“Wij hebben ruim een ton afgelost voor een huisje in Frankrijk”

"Wij hebben ruim een ton afgelost voor ons huisje in Frankrijk"

Extra aflossen op de hypotheek: er zijn verschillende redenen om dat te doen. Voor lagere woonlasten, omdat je toch geen andere bestemming voor het geld hebt, maar ook omdat je misschien nog wel andere woondromen hebt. Dat laatste is het geval bij Annemarie* (53). Zij en haar partner hebben al ruim een ton afgelost, om misschien straks wel naar Frankrijk te kunnen verhuizen.

Ruim een ton afgelost

“Wij wonen in een twee-onder-één-kapwoning, waarop we een hypotheek hebben afgesloten van 204.000 euro. Een deel van deze hypotheek – ongeveer de helft – is een bankspaarhypotheek. Het andere deel is aflossingsvrij.

Onze rente staat sinds 2011 voor 10 jaar vast tegen 4,8 procent. In 2021 zou onze rentevaste periode dus aflopen.

In de afgelopen jaren hebben we al ruim een ton afgelost. 105.000 euro om precies te zijn.”

Hoe heb je dat gedaan?

“In de eerste instantie hadden we in deze hypotheek een bouwdepot van 45.000 euro. Omdat we echter zoveel zelf deden, bleef daar maar liefst 18.000 euro van over. Die werd vervolgens direct weer afgeschreven.

Daarna hebben we een paar jaar niets afgelost.

Op een gegeven moment merkten we echter dat we op de spaarrekening steeds minder rente kregen. Terwijl we wél een leuk bedrag hadden opgebouwd.

Nadat ik een boekje had gelezen over hypotheekvrij wonen, hebben we het plan opgevat om jaarlijks 20.000 euro af te lossen. Vorig jaar losten we zelfs 40.000 euro af!

We hebben dit vooral gedaan met geld dat we over hadden.

Ik heb lang fulltime in loondienst gewerkt als onderwijskundige en ben sinds 1,5 jaar zzp’er. Mijn partner werkt ook. We hebben dus een dubbel fulltime inkomen.

We leven beneden onze stand; we consuminderen en hebben samen niet zo heel veel nodig. Dat scheelt, want dat heeft er dus voor gezorgd dat we nu al meer dan een ton hebben afgelost.

We vinden het belangrijk om de woonkosten laag te houden, de banken niet teveel te spekken en ook niet té afhankelijk te worden.

Overigens schreeuwen we niet van de daken dat we al een ton hebben afgelost. Het is echt iets van onszelf.”

Over drie jaar hypotheekvrij

“Het lijkt ons echt heerlijk als ons huis straks helemaal van ons is en dat er geen bank is die daar nog wat over te zeggen heeft. En dat de woonkosten zo flink omlaag gaan.

We betalen nu bijvoorbeeld nog maar 550 euro per maand en krijgen dan nog 150 euro terug aan hypotheekrenteaftrek.

Gemotiveerd blijven is niet zo moeilijk; eigenlijk zijn we er helemaal niet zoveel mee bezig. Spaargeld brengt niets op en zolang we het geld niet voor iets anders nodig hebben, is er ook geen pijn. We zitten in de gelukkige omstandigheid dat we nog steeds alles kunnen doen wat we zouden willen.

In principe zouden we over drie jaar aflossingsvrij kunnen zijn. Maar ik denk niet dat we dat afwachten. We verkopen het huis waarschijnlijk eerder, zodat we met de opbrengst cash iets kunnen kopen en bouwen. Bijvoorbeeld een huisje in Frankrijk, of Portugal.”

Beste tip

“Als ik mensen één tip mag geven over het aflossen van de hypotheek, dan is het: ga consuminderen! Vraag je eens serieus af of je wel zo geniet van veel en ver reizen, of dat een kampeervakantie in de buurt ook prima is. Of dat je die vakantie ook kunt doorbrengen in een oppashuis. En heb je bijvoorbeeld wel twee auto’s nodig, of kan dat ook anders?”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Annemarie!

Wil jij jouw aflossingsverhaal ook delen? Dat kan hier (en mag anoniem).

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Volledig eens met het consuminderen. Ik wordt ook eerder gelukkiger van minder spullen (lees rotzooi) om mij heen dan van meer spullen. Zijn al het overbodige aan het verkopen en gaan dat investeren om daarmee de hypotheek af te lossen. En we zijn al lekker op weg.

  2. met een rente van 4,8% is het misschien een optie om de 10 jaar rentevast periode open te breken, een kleine boete te betalen en de rente naar 1,9% te zetten (voor 10 jaar) of lager, al naar gelang de periode. dat scheelt ontzettend in het maandbedrag en dan kan je dat weer extra aflossen.
    super om te lezen van de toekomst dromen die binnen handbereik zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.