Een leuk leven en sparen gaan prima samen

Een leuk leven en sparen kunnen prima samengaan

De laatste tijd verschijnen er verschillende blogjes over begroten, budgetteren en besparen. Ik schreef zelf afgelopen week over het zero-based-budget en ook Spaarcentje deed uit de doeken hoe zij budgetteerde. Wat ik heel opvallend vond, was dat op deze blogjes een reactie voorkwam die ik in het echt ook veel hoor: ‘Maar ik wil ook nog een beetje leven!’. Eerst kon ik me dat goed voorstellen. Dan dacht ik: ‘Logisch, je wilt een keer lekker winkelen, je wilt ook eens kunnen kopen, je wilt niet altijd ‘nee’ hoeven te verkopen’. Maar inmiddels heb ik wel geleerd dat geld uitgeven je leven niet automatisch mooier maakt en dat een leuk leven en sparen prima samen kunnen gaan.

Bijgewerkt: oktober 2018

Leven met een budget is niet beperkend

De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af of mensen die bijvoorbeeld alles budgetteren niet leven, of geen leuk leven hebben. Die indruk zou je namelijk kunnen krijgen als je de reacties op spaar- en bespaarblogs leest. Maar als ik zo rondlees op blogjes, dan zou ik eerder willen ruilen met de blogger die een mooie boswandeling heeft gemaakt met het gezin of die elk weekend lekker taart bakt, dan met de blogger die naar de stad is geweest voor nieuwe aankopen. En zou een cadeautje van die budgetterende blogger nu echt veel anders zijn dan het cadeautje van de niet-budgetterende blogger?

Eigenlijk geeft het idee dat leuk leven met geld te maken heeft precies weer hoe verwrongen onze samenleving inmiddels geworden is en hoeveel mensen hun geluk ophangen aan geld. Geld is prettig, maar het zou altijd een middel moeten blijven, geen doel. En het is niet het enige middel, dus het heeft ook geen zin om te gaan zitten kniezen dat je er te weinig van hebt en dat je niets kunt. Als je geen geld hebt, kun je juist bijna alles. Want als je wel geld hebt, dan richt je je vaak alleen maar op de dingen die ook geld kosten.

En dan mis je juist al die prachtige kleine dingen die het dagelijkse leven steeds weer opnieuw zo mooi kunnen maken.

Lees ook: Slim budgetteren kun je leren

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Van geld over naar een chronisch geldgebrek

Toen ik in mijn eerste huis woonde, was er meer dan genoeg geld. In nog geen twee jaar tijd werden twee grote plasma tv’s gekocht, een nieuwe (tweedehandse) auto, veel dure schoenen, veel Swarovski-dingen (ik houd nogal van glinsterende dingen), twee of drie spelcomputers, dure meubels en meer. Het huis werd casco gekocht en aan het afmaken werd nog eens 20.000 euro uitgegeven. Klinkt rijk, toch?

Maar ik denk dat ik geen één keer een lekkere taart gebakken heb. Ik maakte geen wandelingen en kon in huis eigenlijk niets zelf. Overal was hulp voor nodig. Voor het stuken, voor het leggen van de vloeren, voor het aansluiten van de keuken. Dan is het fijn dat je dat kunt betalen, maar het voelt ook wat kaal. Alsof je alleen maar geld tegen dingen aangooit, maar niet echt iets presteert. Bovendien werkte ik me over de kop om die kosten te kunnen betalen en als ik het zelf zeg: echt leuker werd ik daar niet van.

In het huis daarna was dat anders. Met vaste lasten die ongeveer drie keer zo hoog lagen, was er veel minder geld over. En dat betekent dat er dus veel meer zelf gedaan moest worden. Een eigen moestuin, ’s avonds en in weekenden meehelpen met timmermannen en behulpzame collega’s, lekkere dingen bakken in plaats van kopen én vaker rondjes in de buurt lopen. Want het is lekker om er even uit te zijn én het kost niets.

Hoewel ik nog steeds heel veel werkte – alleen niet allemaal achter de computer – merkte ik wel dat het heerlijk was om ook iets met je handen te kunnen doen. Om eens te ontspannen achter een kruiwagen vol bladeren, in plaats van voor de tv. En toen ik een aantal jaar geleden de hypotheek kon omzetten en daarmee honderden euro’s per maand bespaarde, kon ik het ook iets rustiger aan doen qua werk.

Meer vrijheid

Financieel gezien was het leven in die mooie Friese boerderij een stuk zwaarder. Zeker in de beginjaren, toen er nog niets afgelost was en er heel veel verbouwd moest worden. Budgetteren was noodzaak, evenals zuinig aan doen. En als je het zo hoort, dan klinkt het misschien als een halve hel.

Die tijd heeft me echter juist heel veel gebracht. Door gedwongen zuinig aan te moeten doen, heb ik gemerkt hoeveel creatiever je bent dan je misschien zelf denkt. Hoeveel je zelf kunt. En hoeveel leuke dingen helemaal geen geld kosten. Dat het niet alleen in geld zit, maar vooral ook in wat je zelf doet.

Ik maakte mijn eigen wasmiddel, raakte niet in paniek als het ergens lekt, klom gewoon zelf op een ladder als de goten vol zitten, enzovoorts. En het is eigenlijk best fijn als je daar niet altijd een ander voor nodig hebt.

Inmiddels ben ik qua huis weer terug in de allereerste situatie: ik woon samen met vriend in een tussenwoning en we werken allebei. Maar de les die ik in mijn vorige woningen heb geleerd, heb ik met me meegenomen: dat een leuk leven en sparen prima samen gaan. Dat of je leven leuk is niet bepaald wordt door de auto die je rijdt, het huis dat je hebt of het inkomen dat je mee naar huis brengt. Het wordt bepaald door wat je met elke minuut van je leven doet en met wie je die doorbrengt.

Ik ben ontzettend dankbaar voor die les. Nu ervaar ik veel meer rust en tevredenheid. Ik hoef niet meer alles te hebben. Zelfs niet al die glinsterende dingetjes. En ook niet qua huis. Been there, done that, got the T-shirt. Daar ga ik écht niet meer voor kromliggen. We hebben nu een leuk leven en sparen ook nog. En door de inmiddels ingebakken zuinigheid (bij mij dan ? ) gaat dat vrijwel vanzelf. Leuk leven én geld overhouden, kan niet beter!

Leuk leven, ongeacht je banksaldo

Om een lang verhaal kort te maken: dit hoeft niet voor iedereen te gelden, maar ik wil wel zeggen: als jij het idee hebt dat je niet meer lekker en leuk en spontaan kunt leven als je zuinig aan doet/moet doen, dan is het geen gek idee om te kijken of dat nu wel écht is, of dat je er misschien wat te negatief over denkt, terwijl dat helemaal niet nodig is.

En probeer gewoon eens om een nulbudget aan te houden en kijk of dat niet veel meer vrijheid geeft. Zorg ervoor dat je elke besparing automatisch apart zet op een spaarrekening. Geef je geld (je middel) alleen uit aan wat jij écht belangrijk vindt (je doel) en zet de rest apart. Zodat je na verloop van tijd nóg meer kunt doen om je leven leuker te maken. Minder werken, een mooie reis maken met je gezin, werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je hierin je mindset verandert en stopt met denken dat (be)sparen je een rotleven oplevert, wordt je leven daar alleen maar rijker van.

Hoe denk jij hierover?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik probeer juist meer dingen te doen ik leuk vind. Dat dat nu toevallig dingen zijn die minder kosten dan voorheen, is alleen maar mooi. De voldoening die ik krijg als ik zelf iets bak of maak is vele malen groter dan wanneer ik iets koop.

 2. Daar heb je gelijk in. 100%! Liever geen geld dan geen tijd om te leven. Op blogs lijkt het ook soms alsof mensen alleen maar aan budgetteren denken omdat hun blog er over gaat. Dan denken mensen al snel van joh, die ook eens wat leuks voor jezelf! En dat associëren ze met winkelen. Mijn pa zegt dat ook vaak, dat we wel moeten blijven 'leven'. Nou, leven doen we wel hoor 😉 Alleen kopen we geen troep. En we missen het niet.

  Mijn account is trouwens opgeheven bij blogger? Mijn blog is pleite en ik moet een code invullen die ik zou krijgen via mijn telefoon? Vaag!

 3. Helemaal gelijk. Toen Husband 10% minder ging verdienen, kwamen wij er ook. En nu hij weer minder verdient doordat hij minder werkt, weten wij dat wij het redden. Je krijgt er zoveel voor terug. Vrije tijd is belangrijker dan geld.

  Van winkelen word ik niet echt gelukkig. Een wandeling, samen in de tuin koffie drinken (in de zomer dan), of een stukje fietsen.

  Wij genieten samen en dat is heel veel waard.

  Liefs Frederique

 4. Ik ben het met je eens, maar ieder heeft daar z'n eigen idee over. Het ligt er net aan waar je je prioriteiten legt. Aan winkelen heb ik een hekel en ik maak echtgenoot er ook niet gelukkig mee. Dat komt dan mooi uit. Als we echt wat nodig hebben duiken we de winkel wel in. Maar ik ben beslist niet minder gelukkig met een slot op de portemonee. Creatief denken, doen en oplossingen zoeken vind ik zelf leuker dan de kant en klare produkten.En leven doen wij echt wel. Wij hebben lieve mensen om ons heen en zijn gezond (bijna dan…). Tja, dit is toch nergens te koop, maar wel het belangrijkste. Verder is er een dak boven ons hoofd, we eten zoveel mogelijk vers, de natuur vlak bij huis… Wat hebben we nog meer te wensen?

 5. Ach, het een sluit het andere niet uit. Ik word niet gelukkig van spullen; we doen veel zelf (want gewoon leuker) en we genieten samen van wandelingen of contacten met vrienden. Maar ik kan ook echt enorm genieten van een koffie of biertje op het strand. Zouden we kunnen laten, maar ik zie niet in waarom genieten van dit soort dingen terwijl we het geld ervoor hebben, niet goed zou zijn.

 6. Wij moeten omdat de recessie bij het bedrijf van mijn man (dus salaris) heeft toegeslagen en ik het in mijn bedrijf ook goed merk, ook echt flink zuiniger aan doen.

  Ik merk dat ik in mijn kledingkast misschien af en toe denk/mopper, "Wat zal ik nu weer aantrekken vandaag", maar dat riep ik natuurlijk ook toen ik nog rondshopte! Ik moet alleen nu veel creatiever zijn en zoeken naar combinaties… en wil ik wat nieuws dan moet ik gewoon achter de naaimachine, want stofjes heb ik genoeg.

  Met Sint en Kerst hadden wij een strak budget per persoon… en we hebben van te voren gewoon bedacht in welke richting iemand een cadeautje leuk zou vinden en we hebben alles prima gevonden, waren niet eens lang aan het zoeken.

  Voor de Kerstcadeautjes doen we dat altijd met het hele gezin in twee teams met warme chocomel toe. Want die traditie blijft staan zo met zijn vijfjes bij een open haartje en warm rood dekentje op een terrasje kwebbelen en geheimzinnig doen over de gescoorde cadeautjes… Dat laatste is dus de kers op de taart!

  Ik denk dat je gewoon moet proberen in balans te blijven en vooral de dingen doet die je leuk vind. En niet als een blind peerd de dingen doet je wilt doen. Want ècht waar… Ik moest in het begin toch ècht wel een beetje afkicken van het standaard maar shoppen… ook als ik niets nodig had, maar gewoon omdat ik ergens van baalde, want dat is gewoon troostvoer… want als je thuis komt is hetgeen waarvan je baalde (zooi in huis of zo?! hahaha) niet weg…en baal je nog steeds!

 7. Goed stukje! Veel mensen zijn bang dat ze iets kwijtraken als ze minder gaan shoppen of gaan budgetteren en consuminderen. Dat het juist andersom werkt, is een grote verrassing!

 8. Mooi stukje! Ik ben er echt van overtuigt dat met minder rondkomen veel creatiever maakt… En dat je dan dingen doet die bij je passen. Er hangt een papiertje op het toilet waar op staat: Consumeerderen…. een gat in je hart is echt niet met een gat in je hand te vullen. En zo is het maar net. Ik denk wel eens dat mensen zichzelf afleiden met spullen. Waar het werkelijk om gaat zijn contacten en tijd en aandacht voor anderen!! Gelukkig kom ik steeds meer mensen tegen (virtueel en in het dagelijks leven) die dat ook door krijgen. Leuk!!

 9. Volgens mij, denkt ieder het leven te leiden wat hij/zij wil, men zit daarin, het is zo gelopen…en als er geen bijzonderheden zijn, en men niet verder na hoeft te denken, loopt het zo en gaat men er van uit dat dat de enige mogelijkheid is die ze hebben en dat er niet meer is.Een soort tevreden sleur.
  Pas als er een verandering is, iemand werkloos wordt, of ziek, of ernstig ziek,of een ander ingrijpend iets voorbijkomt, worden de leefomstandigheden tegen het licht gehouden en ziet/ontdekt men andere mogelijkheden….en maakt men ook andere keuzes.
  Men ziet andere mogelijkheden om te leven, andere mogelijkheden om tijd met elkaar door te brengen, andere mogelijkheden om te genieten.
  Vaak wordt die herontdekte manier, de betere manier genoemd.Hoewel ze eerst ook tevreden dachten te zijn.
  Het lijkt of een moeilijke omstandigheid geleid heeft tot een soort bekering/omkering,en een daarbij horende verandering van gedrag.Er is een aanwijsbare "gebeurtenis van moeite", en een "daarvoor" en "daarna."
  Dit is wat ik vaak gezien heb, ik weet niet of het wetenschappelijk onderzocht is, en of het klopt.

  Groet,Creanda

 10. ja, dat is zo, toch wil ik nog niet volgend jaar met pensioen, als ik uitgerust en veel leuke dingen doe.
  Ben ik moe, dan zit ik constant te berekenen of ik toch niet rond kan komen en de rest hypotheek op aflossingsvrij zet.
  Tja, de tijd zal het leren.

  Nu ik beter werk doe, denk ik vaak: Schaal omhoog!!

 11. Vroeger kon ik de stad niet in zonder dat ik iets voor mezelf kocht, anders gaf het zo'n onvoldaan gevoel. Tegenwoordig doet het me niets meer, koop ik wat ik echt nodig heb, geniet ik van de mensen en de omgeving en ga ik ook zonder te kopen voldaan weer naar huis. Vanmorgen hadden manlief en ik het er nog over dat we zoveel minder om spullen zijn gaan geven, maar dat we des te meer genieten van ervaringen. Soms is geld daarvoor wel handig, maar voor niets of weinig valt er ook heel wat te genieten.

 12. Even nav je vraag over roomboter: ik vind van wel dat je dat nodig hebt voor cakejes, want ik gruw van 'nep-boter', maar dat is persoonlijk…..
  Die vooral wat jij altijd doet, maar beloof je me ook dat je een keer met echte roomboter bakt en proeft wat het verschil is?

 13. Juist door strak te budgetteren kun je ook een spontane uitgave doen. Wij komen net van het tuincentrum waar we even gingen kijken voor een schuurtje voor onze volkstuin. Er was geen schuurtje, maar er stond wel een mooie tuinset. Een aankoop die we al drie jaar voor ons uitschoven, want steeds te duur. Nu was hij 50% afgeprijsd. De beslissing was in twee minuten genomen, omdat ik wist dat hij in ons geplande budget paste.

  Dat vind ik pas zorgeloos leven.

  Groetjes Jacq.

  1. Bovenstaande ben ik geheel mee eens. Wanneer je weet wat je hebt, en je elke maand geld overhoudt na het strak budgetteren dan zijn bovenstaande dingen die je zonder pardon kan kopen en ook nog eens met een goed gevoel.

 14. Ik denk dat het woord 'budgetteren' een negatieve lading met zich meedraagt, het klinkt erg streng.
  Het ligt er maar net aan hoe je er zelf mee om gaat. Door te weten hoe je er financieel voor staat, welk bedrag je maandelijks zonder problemen kunt uitgeven, heb je controle over je zaakjes, en dat geeft een gevoel van vrijheid. Maar ik vind dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken. Als je wat reserve inbouwt, kun je het jezelf ook veroorloven om een keer de mist in te gaan.
  Ik vind het erg goed werken om maandelijks een bedrag over te boeken van de lopende rekening naar een aparte rekening voor variabele bestedingen, zoals boodschappen, kleding e.d. Wekelijks checken hoeveel je nog hebt, en op is op. Het hoeft helemaal niet zo streng met een kasboek en zo.

 15. Sinds ik probeer om eenvoudiger te leven ben ik veel tevredener en gelukkiger!
  Ik ben blij met de simpele en eenvoudige dingen in het leven, zoals iets lekkers bakken en zelf toetjes maken.
  Ook hebben we het sparen weer helemaal opgepakt en ik moet zeggen dat dat toch een heerlijk gevoel geeft voor als….je weet maar nooit waar je het voor nodig hebt..

 16. Na mijn scheiding ben ik op financieel gebied uit een soort slaapstand gekomen. Ik moest wel want ik ben nu de enige verantwoordelijke in mijn huishouden met 2 kinderen. Ik budgetteer, maar hou ook wat geld opzij om leuke dingen v te doen. Maar dat is echt niet altijd shoppen of een duur dagje uit, ik kijk dan toch ook naar goedkopere alternatieven. En het kan ook zijn dat ik met de kids spontaan spullen koop om een cake of taart te bakken of popcorn voor bij de filmavond in het weekend. Vinden ze vaak ook erg leuk om te doen en genieten vd aandacht die ze krijgen. En ik geniet ervan dat ik ze om me heen heb. Ik geniet vh leven, zowel thuis als wanneer we ergens naar toe zijn. Budgetteren is geen hel, het geeft juist mogelijkheden op allerlei andere vlakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.