Spaarplan: vervolg – prioriteiten stellen

Zelfs met een onderverdeling naar kwartalen, waar ik gisteren over schreef, heb ik nog wat extra sturing nodig. Want: waar stort je nu het eerst geld naar toe? Of hoe verdeel je wat binnenkomt? Kortom: wat zijn de prioriteiten? Voor mijn doelen geldt (voor mij dan) het volgende:

Buffer: geeft een lekker gevoel
Aflossing hypotheek: bespaart maandelijks geld, daarop wordt ook de dikste rente betaald
Aflossing auto: als ik daar in 2016 vanaf ben, scheelt het me een vaste last van dik €250 in de maand. Bovendien zou het over de hele looptijd ongeveer €400 aan rente besparen voor elk jaar dat ik er eerder vanaf ben (dan eind 2018)
Zorgverzekering: lekker als ik het volgend jaar weer in één keer kan betalen en wel fijn om het eigen risico achter de hand te hebben
Verbouwing: zo’n droge kelder is toch wel een prettig idee, evenals een potje voor het geval dat…
Vakantie: komend jaar wat minder, maar zal er toch wel even voor moeten sparen

De eerste drie dingen vind ik zelf het belangrijkst. Financieel is het het meest gunstig als ik eerst mijn aflossingen op de hypotheek doe, aangezien dat zich direct vertaalt in lagere maandlasten. Ik wilde dit jaar minimaal €10.000 aflossen. €4500 gaat via annuïteiten, dus ik moet zelf nog €5500 bij elkaar sparen. Mijn maandelijkse budget komt nog niet helemaal goed uit, dus de besparing in maandlasten betekent nog niet dat ik dan ook geld overhoud om weer apart te zetten voor de volgende aflossing. Wel betekent het dat ik steeds minder inteer en steeds beter binnen het budget van €2000 blijf.

De autolening aflossen scheelt vooral als ik er helemaal vanaf ben. Ik heb wel even geïnformeerd hoe het zit met de rente en daar wordt een soort correctie op toegepast. Voor nu is dat dus gewoon een kwestie van aflossen en op het moment dat ik het in één keer kan afmaken (bijvoorbeeld als er nog zo’n €3000 open staat en er dan zonder rente misschien nog een dikke €2200 betaald moet worden) even informeren hoe het zit met die correctie.

Een grote buffer geeft me zelf vooral veel rust. Geld in de hypotheek stoppen voelt soms een beetje als ‘zonde’, omdat het huis te koop staat. Aan de andere kant; zolang het niet verkocht is, blijven de maandlasten doorlopen en wat er in zit, zal ik er deels ook wel weer uithalen. Dan is het dus in feite gewoon een spaarpotje in stenen.

Als ik kijk naar welke bedragen ik bij elkaar moet sparen, dan is dat in volgorde van laag naar hoog de hypotheekaflossing, de bufferaanvulling en de auto-aflossing. Dus wat is nu wijsheid? Me eerst steeds richten op een onderdeel? Of alles in kleinere stapjes doen? Ik ben er nog niet helemaal uit. Wie het wel weet, mag het zeggen 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt.. ik vind een goede buffer wel fijn om eerst ooit weer op orde te hebben voor we ooit gaan beginnen met aflossen.. (annuiteire hypotheek) eerst het huis opknappen naar onze zin, daarna zien wat er over is en doelen stellen. eerst daarna nog de keuken vernieuwen, alle kozijnen schilderen, eventueel een dakkapel plaatsen enz. en weer zorgen dat er genoeg buffer is (geen idee nog wat we "genoeg" vinden, iig genoeg om de auto te kunnen vervangen indien nodig en gewoon wat reserves hebben) en pas daarna willen we eens gaan kijken naar aflossen.. (hypotheek en ook de studielening wil ik evt versneld aflossen zodat we er maar vanaf zijn ook al zit daar maar een rente op van 0,12%.. ik wil er gewoon vanaf zijn zodra dat kan.. ook al levert extra aflossen op de hypotheek gewoon meer op, soms wil je ergens vanaf zijn 😉 )

  1. Die buffer vind ik ook heel belangrijk, maar heb daarvan ook wel zoiets van: misschien moet je ook eens blij zijn met wat daar nu al in zit (15000) en aan je schulden gaan werken. Daarom zit de buffer er wel bij, want die wil ik gewoon nog hoger hebben, maar dat levert aan rente natuurlijk weinig op, terwijl die andere twee dingen alleen maar geld kosten.

 2. Eerst de auto (auto is voor mij een noodzakelijk kwaad, maar slechtste investering), dan de buffer op het gewenste minimum brengen, dan de hypotheek. Ik snap je strubbeling hoor, ik kan me ook goed voorstellen dat je een verhouding doet van 20% auto, 20% buffer, 60% hypotheek…

 3. Ik zou bij het kleinste doel beginnen zodat ik die eerst vol kon storten en van m'n lijstje kon afhalen, ookal is dat misschien niet het voordeligste het werkt voor mijn brein het fijnste om te kunnen strepen. Heb je wel het geduld dan zou ik de meest financieel gunstige weg kiezen.

  1. In feite is dat (vanwege de annuïteiten die toch wel betaald worden) ook de hypotheek. Tenminste, van de doelen die ook echt belangrijk zijn. Maar gevoelsmatig heb ik het geld liever op mijn rekening of ben ik van die autolening af.

 4. Waarom wil je zo'n hoge buffer? Ik begrijp er helemaal niets van, dat je een buffer van 15.000 hebt maar ook een lening voor je auto? Ik denk dat je het heel zakelijk moet bekijken. Gewoon een minimale buffer en de hoogste rente het eerste aflossen.

  1. Die buffer lijkt heel hoog, maar dat valt wel mee als je bedenkt dat ik hier de lasten alleen moet betalen en dat ik als ondernemer niet altijd gegarandeerd inkomsten heb. Dat bedrag heb ik overigens met name in de afgelopen maanden (ook dankzij belastingteruggave) bij elkaar gespaard. Dat met die auto was al van eerder en dat was meer een zakelijke keuze (buffer is privé). Als ik voor de hoogste rente aflossen ga, dan wordt het eerst de hypotheek. Dat is financieel gezien denk wel het handigst.

 5. Het hangt volgens mij ook een groot stuk af van hoe je de auto fiscaal hebt ingebracht: is de lening voor de auto een onkost die je in mindering mag brengen van je inkomsten van de zaak?Dan zou ik geneigd zijn om die toch nog wat langer aan te houden en eerst voor extra aflossing van de hypotheek gaan.Hoogte van de buffer hangt ook een beetje af van de andere spaarrekeningen die je hebt: mijn buffer is beduidend lager, maar ik spaar op andere rekeningen voor verbouwingen en autokosten. Daarnaast heb ik een redelijk vast inkomen en moet ik me daarover minder zorgen maken dan jij.

  1. Ja, ik kan er alles voor aftrekken. Ik wil er overigens sowieso dit jaar vanaf, het is dan net even de vraag of het verspreid gaat, of nu eerst het gas erop. Ik heb overigens ook wel rekeningen voor bv verbouwingen enzo, buffer is echt alleen voor noodgevallen die ik écht niet voorzien heb en die hoger uitpakken dan €1000 (want daarvoor heb ik mijn emergency fund). En over een paar jaar misschien voor een nieuwe huis 🙂

 6. Ik zou sowieso eerst die autolening afbetalen. De rente die je betaalt over dergelijke leningen is weggegooid geld. Zelf zou ik daarvoor het geld uit de buffer gebruiken… Maar ik weet natuurlijk niet hoe jouw situatie is.

  1. Heb ik ook over nagedacht, maar dat durf ik toch niet zo goed. Wat je zegt over die rente klopt wel. Bovendien levert aflossen op de hypotheek misschien meer op, maar dat gaat om besparingen over een periode van tig jaar. Als ik het huis verkoop, dan is dat in één klap 'bespaard' of weg, maar net hoe je het wilt zien. In dat geval zou ik ook wel direct van die autolening af kunnen, maar toch. Nogmaals; m'n buffer hiervoor gebruiken wil ik liever niet, maar misschien is het wel handiger om deze idd naar voren te schuiven qua aflossen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.