M. lost extra af op de hypotheek: “Ik wil voor mijn 60e financieel onafhankelijk zijn”

Financieel onafhankelijk door aflossen: M. doet het

M. wil rond zijn 55-60e graag financieel onafhankelijk zijn en kiest daarom voor extra aflossen op de hypotheek. Van de drie hypotheekleningen die hij en zijn vrouw hebben, is er inmiddels één volledig afgelost.

160.000 euro aan hypotheekschuld

“Ik ben nu 37, mijn vrouw C. is 35 jaar. Samen hebben we nog twee kinderen; eentje van 3 jaar en eentje van 1 jaar. Mijn vrouw werkt parttime in de zorg, zelf werk ik in de ICT. Samen verdienen we een modaal inkomen.

Mijn vrouw en ik kennen elkaar sinds de zomer van 2012. Toen we elkaar tegenkwamen, woonde zij net een jaar in haar nieuwe huis.

Daarop zat een hypotheek van 160.000 euro. Die hypotheek was verdeeld in drie onderdelen, namelijk een:

  • starterslening van 30.000 euro, die ze annuïtair zou aflossen (en waarop de eerste 3 jaar niet hoefde te worden afgelost);
  • aflossingsvrije hypotheek van 70.000 euro
  • spaarhypotheek van 60.000 euro

Op de starterslening was een rentepercentage van 5,4 procent van toepassing. Over die andere delen moest 5,1 procent betaald worden.”

Lees ook: “Rond onze 30e zijn wij hypotheekvrij!”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geleefd als een koning

“Als je hoort over mijn aflossen en wens om financieel onafhankelijk te zijn, dan zou je het misschien niet zeggen, maar eerder verbraste ik mijn geld altijd. Ik heb geleefd als een koning, zonder ook maar één cent te sparen.

In mijn studententijd was 1000 euro rood staan de standaard.

Rond mijn 30e heb ik het roer omgegooid. Ik kreeg te maken met een aantal tegenvallers achter elkaar en realiseerde me toen pas hoe moeilijk het is om die 1000 euro als jonge werknemer weer in te lopen. Voorheen dacht ik daar altijd erg makkelijk over.

Mijn filosofie werd: koop niets op afbetaling en houd je maandlasten zo laag mogelijk.”

Aflossen van de hypotheek

“Samen hadden we al een leuk spaarpotje opgebouwd, toen we het boek Hypotheekvrij lazen. In die tijd viel het ons op dat we ook toch bést een behoorlijk bedrag voor onze starterslening moesten betalen.

We besloten om al ons spaargeld te gebruiken om deze hypotheek af te lossen. Dat was onze eerste stap. Die lening van 30.000 euro hebben we begin 2016 helemaal weggewerkt.

Die eerste aflossing was zó spannend! We hebben het rekeningnummer een aantal keer gecheckt, nog goed op de site gekeken of we het wel op de juiste manier deden. Na 5 dagen kwam de brief met de bevestiging dat we geen starterslening meer hadden …. GEWELDIG!

Toen begon de verslaving pas echt. We zijn doorgegaan met het aflossen van de rest van de hypotheek. Inmiddels hebben we nu 90.000 euro afgelost.”

Van bewoner naar huisbaas

“We zijn momenteel bezig met de aankoop van een nieuw huis. Dat is een twee-onder-een-kapwoning in een nieuwbouwwijk. We zouden ook groter kunnen gaan wonen, maar dat willen we niet.

Nu kunnen we namelijk dit nieuwe huis kopen én onze oude woning houden. Die willen we gaan verhuren.

Dat levert ons een iets grotere woning op, in combinatie met lagere woonlasten. Daardoor kunnen we nóg meer aflossen op onze hypotheek en komt het doel van financieel onafhankelijk zijn voor mijn 60e weer veel dichterbij.”

Negatieve reacties

“Aflossen heeft een verslavende werking. Het is voor ons een bewuste keuze en het is iets dat mij ook heel erg bezig houdt. Ik sta 100 procent achter onze plannen en merk dat ik er graag en enthousiast over praat.

Voor de motivatie is het super, maar ik merk nu ook wat nadelige effecten.

Zo loop ik qua aflossen/hypotheekschuld inmiddels best wel voor op mijn omgeving en voel ik me daar soms zelfs wat bezwaard over.

Ik kreeg laatst een sneer van een vriend, dat zij niet zoveel geld hadden als wij. Op dat moment deed het me zeer, maar later kan ik dit goed relativeren.

Het is allemaal een keuze. Ik loop niet in de duurste kleren, let goed op mijn maandlasten, ben niet gelijk groot gaan wonen, let op mijn geld en geef het niet klakkeloos uit. Het aflossen en kapitaal opbouwen is een manier van leven, een keuze.”

Alles telt

“Als mensen mijn mening vragen over het aflossen van de hypotheek, dan zeg ik: doen.

Begin gewoon eens bij je maandlasten. Kijk of je ook met een kleiner internetpakket toe kunt en heb je al die zenders op de tv wel nodig? Kun je je telefoonrekening wat naar beneden krijgen?

Kun je ook wat minder dure of luxe artikelen kopen? Moet de container wel elke maand aan de weg (als je per containerleging betaalt natuurlijk), heb je alle verzekeringen wel nodig?

Het geld dat je bespaart door daarin andere keuzes te maken, gebruik je om af te lossen. Dan krijg je een sneeuwbaleffect, waardoor je op een gegeven moment vanzelf fanatieker wordt.

Ook al begint het bij 10 euro; over die 10 euro betaal je voor de rest van je leven geen rente meer.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, M.!

Wil jij ook jouw aflosverhaal delen? Leuk! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Wat knap zeg! Erg leuk om te lezen. Lijkt me ook flink motiverend voor de mensen met een hypotheek. (Zelf woon ik gehuurd) Veel succes met de laatste loodjes 😀

  2. Ik vind het een mooi verhaal, maar het doet me onwillekeurig ook denken aan het verhaal van de rijke man die steeds maar spaarde, en spaarde tot hij Genoeg had om ervan te genieten. En vervolgens de avond voordat hij zou beginnen met Genieten het loodje legde.

  3. Het is me niet helemaal duidelijk of er nog een hypotheek straks op de woning can je vriendin zit. Mocht dit zo zijn lees de voorwaarden goed en ligt evt de geldverstrekker in. Want ze kunnen de woning onder je kont weg verkopen als er in de voorwaarden staat dat je niet mag verhuren….verder idd mooi verhaal. Zelf ook druk bezig onze hypotheek naar beneden te brengen. Het sneeuwbaleffect begint nu ook mooie vormen aan te nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.