Overstappen energie: zo vond ik het beste tarief

Eigenlijk stappen wij vrijwel elk jaar over naar een andere energieleverancier. Twee jaar geleden vergaten we dit en dat hebben we geweten: na afloop van het jaarcontract ging de boel min of meer stilzwijgend over op de gewone tarieven. Die zijn vaak flink hoger, dus dat was schrikken toen de jaarafrekening kwam. Dit jaar had ik het in de agenda gezet: energie overstappen in april. Want ons contract liep nog tot 1 mei. Elke keer kan ik er weer een klein beetje tegenop kijken en elke keer is het eigenlijk maar 5 minuten werk.

De laagste tarieven vinden

Overstappen naar een nieuwe leverancier voor je energie stelt niet zoveel voor. Maar als je net begint rond te kijken, zie je door de bomen al snel het bos niet meer. Iedereen claimt de voordeligste te zijn, iedereen geeft aan dat zij je het laagste voorschot kunnen bezorgen en dan heb ik het nog niet eens over de welkomstpremies en gratis Bol.com-bonnen die je om de oren vliegen.

Of over de verkopers die aan je deur komen en écht zeggen dat zij de allerbeste aanbieding hebben. Waar je natuurlijk alleen *nu* gebruik van kunt maken.

Dat klopt dus niet.

Maar hoe vind je dan wél die laagste tarieven? Gewoon door te vergelijken. Daarvoor heb je het volgende nodig:

1. Je huidige tarieven

2. Je actuele verbruik

Je kunt beiden vinden op de laatste jaarafrekening die je hebt gehad. Stroom staat aangegeven in kWh en gas in m3 (kuub).

Als je een dubbele meter hebt, dan zie je twee tarieven voor stroom staan. Bij een enkele meter staat er één tarief voor stroom.

Voor ons huidige contract, dat nog tot 1 mei loopt, gelden deze tarieven:

Huidige stroomtarieven

We hebben nog geen jaarrekening gehad, maar ik geloof dat we ongeveer op 2600 kWh aan stroom zitten en 1100 kuub gas verbruiken. We hebben een enkele meter, dus vandaar ook maar één tarief voor stroom. Overigens vind ik het verbruik nog niet eens zo heel interessant; ik vergelijk liever op de tarieven. Daarover straks meer.

Aan de stroom stellen we verder geen eisen, behalve dat groene energie de voorkeur heeft. Ook vind ik het zelf altijd wel prettig als de energieleverancier ook goed scoort op klantenservice.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De volgende stap: vergelijken

Als je eenmaal weet wat je betaalt en wat je ongeveer verbruikt én wat je wilt, kun je er een vergelijker bij pakken. Er zijn tig online vergelijkers te vinden; zelf vind ik die van mezelf én die van Gaslicht fijn.

De beste prijs die ik bij mijn vergelijker krijg komt van Essent. Daar zou ik in plaats van 1600,10 euro (ongetwijfeld gebaseerd op mijn eerder ingevoerde informatie) nu 1440,10 euro gaan betalen:

Essent vergelijker energieleverancier

Als ik vervolgens de details bekijk, zie ik dat die ‘korting’ vooral zit in de 160 euro korting die ik krijg:

Details aanbieding Essent

Ik ga namelijk voor stroom van 0,1963 euro naar 0,21772 euro en voor gas betaal ik straks geen 0,67461 euro meer, maar 0,75084 euro. Ook de vaste leveringskosten (die wel vast per energieleverancier zijn, maar per leverancier kunnen verschillen) gaan omhoog. Ik betaal nu 2,99 euro per maand, dus 35,88 euro per jaar (per product). Straks betaal ik 47,92 euro per jaar (per product).

Kortom: al mijn tarieven gaan omhoog. Maar: ik krijg wel een welkomstkorting van 160 euro.

Ik besluit even verder te kijken en kom bij Gaslicht op deze aanbieding:

Oxxio aanbieding energieleverancier

Deze aanbieding is zelfs een klein beetje slechter dan de bovengenoemde aanbieding; hier ga ik namelijk nog 14 cent per jaar meer  betalen. In ruil daarvoor krijg ik wél weer een cadeaukaart van About You, ter waarde van 20 euro.

Eens even kijken wat de details van deze aanbieding me vertellen:

Oxxio aanbieding details

Wat hier meteen opvalt, is dat de kosten voor stroom en gas lager liggen. De vaste leveringskosten liggen echter flink hoger. Die zijn ruim het dubbele van wat ik nu betaal, of wat ik bij Essent zou betalen. Maar: wel weer een welkomstpremie van 190 euro.

Wat betekent dit?

Misschien duizelt het je nu al. Dat kan ik me best voorstellen. Daarom zal ik proberen het zo helder mogelijk te houden. Deze twee aanbiedingen laten een aantal belangrijke dingen zien:

 • Verschillende vergelijkers geven niet altijd dezelfde uitkomsten; bekijk er dus meerdere
 • Bovenaan staat vaak een advertentie (zie linksboven in de hoek bij de Oxxio-melding); advertenties zijn vaak van iets duurdere partijen, houd dat in je achterhoofd
 • Dat het totaalbedrag laag ligt, wil niet zeggen dat je ook weinig betaalt voor stroom en gas – een welkomstpremie of andere kosten kunnen groot verschil maken
 • Er zitten grote verschillen in vaste leveringskosten

Waarom is dit belangrijk?

Een jaar of 7 geleden, toen ik nog niet zo vaak was overgestapt, ging ik na een jaar Greenchoice weer terug naar Essent. Mijn jaarbedrag zou hetzelfde blijven, maar ik kreeg een welkomstpremie van 130 euro.

130 euro in de pocket, dacht ik.

En toen kwam er een strenge winter. Wat ik bij het overstappen niet gezien had, was dat de prijzen voor energie (en met name voor gas) véél hoger lagen dan wat ik daarvoor betaald had. Door die strenge winter, verbruikte ik veel meer gas. Hierdoor verdampte mijn welkomstkorting als sneeuw voor de zon en uiteindelijk was ik zelfs nog méér kwijt dan bij mijn oude energieleverancier.

Daar heb ik wel van geleerd. Sindsdien kijk ik bij overstappen naar een andere leverancier voor energie eigenlijk nooit meer naar het jaarbedrag en ook niet naar de welkomstpremie. Wat voor mij vooral telt, is wat ik per kuub gas en per kWh stroom betaal.

Waarom je voorschot niet zoveel zegt

Dat brengt me op het volgende: je voorschot. En hoe weinig dat eigenlijk zegt. Als je een telefonische verkoper van de energieleverancier spreekt, of er eentje aan de deur krijgt, dan vragen ze vrijwel standaard: ‘Wat betaalt u nu?’ En als je dan over een bedrag per kuub of kWh begint, is het: “Nee, wat is uw maandbedrag?”

Alsof je maandbedrag een soort vaste abonnementsprijs is. Dat is het niet.

Je voorschot, het bedrag dat je per maand betaalt, is een voorschot. Als je meer verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan moet je bijbetalen. Verbruik je minder, dan krijg je terug.

Iedereen kan je een lager voorschot beloven. En geven. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook minder betaalt.

Per maand misschien wel, maar aan het einde van het jaar wordt toch gewoon gekeken hoeveel je precies verbruikt hebt en hoeveel je daarvoor zou moeten betalen. Je betaalde voorschotten worden daar vanaf gehaald en de rest krijg je terug op je rekening óf moet je alsnog betalen.

Dus hoe vind je wél een scherp tarief?

Als je financieel ook wat op wilt schieten met je overstap naar een andere maatschappij, dan kun je het beste prijzen vergelijken. En vergelijk dan niet op jaarbedrag, maar op prijs per kuub (m3) en kWh. Houd daarnaast rekening met de vaste leveringskosten. Die zijn namelijk niet bij elke energieleverancier gelijk.

Liggen de prijzen heel dicht bij elkaar? Dan kun je altijd nog andere factoren mee laten tellen. Misschien vind je het dan wel leuk om voor een paar cent meer tóch een welkomstpremie te krijgen. Als je dan inderdaad minder energie verbruikt, levert overstappen je én een lagere energierekening op, én een mooie bonus aan het einde van het jaar.

Toen ik op tarieven ging vergelijken, kwam ik uit op deze optie van Greenchoice:

Energie overstappen via gaslicht energieleverancier

Stroom zit hier op 0,2045 euro en gas op 0,6577 euro. De vaste leveringskosten voor het geheel bedragen 108 euro per jaar. Hiermee ga ik dus iets minder voor gas betalen en iets meer voor stroom.

Net toen ik wilde overstappen, kwam mijn zwager nog met een aanbieding van het collectief van de Vereniging Eigen Huis. Nu ben ik normaal niet zo van de collectieven, maar ach: aanvragen kan altijd. Daar kreeg ik deze aanbieding:

Energie overstappen naar een andere energieleverancier via Vereniging Eigen HuisIets duurder dan het aanbod dat ik zelf gevonden had, maar: dit aanbod is voor 3 jaar. En normaal gesproken ben ik niet zo van de contracten voor 3 jaar, maar de gasprijs zou de komende jaren wel eens flink kunnen stijgen.

Dan is 3 jaar vastleggen voor een fractie meer dan wat we nu betalen natuurlijk géén gek idee. Als de energie dan duurder wordt, hoef ik even een paar jaar niet te denken over overstappen.

Een alternatief dat ik ook heb overwogen is dat van Vandebron. Zij rekenen hogere vaste leveringskosten (105 euro per product, dus 210 euro per jaar), maar geven die in de vorm van een welkomstpremie ook weer terug. Hun manier van ondernemen spreekt me erg aan, maar uiteindelijk leek het 3 jaar vastzetten me toch nét even iets verstandiger.

Overstappen energie: de samenvatting

Nog even in het kort:

 • Vergelijk altijd vooral op het tarief voor stroom per kWh en gas per m3. Let er hierbij wel op dat je de all-in-prijzen met elkaar vergelijkt
 • Vergelijk vaste leveringskosten
 • Gebruik verschillende vergelijkers en kijk bij collectieven
 • Hak op tijd de knoop door; als je contract verloopt, zit je vaak in één klap op veel hogere tarieven
 • Bedenk: overstappen naar een andere energieleverancier is niet moeilijk en kan je héél veel geld besparen

Het blijft ook een afweging die je voor jezelf moet maken. Wil je graag groene stroom? Wil je zeker weten dat je een laag tarief hebt, of denk je dat je in je gebruik flink kunt minderen en vind je juist de allerlaagste vaste leveringskosten het belangrijkst? Of misschien wel de hoogste welkomstpremie?

Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee heb kunnen laten zien hoe wij dit aanpakken en op welke dingen je zéker moet letten. Op een grote naheffing zit immers niemand te wachten!

Ben jij dit jaar alweer overgestapt? En hoe kies jij een nieuwe energieleverancier?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik stap elkaar jaar netjes over naar een nieuw jaarcontract. Om eea te vergelijken maak ik gebruik van meerdere online vergelijker (hier zit nl soms verschil tussen), de huidige leverancier (soms willen ze een nieuw aanbod doen) en de veiling van veh. Ik vergelijk hierbij de tarieven, vaste componenten, bonus, jaar totaal en omdat wij zonnepanelen hebben ook de wijze van salderen. Enkele aanvullende tips:
  – sommige aanbieders bieden lagere tarieven of hogere bonussen bij een hoger geprognotiseerd verbruik, dus vul bij t vergelijken ook eens hogere verbruiksstanden in en reken die tarieven en bonussen zelf eens om met je daadwerkelijke verbruik. Dat kan wel eens enkele tientjes voordeel opleveren.
  – met zonnepanelen is t belangrijk te kijken naar de wijze van salderen. De ene aanbieder saldeert per tellerwerk en de ander over te totaal. Bij de eerste wijze van salderen krijg je over t positief saldo van t piekverbruik vaak geld terug (tegen teruglevertarief van ongeveer 6-7 cent) en over dalverbruik moet je vaak bijbetalen (tegen het bijbehorende tarief van rond 20-21 cent). Deze manier van salderen is dus altijd onvoordeliger. Ik kies altijd voor totaal salderen waarbij een overschot op piekverbruik/opwekking eerst nog met t dalverbruik wordt verrekend.
  – bij een lager verbruik is t belangrijk goed te kijken naar de vaste componenten. Deze tellen nl zwaarder mee per kWh en m3. Bij laag verbruik is n iets hoger tarief en lagere vaste componenten geregeld voordeliger.
  – let op bij t deelnemen aan een veiling. Indien je gebruik maakt van het aanbod moet je meestal ook lid worden. Als je nog geen lid was moet je abonnementskosten dan dus eigenlijk meenemen in de vergelijking met andere aanbiedingen, aangezien je die anders niet zou hebben.
  – de bonus ontvang je vaak pas na het uitzitten van een volledig jaar. Sluit je eerder een nieuw contract af elders krijg je de bonus niet. Weg voordeel.
  – ik sluit altijd 1 jarige contracten af. Ik heb gemerkt dat het totale jaarbedrag al jaren vrij constant is (tenzij de overheid iets wijzigt aan de belastingen, heffingen of kosten voor t beheer). Het valt me daarbij op dat met gestegen tarieven de bonussen vaak ook mee omhoog bewegen. Een 3 jarig contract is daarmee op termijn dus vaak duurder vanwege t gevoel van zekerheid dat je daarbij eigenlijk betaalt
  – Laat je niet verleiden tot een contract waarbij ze een jaar lang gratis stroom beloven. Stroom is slechts een klein component van de totale rekening (zeker met zonnepanelen). Dit ‘gratis’ betaal je vaak zelf door hogere gastarieven en of hogere vaste componenten.

 2. wij zijn ook net overgestapt.. omdat we sinds februari zonnepannelen hebben. let hierbij goed op hoe ze salderen/verrekenen!! om deze reden zijn wij overgestapt naar nuon. betalen iets meer, maar de saldering is beter! dus onder de streep betalen we minder 😉 erg belangrijk dus als je zonnepannelen hebt dat je goed kijkt hoe ze het terugleveren verrekenen!!! heel fijn nu een voorschot van maar 81 euro voorheen 140 😀 leuke besparing (na een flinke investering.. dus pas over een jaar of 7 is t echt een besparing 😉 )

 3. Dit is dus een dingetje waar ik idd de bomen door het bos niet meer zie. Maar ik ga het eens proberen met jouw tips. Wie weet waar ik uitkom. Ik zit nu bijna 2 jaar bij Essent, heb geen klachten maar als ik goedkoper kan zitten is dat mooi meegenomen.

 4. Ik heb een manier gevonden om een nog goedkoper energiecontract af te sluiten dan via prijsvergelijkers, want daar zit immers ook een commissie ingebouwd van enkele tientallen euros per contract, wat je indirect betaalt.

  Het is een beetje de omgekeerde wereld, want het houdt in dat je zelf gaat bellen naar energieleveranciers om te onderhandelen over een aanbieding. Het werkt het best als je er al eerder klant ben geweest, en je aangeeft dat je graag naar ze wilt terugkeren als ze je maar een goed genoege aanbieding doen.

  Het heeft me in de afgelopen 3 jaar dat ik het op deze manier gedaan heb, tussen de €30 en €70 per jaar lager 1-jaars contracten opgeleverd dan de laagste prijs in de prijsvergelijkers. Geen slecht uurloon voor 10 minuten voor 2 a 3 telefoontjes!

 5. Omdat ik een zeer laag verbruik heb (gas 50 kuub en electra 1500 Kwh) speelt de bonus een grote rol bij me. Als je een laag verbruik op de vergelijkers invoert krijg je ook een lagere of geen bonus. Ik wil daarin ook niet liegen om een hogere bonus op de kop te tikken. Gelukkig kreeg ik een aanbod van de Nuon in de post met 250 euro bonus. Dat de tarieven dan wellicht iets hoger zijn maakt dan niet meer uit. Ik stap ieder jaar over. Het loont ook nog om om verschillende keren de vergelijkers in te voeren. De bonus is de ene keer hoger dan de andere, onafhankelijk van je verbruik.

 6. Wij zijn nu ook voor het eerst overgestapt naar een andere energieleverancier. Ons contract loopt af op 31-12-2019.
  Wanneer moeten we dan overstappen naar de volgende? Kan ik dat begin november al regelen of moet ik wachten tot eind november ivm de cashback op de jaarafrekening?

 7. Wat een verhaal. Als ik dit als leek zou lezen, laat overstappen dan maar zitten. Mij te ingewikkeld.
  Maar het is zo eenvoudig.

  Jaarlijks stap ik over. Mijn contract loopt tot 12 december en tussen 4-6 week daarvoor stap ik over met die datum als nieuwe ingangsdatum. Daardoor heb ik ook altijd alleen een eindafrekening, nooit een jaarafrekening. Scheelt weer extra controlewerk.
  Overstappen doe ik via gaslicht.com. Daar vul ik mijn gegevens in en hoppa, de voordeligste rolt er voor mij uit. Ik kijk niet naar individuele tarieven of hoogte welkomstpremie. Daar is deze tool voor. Kijk wel naar voorwaarden, die per aanbieder kunnen afwijken.
  Ik kijk ook naar andere vergelijkingssites maar belandt al jaren altijd weer terug bij gaslicht.com.

  Ik heb een Excelblad waarin ik invul: Elektra dagtarief, nachttarief, leveringskosen, energiebelasting, netbeheerkosten en de korting. Energiebelasting en netbeheerkosten – staan los van energieleverancier – neem ik mee om exact uit te rekenen wat mijn voorschot (= werkelijke kosten) kan zijn.
  Ik heb geen gas, en geen zonnepanelen.

  Door de jaren heen weet ik exact wat mijn verbruik is, en maandelijkse monitoring weet ik als dat meer of minder wordt. Recent badkamer verbouwd, boiler opnieuw ingesteld, heeft beetje besparing opgeleverd. Kan ik direct meenemen in het vergelijk.

  Aandachtspunt:
  Let op voorwaarden welkomstpremie. Die wordt vaak uitbetaald bij de jaarafrekening, en uitbetaald mits je leverancier alle voorschotten heeft kunnen incasseren. Voldoe je daar niet aan dan vervalt deze. Doe je niet aan incasso (en ben je niet altijd op tijd met betalen) of is je conto soms niet toereikend, kies dan voor een aanbieder die geen welkomstpremie heeft maar in verbruikstarieven voordeliger is.

  Om niet aan het einde van het contract achter die welkomstpremie aan te moeten pas ik bij het afsluiten van het contract mijn verbruik aan waar een voorschotbedrag uitrolt waar deze in is verdisconteerd. Ik betaal dan een te laag voorschot maar in de eindafrekening wordt dit door de welkomstpremie rechtgetrokken. Nogmaals, als je aan de voorwaarden ervan voldoet.

  Overstappen loont. Bijna 20 jaar bij Essent gezeten en er kon voor mij helemaal niets. Tot dat ik jaren geleden ben overgestapt. Toen was Essent wel bereid iets te doen voor mij. Ja, nieuwe klanten daar rennen ze voor.

  Stap niet over via een telefonische aanbieding of die lui die bij de supermarkt posten. Die nemen altijd je voorschotbedrag als uitgangspunt, wat fout is. Ga er altijd thuis rustig voor zitten.

  En zelf energieleveranciers benaderen voor een nieuw contract? Heeft bij mij nooit een goedkopere aanbieding opgeleverd dan via vergelijkingssites. Wel een hoop werk en belkosten. Let wel, meer dan 30 aanbieders van energie in Nederland. Begin er maar aan. Daar is deze tool voor.

 8. “En normaal gesproken ben ik niet zo van de contracten voor 3 jaar, maar de gasprijs zou de komende jaren wel eens flink kunnen stijgen.”

  Zo zie je maar, 3 jarig contract was achteraf toch niet slim met de gasprijzen van nu 😉

  NU is dat waarschijnlijk wel een goed moment om te doen, maar ook dat weet je nooit zeker.

  1. Haha, nee, klopt helemaal! terwijl de prijzen in de eerste instantie juist flink aan het stijgen waren. Ik betaal nog steeds minder dan wat er nu gerekend wordt, maar de kans dat dat straks verandert is natuurlijk behoorlijk aanwezig. Je weet het gewoon nooit zeker; de toekomst kun je nu eenmaal niet voorspellen 😉

 9. Mijn contract loopt tot 14 december met een cashback op de eindafrekening. Moet ik een nieuw contract dan in laten gaan op 15 december? Of werkt het op een andere manier?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.