoudt. Kun je even broeden op een nieuw antwoord voor wanneer iemand je weer vraagt naar hoe het is 😉

Maar: hoe weet je nu welke activiteiten je echt vooruit helpen? En dan bedoel ik niet speciaal in je carrière, maar vooral ook als mens? Waar groei jij van? Wat zorgt ervoor dat jij terug kunt kijken op een rijk, bewust leven? Daarbij komt je persoonlijke missie om de hoek kijken.

Lees ook: Ikigai: de Japanse geluksbelofte

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Begin met het einde in zicht

In het boek Verlangen naar Minder van Jelle Derckx kwam ik een heel mooi model tegen van een persoonlijke missie, die eigenlijk vrijwel alle vlakken van je leven raakt. Hij heeft zich hiervoor weer laten inspireren door Stephen Covey.

Het idee is dat je begint met het einde in zicht. Je visualiseert hierbij je eigen begrafenis of crematie en ziet jezelf op die plek. Iedereen die aanwezig is loopt naar voren om iets over jou te zeggen. Wat zeggen ze? Of misschien wel beter gezegd: wat wil je dat ze over je zeggen?

Hij maakt in zijn persoonlijke missie een onderverdeling in de verschillende rollen die hij in het leven vervult. Een vriend zal iets anders over hem zeggen dan zijn ouders. De vragen die hij zichzelf hiervoor stelt, zijn:

1. Wat wil ik dat deze planeet over mij zegt als ik er niet meer ben?

Dit is zijn rol als individu. We leven allemaal op deze aarde en consumeren. We groeien, of niet. Zijn voorbeeld hiervoor is: ‘Jelle heeft gegeven aan de mensen om zich heen en heeft de wereld geholpen. Hij maakte de wereld eerder mooier dan dat hij hem vervuilde.’

Als hij wil dat mensen dit na zijn dood over hem zeggen, dan betekent dat dus dat hij zich in zijn dagelijks leven bewust moet zijn van zijn rol als individu op deze wereld. Het maakt verschil als je minder vlees eet. Het maakt verschil als je iets goed doet voor een ander. En óók die ene keer in de week de auto laten staan heeft impact.

2. Wat wil ik dat mijn partner over mij zegt als ik er niet meer ben?

Wat wil je geven en wat wil je dat het resultaat is? Voor Jelle was dat echt naar zijn geliefde blijven luisteren en haar verrassen. Investeren in de liefde. En daardoor zou zijn partner het gevoel moeten hebben dat hij van haar hield zoals ze was.

3. Wat wil ik dat mijn familie over mij zegt als ik er niet meer ben?

Welke rol wil jij voor je familie vervullen? En misschien vind je het nog belangrijk om hierin onderscheid te maken. Jelle heeft bijvoorbeeld geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat je als ouder een andere missie hebt, dan als kind of als broer of zus. Je kunt deze vraag dus ook nog opdelen in ‘Wat wil ik dat mijn kinderen over mij zeggen als ik er niet meer ben?’ / ‘Wat wil ik dat mijn ouders over mij zeggen als ik er niet meer ben?’ / ‘Wat wil ik dat mijn broers/zussen over mij zeggen als ik er niet meer ben?’.

4. Wat wil ik dat mijn vrienden over mij zeggen als ik er niet meer ben?

Ben jij een vriend(in) die altijd klaarstaat voor de ander, of weet je ze vooral te vinden als je zelf problemen hebt? En klopt wat je nu doet met wat je eigenlijk graag zou willen?

5. Wat wil ik dat ondernemers over mij zeggen als ik er niet meer ben?

Als ik voor mezelf praat: als ondernemer wil je vaak groeien. Innoveren. Mensen inspireren. Je eigen creativiteit stimuleren. Maar natuurlijk ook je administratie op orde houden, leren, kansen grijpen en doorzetten. Een passende persoonlijke missie kan hier bijvoorbeeld zijn: ‘[Jij] was niet bang om te ondernemen. [Hij/zij] volgde [zijn/haar] eigen pad, zette door en greep elke kans.’

6. Wat wil ik dat andere artiesten over mij zeggen als ik er niet meer ben?

Jelle is naast schrijver ook acteur. Voor hem spelen artiesten dus een belangrijke rol in zijn leven. Voor jou zijn dit misschien weer andere mensen. Je collega’s, je buren, bedenk het maar.

Past dit bij mijn persoonlijke missie?

Nu wordt het al een stuk makkelijker: je weet ineens wat voor jou belangrijk is én welke richting je op wilt. Zelf zou ik hier echter ook nog prioriteiten achter zetten. Je kunt namelijk wel helemaal gericht zijn op het verbeteren van je relaties met je collega’s, maar als dat bijvoorbeeld ten koste gaat van je gezin, je familie of je vrienden, dan is dat misschien juist weer niet wat je wilt.

Het waarderen van de taken die je te doen hebt op basis van je persoonlijke missie, kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Daarom is het misschien eerst wel prettig om praktisch te beginnen.

In zijn boek laat Jelle bijvoorbeeld zien hoe hij zijn persoonlijke missie gebruikt bij het minimaliseren. Hij is letterlijk al zijn bezittingen doorgegaan, heeft alles door zijn handen laten gaan en stelde zich bij elk artikel de volgende drie vragen:

1. Is dit belangrijk voor mij en helpt dit bij mijn persoonlijke missie?

2. Ga ik dit nog gebruiken?

3. Heb ik dit écht nodig?

Dan kan er ineens bést een hoop weg. Als persoonlijke aanvulling zou ik dan nog zeggen dat ‘belangrijk voor mij’ ook gelezen mag worden als ‘word ik hier héél erg blij van?’ Ik snap dat Jelle – die als doel had om maximaal 100 bezittingen te hebben – het zich niet kan veroorloven om die vraag erbij te hebben, maar soms zijn er dingen die misschien niet direct een praktisch nut hebben of onmisbaar zijn, maar waar je gewoon wél heel blij van wordt.

Minimaliseren en persoonlijke missie

Je kunt je nu afvragen: wat heeft minimaliseren met je persoonlijke missie te maken? In feite heel veel. Als ik in mijn hoofd even de verschillende punten langs ga, dan kom ik al heel snel tot de conclusie dat de persoon zijn die ik wil zijn, heel veel tijd kost. En die tijd ga ik nooit overhouden als een groot deel van mijn tijd nog opgaat aan het geld verdienen voor en het uitzoeken, kopen en onderhouden van spullen. Zo simpel is het.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor spullen, maar dit kun je op een gegeven moment ook doortrekken naar taken. Helpt het mijn persoonlijke missie als ik standaard op elk mailtje reageer, ook als het alleen ‘oké’ is? En helpt het mijn persoonlijke missie als ik heel veel tijd steek in het helpen van mensen die ik niet ken, terwijl ik die tijd ook kan gebruiken om bij mijn ouders op bezoek te gaan?

Het ligt natuurlijk helemaal aan de situatie. Soms is iets goed voor je bedrijf en je eigen ontwikkeling en soms is iets goed voor je relatie met de mensen van wie je houdt. Maar feit is: groei kost tijd. En daarom moet je zorgvuldig omspringen met de tijd die je hebt. Je niet tegen laten houden door uitstelgedrag en je niet druk houden met dingen die niet belangrijk zijn. Je niet laten afleiden van je koers.

Als ik hier op ‘Publiceren‘ heb geklikt, ga ik aan de slag met mijn to do-lijstje voor vandaag. Met een paar kleine taken, maar vooral: het formuleren van mijn persoonlijke missie. Echt zoiets dat ik normaal laat liggen, omdat ik niet weet hoe ik moet beginnen. Maar met deze handleiding moet het volgens mij wel lukken 😉 Ik kijk nu al uit naar de omschakeling van reactief naar proactief leven!

Je persoonlijke missie en geld verdienen

Veel mensen houden hun persoonlijke en professionele leven gescheiden. Maar: je bent nog steeds één persoon. Als je in je vrije tijd voluit je persoonlijke missie kunt leven, dan kunnen die 8+ uren die je voor de baas met héél iets anders bezig bent, je soms gaan opbreken.

Daarom is het ook mooi om eens na te denken over hoe jij met je persoonlijke missie geld kunt verdienen, zodat je nog meer facetten van je leven in één lijn met elkaar kunt brengen. Neem het voorbeeld van Jelle Derckx: hij beschrijft zijn hele zoektocht naar het minimalisme, maar ook naar zijn persoonlijke missie, in een boek. En dat boek is een mooi startpunt om geld te verdienen. Het is te verkopen en het is een fantastisch visitekaartje waarmee hij zichzelf neer kan zetten als expert in dit vakgebied. Dan weten mensen je wel te vinden, voor lezingen, workshops of misschien voor een baan die perfect bij je aansluit.

Als jij je persoonlijke missie helder hebt en meer gaat uitdragen, dan kun je daar op allerlei manieren geld mee verdienen. En nee, dat betekent niet dat je je ziel verkoopt. Waarschijnlijk eerder het omgekeerde: je zet je talenten dan met een passie in die eerder niet bij je te bespeuren was, waardoor je veel meer waarde levert.

Heb jij al een persoonlijke missie? En hoe lijkt het je als je die persoonlijke missie kunt leven én je geld ermee kunt verdienen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Leuke blog en helemaal eens! Ik las het boek over Ikigai (en schreef er een blog over). Hoewel ik kritisch was over het boek, geloof ik wel dat je een stuk gelukkiger wordt als je weet waarom je elke dag je bed uit komt.

  En ik maakte er de laatste jaren op mijn werk een gewoonte van om nooit meer te zeggen dat ik druk was. Ik paste het Pareto principe toe en hield me alleen bezig met dingen waarmee ik verschil kon maken. Leverde standaard verbaasde reacties op als iemand vroeg: ‘Je bent zeker heel druk?’ en antwoordde: ‘Neuh, valt wel mee.’ 🙂

  Druk zijn is voor mij geen statussymbool. Het betekent meestal dat je je werk niet goed georganiseerd hebt of dat je geen prioriteiten kunt stellen.

  1. Ik denk dat je daarmee wel de spijker op z’n kop slaat, dat ‘druk’ vaker te maken heeft met niet goed georganiseerd zijn of geen prioriteiten kunnen stellen en minder met extreem veel waarde toevoegen voor jezelf en voor iedereen om je heen. Ook mooi om te lezen dat jij dat op die manier al op je werk toe hebt gepast!

 2. Hele inspirerende blog. Heeft mij ook aan het nadenken gebracht.. er gaat onbewust zoveel tijd naar zaken die er niet echt toe doen.

  Is het nog gelukt met je todolijstje? ☺️

  1. Ja! Ik moest me wel echt even zetten tot de persoonlijke missie, dat is precies zoiets dat ik dan voor me uit schuif omdat ik denk dat ik het niet ‘goed’ kan doen. Maar ik heb ‘m gedaan! Gaf best wat helderheid én gewoon een startpunt.

 3. Dag Adine,

  Wat een prachtige blog heb je geschreven en sowieso vind ik jou blog een verijking voor mensen die naar duurzaam geluk zoeken. Al zouden maar net wat meer mensen dit soort blogs lezen, dan zal er al meer positiviteit zijn in de wereld. De manier hoe jij dit belicht is gewoon heel tof.

  Ik schrijf zelf gratis cursussen en eentje daarvan is : Hoe word je gelukkig met jezelf: https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/10/20/hoe-word-je-gelukkig-met-jezelf/

  Ik zou het ontzettend tof vinden als je even naar de cursus kijkt en of je denkt dat het waarde heeft voor mensen. Mocht dat het geval zijn, misschien kan deze gratis cursus dan eens delen op social media of op je website. Niks moet uiteraard!

  Hartelijke groet,

  Edwin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.