Hoe goedkoop is een ‘gratis’ telefoon?

Hoe goedkoop is een gratis toestel?

Om eerlijk te zijn blijft het me altijd een beetje verbazen: hoeveel mensen nog kiezen voor een telefoonabonnement met een gratis toestel. Nou ja, ‘gratis’. Want hoe gratis is zo’n toestel eigenlijk, als je kijkt naar het abonnement dat je erbij afsluit? Of valt het tegenwoordig wel mee en zit ik zelf nog een beetje vast in een verouderd denkpatroon? Ik ben zelf namelijk fan van het sim only abonnement. Maar: je moet natuurlijk nooit een kans voorbij laten gaan om weer wat nieuws te leren, dus ik besloot er eens in te duiken.

Hoe ik denk dat het zit

Toegegeven: ik heb zelf eigenlijk nog nooit een abonnement afgesloten waarbij ik een gratis telefoon kreeg. Ik begon mijn ‘mobiele tijdperk’ met prepaid. Dan kreeg je in de eerste instantie ook gewoon een telefoon erbij én kon je de kosten een beetje in de hand houden. Best prettig, als je nog studeert en het moet doen met net wat meer dan 60 euro in de maand.

Na een paar jaar sloot ik voor het eerst een abonnement af. Daarvoor betaalde ik 5 euro in de maand en daarmee kon ik 500 minuten bellen met huisnummers of andere nummers van die provider. Ongeveer iedereen die ik eventueel zou moeten bellen, viel binnen die kaders, dus dat was prima. Natuurlijk konden ze zo’n voordelig abonnement niet combineren met een gratis telefoon, dus vanaf dat moment was ik een sim only-klant.

Nu zou het natuurlijk mooi zijn als ik kon vertellen dat ik nog steeds maar 5 euro per maand betaalde, maar helaas. Dat kostenplaatje ziet er tegenwoordig toch wat anders uit. Maar volgens mij is het nog steeds véél voordeliger dan een abonnement met telefoon!

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe zit het nu echt?

Ik heb eventjes rondgekeken op wat sites en besloot maar meteen de bekendste vergelijkingssite erbij te pakken om te kijken of mijn theorie overeind kan blijven. Als ik daar een abonnement zou nemen met de nieuwste iPhone, dan betaal ik daar bij de goedkoopste aanbieder €35 per maand voor. Dit is bij een abonnement van 2 jaar. Ik betaal dan eenmalig €134 voor het toestel en reken daarnaast nog eens €24 per maand af. De resterende €11 is dan voor het abonnement. Kortom, in totaal betaal ik dan €974 voor een toestel en een 2-jarig abonnement.

Dat klinkt op zich niet heel gek, zeker niet als je bedenkt dat ik die telefoon zelf niet voordeliger kan vinden dan voor €699. Omgerekend betaal je dan per maand dik een tientje aan telefoonkosten.

In theorie lijkt het bijna nog gunstig. Maar:

 • Je hebt dan uiteraard een minimaal abonnement qua MB’s en belminuten (sms’jes krijg je tegenwoordig volgens mij vrijwel overal voor -bijna- niets)
 • Wie wil er tegenwoordig nog bijna €700 voor een telefoon betalen?
 • De goedkoopste provider is niet altijd de beste; zo heb ik toevallig een beetje ervaring met de optie die ik hierboven noem en in de stad is het misschien prima, maar op het Friese platteland is het niet echt optimaal
 • Als je toestel kapot gaat binnen die 2 jaar, ben je afhankelijk van de service van de provider voor vervanging ervan. Vriend heeft wat minder geluk met telefoons en heeft al twee keer zelf voor een nieuw toestel moeten zorgen, omdat zijn abonnement nog liep en het toestel eerder stuk was gegaan.
 • Wil je wel elke 2 jaar een nieuw toestel? Ik doe minimaal 3, maar toch liever 4 jaar met mijn toestel. De kosten ervoor spreid ik dus ook uit over zoveel jaar

Kortom; los van dat het een behoorlijke hap uit je maandbudget is, zit je ook gewoon behoorlijk vast. Zeker als je een abonnement voor 2 jaar hebt. En wil je één jaar, dan ben je helemaal de sigaar. Dan betaal je namelijk bijna twee keer zoveel! (Voor de helft van de periode, heel logisch)

Wat betaal je voor Sim Only?

Dan is het natuurlijk ook goed om even te kijken naar hoe het zit met sim only. Ik kan mijn eigen abonnement hier wel mee vergelijken, maar omdat ik dat al 10 jaar heb en steeds verlengd heb onder gunstigere voorwaarden, is het helaas niet zo dat je die variant op dit moment ook af zou kunnen sluiten.

Dus ik dook even in de andere opties en liep tegen het Go Sim Only abonnement van T-Mobile aan. Daarmee kun je voor praktisch hetzelfde geld onbeperkt bellen. Bovendien mag je je MB’s ook in de EU gebruiken en kun je maximaal €5 per maand korting krijgen als je nog 2 vrienden of familieleden hebt die er klant zijn. En dat is natuurlijk nog maar één van de opties. Op de eerder genoemde website kun je heel handig filteren op bijvoorbeeld je favoriete provider.

Conclusie?

Goed verhaal, lekker kort. Maar wat is nu de conclusie? Op het eerste gezicht moet ik zeggen: de abonnementen met toestellen lijken in de afgelopen jaren zeker voordeliger geworden. That being said: je betaalt nog steeds een stuk meer, dan wanneer je gewoon slim zelf alles bij elkaar shopt. Als je bijvoorbeeld een jaar langer met je telefoon doet, of er eentje via Marktplaats koopt, dan scheelt het over een periode van twee jaar meteen al honderden euro’s. Bovendien kun je sim only-abonnementen tegenwoordig zelfs zonder contract afsluiten. Hierdoor kun je eigenlijk op elk moment overstappen naar een betere of voordeligere aanbieder.

Ik blijf voorlopig dus gewoon nog even een trouwe sim only-fan. Da’s wel net zo fijn voor mijn budget. En hoe zit het met jou? Heb jij een abonnement met toestel, of kies je ook voor sim only?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Altijd sim only gehad. Ik heb pas sinds 2 jaar een smartphone, waar ik 120 euro voor betaalde. Abonnement is 8 euro per maand. Ik heb er geen 4g op, dat scheelt in de kosten. Ik zou zelf nooit gaan voor een zogenaamd gratis toestel.

 2. Ik heb een prima android telefoon voor 150 euro los gekocht (Moto G 4 play), daar wil ik minstens 2-3 jaar mee verder. Daarnaast heb ik een abonnementje van 7,5 euro per maand voor 1 gig data en wat belminuten. Ik heb geen behoefte om met m’n data vanalles te streamen en ik zit vaak op WiFi dus ik red het daar makkelijk mee.

 3. Ik heb wel een nieuwe telefoon met abonnement een jaar geleden afgesloten voor 32 euro per maand.
  Ik betaal nu 29 euro het laatste jaar heb een 2 jarig abonnement
  Ik vind het fijn dat ik internet kan gebruiken als ik niet thuis ben.
  Dan nu de vraag: zou ik het weer doen .JA met een kanttekening erbij
  Ik geniet ontzettend van de telefoon en internet.
  De kanttekening is dat 2 jaar lang is.
  Gelukkig nu nog 1 jaar en dan heb ik voor 7 euro een abonnement.
  Want de telefoon betaal ik 22 euro voor per maand.
  Wij hebben het toen uitgerekend en was het verschil niet zo heel veel meer dan de telefoon gewoon kopen
  Het was toen 24 x 32 euro = 768.
  En het toestel kopen was 734 euro.
  Dus dat vond ik geen groot verschil.
  Maar als je het geld hebt om hem te kopen zou ik dat toch adviseren.
  Maar nu achteraf is het eerste jaar betalen voor het abonnement al voorbij
  En als we minder geld gaan krijgen dan heb ik die 22 euro weer over gelukkig.
  Dus ik ben zeer blij dat ik het gedaan heb.
  Want ik kan nu jaren vooruit want er zit zelfs 4g op.

 4. Toen ik mijn geld nog gedachteloos uitgaf had ik dergelijke abonnementen. Maar weet je wat ik zo’n gedoe vond? Je least het toestel, je koopt het dus. En ik moest dat ding dus ook echt terugsturen, na twee jaar. En dan moet je het natuurlijk eerst leegtrekken qua foto’s, downloads enzovoorts. En dan ook nog ongedaan maken dat je op allerlei apps en sites kunt inloggen zonder wachtwoord omdat deze opgeslagen is.

  Wat een gedoe!

  Inmiddels heb ik SIM only en eens per drie jaar een nieuw toestel. Daar kan geen abonnement tegenop.

 5. Interessant stukje. Heb ongeveer dezelfde denkwijze, maar heb dit nooit echt onderbouwd gezien.
  Heb jaaaren sim only abonnementen gehad, maar sinds 2 jaar een totaalpakket (met telefoon) afgenomen voor 36 euro per maand. Kon een goede deal vinden, en had na 5 jaar echt een nieuwe telefoon nodig. Deze loopt binnenkort over in sim only en probeer het dan zo lang mogelijk uit te houden.

  Denk dat het grote nadeel van deze pakketten zit in dat het zo makkelijk afnemen is (wat jij zelf ook al noemt) en dat mensen vooral elk jaar (of 2 jaar) de nieuwste telefoon relatief ‘goedkoop’ aan kunnen schaffen. De iPhone X voor 1000 euro… hoe wil je die anders betalen?

  1. Ja, dat is ook zo. Aan de andere kant denk ik dan ook: als je hem niet in één keer kunt betalen, is een telefoon van zo’n bedrag dan wel echt iets dat je nodig hebt? En elke twee jaar of elk jaar een nieuwe idd. Ik doe met mijn los gekochte toestel minimaal 3, maar liever nog 4 jaar. Voor 1 of 2 jaar zou ik niet steeds weer aan een nieuw ding willen wennen.

 6. Ik kocht meestal abonnementen met een ‘ouder’ model telefoon zodra de nieuwe versie er was. Heel goedkoop!
  Nu al een paar jaar sim only, 9€ per maand op dit moment incl wat data en zeer ruime bel/sms bundel. Genoeg voor mij. Ik kocht de iphone 5s er los bij, nieuw voor 240€ via een website waar ik korting had. Heel tevreden, de kosten zijn erg laag voor 2 jaar.

 7. Alleen mijn eerste 2 toestellen in ’97 en ’99 waren met abonnement. Een los toestel was in die tijd nog onbetaalbaar. Sindsdien koop ik altijd mijn toestellen los in combinatie met sim only. Ik ben wel altijd van de nieuwste toestellen, maar mijn toestel gaat gemiddeld drie en een halfjaar mee. Overigens ben ik wel een fruit liefhebber, de laatste 3 toestellen zijn iPhones.

  In de afgelopen 3 – 4 jaar gebruik ik Simyo van KPN. Niet de goedkoopste sim only, maar het KPN netwerk geeft naar mijn idee buiten de randstad het beste bereik. Ik vind het daarbij makkelijk dat ik de bundel per maand kan wijzigen. Normaal is een paar honderd MB voldoende. Zowel wifi thuis als op het werk. Voor de vakantie volgende week heb ik daar een paar GB bovenop gezet.

  1. Dat is inderdaad wel makkelijk! Een paar honderd MB zou hier denk al snel te weinig zijn. Ik had altijd onbeperkt en dat is vorig jaar teruggezet naar/vastgezet op 10GB. Nu maak ik dat de meeste maanden écht niet op, maar als ik zie wat ik meer betaal voor minder bij andere providers, blijf ik toch eerst maar even zitten…

 8. Lekker los je telefoon kopen. Geen registratie BKR, geen gedoe. Gaat ie kapot, koop je een nieuwe. Blijft ie heel, kun je er jaren mee doen. Sim-only erbij van een tientje per maand en je bent helemaal het mannetje. Ik denk dat telefoons bij een abonnement krijgen iets is dat veel mensen doen omdat ze de totale rekensom niet maken. Dat vereist planning en als velen goed konden plannen, waren er in Nederland minder schulden geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.