Van ‘vanzelf’ naar een plan

Al sinds ik dit blog heb, werk ik met doelen. De ene keer voor het hele jaar, de andere keer voor een korte periode. En meestal gaat het – zeker als het om de doelen voor het hele jaar gaat – om doelen die ook wel ‘vanzelf’ gaan. Ik ben immers gewend om minder uit te geven dan er binnenkomt, dus als ik dan even rustig aan doe, dan blijft er altijd wel wat geld over voor een vakantie, voor die onverwachte kostenpost, enzovoorts.

Dat werkt op zich prima. Maar waar ik met ‘vanzelf’ best op vakantie kan gaan, eens een aflossing kan doen of dat veel te dure (maar ó zó begeerlijke) jurkje kan kopen, kan ik met ‘vanzelf’ niet een hypotheek aflossen, een auto kopen of m’n (vrijwillige) pensioendatum jaren dichterbij zien komen. Daarvoor heb ik een plan nodig. Eerder had ik zo’n plan, omdat het echt noodzakelijk was. En nu heb ik weer zo’n plan, omdat ik in 2016 grote sprongen vooruit wil maken.

En hoewel ik dus al eerder zo’n plan gehad heb, merk ik dat het aftasten blijft om te zien wat werkt. Nu liep ik voor 2016 al tegen een ‘probleem’ aan, dat ik wel vaker heb: m’n doelen zijn te groot. Niet dat ze niet te halen zijn, maar ik kan niet zo goed een periode van een heel jaar overzien. Niet altijd erg, maar met de doelen die ik nu heb, heb ik waarschijnlijk wél het jaar nodig om ze te kunnen realiseren.

Daarom heb ik voor mezelf ook een lijstje gemaakt met doelen voor het eerste kwartaal en misschien verfijn ik die nog wel verder naar lijstjes per maand. Op die manier hoop ik mezelf scherp te houden, ook als het einde van het jaar nog héél ver weg lijkt, of er zo’n meevaller is dat ik weer makkelijk ‘lui’ kan worden. Het lijkt allemaal dan wel een hoop gedoe met lijstjes, maar uiteindelijk heb ik dat blijkbaar nodig om mezelf scherp te houden.

Kun jij goed langere periodes overzien en doen wat nodig is om dan je doelen te halen? Of heb je daar net als ik meer moeite mee? En wat zijn dan jouw hulpmiddelen om tóch grotere stappen te zetten dan wat ‘vanzelf’ gaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik heb mijn doelen en wensen al mbt extra aflossen ambitieuzer en ambitieuzer gesteld. Misschien inmiddels me laten wegdromen in het 'als'. Maar ja ik laat me gewoon gaan en prent me in dat ik rekening moet houden dat het bijstellen er van. Zeker omdat mijn tijdelijke baan een houdbaarheidsdatum heeft. Enige is dat ik nu weet tot 7/2/16 maar als het kan zal dat langer worden gezien wat er aan werk ligt. Ik vermoed het laatste en dus droom ik stiekem met hoge doelen.

  Die tussenstapjes zijn ook belangrijk. Zo benader ik dat ook. Met doelen maak je het zeker scherper en gerichter dan als je het gewoon open laat.

  Succes voor volgend jaar.

  1. Dat laatste is zeker waar, dat merk ik echt wel. Maar inderdaad, de doelen lijken soms weer te groot om aan te beginnen, dus vandaar de kleinere stapjes. Inmiddels heb ik ook dingen alweer per/naar maand verdeeld, om het nóg tastbaarder/haalbaarder te maken.

 2. Realistische doelen stellen is prima maar onrealistische doelen ontmoedigen alleen maar. Ook je doelen door het jaar heen bijstellen is niet erg maar alleen maar handig. Ze zijn tenslotte niet in steen gehouwen.

  1. Dat laatste is wel heel belangrijk; het zijn doelen, maar ze moeten hun doel niet voorbij schieten. Ik heb nu best pittige, maar volgens mij haalbare doelen gesteld. En blijkt het door omstandigheden totaal onhaalbaar te zijn, dan stel ik ze ws wel bij. Anders motiveert het ook niet!

 3. Ik heb ook moeite met grote doelen. Ik vind het ook fijner om grote doelen in kleinere doelen te hakken. Ik heb nu doelen gesteld die ik op 1 januari wil bereiken, verder 1 februari, etc. Niet alle doelen zijn al ingevuld (zeker diegene later in het jaar), maar ik heb al een aantal doelen die ik hier en daar wil bereiken.

  Het beste is: elke keer als ik mijn voorraad-/keukenkast open doe, zie ik die lijst en word ik er telkens aan herinnerd. Erg fijn!

 4. Ik houd heel erg van lijstjes en doelen in stapjes verdelen. Uiteindelijk kom ik er dan ook en houd mezelf veel beter gefocust. En gaat er een stapje wat minder kun je later altijd we ermee stapje extra zetten. Succes met je doelen en fijne dagen.

 5. ik heb niet zo zeer specifieke doelen met t geld dat over is omdat ik van te voren geen idee heb wat er binnen gaat komen.. erg afhankelijk van mans overuren en mijn uren die ik maak als gastouder.. soms hebben ouders geen werk meer en brengen hun kids niet, stoppen met opvang en soms heb je er opeens een opvangkindje bij.. alles kan 😉

  ons doel is vooral grip houden op de uitgaven 🙂 en dat gaat super gelukkig. wat overblijft, gaat automatisch naar de spaarrekening en daar proberen we zo goed mogelijk mee om te gaan..e n dat is komend jaar dus een huis kopen en dit zsm naar onze zin maken van t spaargeld

  1. Dat is inderdaad lastiger! Hier weet ik ook niet vooraf wat er elke maand binnenkomt, tot ongeveer een maand van tevoren. Aan de hand daarvan maak ik dan mijn plan. En ik gok er natuurlijk ook wel wat in, want dat ik bijvoorbeeld in januari een goede maand heb, betekent niet dat dat 11 maanden doorzet, om maar een willekeurig voorbeeld te geven. Maar ook daarvoor is een plan wel handig, want dan weet ik dat ik het er elke keer echt even 'van moet nemen' qua sparen, omdat het de volgende maand weer compleet anders kan zijn.

  2. echt heel veel verschil zit er niet in.. en juist omdat we overzicht hebben in de vaste lasten en jaarlijkse en kwartaalrekeningen, gaat de rest automatisch naar de spaarrekening 😉 dus de betere maanden (vakantiegeld van man bijv) sparen we idd automatisch meer… inkomsten gaan zsm naar de spaarrekening nl… 1e van de maand stort ik het maandbedrag… zo sparen we dus alles wat er boven t maandbedrag binnenkomt en geven we t niet ongemerkt uit (wel bewust aan shoppen, sof zoals afgelopen jaar een nieuwe bank.. maar dat zijn bewuste uitgaven en niet omdat t op de betaalrekening staat zegmaar…

 6. Ik word ook lui als ik geen doelen heb. Ga dan gemakkelijker geld uitgeven. De laatste paar maanden heb ik dat heel erg gehad. Vandaag is voor ons het nieuwe jaar begonnen en ben ik weer reuze scherp.
  Mijn tussendoel is het bedrag dat klaarstaat voor de cruise weer terug te sparen. Hopelijk over een paar maanden is dat voor elkaar. Verder heb ik geen doelen, wat wegleggen voor een andere auto, aflossen en buffer vergroten, maar eigenlijk niets speciaals.

  1. Mooie plannen! En vreemd (of juist niet) is dat hè, dat je zonder doel (of duidelijk doel) minder scherp bent. Vandaar ook dat ik inderdaad maar deze week al m'n 2016 in heb laten gaan, want anders zul je zien dat ik er de laatste dagen nog mooi even mee smijt, wat natuurlijk zonde is!

 7. Ik heb een grafiek gemaakt, daarin kijk ik maandelijks of ik nog op koers zit, zoals spaarolifantje, maar dan veeeeeeeeeeeeeeel minder spaargeld helaas haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.