Spaarplan: een nieuwe kant op

Met de vakantie achter de rug (daarover later meer) vond ik het eens tijd voor een herziening van het spaarplan. Op vakantie heb ik het mooi even wat los gehouden, maar de teugels weer een klein beetje aantrekken kan geen kwaad. Maar dan wel graag op een manier die past bij mijn prioriteiten en die zijn in de afgelopen tijd toch wat verschoven.

Voor ik besloot op vakantie te gaan, verdeelde ik extra inkomsten volgens een 30/30/30 sleutel over de potjes voor de verbouwing, hypotheekaflossing en buffer. Toen de vakantie in beeld kwam, werd dit 70/10/10/10 (dus 100% i.p.v. 90), waarbij 70% naar de vakantiepot ging (daar had ik immers nog anderhalve maand voor) en de andere drie genoemde potjes elk nog 10% kregen.

Nu zit ik met een paar dingen/overwegingen:

 • Verbouwing is niet zo heel belangrijk meer. Ik maak nog wat dingen af en heb natuurlijk onderhoud, dus er moet wel wat in die pot terecht komen, maar 30% is wat mij betreft niet meer nodig. 
 • Van het reizen geniet ik ontzettend, dus ik wil de vakantie meenemen in het vaste patroon. Dat hoeft dan natuurlijk geen 70% meer te zijn, maar ook niet de 0 die het was. 
 • Hypotheek aflossen blijft belangrijk, maar ik voel daar wel een wat mindere druk, vooral met het idee van verkoop in mijn achterhoofd. Nu moet ik me daar natuurlijk ook niet op blindstaren; het besluit is 1, het daadwerkelijk doen is 2 en een koper vinden is natuurlijk pas 3. 
 • De buffer vind ik nog wat mager. Ik heb wel m’n doel bereikt om hem voor eind augustus op €2500 te krijgen, de volgende stap is €5000. Eigenlijk zou het niet gek zijn als dat er eind van het jaar op staat. Dat vind ik toch eigenlijk wel het minimum.

Waar kom ik dan op uit?

Het is eerst even de vraag of ik alles van de extra inkomsten wil verdelen. Die 10% marge vond ik ook wel fijn, hoewel die meestal toch op ging aan alles en niets. Als ik in mijn achterhoofd houd dat ik al meer over heb vanwege de renteverlaging (die gaat ook wel naar de spaarrekening, maar ik kan daar wat van laten staan op de lopende rekening voor wat extra armslag), dan kan 100% van de extra dingen prima.

Voor de verbouwing vind ik 10% wat mager, 20 teveel. 15% voelt wel goed.

Voor de vakantie denk ik eerst aan 20%, hoewel ik ook wel neig naar 25. Zeker als ik vaker naar Amerika wil (wat eigenlijk wel mijn planning is), dan moet het wel een beetje zoden aan de dijk zetten. En het hoeft niet op, het is een pot van mogelijkheden 🙂 Een soort mini F-You-fonds 😀

De buffer mag wel naar 35%, dan groeit die het hardst van allemaal. Qua ‘urgentie’ is dat denk wel even een belangrijke, aangezien dat toch voor noodgevallen is.

Voor de hypotheekaflossing vind ik 30% wel mooi. Als ik toch besluit om het vakantiedeel naar 25% te doen, dan zou de hypotheekaflossing ook naar 25% gaan. Dat kan misschien wel een idee zijn voor de momenten waarop echt een concrete reis in beeld komt en het prettig is om de vakantiepot even iets vlotter te vullen. En ga ik uiteindelijk niet op vakantie, dan kan dat geld altijd nog ergens anders heen.

Dus:
Verbouwing: 15%
Vakantie: 2025%
Buffer: 35%
Aflossing 3025%

En terwijl ik dit noteer denk ik: nee, vakantie en aflossing moeten eerst maar gelijk zijn. Dus allebei 25%.

Dit geldt dus weer voor alle extra inkomsten, via Marktplaats, het blog en extra klussen. De komende tijd ga ik mooi even kijken hoe dit bevalt en of het een beetje de goede kant op gaat. Dan kan ik later altijd nog bijsturen of tijdelijke aanpassingen doorvoeren. Maar verder vind ik het wel prettig om wat ‘hersenloos’ te kunnen sparen, dan gaat het ongemerkt toch vaak lekker door.

Hoe vind jij deze verdeling eruit zien? En kijk je zelf ook wel eens of de manier waarop je spaart nog in lijn ligt met je prioriteiten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Wij kijken eens per jaar naar onze spaardoelen. 🙂 Maar we verdelen het eignelijk nooit in procenten, ik kijk elke maand waar geld vanaf is gegaan en dat vul ik dan bij. Of in sommige gevallen ook niet, bijvoorbeeld cadeautjes hadden we aan het begin van het jaar een budget voor gemaakt en dat loopt in de loop van het jaar leeg en wordt in februari 2015 weer aangevuld vanuit Sanders bonus…

 2. Leuk dat ook jij meerdere spaarpotjes hebt!

  Ik pak het echter toch wel heel anders aan. Ik geef één potje prioriteit en zorg dat ik dat doel behaal. Vervolgens het andere potje.

  In jouw geval zou ik bijvoorbeeld eerst alles in de buffer storten tot je op 5000 euro zit om vervolgens een vakantie bij elkaar te sparen. Of andersom natuurlijk…. 😉

  Ik vind het namelijk echt heel leuk om een doel af te kunnen strepen….

  Zo spaarde ik dit jaar eerst voor de spaarrekening voor mijn meisje. Daarna de buffer. Daarna de leuke dingen pot. En tussendoor stelde ik aflos doelen.

  1. Mmmm… dat is ook een idee, maar ik vind het ook wel fijn als dingen ogenschijnlijk ongemerkt gaan, en dat je dan ineens weer eens goed op die MY-inlogpagina kijkt en (blij) schrikt van het totaalsaldo. Maar misschien dat ik nog wel tijdelijk even alles in die buffer mik, als ik merk dat dat saldo toch niet snel genoeg naar m'n zin stijgt.

 3. De rest van dit jaar is prioriteit 1 buffer aanvullen. Daarna weer als vanouds verder met het vullen van de potjes waarbij het aflossen en verder sparen niet wordt vergeten. Onze buffer moet stilaan een stuk groter worden. Over een kleine 3 jaar begint de oudste met zijn studie (hopelijk). En dat gaat nog veel geld kosten.

 4. het spaargeld gaat hier op 1 grote hoop maar ja we hebben een huurhuis van pas 10 jaar oud, dus geen hypotheek, geen verbouwingen etc.. en dus ook geen verdelingen in %

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.