Fijne kerst! – En een besluit genomen over de hypotheek :)

Allereerst: iedereen een hele fijne kerst!! En voor jullie je afvragen of ik nu ook met kerst bezig ben met de hypotheek: nee, ik heb dit blogje vast vooraf geschreven. Soms loop ik ineens over van de ideeën en zet dan het één en ander vast klaar 🙂

Nu ik weer even in financieel rustige weken zit (dat zijn er vaak overigens meer dan de ‘binnenloopweken’, maar dat terzijde), heb ik alle kans om te plannen en te bedenken wat ik ga doen met betalingen die nog onderweg zijn. Eerder bleek dat ik nog wat moeite had met het stellen van prioriteiten, nu heb ik toch maar een besluit genomen. Ik ga eerst een flinke mep tegen de hypotheek geven. Ik wilde in totaal dit jaar minimaal onder de €340.000 komen en moet daarvoor volgens mij €10.000 aflossen (dat kan nog iets anders liggen, ik bereken namelijk de aflossingen via annuïteiten bij de bank altijd zelf en twijfel soms wel eens of dat helemaal goed gaat. Meer dan €70 kan het echter bijna niet schelen, dat gaat er namelijk per maand ongeveer via de bank naar de aflossing). Daarvan gaat €4500 al via annuïteiten, waardoor er nog €5500 overblijft.

Als ik hard knijp en erg optimistisch ben, dan zou ik dat in het eerste kwartaal van 2016 misschien al bij elkaar kunnen sparen. Als ik €5500 aflos op mijn duurste hypotheekdeel, dan sla ik daarmee één concrete vlieg en drie psychologische vliegen in één klap. De concrete vlieg is dat het op jaarbasis €319 aan hypotheekrente scheelt, ruim €26 per maand. Daarmee kom ik steeds dichter bij mijn ‘budget’ van €2000. De drie psychologische vliegen bestaan uit 1) het hypotheekdeel dat ineens fors onder de €80.000 uitkomt, 2) de totale hypotheek bij de bank die ineens onder de €200.000 duikt en 3) dat het maandbedrag van die duurste hypotheek onder de €400 duikt.

Daarnaast is het praktisch gezien ook het meest verstandig. Zelfs als de rente op mijn autolening wordt herberekend, is die met ongeveer 4% (en als kosten aftrekbaar) lager dan de 5,8% die ik op mijn hypotheek betaal. En met de buffer die ik nu heb, is het helemaal niet gek om me eerst even te concentreren op het aflossen van schulden en verlagen van maandlasten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet af en toe even af zal romen om het buffersaldo wat op te voeren.

Of het allemaal gaat lukken kan ik nog niet zeggen, maar ik ga er in ieder geval mijn best voor doen. Over een maand of drie maar even een terugblik met betrekking tot de maandlasten van het duurste deel, waar ik nu nog dik €411 per maand voor betaal (dat zet ik er maar even bij, over drie maanden kan ik dat vast niet meer terugvinden).

Heb jij soms ook wel eens moeite met het stellen van prioriteiten, als je spaart voor verschillende dingen? En kies je dan uiteindelijk op basis van ratio of meer op basis van emotie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik kies het liefst op basis van ratio. Maar dat is soms wel lastig. Ik wil nu bijvoorbeeld een bedrag in aandelen stoppen en ook al is dat de verstandigste keuze, toch voelt dat niet altijd prettig. Je bent het geld dan toch even kwijt en kan het niet voor noodgevallen gebruiken.

 2. Of er met ratio of gevoel wordt besloten hangt af van waar het om gaat…
  Auto's kan ik bijvoorbeeld prima op ratio kopen. Maar ja…. daar heb ik ook echt niks mee. Hebben we het over huizen, kleding of tassen, dan wordt het een wat ander verhaal….

 3. Fijne kerst! Het lijkt me een verstandige beslissing, waardoor je vaste lasten verder naar beneden gaan en het misschien ook makkelijker wordt je huis te verkopen.

 4. Antwoord op je vraag; Beiden, aflossen en buffer maken, versleten spullen nu of later vervangen,geld besteden aan klussen als het uitkomt. Het zijn allemaal keuzes die we zowel met verstand als gevoel maken. Fijne kerstdagen x

 5. Allereerst fijne kerstdagen!
  We willen zo veel dingen tegelijkertijd 🙂 En daar is gewoonweg geen budget voor. Wat ons helpt is het stellen van concrete doelen. En als wij er dan van af wijken, proberen wij het goed en rationeel te onderbouwen. Maar natuurlijk speelt daarbij ook een emotionele rol. Sommige doelen hebben gewoon een persoonlijke, emotionele voorkeur. Gelukkig zitten vrouwlief en ik bijna altijd op dezelfde golflengte.
  BespaarBalans / http://www.bespaarbalans.nl

 6. ik heb vooral moeite met doelen stellen als er nog zo veel onduidelijk is.. 😉 nog geen idee wat de verbouwing/het opknappen ons gaat kosten en wat er overblijft.. en wanneer we dan de keuken gaan doen en evt nog een dakkapel ? en wat er daarna nog overblijft.. ?? geen idee ook hoeveel er binnen gaat komen volgend jaar.. 1 opvangkindje die 2 tot 5 opvangdagen per week afneemt stopt per aug omdat ze dan 4 wordt en ze wonen in een ander dorp dus gaat neit naar dezelfde school als mijn kids.. dus geen bso opvang dan.. dus daar gaat de helft van mijn inkomen 😉 op zoek dus naar nieuw opvangkindje 😉 we zien wel hoe alles loopt.. loslaten dus.. dus nog even geen doelen uberhaupt hier.. behalve gewoon verder aflossen op de studieschuld en natuurlijk de gewone aflossingen op de annuiteire hypotheek vanaf februari..

  en jullie ook een fijne kerst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.