Groenten eten

Groenten zijn gezond. Eigenlijk moet je 200-300 (ik dacht altijd 200, maar las laatst ook weer 300) gram per dag eten. Als je dat bij elkaar ziet, is het vaak best een hoop. Mijn ex heeft een poosje een speciaal dieet gevolgd van een personal trainer en mocht toen alleen mager vlees en groente eten. Die had dan – ook door die 250 gram, want de hoeveelheid vlees was weer beperkt – zijn bord helemaal vol, zonder dat er aardappels/rijst/pasta bij lag. Overigens vulde dat niet fantastisch, maar dat weer terzijde. Zelf kom ik er in de meeste gevallen niet aan. Wat op zich best vreemd is, want ik lust vrijwel alle groenten. Het enige waar ik niet zo dol op ben zijn de écht bittere dingen, zoals spruiten en witlof.

Ik eet ze denk ik vooral te weinig omdat ik voor mezelf meestal gemakkelijk kook. Dat is veel Italiaans (oké, wél met sauzen e.d. die ik van tomaten maak, dus daar zit ongemerkt toch wat in) en héél weinig aardappels-groenten-vlees.

Volgens het artikel dat ik las, ben ik lang niet de enige. Veel mensen komen niet aan de 200 gram en dat komt vooral omdat ze – net als ik eigenlijk – de groenten verzamelen voor het avondeten. Je zit natuurlijk veel sneller aan die 200 gram als je ook tussendoor of bijvoorbeeld bij het ontbijt of de lunch wat groenten naar binnen werkt. Dat kan een salade zijn, maar ook bijvoorbeeld wat worteltjes. Vooral die laatste vind ik wel handig, die eet je zo weg en kun je ook altijd pakken.

Als ik kijk naar de vooruitgang die ik op dit gebied al geboekt heb (als in: toch wel zo’n 70-80% gezond eten, in plaats van amper de helft, stuk minder snoepen en praktisch elke dag fruit), dan kan zo’n beetje extra groente er ook nog wel bij. Ik heb me voor nu dus heilig voorgenomen om in ieder geval wat bewuster groente te gaan eten én het mezelf daarbij in de eerste instantie gemakkelijk te maken. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik een periode heb waarin ik niet zoveel zin heb om uitgebreid te koken, neem ik gewoon van die zakjes met worteltjes mee, bijvoorbeeld voor tussendoor. Dat is misschien wat duurder, maar uiteindelijk is gezondheid ook weer onbetaalbaar. Bovendien: ik vind gezond eten over de hele linie tot nu toe nog veel goedkoper, ook mét biologisch vlees. Dus wat dat betreft verwacht ik ook dat het met deze kosten wel mee zal vallen.

Kom jij aan die 200-300 gram groente per dag? En wat zou jij nog kunnen doen om daar wél aan te komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Grappig dat jij 200 gram veel vind, ik vind het juist weinig. Ik eet inmiddels echt veel meer groente dan dat, ik streef naar 800 gram rauw en 800 gram gekookt. Dat is wel wat veel en soms lastig te halen, ik eet smiddags ook vaak een groentemaaltijd. Ook probeer ik bij elke maaltijd (behalve ontbijt) een salade te eten.

  Ik doe dit vanwege inzichten die ik las in het boek ' eat to live' . Volgens dr. Furhman zijn bijna alle welvaartsziekten het gevolg van een gebrek aan genoeg groente en fruit.

  1. Grappig dat je dat zo ziet, ik geniet van elke maaltijd. Als het een keertje niet lukt dan niet, en soms eet ik ook gewoon een patatje.
   Mijn leven is alles behalve moeilijk hoor 🙂

 2. Ik denk toch zeker wel 200 gram per dag, en ik lust alle groenten dus dat is geen probleem. Nu dus toch maar de wat grotere porties inslaan…
  Fijne dag vandaag,
  Liefs,
  Mirjam

 3. Ik denk dat ik er niet dagelijks aan kom. Wel kwam ik er maandag aan. Ik kookte toen soep van 500 gram groenten (wortel en left over bloemkool), waarvan ik de helft at.

 4. Ja, ik eet genoeg groenten. En zelden aardappel, dat scheelt. Liefst twee groenten op het bord, en wortel en komkommer en paprika tussendoor als rauwkostknabbel.
  Plus nog drie keer fruit. Kwestie van gewoon doen, je laat vanzelf ongezondere dingen staan omdat je vol zit.

 5. Meestal heb ik een zak van 400 gram of 250 gram groenten. Losse groentes meestal 400 gram. Voor 2 personen. Dus dat gaat aardig in de richting.
  Overigens zijn aardappelen ook groentes. Alleen eten wij die hier zelden.
  Een salade of een wortel tussendoor tref je hier niet aan. Vind ik echt niet lekker.

 6. Soep maken is een goede oplossing hiervoor, merk ik! Ik gooi vele groenten bij elkaar (courgettesoep/preisoep/bloemkoolsoep) en dat combineren met restjes groenten die ik nog thuis heb en lekker smaken samen. Groentebouillonblokje eventueel, sambal, kruiden… eigen inzicht. Poosje laten pruttelen (ruikt heerlijk!) en dan de staafmixer er op. Meestal gebruik ik nog een aardappel of een handje (zilvervlies) om de boel wat dikker te maken. Dit eet ik dan tussen de middag en vries porties in voor het gemak en de afwisseling. Zo kom ik al snel aan minimaal 150 gr extra op een dag, naast de 200 gram die ik ook wel haal.

 7. Ik red het ook makkelijk kwam ik achter toen ik ging wegen. Ik zorg ook voor het liefst minimaal 2 soorten groente gekookt (warm, gewokt oid) met wat rauwkost/salade op een dag. Een augurk of zo telt ook mee. En de uien uit een tomatensaus en de tomaten zelf, dat tikt wel aan hoor. Tijdens het koken knaag ik zo een wortel weg of een stuk paprika.

 8. Ik heb nav de Voedselzandloper een deel van de boterhammetjes voor het werk vervangen door een bak knabbelgroenten: wortel, paprika, bloemkool, snoeptomaatjes, komkommer. Ik ben er inmiddels zeer aan gehecht. Ik neem trouwens altijd winterwortel ik plakjes. Die smaken goed, zijn goedkoop en lang houdbaar. Groetjes, Em

 9. Ten eerste geloof ik niet dat 200 gram voor iedere volwassene genoeg is. Iedereen heeft een andere behoefte en ik denk ook dat iedereen meer dan die 200 gram nodig heeft. Ik kom er zeker wel aan, want borstvoedende vreetschuur 😉
  Ik zet nog weleens een bordje kaas, worst, tomaat en komkommer neer om een uur of 3. Of olijfjes. Verstop wat groenten in een omelet. Soepje tussen de middag ipv een boterham. Dat schiet er nu vaak bij in vanwege het gemak/gebrek aan tijd met drie kinders en schooltijden. Jammer!

 10. Groene smoothies helpen hier een hoop. De grote favoriet heeft al 130 gram groente erin. En savonds volgt de rest. Hoewel ik meer en meer dingen smiddags eet, vaak warm extra

 11. Ik ben zeg maar verslaafd aan soep! Ook eet het voor mij makkelijker ivm een maagbandje. Binnen 5 minuten klaar en ik eet het bijna elke middag.
  1 courgette of bijv een stronk brocollie even een minuutje smoren met een klein uitje/knoflook in beetje olijfolie. groente toevoegen en een soepkom water met een half bouilonblokje ( of verse kruiden) even de kook er over en staafmixen en klaar! Voor 2 personen. Of lekker zelf 2 keer 🙂
  Invriezen gaat ook prima.
  Ik doe het ook zo met tomaten/paprika soep.
  Het vult enorm en je krijgt veel verse groentes binnen.
  Succes! Groetjes Anoek

 12. ik kook groente b.v. wortels/bloemkool/ boontjes voor de avondmaaltijd (lekker knapperig houden) en de helft laat ik in het vergiet staan, daar maak ik dan een salade van voor de lunch volgende dag, met komkommer/appel/augurkjes enz. gewoon wat er in huis is. je bent er zo mee klaar. verder kook ik vaak een soep voor twee dagen, basis is een bodem linzen, ui erbij, groente erop ook b.v. gourgette, tomaten oid en na 5 min. koken in de wollendeken, als ik dan uit mijn werk kom, kruiden eruit, staafmixer erop, even opwarmen en dan eerst soep eten, daarna ga ik koken.. je snoept minder, je honger gevoel is weg en ik heb dan ook gewoon de rust om te koken, de soep maak ik voor 2 dagen 2 personen. s avonds eet ik nog wat noten, en altijd nog wat fruit bij de koffie.. ipv toetje, s morgens bij de koffie een banaan ipv koekje, vind ik een goede combi.. Bieke

 13. Ik eet zelden iets bij mijn groenten.
  Vanavond andijvie, pompoen, drie appelen gesneden met schil in stukjes, wat augurkjes klein gesneden, wat geitenkaas, wat noten en dressing Een grote schaal vol. Lekker.

 14. Ik lust geen groenten, ik heb van alles geprobeerd. Ik zit dan echter te kokhalsen. Ik probeer nu mijn groenten te verstoppen en via smoothies ea binnen te krijgen, ik kom dus bij lange na niet aan die 200 per dag.Mocht er iemand suggesties hebben dan hoor ik het graag.

 15. Hoera! Eindelijk ook iemand die geen groente lust. Ik krijg het gewoon niet weg. Helaas want daardoor durf ik nooit ergens te gaan eten.
  Lot.

 16. De aanbeveling is eigenlijk zo:
  200 gekookte groenten
  + 100 g rauwkost bij de tweede broodmaaltijd
  (VIGEZ)
  Dat is een half bord gekookte groenten en een schoteltje rauwkost (die ook tussen de boterham kan natuurlijk)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.