Besparen op je autoverzekering

besparen op je autoverzekering

Besparen op de dagelijkse dingen, daar houd ik van. En dan het liefst de verplichte dingen, zoals de hypotheek, een inboedelverzekering, zorgverzekering, autoverzekering, enzovoorts. Dat zijn misschien niet altijd de eerste dingen waar je aan denkt, maar het kan wel veel schelen. Bovendien zijn dat vaak ook weer de besparingen waar je niets van merkt. Nog leuker dus! In dit artikel ga ik eens kijken wat er mogelijk is om te besparen op je autoverzekering. Lees je mee?

Je dekking

Voor je überhaupt begint met het vergelijken van prijzen, is het belangrijk om te weten wat je voor dekking wilt. Je hebt grofweg drie opties:

 • WA Casco
 • Beperkt Casco
 • Volledig Casco (ook wel all-risk genoemd)

Van boven naar beneden: de bovenste is het goedkoopst, de onderste het duurst. Bij de bovenste is alleen schade die jij bij een ander veroorzaakt gedekt, bij de onderste ook je eigen schade. En beperkt casco zit daar een beetje tussenin. Dan ben je bijvoorbeeld ook gedekt bij stormschade, diefstal, botsingen met dieren, enzovoorts.

Vaak hanteren mensen als stelregel om auto’s van ouder dan 7 jaar alleen nog WA Casco te verzekeren.

Ik ben daar zelf géén voorstander van. Maar: mijn verzekeringspremie is ook niet zo hoog. Dan is het verschil zo klein, dat ik geen zin heb om op een onverwacht moment – want een ongeluk gebeurt meestal onverwacht – een dikke rekening te krijgen.

Heb je echter een hele oude auto, die eigenlijk de slooppremie al niet eens meer waard is, dan kun je natuurlijk net zo goed zo beperkt mogelijk verzekeren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Premies vergelijken

De volgende stap in flink besparen op je autoverzekering is premies vergelijken. Want geloof me: een maatschappij die zegt de laagste premies te hebben, heeft dat niet per definitie.

Bovendien zijn het niet alleen de premies die verschillen; er kan ook een behoorlijk verschil zitten in klantenservice en voorwaarden.

Ik vind hierin een aantal dingen belangrijk:

 1. De premie – die komt elke maand terug en heeft dus impact op mijn budget
 2. De dekking – ik wil niet betalen voor een verzekering en dan alsnog voor onverwachte, dure verrassingen komen te staan
 3. De klantenservice – als ik een probleem heb, wil ik ook meteen goed geholpen worden

Om heel eerlijk te zijn: je krijgt het meestal niet precies zoals je wilt. Mijn huidige verzekering tikt al deze punten af, maar toen ik een aanrijding kreeg en voor 1000 euro schade had, was het financieel aantrekkelijker om dat gewoon zelf te betalen. Anders ging de premie zó omhoog, dat ik die 1.000 euro alsnog betaalde, plus een beetje extra.

Maar dat is ‘oké’, als je dan in ieder geval niet ook nog eens te maken krijgt met een hoge premie, een halfslachtige dekking en een beroerde klantenservice.

Ik zou zeggen: kijk eens in deze (onafhankelijke!) vergelijker welke premies voor jou naar boven komen. Controleer vooral even goed je schadevrije jaren, want die kunnen behoorlijk veel impact hebben op je premie.

Groepskorting

Iets dat ik vooraf nog niet wist, is dat je ook een groepskorting op een autoverzekering kunt krijgen. Dat vind ik persoonlijk dus óók wel een hele leuke manier om op mijn autoverzekering te besparen.

Om daarvoor in aanmerking te komen moet je je aansluiten bij een collectief. Dat collectief koopt vervolgens groot in en geeft de korting weer door aan de ‘leden’. Je krijgt dan als lid een korting, klantenservice en een bepaalde onafhankelijkheid. Bovendien heb je een tussenpersoon als aanspreekpunt, in plaats van een verzekeraar waar je rechtstreeks dingen mee moet regelen. Dat heb ik een tijdje niet gehad (nu overigens wel weer) en heeft wel voordelen.

Zo’n collectief lijkt me in principe wel wat, als de premie tenminste ook interessant is. Die gaat dus mee op m’n lijstje ter overweging. Meer besparen en minder werk is altijd goed 🙂

Was jij op de hoogte van dit soort collectieven (voor de autoverzekering, of misschien voor andere verzekeringen)? En levert het volgens jou ook echt wat op?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
– See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.7lQXfr9d.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!
– See more at: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/#sthash.7lQXfr9d.dpuf
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Nee, ik wist niet dat dit kon waar betreft de autoverzekering. Wel voor de zorgverzekering. Daarvoor zat ik in het collectief van mijn werk, nog steeds trouwens tot het eind van dit jaar. En dat levert zeker een voordeel op, ruim 10 euro per maand in mijn geval…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Hier ook collectieve zorgverzekering via werk man. Daarom heb ik nogsteeds geen moeite gedaan over te stappen of het zelfs maar uit te zoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.