Een huis kopen via de veiling

Soms lijkt het nog zo vers, soms lijkt het ook een eeuwigheid geleden: het moment dat ik mijn huis verkocht. Inmiddels woon ik alweer een jaar bij vriend en hoewel ik eigenlijk nog niet moet denken aan weer verhuizen, kijken we natuurlijk wel rond. Want: we willen binnen een paar jaar écht wel graag een soort voor-altijd-huis. Omdat we graag in dit dorp willen blijven, is de keuze beperkt. Het is een klein dorp, dus er zijn relatief weinig huizen en van die huizen zijn er nóg minder die ons aanspreken. Ondanks het nog niet willen verhuizen, ben ik dus wél mooi geabonneerd op de Funda-melding voor nieuwe huizen in het dorp. En daar kwam laatst wat interessants langs: een huis dat je kon kopen via een veiling!

Nee, ik heb me ingehouden.

Des te meer ik naar huizen kijk, des te meer ik zie hoe gemakkelijk ik in een zelfde valkuil zou stappen. Mijn vorige huis vond ik echt perfect qua locatie en vrijheid enzo, maar het was in de praktijk gewoon veel te veel. Ik heb destijds natuurlijk niet voor niets verkocht. Ik wil helemaal niet steeds verplicht bezig zijn met onderhoud. En ik wil ook niet kromliggen voor een hypotheek. Sterker nog; ik wil eigenlijk alleen een hypotheek waar ik in theorie binnen 5-10 jaar (maximaal!) vanaf kan! En toch blijken die ruimte en lappen grond dan toch weer een enorme aantrekkingskracht op me te hebben. Waarschijnlijk ook vooral omdat ruimte en privacy hier redelijk zeldzaam lijken te zijn. Dus toen ik een boerderij zag met zo’n 4000 vierkante meter grond, was ik er al bijna heengegaan. ‘Strikje erom en doei!’

Gelukkig kwam mijn gezonde verstand op het juiste moment tussendoor én zat er een haakje aan: het huis werd via de veiling verkocht. Niet zo eentje waarbij je allemaal met een bordje omhoog gaat, maar een soort ‘stille’ veiling via de makelaar. En daar wist ik in de eerste instantie dus helemaal niets vanaf.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe werkt het?

Als je op Funda een huis ziet staan met daarbij de melding ‘Veiling‘, in plaats van een vraagprijs, dan kun je erop bieden. De regels kunnen per makelaar verschillen, maar zijn over het algemeen gelijk:

 • plan een bezichtiging (of niet, dat is niet verplicht natuurlijk)
 • bedenk wat je ervoor wilt betalen (houd er hierin rekening mee dat de veiling vaak gaat om een verkoop as is – je hoeft dus niet aan te komen met verborgen gebreken)
 • vul het formulier van de makelaar in en voegt bewijs bij dat je in staat zou zijn om de geboden som te betalen (je hebt nadat jouw bod geaccepteerd wordt maar een paar dagen om er toch vanaf te zien, dus je kunt dan niet alsnog uitgebreid de tijd nemen om de financiering rond te krijgen)

Meestal is er een bepaalde periode aan gekoppeld. Nadat die termijn verlopen is, gaat de makelaar de enveloppen openen en worden de biedingen op een rijtje gezet. In principe worden de biedingen alleen bekend gemaakt aan de verkoper en niet aan de andere bieders. Je kunt dus ook probleemloos een gokje wagen en onbeschaamd laag bieden.

Dan zijn er twee opties: de verkoper gunt het huis of de verkoper gunt het huis niet. Daarbinnen zijn ook weer allerlei varianten. Zo kan de verkoper het huis gunnen aan de hoogste bieder, maar deze kan ook aangeven het huis te gunnen aan een bieder naar keuze. Als verkoper wil je je huis misschien niet verkopen aan een projectontwikkelaar, maar wel aan een gezin met mooie plannen. Bij een verkoop kijkt lang niet iedereen naar de maximale prijs die te krijgen is.

Change of plans

Nu kan het natuurlijk ook voorkomen dat de biedingen tegenvallen en dat de verkoper besluit om toch niet te gunnen. Dat was hier het geval. Ik begreep via-via dat zowel het aantal biedingen als de hoogte ervan wat was tegengevallen. Hoewel in de eerste instantie was aangegeven dat het huis sowieso gegund zou worden aan de hoogste bieder, gebeurde dat uiteindelijk dus toch niet.

Inmiddels staat het huis weer op Funda, maar nu met een vraagprijs. Die vraagprijs is overigens best schappelijk, ware het niet dat er nog enorm veel geld in moet om het te verbouwen (het huis is 100+ jaar oud) én het is gewoon megagroot. Misschien zelfs nog wel groter dan mijn vorige huis en in beduidend slechtere staat. Hoewel ik wel denk dat je de verbouwingskosten er hier uitkrijgt, zit je dan uiteindelijk toch weer met min of meer dezelfde ‘ellende’. Maar toch hè…

Hopelijk houdt mijn gezonde verstand (of m’n wederhelft) me lang genoeg tegen, tot iemand anders dit pareltje koopt 😉 Ook al blijft het steeds door m’n hoofd spoken; voor ons zou dit écht niet handig zijn…

Heb jij wel eens een huis via een veiling gekocht? En wat laat jij vooral spreken bij het kiezen van een huis; je hart of je verstand?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik heb nooit via veiling gekocht. Bij mij spreekt een combinatie van hart en verstand.
  Wij willen ook kleiner gaan wonen. Zo houden we meer geld over om vrijheid mee te kopen en hebben we minder onderhoud.

 2. Nee nog nooit via een veiling gekocht en dat zijn we ook niet van plan. Eerste huis kocht ik met het hart. Ons huidige huis met het hoofd (omdat we het andere huis nog niet kwijt waren). Ook wij willen nog één verhuizen naar een huisje voor altijd en dan ook het liefst met een hypotheek die we binnen max 10 jaar hellemaal kunnen aflossen..

 3. Komen er ook nog veilingkosten bij? Op antiekveilingen, bijvoorbeeld, komt er rustig nog zo’n 25% aan kosten bij. Iets waarmee je dus terdege rekening moet houden.
  Het kan volgens mij best de moeite waard zijn een woningveiling in de gaten te houden, maar of ik het zelf zou doen……

 4. Niet via een veiling, wel uit een faillissement.
  Poeh, het was een zenuwslopend proces met héél ‘véél gedoe.
  Het heeft ons veel stress opgeleverd, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt.
  Bij alles moest het eerst langs de makelaar/currator/bewindvoerder/rechter…
  Het huis stond flink hoog geprijsd te koop en ook al een behoorlijke tijd.
  Wij hebben zelf een eenmalig bod gedaan en uiteindelijk is hij geaccepteerd!
  Maar ik denk (en hoop) dat ik het zo nooit weer hoef te doen

 5. ”Bij een verkoop kijkt lang niet iedereen naar de maximale prijs die te krijgen is”. Dit is inderdaad een mooie verschuiving die wij ook zien. Veelal draait het inderdaad om de gunfactor mbt starters, een gezin, etc. Erg duidelijk geschreven!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.