9 tips: kleine gewoontes die geld besparen

9 tips: kleine gewoontes die je geld besparen

Des te meer je ergens mee bezig bent, des te meer mogelijkheden je ziet om ergens nog meer uit te halen. Zo gaat het mij tenminste met besparen. Inmiddels heb ik mezelf al best wat kleine gewoontes aangeleerd die me geld kunnen besparen. Het gaat niet altijd om tientjeswerk (sterker nog: bijna nooit), maar in de meeste gevallen is het wel makkelijker, beter voor het milieu en levert het dus wat op. Omdat ik zeker weet dat er vast nog heel veel kleine gewoontes zijn die veel geld kunnen schelen, heb ik hier een lijstje met 9 tips om geld te besparen gemaakt. Ik ben zelf niet altijd even succesvol in allemaal, maar daar zal ik niet de enige in zijn.


Mijn 9 tips om elke dag geld te besparen

• ALTIJD je lijstje meenemen. Naar de supermarkt, naar de klusmarkt of naar wat voor winkel dan ook. Anders vergeet je de helft en neem je de helft mee aan spullen die je niet nodig had. En nét voor de kassa: check of je alles van je lijstje hebt en controleer of je de extra toegevoegde dingen écht nodig hebt.

Meten. Ga je voor meubels of moet je bij de kluswinkel zijn? Neem dan altijd een rolmaat mee en het liefst ook de maten van wat je moet hebben. Dat scheelt je zeker een paar ritjes heen en weer. Schrijf vooraf zoveel mogelijk maten op, want je kunt zelden precies vinden wat je nodig hebt. Als je de maten hebt, weet je welke speelruimte je eventueel hebt.

• Leg altijd wat losgeld in de auto voor parkeermeters. Gratis parkeren is nog beter, maar dat kan helaas niet overal. Als je een voorraadje kleingeld hebt kun je zo gepast mogelijk betalen. Heb je nog tijd op je kaartje over? Geef het weg, wie weet verleent iemand jou die gunst op een ander moment weer. Gebruik je een parkeerapp? Controleer dan of je uitkomt met de transactiekosten die vaak per keer berekend worden.

• Waar je ook heen gaat, neem altijd een paar tasjes mee. Plastic of katoenen zakjes hoeven niet veel ruimte in te nemen. Ze besparen je wel onhandig gesleep of de kosten van een nieuw tasje.

• Stel dingen gerust uit. Eerder reed ik naar de winkel als ik iets in mijn hoofd haalde, bijvoorbeeld voor het avondeten. Meestal ging ik daarna nog een keer of drie, want er was post en o ja, dat dierenvoer moest ook nog. Nu stel ik mijn boodschapjes zo lang mogelijk uit en doe dan in één keer de hele ronde. Bespaart veel benzine, tijd en geld.

• Maak restjes op. Restjes zijn soms onhandig, je wilt ze niet weggooien, maar je eet ze ook niet op. Bedenk er daarom direct een bestemming voor. Groenten die over zijn kunnen bijvoorbeeld in macaroni of een ovenschotel, aardappels kunnen opgebakken worden, enzovoorts. Het is natuurlijk het leukst als je het weer voor een avondmaaltijd kunt gebruiken, dan merk je aan het einde van de week vaak echt een besparing. Het Voedingscentrum geeft hier tips voor.

• Oefen in geduld. Ongeduld kost vaak veel geld en tijd, maar geduld levert beiden op. Zo was bijvoorbeeld afgelopen zomer eindelijk ‘mijn’ kamer af. De verleiding om naar de meubelwinkel te rennen was in voorgaande, gelijke situaties onhoudbaar. Nu deed ik dat niet.

Het resultaat? Op een enkel gordijntje na is de kamer inmiddels helemaal ingericht met spulletjes die ik gewoon al ergens had staan. Graties dus. Als je een beetje oplet, dan zul je merken dat dit voor heel veel dingen geldt. Er is altijd wel iemand in je omgeving die kwijt wil wat jij net wilt hebben.

• Sluit af achter je gat. Dit klinkt wat algemeen, maar is heel concreet: trek deuren achter je reet dicht (tegen kou), doe lichten uit in ruimtes waar je niet bent (ook als je maar 5 minuten weg bent, je kunt later altijd iets weer aanzetten), draai de verwarming lager als je weggaat, trek stekkers uit stopcontacten, zet de computer uit als je er toch even geen gebruik van maakt, enzovoorts.

Het is misschien niet altijd nodig om alles uit te zetten, maar als het eerst voor jezelf een gewoonte wordt, dan kun je daarna eventueel wat flexibeler worden in de uitvoering. Onze ouders hebben dit er bij ons flink ingehamerd en daar ben ik eigenlijk nog steeds heel blij mee!

Koop/maak zakdoeken en gebruik die in plaats van papieren zakdoekjes. Dat is echt heel veel goedkoper, makkelijker en beter voor het milieu. Je kunt ze eenvoudig maken van b.v. oude lakens. Met een flinke voorraad grijp je nooit mis en hoef je ook niet met een vieze zakdoek te lopen.

Dit was mijn voorzet, hebben jullie nog aanvullingen van kleine gewoontes en tips die je geld kunnen besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Niet naar de winkel wanneer het rond etenstijd is, eerder deed ik dat nog al eens tussen-de-middag.
  Even nog naar de bakker of supermarkt.
  Vaak kwam ik dan met onnodige (lees duurdere) dingen zoals broodjes of beleg terug omdat ik in de winkel er spontaan zin in kreeg.
  Nu komt dit nog maar zelden voor.

 2. Wij hebben een staande lamp met een dimmer. Jaren geleden heb ik eens gehoord dat die dimmers ook stiekem stroom snoepen als de lamp uit is. Dus bij ons gaat gewoon de stekker eruit.Fijne dag.

 3. Voel je nooit te goed om ja te zeggen tegen de dingen die mensen je aanbieden. 🙂 Ik krijg regelmatig groentes van mijn moeder, theedoeken van mijn oma enz, enz. Die hoef ik dan zelf weer niet te kopen 😉

 4. Kook niet teveel, je kan best wat minder koken en iets minder eten. Meestal maak je door de honger meer dan je opkan 🙂 Bovendien blijven er daardoor minder restjes over en gooi je minder weg

 5. Hang een boodschappenlijstje op een makkelijke plek neer en schrijf als je het laatste pak het meteen op het lijstje. Zo voorkom je "vergeten" boodschappen. Hier werkt het en we doen minder dan 1x p.m. de boodschappen. Groetjes

 6. Gebruik de helft van wat je normaal gebruikt. Shampoo, suiker, sap, broodbeleg, lampen die je aanzet, vlees door een gerecht…

  Die parkeerbonnetjes zet ik altijd terug in het vakje van de automaat als ik nog tijd over heb.

 7. Nou in ieder geval nooit boodschappen doen met een lege maag… Dan heb je trek en neem je spullen mee die je anders zou laten staan.
  Dank je wel voor alle goeie tips, en van de reacties kan ik ook nog wat leren.. Leuk!
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Zo weinig mogelijk naar de winkel. Is er nog iets in de koelkast?? Daar maak ik soms de meest verrassende maaltijden van. Vinden ze vaak leuk, die creatieve uitspattingen en het scheelt mij weer in de knip. Ook maak ik graag cadeautjes zelf. Zoals sieraden of kransen met materialen uit de tuin. Kost niets maar wordt vaak heel erg gewaardeerd!!

 9. wel grappig dat al de dingen die je noemt doe ik ook en het is zo een gewoonte geworden dat ik niet eens meer besef dat je dan bespaart. Ik sla al een aantal jaren de wcrol die nieuw opgehangen wordt plat. scheelt echt rollen in gebruik vooral met de kids.

 10. Niet met een lege maag boodschappen doen. Eerst de voorraad checken voordat je een lijstje maakt.

  Kleding voor mezelf doorschuiven naar de volgende maand (ben nu bij maand 3!! nov doorgeschoven naar dec. dec doorgeschoven naar jan. en nu weer doorgeschoven naar feb. en in februari is het wintereinde in het zicht, dus begin ik bij de zomerkleding gewoon weer opnieuw, hahaha) en bij voorkeur eigenlijk gewoon zelf maken.

  Zelf een cadeau maken, heb ik ook gedaan bij meisje van 9 en ze is er dolgelukkig mee, was haar mooiste cadeau!

 11. Ik vind de tip van Ciska hierboven zeker werken. Ook ik heb een kladblokje op het aanrecht liggen. Pak je van iets het laatste? Schrijf het dan gelijk op. Als ik dan mijn boodschappenlijstje samenstel vergeet ik in elk geval niks, en als je voorraad continu aangevuld wordt, heb je altijd alles in huis en grijp je nooit mis, en is het ook niet zo duur.

  Wat ook goed bij mij werkt, is elke week op een vaste dag, mijn 'boodschappengeld' te pinnen. Ik moet het daar dan echt de hele week mee redden. Hiervan moeten ook eventuele cadeautjes, extra dingetjes etc. van betaald worden.

 12. Goeie tips! Vooral die van het lijstje meenemen vergeet ik nog wel eens. En als ik het dan wel meeneem, vind ik het moeilijk om niet ook andere dingen te kopen. Vooral van die aanbiedingen en zo.

  En je hebt helemaal gelijk wat geduld betreft. Ik heb voor ons nieuwe adres adresstickers gekocht bij Vistaprint, en als je wat langer wilt wachten tot ze komen betaal je lagere verzendkosten.

 13. Je eten koken met een deksel op de pan, kook je aardappels voor stamppot, snij de blokjes dan zo klein mogelijk,dobbelsteentjes des te eerder zijn ze gaar. Doe 's avonds de overgordijnen dicht in de winter, de kou blijft achter de gordijnen.
  Water vooor de planten haal ik uit de regenton. Stekken van planten deel ik uit, vaak wordt het ruilen…

 14. Voordat je naar een reguliere winkel gaat eerst kijken of je het bij de Kringloop kan krijgen. Zoveel mooi en goed spul te vinden voor een fractie van de normale prijs!

 15. Als je een inductie kookplaat hebt zet dan in de groepenkast die groep uit als je niet kookt. De inductieplaat heeft toch altijd een eigen groep en heb je dus verder niet nodig. Er sluipt nl. dagelijks veel Watt weg. Ik doe voordat ik begin met koken de plaat aanzetten en trouw dagelijks na het koken weer uit. Iemand heeft dat voor ons eens gecontroleerd en blijkbaar sluipt er zoveel weg dat je het kunt vergelijken met 24 uur een gloeilamp laten branden per dag. Reken dat maar eens uit voor een heel jaar. Ik dacht dat wij per jaar uitkwamen tussen de 60 en 70 euro besparing.

 16. Ik gebruik doekjes ipv wc papier voor de kleine boodschap. Voor velen een brug tever, maar ik heb daar al heel wat papier mee uitgespaard en ik mik ze zo bij de was. Niet viezer dan een luier van een baby en in de was nemen ze haast geen plek in. Ik scheur ze van oude flanellen lakens.

  1. Eerst spoelen met water ( dat kan met een lege fles of gieter die je vult met water eventueel laat je die in de toilet staan) dan is een doekje gebruiken nog schoner.

 17. De tip van Ineke is wel heel nieuw voor mij. Ik gebruik wasbaar maandverband.
  Ben ook heel nieuwsgierig naar de tip van Monique over groepen elektra die je uit kunt schakelen. Misschien is mijn oven ook op een aparte groep. Ga ik morgen uitzoeken. Nu het donker is, is dat toch niet zo praktisch.
  Toen wij een nieuwe keuken lieten plaatsen hebben we ook een nieuwe groep erbij gekregen.

  We hebben sinds een jaar of vijf een nieuwe HR ketel. Hiervoor hadden we een aparte cv-ketel en een aparte geiser. Vanaf half mei zetten wij de cv-ketel uit. Dit scheelde veel gas en stroom omdat in de oude ketel een waakvlam zat. Het schijnt niet zo goed voor de pomp te zijn, maar daar hebben wij nooit iets van gemerkt.

  Groetjes, VeggieMo

 18. Ik gebruik een mooncup voor het maandelijkse ongemak (nooit meer maandverband / tampons kopen)

  Als ik wat wil zet ik dat op m'n wensenlijstje ipv gelijk te kopen. Soms vind ik het elders (thuis, ruilwinkel, kringloop, bij anderen), soms vraag ik dingen voor mijn verjaardag als kadootje, soms vervalt de wens (;-)) en soms wordt het alsnog gekocht.

  Zoek, voordat je iets koopt informatie op internet over prijs, kwaliteit ed.

  Koop alleen kleding in de uitverkoop en sla dan de rekken waar geen korting op zit over :-)))

 19. Even iets compleet anders. Waar is Valhalla?
  Haar blog is niet te bereiken, hopelijk heeft ze daar niet op bezuinigd.

  Groetjes, VeggieMo

 20. Even iets heel anders. Waar is Valhalla? Haar blog is niet meer te bereiken. Hopelijk heeft ze daar niet op bezuinigd.

  Groetjes, VeggieMo

 21. Nog even een tip van mij. Als een fles sojasaus, zonnebloemolie, siroop of whatever leeg lijkt te zijn gaat die eerst de kast weer in. De volgende keer blijkt er toch nog wat in te zitten. En een evt volgende keer ook.

  Groetjes, VeggieMo

 22. tijdklok op de router/wifi, digitale tv – gebruikt hier toch een 33 watt per uur. dit lijkt niet veel maar is 33 x 8760 uur per jaar = 289 kwh! De helft van de tijd – snachts en afwezigheid – wordt dit nutteloos verbruikt.
  ook een computer gebruikt een 10 watt per uur als ie uit is, dit nog zonder printer, beeldscherm etc – gewoon een stekkerdoos met rode aan/uitknop op een toegankelijke plek en hup besparing is binnen.

 23. Hierboven ergens las ik de tip om kokend water in een thermoskan te doen zodat je niet steeds water hoeft te koken. Hele goede tip.
  Ik wil graag aanvullen dat je na het koffiezetten (of theezetten) de koffie/thee meteen in de thermoskan kunt doen zodat het koffiezetapparaat meteen uit kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.