5 tips om je telefoonrekening te verlagen

5 manieren om op je telefoonrekening te besparen
Een van mijn 52 doelen is het binnen mijn belbundel blijven. Je zou denken dat dit niet moeilijk moet zijn; ik heb onbeperkt internet, 300 minuten en 100 sms’jes voor €14,12 in de maand en ik bel zelden mensen. Toch is het de laatste maanden steeds huilen met de pet op, met als absoluut dieptepunt de factuur van afgelopen maand; €38,34!

Omdat ik mijn bundel (nog) niet wil verhogen, ben ik op zoek gegaan naar manieren om de telefoonrekening omlaag te krijgen, zodat ik weer gewoon alles binnen mijn bundel doe. Ik heb hier een aantal tips op een rijtje gezet:

1. Ga altijd voor simlockvrij

Hoe hard ze het ook roepen; een PS3, dure telefoon of die tablet krijg je NOOIT gratis bij een abonnement. Je betaalt er altijd voor. Simlockvrij is een betere optie, dan kun je je telefoon langer gebruiken dan de abonnementsperiode (‘anders is het zonde!’) en kun je vaak veel goedkoper bellen en sms’en.

2. Kijk naar gratis opties

Er zijn verschillende manieren om gratis te bellen en te sms’en. Via Skype en Facetime kun je gratis bellen met behulp van de computer. Met WhatsApp kun je – mits in het bezit van een smartphone – gratis berichtjes versturen. Als je een iPhone hebt, dan kun je vaak ook gratis ‘messagen’ naar andere iPhone-gebruikers. En dan kun je ook nog ‘online’ bellen via Skype en Facetime!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

3. Houd je bundel in de gaten

Denk eens terug aan de afgelopen maand; weet jij nog of je veel gebeld hebt? Waarschijnlijk niet. Daarom is het ook zo makkelijk om over je bundel heen te gaan. Je kunt beter je bundel scherp in de gaten houden. Bijvoorbeeld door online in te loggen of door updates aan te vragen. Ik zit zelf bij Telfort en daar kun je aan het begin (of einde, net hoe je het ziet) en halverwege de maand per sms een update krijgen over je belminuten en status.

Ideaal, want halverwege de maand heb je nog genoeg tijd om het een en ander recht te breien. De meeste aanbieders hebben tegenwoordig ook een app waarin je je verbruik kunt checken. Kijk daar zeker af en toe in, met name als je merkt dat je vaak buiten je bundel zit.

4. Verbruik minder

Eigenlijk is het heel makkelijk, het is net als met geld; gewoon minder verbruiken dan je hebt. Niet te weinig natuurlijk, want als je provider je de overgebleven minuten/sms’jes niet meegeeft naar de volgende maand, is het weggegooid geld. Als ik veel mobiele minuten heb, dan gebruik ik ook vaker mijn mobiel voor gewone telefoontjes, in plaats van de huistelefoon.

Dat scheelt daar dan weer op de rekening. Als ik in het buitenland ben of om wat voor reden wél moet sms’en, dan ga ik niet altijd correcties nasturen als ik iets verkeerd getypt heb. De ontvanger begrijpt het wel en dat bespaart mij weer een berichtje. Ook check ik met bijvoorbeeld familie hoe zij bellen. Mijn moeder kan bijvoorbeeld altijd gratis bellen, dan vraag ik gewoon of ze me even terug wil bellen. Voelt een beetje als in mijn studententijd, maar wat maakt het uit, het kost haar niets meer!

5. Verleng op tijd

Als je een abonnement hebt, dan is het slim om op tijd te kijken naar verlengingsmogelijkheden. Ik weet niet zeker hoe het met andere providers zit, maar Telfort heeft voor vaste klanten steeds meer korting. Ik begon op iets van €18 en dan had ik 200 belminuten, nu zit ik met 300 belminuten op €14. Aan de andere kant: als je niet op tijd verlengt, wordt je abonnement niet automatisch verlengd en kun je ineens een hele hoge rekening krijgen. Dat is me één keer overkomen en gebeurt me dus niet weer!

Overigens is het ook zinvol om regelmatig even te checken of je niet beter over kunt stappen. Er staan steeds meer voordelige aanbieders op en daar kun je zeker je voordeel mee doen!

Hiervoor heb ik een mooie tool gevonden:

Heb jij nog tips of speciale trucs om goedkoper uit te zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. mijn telfort abo wordt automatisch verlengd. Na het debackle met mijn smart telefoon (3 x kapot in een jaar) ben ik terug gegaan naar de ouderwetse mobiel. Telfort beweert dat ik een nieuw abonnement heb sinds vorig jaar. Ik beweer, dat wanneer mijn abonnement automatisch en stilzwijgend verlengd is, dat dan tegen dezelfde voorwaarden moet gaan.
  Ik vermoed dat ik dat pleit ga verliezen. Het kost veel energie om daartegen te vechten.Weer naar een geschillencommissie?
  Bij een nieuw abonnement horen de nieuwe voorwaarden overhandigd te worden.Of tenminste dat je op de hoogte wordt gesteld.
  Voor nieuwe abonnementen sinds 1-1-2011 is het meenemen van overgebleven belminuten afgeschaft.

 2. Ik heb nog een "gewone" N.okia 😉
  Ik heb een abonnementje van € 6,95 per maand (dankzij een leuke personeelskorting die ik bij V.odafone krijg via manlief's werk)
  9 van de 10 keer blijf ik onder dit bedrag.
  Ik bel niet zoveel, sms meer.
  Thuis gebruik ik vaak S.kype en maak ik veel gebruik van gratis berichtenprogramma's op de I.pad en manliefs heeft wel zo'n mooie smartphone en die heeft zoveel beltegoed, daar maak ik ook gebruik van.

 3. 'k Heb een simlockvrij toestelletje met opwaardering via de bankrekening, zo eens in de tijd krijg je dan een sms-je dat je bij het opwaarderen 50% extra beltegoed krijgt, nou je snapt het al denk 'k, Verder bel ik veul via de huistelefoon (gratis naar andere ziggogebruikers)
  groet

 4. Mijn abonnement loopt in mei en ik weet nog niet zo goed wat ik moet doen. Ik gebruik inmiddels een andere telefoon dan die ik bij het abonnement kreeg. Een Nokia, maar waarmee ik wel kan what's appen,en mee kan internetten. Dat doe ik nog best veel. Ik betaal per maand 27 euro voor onbeperkt internet en koop elke maand 14,00 in waarmee ik kan bellen/sms-en. Ik blijf meestal wel in de bundel. Eigenlijk wil ik straks een sim only abonnement, maar het probleem is internet is niet meer onbeperkt af te sluiten, ja kan nog wel maar dan tegen de hoofdprijs. Dus ik weet nog niet zo goed wat ik moet doen.
  @lekkerlevenmetminder waar heb jij je huidige abonnement afgesloten? Dat is namelijk helemaal goedkoop (althans als je er binnen blijft natuurlijk) 😉

 5. ik heb een hele simpele telefoon waarmee ik alleen kan bellen en smsen en ik betaal 5,25 p mnd. Daar blijf ik altijd binnen en ik weet niet eens hoeveel belminuten. Geen smsjes, want die 2 of 3 per maand betaal ik zelf wel. Desnoods kan ik via de website van vodafone elke dag een gratis smsje versturen.
  Ik zou wel willen internetten op een telefoon, maar ik heb altijd een laptop tot mijn beschikking en ik vind het dan gewoon te duur.

 6. Als je een bekende belt gelijk de verbinding verbreken. 9 van de 10 keer wint de nieuwsgierigheid het en bellen ze jou terug.

 7. Dit valt onder de noemer 'ken jezelf' – dus voor mij géén smarktphone en géén abonnement – mijn prehistorisch modelletje met pre-paid kaart doet het nog steeds fantastisch. En door enkel de SMS'en hou ik het op 15 euro per drie maanden. (Wel hebben we een huistelefoon waarmee ik altijd gratis kan bellen naar andere vaste lijnen)

 8. LOL mijn bespaartruuc was juist het verhogen van de belbundel! Ik vond dan wel dat ik ermee uit moest komen, maar dat lukte (maand, na maand, na maand) maar niet.

  Nu heb ik het abonnement verhoogd tot 500 belminuten + 15 SMS-jes (kost me 17 euro) en dan kom ik wel uit.

  In plaats van dus maandelijks 20-35 euro te moeten betalen omdat ik over die belminuten heenging.

 9. Hoi, ik lees al een tijdje mee en zal nu maar eens reageren :-).
  Ik heb een V.odafone abbo afgesloten via A.nwb. De maandelijkse kosten zijn ongeveer 22,- en ik kwam er vorige week achter dat ik al meer dan een jaar internet erop had zitten. Een blox abbo van 9,95 als ik het goed heb.
  Een beetje balen als je er geen gebruik van maakt.
  In mei loopt mijn abbo af en weet nog niet wat ik ga doen. Weer een abbo of overgaan op prepaid. Ik bel zelden maar sms daarentegen weer wat meer. Op zich zou ik ook wel internet willen voor de apps en om te kunnen What's Appen.
  Bellen gebeurt via thuistelefoon met ziggo wat me naar andere ziggo gebruikers weer niks kost.

 10. Ik heb alleen prepaid op mijn mobieltje omdat ik hem alleen maar voor 'nood' heb. Ik gebruik hem zo weinig dat ik er om moet denken dat ik mijn simlock niet wordt geblokkeerd en ik mijn tegoed kwijt ben. Dat is me met mijn vorige toestel gebeurd.
  Dus één keer in de maand bel ik naar mijn vaste lijn en heb een 'gesprek' van tien seconden met mezelf 😉

  Groetjes, VeggieMo

 11. Trouwen een tip voor vaste telefoongebruikers. KPN verhoogt de tarieven voor onbeperkt bellen, maar zet hier wel iets supers tegenover. Namelijk nu ook voortaan onbeperkt bellen naar mobiele nummers (ik meen per 1 maart of zo)
  HOE VET!! 🙂

  Ik heb nog geen addertje onder het gras kunnen vinden.

 12. Stomtoevallig trof ik vandaag een artikel aan in de Volkskrant. Ik verlengde mijn stukje van gisteren met:

  Update 19-1-2011: naar aanleiding bericht in de VolksKrant

  Ben je ook tegen dat sinds een jaar alle overgebleven belminuten worden weggeroofd:

  Teken dan het formulier op de Consumentenbond
  Op mijn weblog staat de link naar de VK en de Consumentenbond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.