Economische groei nog niet zichtbaar op de loonstrook

Economische groei in Nederland

Economisch gezien gaat het Nederland weer voor de wind. Er is minder werkloosheid, de koopkracht maakte zelfs de grootste stijging door in 10 jaar en het lijkt wel of de euro nooit sterker is geweest. Toch is al die economische groei nog niet echt zichtbaar op de loonstrook van de gemiddelde Nederlander. Hoe kan dat?

Toch meer werkloosheid?

Volgens economen van de Rabobank worden de cijfers die doen geloven dat het weer goed gaat met Nederland een beetje overdreven. De werkloosheid in Nederland zou een stuk hoger liggen dan wat uit de officiële cijfers blijkt. Zo zou er een grote groep mensen zijn voor wie solliciteren in de afgelopen periode een min of meer kansloze missie is geweest. Pas als deze mensen ook weer aan het werk komen, zullen ook de salarissen bijtrekken. Of dat dan komt doordat de vraag naar werknemers dan weer groter wordt dan het aanbod aan werknemers, wordt mij uit dit verhaal niet helemaal duidelijk.

Los van die werkloosheid, wordt dit jaar een economische groei van 3,3% verwacht. Daarmee behoort Nederland tot de koplopers in de eurozone. Zaken die hieraan bijdragen zijn de koopdrift van consumenten en de aantrekkende huizenmarkt. Volgend jaar zou deze positieve trend ook doorzetten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Werk moet lonen

Volgens de economen zou het goed zijn om de lasten op arbeid te verlagen. Hierdoor wordt werken weer lonend en zullen meer mensen ook aan het werk willen. En door de economische groei zijn er voor hen straks ook arbeidsplekken. Tenminste, dat is de theorie. In de praktijk blijkt toch vaak helaas dat er nu eenmaal grote groepen mensen blijven die ontzettend moeilijk aan een baan komen.

Ik vraag me dan ook wel een klein beetje af of die economen niet wat voor eigen parochie preken. Als mensen netto meer overhouden, gaan ze misschien nóg wel meer uitgeven. Kopen ze nóg duurdere huizen (met hypotheken van de bekende Boerenleenbank). Sparen ze meer bij diezelfde bank of sluiten ze makkelijker een kredietje af. En dat allemaal zónder dat de spaarrente omhoog of de hypotheekrente omlaag hoeft!

Wat merk ik er zelf van?

Ik moet zeggen: ik merk zelf niet heel erg veel van deze aantrekkende economie. Qua werk gaat het goed, maar daarover heb ik over het algemeen al niet te klagen. En met die ene dag in loondienst merk je natuurlijk ook qua salaris niet echt wat. Wel zie ik om me heen dat huizen inderdaad sneller verkocht worden en dat het lijkt of mensen het over het algemeen wat breder hebben. En – maar dat vind ik dan weer iets minder – de euro doet het ook behoorlijk goed ten opzichte van de pond en dollar. Over het algemeen lijkt de sfeer in ieder geval een stuk positiever.

Ook al merk ik er zelf dus niet veel van; je hoort mij dus niet klagen. En als ze de lasten op arbeid gaan verlagen hoor je me al helemaal niet meer 🙂

Merk jij al wat van de aantrekkende economie? Of heb je het idee dat het allemaal wel wat meevalt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. De vlag gaat uit, als de rente omhoog gaat! Dat is niet het geval. Ik zit tussen wal en schip. inkomen ABP blijft hopelijk €1450 Mijn lijfrente die ik gelukkig voor 2006 kocht betalen altijd hetzelfde uit.
  Wat ik merk van de aantrekkende economie is dat de spullen duurder worden.
  Afgelopen week heb ik mijn prijzen verhoogd. Het werkt, het wordt betaald. Daar gaat het om. De benzineprijzen zijn iets gestegen. Maar zolang de rente niet omhoog gaat merk ik er niets van.

  1. Van mij mag die rente ook wel weer omhoog, maar dat zal meteen ook wel een (iets minder gewenste) stijging van de hypotheekrente met zich meebrengen. Wat merk jij dat duurder wordt? Ook eten, zoals Mom4life aangeeft? En benzine dus, dat had ik nog niet eens heel erg gezien…

 2. Ons werk is niet erg conjunctuurgevoelig, dus merken wij er op dit gebied niet veel van. Het loonstrookje van mijn man verandert slechts eens per jaar, dus a.s. januari pas kunnen wij zien of het belastingtechnisch wat extra’s oplevert. En anders kan hij zichzelf altijd nog een kleine salarisverhoging geven 🙂
  Wel merken wij dat de economie aantrekt nu we moeilijk op korte termijn een keuken, badkamer, etc. kunnen krijgen in ons nieuwe huis. Dit soort bedrijven heeft het erg druk, dus er wordt meer geld uitgegeven aan deze zaken. En de bouw trekt natuurlijk flink aan.
  Ik zie tevens veel en veel meer advertenties voor banen in de kranten staan.

  1. Klopt, dat van de bouw merk ik ook! Daar is echt weer een hoop werk en als je iets moet hebben, dan kun je achteraan in de rij sluiten! Op zich wel mooi, want die sector heeft het natuurlijk lang enorm moeilijk gehad. Toen ik nog middenin die verbouwing zat, hoorde ik om de haverklap over bedrijven die al hun personeel de deur uit moesten doen.

 3. Ik merk er niks van op gebied van loon. Dat is gewoon hetzelfde als altijd en zo lang de belastingen niet wijzigen blijft het zo. Huizen in mijn wijk staan heel kort te koop, zelfs als ze voor een bizar hoge prijs worden aangeboden dus ik denk dat mensen graag geld uitgeven nu aan dat soort dingen.
  In de supermarkt merk ik wel dat de prijzen stijgen, en dus elke week meer kwijt aan boodschappen.

 4. Gisteren in VPRO Tegenlicht ging het over de economie in de eurozone en de toekomst van de muntunie, de huidige “jubelstemming” wordt er in perspectief geplaatst. Het kijken waard!

 5. Zelf werk ik bij de overheid, zit al even op het max van mijn schaal en merk er weinig van. Man werkt echter in de ICT en specifiek in het deel Security management. Hij heeft een enorme salarisgroei doorgemaakt de afgelopen jaren en vooral dit jaar. Ook een leaseauto kwam er zomaar bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.