Cadeautjes kopen via Marktplaats

Ik heb heel lang het gevoel gehad dat cadeautjes die je b.v. voor een verjaardag geeft aan twee eisen moeten voldoen:

– Ze moeten in de winkel gekocht zijn
– Je moet er geld aan uitgegeven hebben

In de praktijk was het dan zo dat als ik een gratis geschenkset had gekregen, bijvoorbeeld om een review over te schrijven, dan vond ik niet dat ik dat als cadeautje weg kon geven, of anders alleen als extra erbij, omdat ik het 1) niet gekocht had en er 2) geen geld aan uitgegeven had. Nu ik voor mezelf wel steeds meer het gevoel heb dat ik alles heb en dat ik het fabriceren van nieuwe (vaak uiteindelijk toch wegwerp)dingen niet extra wil stimuleren, begin ik daar iets anders tegenaan te kijken. Want gaat het niet om de waarde van het cadeautje? (Natuurlijk niet alleen financieel bedoeld)

Boeken worden heel vaak nieuw op Marktplaats gezet, is zo’n boek minder goed dan eentje uit de winkel, die precies hetzelfde is, maar alleen duurder? En is bijvoorbeeld die fles Dove shampoo die ik gratis gekregen heb beter dan eenzelfde fles die ik bij de drogist haal? Lijkt me niet.

Ik denk dat mijn gedachtegang helemaal te maken heeft met de ontvanger; die wil je niet tekort doen. Maar als ik heel eerlijk ben, dan zou ik mezelf ook niet tekort gedaan voelen als ik iets kreeg dat ik graag wilde hebben. Ik weet niet of ik per se zou willen weten waar het vandaan kwam (Marktplaats/winkel), maar dat ligt meer aan mezelf dan aan het cadeautje.

Om mezelf een toch wat realistischer gedachtepatroon aan te wennen, ga ik dit jaar eens wat meer experimenteren met het geven van een bepaalde waarde. Wil iemand bijvoorbeeld een boek dat in de winkel €15 kost? Dan kijk ik of ik dat ook nog op een andere manier kan krijgen. Ik vind het wel belangrijk dat het nieuw is, tenzij het om zoiets vreemds gaat dat de ontvanger heeft aangegeven dat het niet uitmaakt. Volgens mij hanteerde mijn moeder deze methode vroeger al, dus onbewust heb ik er vast wel iets van meegekregen!

Hoe staan jullie hierin? En heb je er altijd zo over gedacht, of is er ook sprake geweest van een soort omschakeling?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. mijn dochter wilde voor de kerst een boek hebben in de winkel kost die ongeveer 18 euro
  heb hem nieuw op MP gekocht voor 11 euro incl verzendkosten en ze is er dol blij mee

 2. Ik hou er inderdaad van om een cadeautje te geven dat past bij de ontvanger. Zelf combineer ik vaak met zaken van de kringloop met iets nieuws erbij. Bv onbeschadigd glaswerk, een mooie kristallen bonbonnerie met lekkere chocolaatjes. Of een hele mooie vaas met verse bloemen. Ik heb ooit eens een klein boodschappenwagentje op de kop getikt, leuk om te geven met boodschappen erin. Je moet even leren om met een ander oog naar spullen te kijken.
  Zo hebben we ooit eens met mijn broertje en mijn moeder samen aan een neefje een crossfiets cadeau gedaan. Mijn broertje had een hele grote doos van zijn werk meegenomen waar de fiets inkon. Aangezien we aan het verhuizen waren zelf heb ik met allerlei materiaal de doos tot een mini huisje omgetoverd. Het jochie werd vier. En als je hem nu vraagt wat zijn allermooiste cadeau is geweest, dan was het de kartonnen doos, waar ze de hele zomer met de buurkinderen mee hebben gespeeld.
  Ik vind zelf de prijs van een cadeau niet belangrijk, het moet iets zijn wat bij diegene past en of me dat nu uiteindelijk niets of heel veel heeft gekost dat doet er niet toe. Zelf geven we rond de tien euro met verjaardagen en als je creatief bent kun je dan hele cadeaus geven. Soms komt een cadeau tot een euro of 7, maar vind ik het genoeg om te geven. Als ik een andere keer iets zie dat duurder wordt dan een tientje dan heb ik daar ook geen moeite mee.
  In de zomer geef ik vaak aardbeien in een mooie hanging basket. Wanneer je zoiets kant en klaar koopt zit je vaak zo aan een tientje. Ik haal echter zelf plantjes bij de kweker en de pot of basket is van de rommelmarkt of de kringloop. Wel kijken of ie nog nieuw oogt. Er wordt zoveel weggegooid wat nog helemaal goed is.
  Heb ooit geinvesteerd in een grote rol mooi inpakfolie. (en voor de mensen die wel prijsgevoelig zijn neem ik soms wat stickertjes mee van de inpaktafel van een tuincentrum.)MIsschien het aankomen de jaar eens wat foto's maken van mijn cadeautjes. Goed idee voor een blogje….

 3. Ik heb een heel laatje vol met cadeautjes die ik ooit heb gekregen en niet nodig heb. Als ik een cadeautje voor iemand nodig heb, kijk ik altijd eerst in dat laatje.

 4. Volgens mij verschilt het per persoon. Ik ken mensen en die "moeten" geen tweedehands, maar dat is niet bij iedereen even duidelijk.

  Als ik tweedehands koop, dan moet het er als nieuw uitzien. Dan kraait er sowieso geen heen naar.

  En zelf? Zelf zet ik regelmatig wensen op mijn verlanglijstje die (wat of flink) hoger zijn dan het budget wat de meeste mensen hebben voor verjaardagen. Dan zet ik erbij dat het zeker ook tweedehands mag zijn (naast nog andere opties die wel binnen het budget vallen).

 5. Ik koop soms cadeautjes bij de kringloop of bij de wereldwinkel. Ook maak ik ze zelf. Wel kijk ik naar de ontvanger. Zelf krijg ik steeds meer het gevoel,dat ik geen verjaardagscadeautjes meer hoef te krijgen. Het op bezoek komen en gezellig kletsen is al cadeau genoeg. Groeten Izerina

 6. De verandering in jou geeft aan hoe je zelf verandert.
  Ik had vroeger ook graag gewoon duur en puur, nu liever alleen nog puur ;-)!
  Gr,
  Julia

 7. Ik zou er niet om geven als er toch goed uit ziet.
  Ik heb voor dochterlief ook al een aantal keren een kadootje gekocht via M.P.
  En ook al krijg je iets ergens bij, dat weet de ontvanger toch niet.

  Groeten Herma

 8. Ik maak al jaren gebruik van een "cadeautjeskast".
  Alles wat we krijgen en niet gebruiken gaat daar in. Dit wordt door het jaar heen aangevuld met leuke en nuttige zaken die we in opruimingen,aanbiedingen enz scoren.Op deze wijze heb je altijd een ruim assortiment voor weinig.

 9. Ik geef ook graag dingen weg die ik zelf gekregen heb (natuurlijk niet in dezelfde omgeving) Met kerst deden we een kerstspel waarvoor je ieder diverse cadeautjes moest kopen. Ik had nog voldoende liggen en heb niks hoeven kopen. Uiteindelijk na wat ruilen achteraf had het weer een eigenaar die er wel iets aan had. Niks mis mee.
  Probeer ook veel zelf te maken, vooral mijn oudste zus vindt dat geweldig omdat ze zelf ook zo in elkaar zit. Heb ook al heel wat mooie sjaals gebreid die leuk ontvangen werden. Kost veel tijd (is niet erg) maar weinig geld.

  Ik probeer ook al twee jaar geen 'spullen' te krijgen die ik niet kan verbruiken. Lukt niet altijd, vooral mijn moeder vind er niks aan en komt dan weer met een plant of iets wat je neer moet zetten in huis. De komende verjaardag ga ik een kleine bijdrage vragen voor een goed nederlands doel van mijn keuze. Ben benieuwd of dat gaat lukken. 😉

 10. Ik ben druk bezig met een doos in te richten als cadeautjes plek. Het bleek al een aantal keren echt ideaal om wat dingen in huis te hebben, zodat je niet altijd alles nieuw aan hoeft te schaffen.
  Daarbij laat ik veel tweedehands dingen er nieuw uitzien, door een nieuw stofje of een nieuw verfje. Dat werkt vaak ook heel goed.

 11. We hebben kadootjes grotendeels afgeschaft en zijn tevreden als mensen tegenwoordig nog de moeite nemen om naar onze verjaardag te komen en gezellig met ons samen zijn en visa versa. We kopen alleen nog kadootjes voor de kinderen in de familie en zelfs dat laat ik aan de ouders over (allemaal meisjes). We geven geld aan de ouders en zij zoeken dan iets uit. Zoonlief had tot nu toe alleen feestjes van jongens en dan laat ik het hem zelf bepalen binnen een bepaald budget. Ik ga er niet stad en land voor afreizen iig.

 12. Voor volwassenen kan je ook een taart, koekjes, jam etc maken. Als ze een verlanglijst hebben dan houd ik mij hieraan. Dus gewoon nieuw spul kopen.

  Voor kinderen koop ik ook altijd iets nieuws.

  Ik wil mensen niet opdringen met mijn geconsuminder. 😉

 13. Wij hebben cadeautjes geven voor het grootste gedeelte afgeschaft. Voor speciale gelegenheden, bv. 50 jaar of een zoveel jarige bruiloft geven we wel gerichte/gevraagde cadeautjes. Voorheen maakte ik ook nog weleens cadeautjes zelf en de kringloop/ rommelmarkt heeft ook wel eens een bijdrage geleverd. Het moet er dan natuurlijk wel goed uit zien.Toen ons eerste kleinkind op komst was had ik met koninginnedag een trapeze, om in de box neer te kunnen zetten, gekocht. Dochter vond het niet heel erg leuk, maar toen zij zag dat kleinzoon er zo ernorm mee heeft gespeeld, was zij helemaal om. Zo zie je maar, voor € 3,00 heeft kleinzoon en later kleindochter er ook meegespeeld. Nu shopt zij ook op de rommelmarkt:-)

 14. Ik herken dit wel, vooral met Sinterklaas.
  Wij doen altijd lootjes van 25 euro maar de kadoos die erop staan zijn altijd duurder. Nu zal ik niet kijken op een euro meer maar vaak gaat het om 10 euro of meer. En dan denk ik, verhoog het bedrag of heb minder dure wensen…
  Wil iemand echt iets hebben, dan kan dat, maar dan wordt het idd 2e hands, of op een andere manier goedkoper verkregen. Vaak heeft de ander niet eens iets door. Een kadobon bijv. die ik zelf kreeg gaat nog jaren mee, die geef ik gewoon weer kado.
  Verder doe ik eigenlijk net zo als Geldover, vind het resultaat vaak nog leuker ook, dan zo gekocht in de winkel.

 15. @Anoniem: Bedankt voor de tip! Ik wilde met oversluiten eigenlijk wachten tot de eerste afloopt, over 2,5 jaar, maar misschien is het niet gek om er eerder eens naar te kijken. En sowieso lees ik dus dat extra sparen via de spaarhypotheek inderdaad niet een heel slim idee is, tenminste, niet voor grote bedragen.

 16. Spulletjes die ik heb gekregen, maar die ik zelf niet gebruik/nodig heb/leuk vind pak ik gewoon weer in en geef ik door aan iemand die het wel weet te waarderen.

 17. Ik denk er precies zo over! En ook ik stond er eerder net zo in als jij…
  Inmiddels heb ik een mand gemaakt waar ik kleine cadeautjes en inpakpapier en kaartjes in heb zitten voor verjaardagen e.d. Allemaal voor een habbekrats gekocht, bijv. douchegel 1+1 gratis of iets dergelijs. Ook heb ik de dubbele kraamcadeautje die we voor Snoes hebben gekregen er in gestopt samen met cadeauverpakkingen die ik nog een keer kon gebruiken. Een paar van deze cadeautjes hebben inmiddels al een nieuwe bestemming gekregen en doen niet onder voor iets wat ik zelf nieuw heb gekocht in de winkel.

 18. Hier ook al jaren een cadeautjeskast. Goede spullen waar ik niets mee doe/kan, maar ik koop ook vaak leuke dingen in de aanbieding om achter de hand te hebben. Moet wel eerlijk zeggen dat ik soms echt vergeet wat ik heb..

 19. Ik koop ook vaak spullen op rommelmarkten en kringloopwinkels…bv.een mooie mand waar ik
  viooltjes inzet en dat kadootje pak ik weer in
  in een mooi folie dat ik weer heb gerecupereerd
  van een ander kado..
  Mensen die iets verzamelen zijn ook dikwijls blij
  met spullen uit de kringloop ..ik ken een gehandicapte jongen die alle soorten belletjes
  aan het verzamelen is…die belletjes vind ik dikwijls op rommelmarkten en of kringloop….hij is er altijd
  heel blij mee!

 20. Dit is de tijd van het jaar om je cadeautjes in te slaan. De moeder aller opruimingen is weer begonnen. 70% kassakorting of soms nog meer.
  Ik ga dus heel gericht op pad. Ga naar winkels als bijv. een trendhopper, want daar heb je voor alles in huis wel leuke spulletjes. Of inderdaad naar boekenhuis de Slegte. Ik koop mijn cadeautje nu voor een fractie van de prijs of ik maak een tasje met verwen-spulletjes erin als ik geen heel cadeau kan vinden. Dat kan zijn met het thema 'keuken' of 'lekker ontspannen'.
  Ik vind het fijn dat ik dan gedurende het jaar niet meer op pad hoef om iets te vinden.
  Het scheelt tijd en heel veel geld. Plus ik laat het altijd mooi inpakken in de winkel 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.