Verdien jij 50.000 euro op je huis?

50.000 euro verdienen huis

Maar liefst acht op de tien huiseigenaren denken dat ze winst kunnen maken als ze hun huis nu zouden verkopen, zo las ik op Nu.nl. En niet een klein beetje winst; nee, de helft van die mensen verwacht minimaal een halve ton meer te kunnen opstrijken dan ze hebben betaald. Minstens 50.000 euro verdienen aan je huis; dat klinkt goed. Maar hoe realistisch is het?

Vooral winst in het middensegment

De hierboven genoemde cijfers komen naar voren uit een onderzoek dat ABN AMRO heeft uitgevoerd onder een 1.250 mensen.

Tien procent kon geen inschatting maken, nog eens tien procent dacht geen winst te kunnen maken. Veertig procent verwacht minimaal een halve ton extra binnen te kunnen halen.

Die veertig procent bestaat vooral uit huiseigenaren met een huis in het middensegment. Twintig procent heeft een huis aangeschaft voor tussen de 200.000 en 400.000 euro en verwacht daarop 50.000 tot 100.000 euro te verdienen. De andere helft is nog positiever en denkt meer dan een ton aan winst te kunnen maken.

Deze verwachtingen zijn wel wat regiogebonden; in het noorden en oosten van het land zijn de verwachtingen beduidend minder hoog dan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en omstreken.

Met overwaarde met pensioen

Vooral mensen die inmiddels met pensioen zijn zouden behoorlijk stevige winsten kunnen maken. Als ze ten minste al enige tijd in hun woning wonen. Dan hebben ze de prijzen in de afgelopen jaren namelijk hard zien stijgen. Gemiddeld rekent die groep op een overwaarde van 128.000 euro. 14 procent denkt zelfs 200.000 tot 300.000 euro winst te kunnen maken. Voor hen komt dat mooi uit, want 8 procent zou deze overwaarde gebruiken als aanvulling op de AOW.

Overigens is het niet zo dat alle huizen ook daadwerkelijk zoveel in waarde zijn toegenomen. Dat speelt een rol, maar uit het onderzoek komen ook andere redenen voor overwaarde naar voren: het (extra) aflossen van de hypotheek en het uitvoeren van verbouwingen.

De theoretische overwaarde van een woning gaat dan omhoog, maar dat betekent niet automatisch dat je er ook winst op maakt.

Voorbeeld: Je hebt gisteren een huis gekocht voor 120.000 euro en voor datzelfde bedrag een hypotheek afgesloten. Vandaag besluit je om 10.000 euro af te lossen op die hypotheek. Als je dat huis dan morgen weer verkoopt voor 120.000 euro, heb je fiscaal gezien een overwaarde van 10.000 euro. Je hypotheek is immers 10.000 euro lager dan de waarde van de woning. Terwijl die woning in die ene dag natuurlijk niet 10.000 euro in waarde is gestegen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zijn zulke enorme winsten echt haalbaar?

Als ik dit soort onderzoeken lees, dan krab ik mezelf altijd even achter m’n oor. Waarschijnlijk een combinatie van een stukje ongeloof en een stukje: “Waar kan ik me aanmelden?!”

Zelf heb ik namelijk alleen nog maar verlies gemaakt op woningen. Een kwestie van op het verkeerde moment kopen én op het verkeerde moment verkopen. Dat is op zich natuurlijk ook helemaal niet vreemd; de meeste veranderingen in mijn huizencarrière speelden zich in de crisistijd af. Bovendien helpt het ook niet als je niet heel lang in een huis woont en huizen koopt die verbouwd moeten worden. Dan schiet je er al snel bij in.

Wanneer je je woning 30 jaar geleden gekocht hebt, ligt dat anders. Dan kún je bijna niet anders dan winst maken.

Ik denk dat er bij het onderzoek een aantal kanttekeningen te plaatsen zijn:

 • Er zijn slechts 1.250 mensen ondervraagd. Als je bedenkt dat er ruim 4 miljoen koopwoningen in Nederland zijn, dan is de genomen steekproef niet echt representatief te noemen
 • Het is een beetje komkommertijd en het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van een bank. Zo’n bericht zet mensen waarschijnlijk meer in beweging dan een: “De rente gaat weer omhoog, sluit vooral weer een nieuwe hypotheek af, zodat wij ook onze targets weer halen!”
 • In het bijbehorende bericht op de site van Ipsos las ik ook dat één op de tien respondenten dacht dat het eigen huis nog onder water stond en de rest ‘geen idee heeft’. Als je geen idee hebt of je huis onder water staat, dan klinkt een verwachte winst van meer dan 50.000 euro óók een beetje bijzonder.
 • In de berichtgeving worden de begrippen winst en overwaarde door elkaar gebruikt, terwijl daar toch écht wel verschil in zit.

Maar: dat neemt niet weg dat er een kern van waarheid in zit.

Als je al lange tijd in je huis woont óf een hele goede timing (en smaak) hebt, kun je inderdaad een stevige winst maken op je huis.

Huizen die 30 jaar geleden verkocht werden voor 80.000 gulden, verwisselen nu gemakkelijk voor 220.000 euro van eigenaar. En als je zo’n huis in een populaire stad hebt, kun je dat bedrag nog wel eens verdubbelen.

En als je een paar jaar terug een leuk appartementje hebt gekocht in een opkomende wijk, dan kun je nu mogelijk ook behoorlijk cashen. Ik hoorde laatst een verhaal van een stel dat bijna een ton winst maakte op een appartement in de buurt van Utrecht. De wijk had in de 5 jaar dat zij daar woonden een behoorlijke opknapbeurt gekregen, waardoor de huizenprijzen de lucht in schoten. Dan is 50.000 euro verdienen aan een huis ineens een schijntje.

Hoe vergroot je de kans op een (dikke) winst op je woning?

Echt winst maken op je huis, hoe kun je dat het beste doen? Ik wilde het wel weten; verlies maken gaat ook snel vervelen 😉

Na een kort onderzoek kwam ik tot de volgende adviezen:

Blijf lang in je huis wonen. Des te langer je ergens woont, des te meer kans je hebt dat je profiteert van prijsstijgingen. Tenzij er natuurlijk ineens een crisis komt. Dan moet je er wel héél lang blijven wonen, tot de markt hersteld is.

Laat slimme verbouwingen uitvoeren. Voor een keuken betalen mensen vaak niet veel meer, maar een extra kamer, energiebesparende maatregelen en een uitbouw kunnen wél veel geld opleveren. En als je zelf handig bent en hier iets van kunt doen, tikt het natuurlijk helemaal aan.

Koop slim. Niet dat landhuis in het Groningse achterland, maar een appartementje in een upcoming wijk in een leuke stad. Appartementen doen het sowieso goed, waarschijnlijk ook omdat ons land steeds meer singles telt.

Betaal zelf niet te veel. Des te minder je betaalt, des te groter je kans op winst. Als je koopt, kun je dat beter met je verstand doen, dan met je gevoel. Kopen van een woningcorporatie kan ook slim zijn; vaak betaal je dan wat minder. Let er wel op dat je in sommige gevallen de woningcorporatie de mogelijkheid moet geven om het huis als eerste weer terug te kopen. Zelf niet teveel betalen is vooral een uitdaging als de huizenmarkt opwarmt; je verkoopt dan duur, maar kunt soms ook ‘gedwongen worden’ om duur terug te kopen.

Verkoop zonder makelaar. Ook daarmee bespaar je al snel een paar duizend euro.

En bovenal: je moet een beetje geluk hebben. Zoals Leonie, die binnen 2 jaar tijd ruim 2 ton winst maakte op haar huis, zónder het te verbouwen. Uiteindelijk is het ook maar net wat de gek ervoor geeft.

Waar ik wel heel benieuwd naar ben: denk jij dat je minimaal 50.000 euro kunt verdienen aan je huis?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ja. We hebben t al met overwaarde gek och.. Onder de martktwaarde/taxatiewaarde gekocht omdat de verkoper failliet was. Konden hierdoor zelfs onder de vraagprijs bieden.. Vraagprijs 235 K. We boden 215. Werd niet geaccepteerd toen 225. Werd wel geaccepteerd. Taxatiewaarde 245k, 3 jr geleden. Kleinere huizen worden hier nu makkelijk voor 265 verkocht, ons huis heeft een grotere tuin en kelder onder de gehele beneden verdieping.. Geen idee wat t precies op zou leveren. We rillen niet weg en hypotheek met nhg dus taxeren heeft voor ons geen enkel jut dus is het koffiedik kijken. Maar 290 zou zeker reëel zijn op dit moment in de markt..

 2. Gebouwd in 2000 voor zo’n 350.000 gulden/€160.000, later een verbouwing gedaan van 40.000 euro. Dat WOZ staat nu op 250.000 dus ja die overwaarde hebben wij wel. Maar stenen kun je niet eten, overwaarde heb je alleen wat aan wanneer je verkoopt en maar dan moet je ook weer wat anders. Overwaarde is zolang je niet verkoopt alleen interessant voor de belastingen. Lang op dezelfde plaats blijven wonen doet meestal wel wonderen voor je overwaarde.

 3. Wij hebben ons huis 2 jaar geleden net gekocht, diverse dingen aan opgeknapt, de WOZ waarde is met 16000 euro gestegen ( maakt dat echt zoveel uit een nieuw dakkapel? ). Wij zijn niet van plan om hier weg te gaan, dit is ons eerste huis en we hebben gelijk een levensloopbestendig huis gekocht! Wij hebben nu al wel overwaarde, geen 50k, en ik denk mss net genoeg om alle kosten die we gehad hebben de afgelopen 2 jaren, die er weer uit krijgen en wellicht 10 of 20 dan voor ons zelf….Maargoed, we willen niet weg, we wonen hier heerlijk.

 4. Het gaat ABN AMRO natuurlijk helemaal niet om een gedegen onderzoek uit te brengen, maar om reclame te maken voor hun Overwaarde Hypotheek en mensen op het idee te brengen om hun overwaarde te consumeren. En daar maken ze flink winst op, want bijvoorbeeld de 10 jaars rente met maandelijkse uitkering van 2.64% is ongeveer 1% hoger dan een vergelijkbare annuïteitenhypotheek. Dus maken ze ruim 2% winst op de kapitaalmarktrente! Op zich vind ik dit een slechte ontwikkeling, want het ging juiste langzaam beter met de afbouw van onze grote hypotheek schuldenberg.

 5. Ik heb mijn huis pas een klein jaar geleden gekocht, dus voor mij is deze vraag vooralsnog niet relevant. Ik ben wel van plan om er langer te blijven wonen, maar het is niet per se een toplocatie (objectief gezien dan, voor mij is het perfect).

 6. Bij een gebruikelijke foutmarge van 5% en een populatie van 4.000.000 ligt de benodigde steekproefgrootte onder de 500. 1250 respondenten is dus meer dan prima.

  (5% foutmarge betekent niet dat de gevonden 10% ook 15% kan zijn, juist niet. Maar dat is een langer verhaal).

  De resultaten van het onderzoek verbazen mij niet zo eigenlijk. Om te beginnen staat de meeste koopwoningen in de Randstad. Daar staat op uitzonderlijke situaties na geen koopwoning meer onder water, maar stijgen de prijzen al een aantal jaar met 5-15%. Als je een paar jaar geleden hebt gekocht voor €200.000 zit je in no-time aan de €250.000. In Amsterdam worden veel woningen momenteel verkocht voor bijna het dubbele van wat ze rond 2013-2015 hebben gekost. Nog even los van de papieren realiteit zijn woningeigenaren nu ook zeker 5 jaar lang gebombardeerd met nieuwsberichten over de stijgende huizenprijzen.

  Kortom, ik denk dat de kritiek op het onderzoek niet terecht is. Ondanks dat het van een bank komt 🙂 (die trouwens echt wel interessantere risico’s te nemen hebben dan resultaten manipuleren of beïnvloeden).

 7. We wonen nu 10 jaar in dit huis wat we kochten voor 175000 euro. We verbouwden er het een en ander aan.
  De huidige hypotheekschuld is (o.a. door extra af te lossen) 110000 euro. Vergelijkbare huizen in de buurt gaan weg voor 185000 euro. We zouden bij verkoop dus wel “winst” maken maar hebben in de loop der jaren ook geld in de woning gestoken.

 8. Je voorbeeld van 30 jaar wonen en van 80.000 gulden naar 220.000 euro levert super blije verkopers op. Maar eigenlijk blijkt er verlies te zijn gemaakt: inflatie!
  80.000 gulden was omgerekend toen namelijk 134.000 euro in koopkracht. Dus ‘echte’ winst van 86.000 euro over 30 jaar, 2% per jaar. En aan hypotheekrente en onderhoud betaal je meer, dus weg winst!
  Echte winst (niet overwaarde) maken op een huis lukt hierom zelden.
  Ook niet erg wat mij betreft, want je hebt er jaren woongenot voor gehad! Maar zie je eigen huis ook gewoon zo, niet als investering.

 9. Ja en nee. Hebben we overwaarde dat zeker. Winst waarschijnlijk ook. We hebben nieuwbouw gekocht voor €225.000 dan nog geïnvesteerd in de tuin, vloeren, behang, keuken en badkamer. Dus toch echt wel €260.000/€270.000 uitgegeven. Daar is veel eigen geld in gegaan. De verkoopprijzen liggen nu rond €325.000. Alsnog heeft verkopen helemaal geen nut. We zouden daar iets soortgelijks voor moeten terug kopen in dezelfde dure markt en dat is nooit helemaal naar wens zoals alles nu dat we zelf gekozen hebben. Zou je nu verkopen en wachten op een markt die gunstiger is dan ben je de “winst” in vier jaar ook wel kwijt aan huur. Downsizen is eigenlijk de enige optie voor ons om echt winst te maken. Bijvoorbeeld een Tiny House of iets dergelijks, maar voor nu blijven we lekker hier zitten en genieten.

 10. Als we onze woning nu verkopen zal deze denk ik zo’n 350.000 euro doen. We kochten de woning met een hypotheek van 308.000 euro. Badkamer en keuken hebben we zelf geplaatst maar waren geen 42.000 euro. Mochten we hem verkopen zullen we cash een 150.000 euro in de hand ontvangen aangezien we wel aflossen en een deel spaarhypotheek hebben. Voor mensen die balen omdat ze wat verlies hebben. Kijk eens naar wat je anders verhuurd had? Valt wellicht je ‘verlies’ nog reuze mee.

 11. Wij zouden wel winst maken, en nog meer overwaarde waarde hebben. Maar dat komt omdat we ons klushuis kochten op het dieptepunt van de crisis, en er dus nog bijna alles aan moesten laten doen.

  Maar de echte winst zou natuurlijk zijn de prijs die je ervoor krijgt, min de kosten die je hebt gemaakt en de hypotheek. Dan houd je eigenlijk niet zo gek veel over natuurlijk. Dus ja, 150.000 Euro overwaarde, maar dat is inclusief aflossen en verbouwingen die we zelf betaald hebben. Dus wat er overblijft is misschien maar 50.000 Euro winst. Weliswaar in de randstad in een heel populaire wijk. Voor die winst ga ik niet weg 🙂

 12. Als je je huis met veel winst kunt verkopen, zul je toch ook vaak iets anders willen wonen. Ook die prijzen van andere huizen zijn omhoog gegaan, dus daar gaat je ‘winst’.
  Lijkt me inderdaad een gevalletjes van marketing van de bank dit ‘onderzoeksverslag’: als je mensen zo gek kunt krijgen te verkopen, hebben zowel de kopers als de verkopers de bank nodig voor een nieuwe hypotheek.

 13. Wij hebben ons huis (bleek achteraf) op precies het juiste moment gekocht voor 301K 4,5 jaar geleden. Onze buurman heeft zijn huis 4 maanden geleden verkocht voor 489K. Dus potencieel hebben we redelijk wat overwaarde opgebouwd.. Hoewel wij hier oud wilde worden houden wij nu wel onze ogen open voor een goedkopere woning in de buurt. Als we door deze stap verder oud kunnen worden met een hele lage hypotheek of misschien wel geen hypotheek zou dat natuurlijk fantastisch zijn!

 14. Zeker wel! Leuk artikel trouwens! Mijn appartement is destijds gekocht voor 126.000 en nu recent verkocht voor 190.500 euro. Dus 64.500 winst. Nou ja, niet helemaal dan. Want de hypotheek was destijds 132.300. Dus als je daarmee rekent dan 58.200 winst. Maar als nog een heel mooi bedrag! En ook gekocht in de crisis 5,5 jaar geleden.

 15. Vrij makkelijk om flink overwaarde te hebben gezien de stijgingen van de laatste tijd. Heb 2 jaar geleden in een al opgaande markt gekocht, maar de sprongen die ik nu zie in prijzen… echt niet normaal! Gezien het segment waar ik in zit, kunnen we echt voor een belachelijk veel hogere prijs het huis te koop zetten. Maar… dan heb je nog geen ander huis ervoor terug. Als ik nu voor dezelfde koopprijs kijk als waar we voor gekocht hebben, heb ik nog niet half zo’n fijn huis als nu. Dus verkopen gaan we zeker niet doen, het is nu alleen weer jammer dat de belasting hoger wordt wegens gestegen WOZ waarde.

 16. Hypotheek staat nu op 300.000. Hoekwoning gekocht in 2007 in wat toen nog een onpopulaire wijk was in Amsterdam en nu hip en happening. WOZ staat ondertussen op 450.000. De overburen en de buren verderop in het rijtje hebben hun (vergelijkbare) woning de afgelopen maanden verkocht voor 500.000 resp 530.000 euro. Dus ja, wij denken dat we toch minimaal 1,5 ton winst kunnen maken als we nu zouden verkopen. We zouden dan in West-Friesland een leuke woning kunnen kopen en daar nog maar een ton hypotheek voor nodig hebben ofzo.

 17. Ik denk dat ik mijn woning met winst kan verkopen, maar 50.000? Dat denk ik niet! Ik heb mijn huis 2 jaar geleden (nog net op tijd denk ik) gekocht voor 164.000 in een wijk die steeds populairder wordt en kan me bijna niet voorstellen dat ik het voor minder dan dat bedrag zou verkopen. Maar goed, ik verwacht dat het volgende woning dan ook weer duurder uit zal vallen dus ik denk dat het relatief is die winst.

 18. Ja. We hebben bijna 2 jaar geleden ons nieuwe huis gekocht, dat inmiddels €40k in waarde is gestegen. Tevens hebben we zo’n €20k extra afgelost van de hypotheek die al verlaagd was met overwaarde uit onze verkoop.

  Echter, winst/overwaarde kun je alleen verzilveren als je een goedkoper huis koopt. Dat gaan we zeker doen, maar pas over een jaar of 20.

 19. Ja zeker! Ik heb ong 2 jaar geleden mijn eerste koophuis gekocht een eensgezinswoning in de buurt waar ik vandaan kom voor 150.000. Momenteel is de hypotheek 116000 (mede doordat ik een deel van de aankoop heb betaald met spaargeld) In korte tijd zijn de huizenprijzen echt enorm gestegen, zo zijn de huidige verkoopprijzen in mijn straat rond de 230 a 240k. Dus zou “makkelijk” een winst kunnen maken van rond de 100.000€ maar goed ik heb het huis naar Mn zin gemaakt en dan zou ik toch weer een ander huis moeten zoeken dus ik blijf lekker zitten waar ik zit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.